Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ładowarka w starym kamperze, a nowy akumulator.
Autor Wiadomość
Solo1984 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Roller Team Auto Roller 41

Wysłany: Wczoraj 16:09   Ładowarka w starym kamperze, a nowy akumulator.

Witam serdecznie. Od tygodnia jestem właścicielem 25 letniego kampera Roller Team i zaczynam kosmetykę "pod siebie". Mam pytanie odnośnie wbudowanej ładowarki. Poniżej zdjęcie. Wiadomo po podłączeniu 230V stycznik przerzuca w skrzynce z bezpiecznikami ( zdjęcie poniżej ) i wszystko działa na 12V plus jak sądzę ładuję tez akumulator. Teraz mam aku 85Ah AGM, docelowo będzie LifePo4. Pytanie czy ta ładowarka może ładować tego typu akumulatory? Nigdzie na internecie nie mogę znaleść tej informacji. Jak na tyle lat to pewnie nie ma żadnych zabezpieczeń przeładowania akumulatora.

Jeżeli potwierdzicie moje obawy to myślę o zakupie ładowarki "blue smart charger 12/20" I tutaj druga sprawa, czy podłączyć ja w miejscu starej i ładowanie aku będzie przechodziło przez tą skrzynkę i czy wtedy ładowarka wykryje sobie akumulator do ładowania, czy przez busbar razem z aku, regulatorem i wtedy już 12V na skrzynkę z bezpiecznikami? - i czy w takim podłączeniu na panelu będzie widoczna kontrolka 230V?

1000036802.jpg
Zasilacz
Plik ściągnięto 2 raz(y) 45,83 KB

1000036800.jpg
skrzynka
Plik ściągnięto 1 raz(y) 210,42 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 528/109
Wysłany: Dzisiaj 2:23   

Solo1984 napisał/a:
Nigdzie na internecie nie mogę znaleść tej informacji.

A na naszym forum jest. I to w kilku miejscach. :mrgreen:

Milka - może ją spotkacie?

Solo1984 
początkujący forumowicz

Wysłany: Dzisiaj 8:49   

Masz racje teraz wyszukałem bardziej ogólnie i coś się dowiedziałem;) Generalnie jak w większości przypadków są dwa obozy... Jeżeli dobrze rozumiem to LifePO4 można ładować standardową ładowarką, bo prąd jest ok, a resztę załatwi elektronika aku ( chyba że źle coś zrozumiałem ), a co w przypadku AGM, który teraz posiadam? Tego wątku nie mogłem zlokalizować - chyba że słabo szukałem;)

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 528/109
Wysłany: Dzisiaj 9:52   

Tu już trochę gorzej, bo opis który widnieje na zdjęciu sugeruje ze jest to zasilacz równo 12V a nie ładowarka. Trudno mi w to uwierzyć. Wpisuję więc w googla SME-150-13.8CI i dostaję to:

https://www.repturn.com/e...ry-charger-sme/

Cytując tłumaczenie googla:

Czym jest ładowarka akumulatorów SME-150-13.8CI?

Ładowarka akumulatorów SME-150-13.8CI, zaprojektowana przez SME, została opracowana specjalnie do zasilania silników i akumulatorów ogniwowych w kamperach. Jest kompatybilna ze wszystkimi typami pojazdów rekreacyjnych, takimi jak kampery, vany i kampery, niezależnie od marki.
Jakie są najczęstsze usterki ładowarki akumulatorów SME-150-13.8CI?
Mogą wystąpić usterki ładowarki, w tym problemy z ładowaniem. Awarie ładowarki akumulatorów mogą być spowodowane wieloma czynnikami. Może to być problem z połączeniem z uszkodzonymi kablami, niewystarczające napięcie wejściowe (przepięcie lub niedobór napięcia) lub zbyt duże rozładowanie akumulatora, uniemożliwiające jego rozpoznanie.

Opis pochodzi z serwisu zajmującego się naprawą i może nie być wiarygodny, ale jeśli mu wierzyć oraz informacjom z francuskich, czeskich i skandynawskich forów - jest to ładowarka do akumulatorów kwasowych typu otwartego, może więc nie być odpowiednia do akumulatorów zamkniętych (AGM i VRLA) i doprowadzić do ich napuchnięcia. LFP powinien z nią w miarę prawidłowo współpracować dzięki swojej wewnętrznej elektronice, ale skoro ładowarka rozpoznaje akumulator kwasowy na wejściu to może być wielostopniowa i jej automatyka może nie pozwolić na pełne naładowanie LFP. Pytaniem otwartym pozostaje kondycja Twojej ładowarki.... Oraz to czy faktycznie jest to inteligentna ładowarka czy tylko prostownik... Trzeba by jakieś pomiary zrobić, a póki co wróżenie z fusów.

Milka - może ją spotkacie?

Solo1984 
początkujący forumowicz

Wysłany: Dzisiaj 11:07   

Też byłem na tej stronie serwisu i dlatego rzuciłem tutaj temat. Ok, to chyba żeby mieć pewność zdecyduję się na zakup nowej ładowarki - będzie ładować teraz AGM ( jeżeli jego kondycja będzie ok, jeżeli nie wiadomo ile lat ładowała go ta fabryczna ), a potem LFP też będzie miał lepiej.

Zostaje pytanie: kupując "blue smart charger" ile "A" wybrać i jak ją podłączyć, żeby wykrywała aku i przełączał sobie tryby. Najbardziej by pasowało przez "skrzynkę z bezpiecznikami" żeby panel funkcyjny działał. Sprawdzał ktoś czy takie połączenie będzie ok?

Byłem teraz w kamperze i widzę, że teraz mam to tak podpięte: 230V sieć - ładowarka 230/12-skrzynka bezpieczniki - regulator MPPT(pod wyjęcie odbiorniki) - MPPT - akulutator AGM. Więc przy zamianie ładowarki w tym samym miejscu ładowanie aku było by przez regulator... Co o tym sądzicie?

Zmierzyłem też napięcie na wyjściu tego zasilacza - jest stałe 13,7V.

Odpowiedz do tematu