|
|
|
opłaty drogowe w Skandynawii |
| Autor |
Wiadomość |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Detleffs Advantage
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 8 razy Dołączył: 06 Wrz 2010 Piwa: 603/332 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2026-03-30, 16:21 opłaty drogowe w Skandynawii
|
|
|
Przyszło mi do głowy pojechać kamperem Dania, Szwecja, Norwegia i może powrót przez Finlandię. Ze względu na to, ze chciałbym zabrać dwa motocykle musiałbym holować bagażówkę.
Czy ktoś z kolegów byłby w stanie podpowiedzieć jak w takim wypadku wyglądałaby sprawa opłat za drogi, mosty i promy. Czy ma to jakikolwiek sens ekonomiczny czy "pójdę z torbami"? |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 117/108 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2026-03-30, 18:23
|
|
|
Tak na szybko wg Google.
Dania: Mosty to największy wydatek
W Danii autostrady są bezpłatne dla pojazdów o DMC poniżej 12 ton. Płacisz jedynie za dwa główne mosty:
Most Storebælt (Wielki Bełt): Cena zależy od długości zestawu. Kamper z przyczepą (powyżej 6 m) jest traktowany jako zestaw i zapłacisz stawkę standardową ok. 610 DKK (ok. 350 PLN). Możesz uzyskać zniżkę, rejestrując się w systemie Storebælt Private.
Most Øresund (Dania–Szwecja): Stawka za kamper z przyczepą (łącznie powyżej 6 m) wynosi ok. 1600 DKK w cenie regularnej.
Szwecja: Opłaty miejskie i mostowe
Większość dróg i autostrad w Szwecji jest bezpłatna.
Mosty: Płatne są jedynie mosty w Motala, Sundsvall oraz most Svinesund (granica z Norwegią) – są to niewielkie kwoty (kilka-kilkanaście SEK).
Opłaty zatorowe (Congestion Charge): Obowiązują w Sztokholmie i Göteborgu w dni powszednie. Kampery są im poddawane, ale przyczepy zazwyczaj nie podnoszą tej stawki.
W Norwegii przyczepy ciągnięte przez pojazdy do 3,5 t lub kampery M1 zazwyczaj nie podnoszą opłaty drogowej (płacisz tylko za pojazd ciągnący).
Finlandia: Raj dla kamperów
Brak opłat drogowych: Finlandia jest jednym z nielicznych krajów w Europie, gdzie przejazd autostradami i drogami krajowymi jest całkowicie bezpłatny dla wszystkich pojazdów, w tym kamperów z przyczepami. |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
| |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Fordek
stary wyga
Twój sprzęt: Eura Mobil PT 696 EB
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Cze 2014 Piwa: 15/5 Skąd: Wyszków
|
Wysłany: 2026-03-31, 08:04
|
|
|
| epass24.com Rejestrujesz się i nic cię po drodze nie obchodzi . Opłaty po miesiącu pojawiają się na twoim koncie . Mnie miesiąć w Norwegii zachodniej (miasta płatne ) i wiele promów kosztował około 350 zł. Kolega się ze mnie śmiał ,że on jeździł za dormo - bo rachunków nie przesyłają do Polski - właśnie dostał rachunek po 1,5 roku . |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 117/108 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2026-03-31, 08:29
|
|
|
| Fordek napisał/a: | | epass24.com Rejestrujesz się i nic cię po drodze nie obchodzi . Opłaty po miesiącu pojawiają się na twoim koncie . Mnie miesiąć w Norwegii zachodniej (miasta płatne ) i wiele promów kosztował około 350 zł. Kolega się ze mnie śmiał ,że on jeździł za dormo - bo rachunków nie przesyłają do Polski - właśnie dostał rachunek po 1,5 roku . |
Jeździmy do Norwegii corocznie. Zazwyczaj na miesiąc. Przyszedł rachunek tylko za ostatnie trzy lata. Całe 82zł. Kręciliśmy się po Lofotach i na północ od Lofotów. Wjazd i wyjazd zawsze od strony Finlandii przez ostatnie trzy lata.
Promy opłacaliśmy na bieżąco. Groszowa sprawa w porównaniu np. z Grecją, czy Włochami. |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
| |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|