|
|
|
Montaż elektrucznego zaworu spostowego do szarej wody. |
| Autor |
Wiadomość |
prusiak
zaawansowany

Twój sprzęt: Adria Sport A 660 SP
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Gru 2020 Piwa: 64/26 Skąd: Ostrołęka
|
Wysłany: 2026-02-13, 12:11
|
|
|
| orkaaa napisał/a: | | Ciekaw jestem jak ten elektrozawór sprawuje się na mrozie. Z moich doświadczeń wynika że będą tylko same problemy. Mam izolowany i podgrzewany zbiornik szarej i zawór mechaniczny i w tym roku zamarzł mimo że jest schowany koło zbiornika szarej i ocieplony. Taki na zewnątrz nie ma szans przy minimalnym minusie a co dopiero jak jest -15. Same problemy widzę. Najpierw zamarznie rurka przed zaworem a potem zawór. Mosiądz lepszy po przewidzi ciepło i można taki zawór ogrzać matą albo drutem grzewczym. |
Co prawda to prawda Ale jak to w życiu, trzeba z tym sobie jakoś poradzić.
Ja w takie mrozy stosuję zasadę otwartego zaworu i wiaderka. I to nie tylko teraz ale wcześniej również, nawet jak nie posiadałem elektrozaworu.
Swoją drogą... są to sytuacje bardzo rzadkie i raczej wyjątkowe.
Ja postanowiłem też, że w mrozy poniżej -10 st.C się nie wybieram na dłuższe niż weekendowe wyjazdy.... |
_________________ ---> :D <--- |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Cze 2011 Piwa: 397/788 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2026-02-14, 07:55
|
|
|
| orkaaa napisał/a: | | Ciekaw jestem jak ten elektrozawór sprawuje się na mrozie. Z moich doświadczeń wynika że będą tylko same problemy. Mam izolowany i podgrzewany zbiornik szarej i zawór mechaniczny i w tym roku zamarzł mimo że jest schowany koło zbiornika szarej i ocieplony. Taki na zewnątrz nie ma szans przy minimalnym minusie a co dopiero jak jest -15. Same problemy widzę. Najpierw zamarznie rurka przed zaworem a potem zawór. Mosiądz lepszy po przewidzi ciepło i można taki zawór ogrzać matą albo drutem grzewczym. |
Ten zawór zalewałem solanką po opróźnieniu zbiornika szarej, ale w tej obecnej Adrii którą mam wersja Suprim zawór jest zatopiony w zbiorniku szarej na zewnątrz nic nie wystaje bo nawet zawór jest zatkany dekielkiem z tego styroduru jak zbiornik, mam ogrzewanie alde i przypuszczam że przez zbiornik może przechodzić jakaś rureczka utrzymująca dodatnią temperaturę w zbiorniku, byłem w Zakopanem i Vrbowe było ponad -10 nie zamarzło, ale myślałem o tym i kto wie czy do tego zbiornika też nie będę profilaktycznie wlewał solanki
|
_________________ komplet |
| |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Kwi 2017 Piwa: 45/24 Skąd: Bielsko Biała :D
|
Wysłany: 2026-03-02, 10:13
|
|
|
Kupiłem chiński zamykacz zaworów, na Zigbee, 12v, będę podłączać do home assistanta. Do tego zawór kulowy z asortymentu rolniczo-odrodniczego, a nawet dwa, bo przesyłka z Ale w smarcie. Teraz mogę porównać. Ten większy jest na 1 1/2 całą, otwór wewnątrz jest taki mniej więcej jak popularny króciec do szarej wody w zbiorniku trojaczka. Taki na jaki pasuje wąż 40mm.
Ten mniejszy ma otwór na kciuk gruby, wiec pewnie 25mm czyli cal. Gwint też cal... W sumie logiczne.
Zawory są porządne, chodzą lekko. W środku kula jest metalowa. Wydaje poza tym że zawór jest serwisowalny bo rozkręcalny. Ale nie testowałem.
Gwint w większym pasuje do gwintu w krućcu - prawie - bo jest stożkowy i po 1 cm się zatrzymuje.
Zeskanuje paskudztwo i wydrukuje w założeniu szczelną obudowę, obejmująca zawór i mechanizm z państwa środka. Wajchę chyba lepiej zostawić, w razie W.
Chyba zdecyduje się na użycie większego. Taka średnicę mam teraz, a nie lubię czekać... Wy też sobie duży zamontuj nie, bo jak wspomniałem ... nie lubię czekać.
Większy kosztuje 32, mniejszy 15. Mechanizm 60 ish..
Grosze.
R
AISelect_20260302_095727_Gallery.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 4 raz(y) 455,64 KB |
AISelect_20260302_095709_Gallery.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 1 raz(y) 411,56 KB |
AISelect_20260302_095659_Gallery.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 2 raz(y) 630,32 KB |
AISelect_20260302_095649_Gallery.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 4 raz(y) 400,02 KB |
|
_________________ tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
 |
| |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 268/221 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2026-03-03, 08:56
|
|
|
| decumanus, za Chiny Ludowe, nie wiem, co to za waluta ... 🤔 |
_________________ "Nie szukaj przeszkód, szukaj możliwości"
Darson®
 |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

