Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Montaż elektrucznego zaworu spostowego do szarej wody.
Autor Wiadomość
prusiak 
zaawansowany

Twój sprzęt: Adria Sport A 660 SP
Piwa: 64/26
Wysłany: 2026-02-13, 12:11   

orkaaa napisał/a:
Ciekaw jestem jak ten elektrozawór sprawuje się na mrozie. Z moich doświadczeń wynika że będą tylko same problemy. Mam izolowany i podgrzewany zbiornik szarej i zawór mechaniczny i w tym roku zamarzł mimo że jest schowany koło zbiornika szarej i ocieplony. Taki na zewnątrz nie ma szans przy minimalnym minusie a co dopiero jak jest -15. Same problemy widzę. Najpierw zamarznie rurka przed zaworem a potem zawór. Mosiądz lepszy po przewidzi ciepło i można taki zawór ogrzać matą albo drutem grzewczym.

Co prawda to prawda :ok Ale jak to w życiu, trzeba z tym sobie jakoś poradzić. :wyszczerzony:
Ja w takie mrozy stosuję zasadę otwartego zaworu i wiaderka. I to nie tylko teraz ale wcześniej również, nawet jak nie posiadałem elektrozaworu.

Swoją drogą... są to sytuacje bardzo rzadkie i raczej wyjątkowe.

Ja postanowiłem też, że w mrozy poniżej -10 st.C się nie wybieram na dłuższe niż weekendowe wyjazdy....

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 397/788
Wysłany: 2026-02-14, 07:55   

orkaaa napisał/a:
Ciekaw jestem jak ten elektrozawór sprawuje się na mrozie. Z moich doświadczeń wynika że będą tylko same problemy. Mam izolowany i podgrzewany zbiornik szarej i zawór mechaniczny i w tym roku zamarzł mimo że jest schowany koło zbiornika szarej i ocieplony. Taki na zewnątrz nie ma szans przy minimalnym minusie a co dopiero jak jest -15. Same problemy widzę. Najpierw zamarznie rurka przed zaworem a potem zawór. Mosiądz lepszy po przewidzi ciepło i można taki zawór ogrzać matą albo drutem grzewczym.

Ten zawór zalewałem solanką po opróźnieniu zbiornika szarej, ale w tej obecnej Adrii którą mam wersja Suprim zawór jest zatopiony w zbiorniku szarej na zewnątrz nic nie wystaje bo nawet zawór jest zatkany dekielkiem z tego styroduru jak zbiornik, mam ogrzewanie alde i przypuszczam że przez zbiornik może przechodzić jakaś rureczka utrzymująca dodatnią temperaturę w zbiorniku, byłem w Zakopanem i Vrbowe było ponad -10 nie zamarzło, ale myślałem o tym :-/ i kto wie czy do tego zbiornika też nie będę profilaktycznie wlewał solanki
;)

Postaw piwo autorowi tego posta

decumanus 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Piwa: 45/24
Wysłany: 2026-03-02, 10:13   

Kupiłem chiński zamykacz zaworów, na Zigbee, 12v, będę podłączać do home assistanta. Do tego zawór kulowy z asortymentu rolniczo-odrodniczego, a nawet dwa, bo przesyłka z Ale w smarcie. Teraz mogę porównać. Ten większy jest na 1 1/2 całą, otwór wewnątrz jest taki mniej więcej jak popularny króciec do szarej wody w zbiorniku trojaczka. Taki na jaki pasuje wąż 40mm.
Ten mniejszy ma otwór na kciuk gruby, wiec pewnie 25mm czyli cal. Gwint też cal... W sumie logiczne.
Zawory są porządne, chodzą lekko. W środku kula jest metalowa. Wydaje poza tym że zawór jest serwisowalny bo rozkręcalny. Ale nie testowałem.
Gwint w większym pasuje do gwintu w krućcu - prawie - bo jest stożkowy i po 1 cm się zatrzymuje.
Zeskanuje paskudztwo i wydrukuje w założeniu szczelną obudowę, obejmująca zawór i mechanizm z państwa środka. Wajchę chyba lepiej zostawić, w razie W.

