|
Autostrada Brno - Praga |
| Autor |
Wiadomość |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 220/168 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2026-01-22, 18:18
|
|
|
Pewnie nasz forumowy autostradowy specjalista LukF już to od dawna wie ale mnie osobiście ucieszyła informacja ,że pepiki w końcu zakończyli brakujący odcinek D1 w koło Prerova .
Wreszcie w drodze na południe Europy nie trzeba będzie się tłuc przez Olomouc
https://moto.rp.pl/tu-i-teraz/art43566951-autostrada-d1-ukonczona-po-58-latach-budowy |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 142/190 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2026-01-22, 18:43
|
|
|
Jechałem tamtędy w grudniu, ale nie zauważyłem zmian bo dziewczyny chciały zjechać do centrum handlowego, na jednym się nie skończyło |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 570/435 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2026-01-23, 17:31
|
|
|
Tak Milusiu drogi, wiem o tym, że 56 lat po rozpoczęciu budowy Czeskiej D1, została w połowie grudnia 2025r otwarta jej ostatnia cześć
Jechałem dwa razy tą drogą w połowie stycznia i powiem jedno: spory ruch w obu kierunkach, cały tranzyt przeniósł się z Ołomuńca na Kromieryż. Ale przynajmniej jest płasko, szeroko, są pasy awaryjne więc poczucie bezpieczeństwa się zwiększyło czego na D46 za Ołomuńcem nie było
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
MILUŚ

|
Wysłany: 2026-01-23, 17:50
|
|
|
| LukF napisał/a: | ........
Tak Milusiu drogi,
Jechałem dwa razy tą drogą ..... |
I nic nie napisałeś w tak interesującej wszystkich jadących na południe Europy sprawie
A o otwarciu tunelu Viśńove na słowackiej D1 pod Żiliną też przemilczałeś |
 |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

|
Wysłany: 2026-01-23, 18:35
|
|
|
| MILUŚ napisał/a: | | LukF napisał/a: | ........
Tak Milusiu drogi,
Jechałem dwa razy tą drogą ..... |
I nic nie napisałeś w tak interesującej wszystkich jadących na południe Europy sprawie
A o otwarciu tunelu Viśńove na słowackiej D1 pod Żiliną też przemilczałeś |
No tak bo przecież wiem, że Ty śledzisz temat
Miluś, zmiana realna dla nas na SK nastąpi dopiero wtedy gdy wybudują brakujący odcinek D3 od Čadcy do Żyliny ale to będzie około 2030r...
Ps.
D1 będące obwodnicą Rożemberoka (z tunelem) ma obsuwę kilku miesięcy bo zrobiło im się na finiszu osuwisko i boroki muszą to naprawić. Koło jesieni puszczą ruch... |
| |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 103/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2026-01-23, 18:40
|
|
|
| MILUŚ napisał/a: | | A o otwarciu tunelu Viśńove |
Nawet nie wiedziałem że taki tunel budują. Wreszcie będzie można ominąć krętą (choć widokową) drogę Martin Vrutki Zilina - którą często wracam na Cieszyn. Natomiast wypada w tym przypadku przedzierać się przez całe miasto w Zilinie - ktoś może powiedzieć jak wygląda ta trasa przez miasto (ruch, skrzyżowania, światła)? |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

|
Wysłany: 2026-01-23, 18:44
|
|
|
| Kazik II napisał/a: | | MILUŚ napisał/a: | | A o otwarciu tunelu Viśńove |
Nawet nie wiedziałem że taki tunel budują. Wreszcie będzie można ominąć krętą (choć widokową) drogę Martin Vrutki Zilina - którą często wracam na Cieszyn. Natomiast wypada w tym przypadku przedzierać się przez całe miasto w Zilinie - ktoś może powiedzieć jak wygląda ta trasa przez miasto (ruch, skrzyżowania, światła)? |
Tunel budowali coś koło 35-40 lat więc warto docenić tempo budowy dróg w naszym kraju
Kaziczku, przejazd przez środek Żyliny w kierunku tunelu czyli D1 jest OK, cały czas dwa pasy w każdym kierunku ale kolizyjne czyli są skrzyżowania i światła. Jednak to tylko kawałek przez miasto, kilka km.
Zmiana realnie jest dla nas na plus No chyba, że znaczaco wzrośnie tam przez miasto ruch aleTIRy mają tam chyba zakaz... |
| |
|
|
|
 |
MILUŚ