|
Wysłany: 2026-03-04, 10:20
|
|
|
| Darson napisał/a: | | decumanus, za Chiny Ludowe, nie wiem, co to za waluta ... 🤔 |
przepraszam, zbrukałem przepiękną mowę ojczystą, anglikanizmem
sześćdziesiąt pare złotych polskich - sprawdziłem ...dość spora ta para, bo aż 9.96 więc cena to 69,96 PLN...
a w Chinach Ludowych to odpowiednik 131.25 Juanów Chińskich (RMB)
|
 |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 113/103 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2026-03-04, 12:33
|
|
|
| Czy te Inteligentne sterowniki zaworu można podłączyć bezpośrednio pod napięcie akumulatora 12V, czy trzeba stosować dodatkowo regulatory napięcia? |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 579/47 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2026-03-04, 15:40
|
|
|
| Janusszr napisał/a: | | Czy te Inteligentne sterowniki zaworu można podłączyć bezpośrednio pod napięcie akumulatora 12V, czy trzeba stosować dodatkowo regulatory napięcia? |
Są na 12V
Tu przykładowy
Jedna tylko uwaga, że te siłowniki są dosyć słabe i z zaworem 1/2 cala jakoś sobie radzą , natomiast z większym już się wyraźnie siłują. Kiedy zawór nowy to ok, ale trzeba wziąć pod uwagę, że to będzie jeździło pod podwoziem , narażone na warunki atmosferyczne.
Druga uwaga taka, że to działa zerojedynkowo , czyli włącz/wyłącz bez możliwości ustawienia wartości pośrednich .
Do kampera kiedyś kupiłem
Używam takich siłowników (6szt) od kilku lat w instalacji CO i CWU w domu , do automatycznego przełączania obwodów zasilania pomiędzy pompą ciepła a piecem gazowym i bywa, że czasami zawodzą i nie zamykają/ otwierają do końca (zwłaszcza po długim okresie nie używania kiedy zawory są zastane).
Do kampera kupiłem TAKI , ale ostatecznie zrobiłem otwieranie zaworu szarej na mocnym serwie modelarskim (aby mieć płynna regulacją poziomu otwarcia) i tego nie sprawdziłem praktycznie.
Ma hermetyczną obudowę i bezpośredni napęd zaworu, więc teoretycznie powinien być wytrzymalszy . |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

|
Wysłany: 2026-03-04, 23:57
|
|
|
To taki sam jak kupilem, tylko z Polską ceną.
Cenne uwagi. Zawór nawet ten duży chodzi na razie lżej niż domowe metalowe 1/2, ale oczywiście piach może zrobić swoje.
Wydrukuje szczelną obudowę. A jak się mimo to zepsuje to widać nie było nam dane.
Ten do podlewania ma jaką średnicę wewnętrzna?
Kropelkową jeszcze mi się zdarzyło - świadomie, poza pęknięciem weza.
Ale pewnie w mniej sympatycznej ojczyznie malarza byłoby mnie kusiło....
R |
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|