Chyba zdecyduje się na użycie większego. Taka średnicę mam teraz, a nie lubię czekać... Wy też sobie duży zamontuj nie, bo jak wspomniałem ... nie lubię czekać. :diabelski_usmiech
Większy kosztuje 32, mniejszy 15. Mechanizm 60 ish..
Grosze.

R

AISelect_20260302_095727_Gallery.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 455,64 KB

AISelect_20260302_095709_Gallery.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 411,56 KB

AISelect_20260302_095659_Gallery.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 630,32 KB

AISelect_20260302_095649_Gallery.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 400,02 KB

opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion

Darson 
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Piwa: 268/221
Wysłany: 2026-03-03, 08:56   

decumanus,
Cytat:
Mechanizm 60 ish
za Chiny Ludowe, nie wiem, co to za waluta ... 🤔

Darson®

decumanus 
weteran

Wysłany: 2026-03-04, 10:20   

Darson napisał/a:
decumanus,
Cytat:
Mechanizm 60 ish
za Chiny Ludowe, nie wiem, co to za waluta ... 🤔

przepraszam, zbrukałem przepiękną mowę ojczystą, anglikanizmem
sześćdziesiąt pare złotych polskich - sprawdziłem ...dość spora ta para, bo aż 9.96 więc cena to 69,96 PLN...

a w Chinach Ludowych to odpowiednik 131.25 Juanów Chińskich (RMB)

;)

Janusszr 
Kombatant

Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Piwa: 113/103
Wysłany: 2026-03-04, 12:33   

Czy te Inteligentne sterowniki zaworu można podłączyć bezpośrednio pod napięcie akumulatora 12V, czy trzeba stosować dodatkowo regulatory napięcia?

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 579/47
Wysłany: 2026-03-04, 15:40   

Janusszr napisał/a:
Czy te Inteligentne sterowniki zaworu można podłączyć bezpośrednio pod napięcie akumulatora 12V, czy trzeba stosować dodatkowo regulatory napięcia?

Są na 12V
Tu przykładowy

Jedna tylko uwaga, że te siłowniki są dosyć słabe i z zaworem 1/2 cala jakoś sobie radzą , natomiast z większym już się wyraźnie siłują. Kiedy zawór nowy to ok, ale trzeba wziąć pod uwagę, że to będzie jeździło pod podwoziem , narażone na warunki atmosferyczne.

Druga uwaga taka, że to działa zerojedynkowo , czyli włącz/wyłącz bez możliwości ustawienia wartości pośrednich .

Do kampera kiedyś kupiłem

Używam takich siłowników (6szt) od kilku lat w instalacji CO i CWU w domu , do automatycznego przełączania obwodów zasilania pomiędzy pompą ciepła a piecem gazowym i bywa, że czasami zawodzą i nie zamykają/ otwierają do końca (zwłaszcza po długim okresie nie używania kiedy zawory są zastane).

Do kampera kupiłem TAKI , ale ostatecznie zrobiłem otwieranie zaworu szarej na mocnym serwie modelarskim (aby mieć płynna regulacją poziomu otwarcia) i tego nie sprawdziłem praktycznie.
Ma hermetyczną obudowę i bezpośredni napęd zaworu, więc teoretycznie powinien być wytrzymalszy .

decumanus 
weteran

Wysłany: 2026-03-04, 23:57   

joko napisał/a:

Są na 12V
Tu przykładowy

To taki sam jak kupilem, tylko z Polską ceną.

Cenne uwagi. Zawór nawet ten duży chodzi na razie lżej niż domowe metalowe 1/2, ale oczywiście piach może zrobić swoje.

Wydrukuje szczelną obudowę. A jak się mimo to zepsuje to widać nie było nam dane.
Ten do podlewania ma jaką średnicę wewnętrzna?
Kropelkową jeszcze mi się zdarzyło - świadomie, poza pęknięciem weza.
Ale pewnie w mniej sympatycznej ojczyznie malarza byłoby mnie kusiło....
R

Odpowiedz do tematu