|
Wysłany: 2026-01-23, 18:52
|
|
|
| LukF napisał/a: | ..........
Miluś, zmiana realna dla nas na SK nastąpi dopiero wtedy gdy wybudują brakujący odcinek D3 od Čadcy do Żyliny ale to będzie około 2030r.... |
A jak jeszcze pepiki się ogarną ze swoją E75 z Cieszyna do Mostów u Jablunkova to będzie pełnia szczęścia
Pomarzyć można bo chyba nic nie zapowiada ,że się za to wezmą . |
 |
| |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
|
Wysłany: 2026-01-23, 19:42
|
|
|
| A widział kto, czy tam się coś dzieje z budową połączenia autostrady na Pragę z naszą S 3 w Lubawce? Bo ja już straciłem nadzieję. |
|
|
|
 |
MILUŚ

|
Wysłany: 2026-01-23, 20:44
|
|
|
| Kazik II napisał/a: | | A widział kto, czy tam się coś dzieje z budową połączenia autostrady na Pragę z naszą S 3 w Lubawce? Bo ja już straciłem nadzieję. |
Nie trać nadziei
https://www.gov.pl/web/gd...czenia-s3-i-d11 |
 |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

|
Wysłany: 2026-01-23, 22:05
|
|
|
| MILUŚ napisał/a: | | LukF napisał/a: | ..........
Miluś, zmiana realna dla nas na SK nastąpi dopiero wtedy gdy wybudują brakujący odcinek D3 od Čadcy do Żyliny ale to będzie około 2030r.... |
A jak jeszcze pepiki się ogarną ze swoją E75 z Cieszyna do Mostów u Jablunkova to będzie pełnia szczęścia
Przecież ta droga jest już ukończona i nic więcej się tam nie planuje. Zresztą nie ma potrzeby bo standard jest całkiem dobry. Oczywiście dla jadących od Cieszyna na pd. nie ma sensu nakładać drogi i jechać kawałkiem płatnej autostrady więc ok.10km musimy pojechać zwykłą drogą. Ale ciężarówki tam nie jeżdżą więc tragedii nie ma.
A wiedziałeś, że jeszcze kilka lat temu SK planowali budowę dosłownie ogryzka autostrady od granicy z CZ w Mostach u Jablunkowa do węzła z swoją D3- tego jest dokładnie 2km i byłaby najkrótszą autostradą w regionie
Ale zrezygnowali z tego pomysłu i zostanie tak jak jest pewnie na dziesieciolecia |
| |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

|
Wysłany: 2026-01-23, 22:08
|
|
|
| Kazik II napisał/a: | | A widział kto, czy tam się coś dzieje z budową połączenia autostrady na Pragę z naszą S 3 w Lubawce? Bo ja już straciłem nadzieję. |
Kaziczku, przecież Czesi budują cały brakujący odcinek D11. Pierwszy krótki fragment przy samej granicy z PL ma być przejezdny w 2027r Reszta w kolejnych latach. |
|
|
|
 |
MILUŚ

|
Wysłany: 2026-01-24, 06:23
|
|
|
| LukF napisał/a: | | MILUŚ napisał/a: | | LukF napisał/a: | ..........
Przecież ta droga jest już ukończona i nic więcej się tam nie planuje. |
Do ostatniego roku zawsze wybierałem tą drogę na południe . Ale po ukończeniu przez Czechów brakującego odcinka D1 na wysokości Prerova nie będzie to miało sensu |
 |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
|
Wysłany: 2026-01-24, 11:32
|
|
|
| LukF napisał/a: | | przecież Czesi budują cały brakujący odcinek D11 |
Kiedyś przedzierałem się z Lubawski przez ten Trutnov i okolice i tak się zniechęciłem, że przestałem zaglądać w te okolice. A tu się okazuje że budują. Ciekawe, że Czesi nie oznaczyli na (skądinąd świetnych) mapy.cz tej autostrady w budowie - myślałem że nic się tam nie dzieje. |
|
|
|
 |
|
|