Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r. Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 88/8 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2025-05-09, 11:43
Problem polega na narastającej wszędzie tendencji do opresyjności i załatwiania problemów najwygodniejszym sposobem: Zakazać! Nakazać! Rozwiązania przyjęte w Grecji to klasyczny przykład:
- Ograniczenie prawa do przyjmowania gości w kamperach na terenie prywatnym do 1-go. A jak to się ma do prawa własności? Jeśli ktoś prowadzi kemping "na czarno" to od ścigania tego są służby skarbowe jak o każdego innego przypadku "lewej działalności".
- Zakaz postoju na miejskim, legalnym parkingu pow. 24 godzin tylko kamperów? A cóż to za dyskryminacja, a jeśli ktoś parkuje a np korzysta z noclegu gdzie indziej. Ze śmiecą? Wiele razy widziałem w innych krajach parkujące osobowe auta po których zostawało pełno różnego śmiecia.
To samo dotyczy różnych miejsc "na łonie natury", okolic plaż itp. gdzie jednodniowi goście przyjeżdżający osobówkami pozostawiają po sobie góry śmieci. Zdarzają się i kamperowicze- syfiarze, ale wcale się oni pod tym względem nie różnią od tych powyżej.
Tak jak piszą koledzy, jeśli miejscowe gminy uważają, że pobyt poza kempingami uszczupla ich budżety to niech wprowadzą jakieś niewielkie opłaty za postój "na dziko" a nie napędzają na siłę klinetów licencjonowanym kempingom.
To wszystko prawda.
Ale już tu i tam wprowadzili to co wprowadzili. Teraz tylko czekać na egzekwowanie tego co ustalili. A nam pozostaje pomarudzić. I tyle co możemy. Tam gdzie nie wiadomo o co chodzi tam wiadomo co chodzi.
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK
Twój sprzęt: Chausson 627 GA Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 63/2 Skąd: kielce
Wysłany: 2025-05-10, 10:56
Problem Grecji polega na tym że najpierw jest zakaz a potem zastanawianie się co robić z kamperami. We Francji czy Hiszpanii mamy obok kempingów place dla kamperów za 10-2o E nad samym morzem. W miastach i przy atrakcjach turystycznych. Mamy agrogospodartwa . Ktoś zna jakieś place dla kamperów w Grecji ???? Znam wiele kempingów bo jeżdżąc z namiotem korzystałem z nich dziesiątki razy. Tylko że noc na kempingu kilometr od morza za 4o E - to żadna atrakcja ani widokowa ani cenowa. Jak coś z tym nie zrobią skończy się Grecja dla kamperow a zarobi Turcja.
Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 281/77 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2025-05-12, 08:27
Jeśli nie mogę zaparkować choć na pół godziny aby zrobić zakupy , to jak funkcjonować w tym kraju?
W sezonie kempingi i tak są pełne , to gdzie się zatrzymać? Brak kamperparków czy innych miejsc przeznaczonych do biwakowania wyklucza całkowicie wypoczynek.
Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 281/77 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2025-05-12, 09:27
Zobaczymy co będą ludzie pisać w portalach społecznościowych na temat stawania na dziko w Grecji. Bliżej końca czerwca podejmiemy decyzję. Jeżeli policja będzie to prawo respektować, to jedziemy do Włoch.
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :) Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 275/607 Skąd: Kraków
Wysłany: 2025-05-12, 09:58
Andrzej 73 napisał/a:
Zobaczymy co będą ludzie pisać w portalach społecznościowych na temat stawania na dziko w Grecji. Bliżej końca czerwca podejmiemy decyzję. Jeżeli policja będzie to prawo respektować, to jedziemy do Włoch.
Co mogą pisać ci co nie byli będą straszyć, aktualnie przebywajacy mają w D
Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4 Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 510/30 Skąd: Małopolska
Wysłany: 2025-05-12, 10:17
Andrzej 73 napisał/a:
Jeśli nie mogę zaparkować choć na pół godziny aby zrobić zakupy , to jak funkcjonować w tym kraju?
W sezonie kempingi i tak są pełne , to gdzie się zatrzymać? Brak kamperparków czy innych miejsc przeznaczonych do biwakowania wyklucza całkowicie wypoczynek.
Plan na Grecję w tym roku właśnie umarł.
Brak możliwości zatrzymania się gdziekolwiek nawet na chwilę wyklucza nie tyle wypoczynek co nawet sam na niego dojazd
To sobie pani mistra popłynęła
Ja myślę że teraz na znak solidarności cała Brać Karawaningowa, która aktualnie znajduje się w grecji powinna teraz przemieścić się do Turcji , a przejeżdżając przez granicę na tylnej ścianie kamperów i przyczep powinny znaleźć się namalowane pisakiem zmazikiem symbole rączki z wysoko wyciągniętym środkowym paluszkiem
Plany wakacyjne oczywiście zmieniamy. Ja miałem dylemat czy grecja czy Turcja i samo się rozwiązało
Ciekawy jestem bardzo jak to się ostatecznie skończy i bardzo jestem ciekawy reakcji niemieckiej
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r. Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 88/8 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2025-05-12, 12:33
A ja mam wrażenie, że "wolnościowy", kamperowy styl podróżowania wielu ograniczonym ludziom działa po prostu na nerwy. Włóczą się tacy, jedzą i śpią niczym jacyś Cyganie zamiast wykupić wczasy, pojechać i siedzieć na d..e.
Na szczęście jeszcze nie we wszystkich krajach - i miejmy nadzieję, że tak pozostanie.
Co zresztą wpisuje się w obecny narastający trend ograniczania wolności w wielu sferach życia.
Mandat 300 euro za stanie na parkingu dla wszystkich: kierowcy i pasażerów.
A za psa również?
Zaiste nowatorski pomysł! Można by to rozszerzyć na na mandaty dla wszystkich np. za jazdę bez włączonych świateł.
Wysłany: 2025-05-12, 17:39
Kuba L. napisał/a:
Jest pierwsze aresztowanie niemieckiej pary
Nawet najgłupsze, represyjne prawo natychmiast znajduje gorliwych egzekutorów.
I choćby teraz nie wiem jak łagodzili to prawo - fama i odium pozostanie na długo. Grecy niech podziękują swojej pustogłowej minister.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum