Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
opłaty drogowe w Skandynawii
Autor Wiadomość
gryz3k 
Kombatant

Twój sprzęt: Detleffs Advantage
Nazwa załogi: gryz3k
Piwa: 603/332
Wysłany: 2026-03-30, 16:21   opłaty drogowe w Skandynawii

Przyszło mi do głowy pojechać kamperem Dania, Szwecja, Norwegia i może powrót przez Finlandię. Ze względu na to, ze chciałbym zabrać dwa motocykle musiałbym holować bagażówkę.

Czy ktoś z kolegów byłby w stanie podpowiedzieć jak w takim wypadku wyglądałaby sprawa opłat za drogi, mosty i promy. Czy ma to jakikolwiek sens ekonomiczny czy "pójdę z torbami"?
Postaw piwo autorowi tego posta

Janusszr 
Kombatant

Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Piwa: 117/108
Wysłany: 2026-03-30, 18:23   

Tak na szybko wg Google.

Dania: Mosty to największy wydatek
W Danii autostrady są bezpłatne dla pojazdów o DMC poniżej 12 ton. Płacisz jedynie za dwa główne mosty:

Most Storebælt (Wielki Bełt): Cena zależy od długości zestawu. Kamper z przyczepą (powyżej 6 m) jest traktowany jako zestaw i zapłacisz stawkę standardową ok. 610 DKK (ok. 350 PLN). Możesz uzyskać zniżkę, rejestrując się w systemie Storebælt Private.
Most Øresund (Dania–Szwecja): Stawka za kamper z przyczepą (łącznie powyżej 6 m) wynosi ok. 1600 DKK w cenie regularnej.

Szwecja: Opłaty miejskie i mostowe
Większość dróg i autostrad w Szwecji jest bezpłatna.

Mosty: Płatne są jedynie mosty w Motala, Sundsvall oraz most Svinesund (granica z Norwegią) – są to niewielkie kwoty (kilka-kilkanaście SEK).
Opłaty zatorowe (Congestion Charge): Obowiązują w Sztokholmie i Göteborgu w dni powszednie. Kampery są im poddawane, ale przyczepy zazwyczaj nie podnoszą tej stawki.

W Norwegii przyczepy ciągnięte przez pojazdy do 3,5 t lub kampery M1 zazwyczaj nie podnoszą opłaty drogowej (płacisz tylko za pojazd ciągnący).

Finlandia: Raj dla kamperów
Brak opłat drogowych: Finlandia jest jednym z nielicznych krajów w Europie, gdzie przejazd autostradami i drogami krajowymi jest całkowicie bezpłatny dla wszystkich pojazdów, w tym kamperów z przyczepami.

Wyświetl szczegóły
Fordek 
stary wyga

Twój sprzęt: Eura Mobil PT 696 EB
Piwa: 15/5
Wysłany: 2026-03-31, 08:04   

epass24.com Rejestrujesz się i nic cię po drodze nie obchodzi . Opłaty po miesiącu pojawiają się na twoim koncie . Mnie miesiąć w Norwegii zachodniej (miasta płatne ) i wiele promów kosztował około 350 zł. Kolega się ze mnie śmiał ,że on jeździł za dormo - bo rachunków nie przesyłają do Polski - właśnie dostał rachunek po 1,5 roku .

Wyświetl szczegóły
Janusszr 
Kombatant

Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Piwa: 117/108
Wysłany: 2026-03-31, 08:29   

Fordek napisał/a:
epass24.com Rejestrujesz się i nic cię po drodze nie obchodzi . Opłaty po miesiącu pojawiają się na twoim koncie . Mnie miesiąć w Norwegii zachodniej (miasta płatne ) i wiele promów kosztował około 350 zł. Kolega się ze mnie śmiał ,że on jeździł za dormo - bo rachunków nie przesyłają do Polski - właśnie dostał rachunek po 1,5 roku .

Jeździmy do Norwegii corocznie. Zazwyczaj na miesiąc. Przyszedł rachunek tylko za ostatnie trzy lata. Całe 82zł. :spoko Kręciliśmy się po Lofotach i na północ od Lofotów. Wjazd i wyjazd zawsze od strony Finlandii przez ostatnie trzy lata.
Promy opłacaliśmy na bieżąco. Groszowa sprawa w porównaniu np. z Grecją, czy Włochami.

Odpowiedz do tematu