|
|
|
Izolacja cieplna od podwozia? |
| Autor |
Wiadomość |
krolik
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2026-04-04, 01:24 Izolacja cieplna od podwozia?
|
|
|
| Cześć. Mam starego Ducato z 2005r i niestety zostaje mi 2cm nad głową. Z tego też powodu planuję zastosować minimalną izolacje wewnatrz przy podłodze, aby móc komfortowo poruszać się po strefie mieszkalnej. Chce spróbować vanlife'u i dlatego chciałbym jakoś dododatkowo ta podłoge doizolować od spodu. Da się? Robił tak ktos z was i sa na to jakieś dobre patenty? |
|
|
|
 |
Aleksanderlodz
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Poszukuję spokojnie.
|
Wysłany: 2026-04-04, 09:36
|
|
|
Hej,
Poszperaj na YT , sporo jest o izolacji busów, najczęściej stosowana izolacja to sklejka antypoślizgowa na podłogę i pod nią coś cienkiego porowatego. W busie jest na to niewiele miejsca niestety. |
|
|
|
 |
krolik
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2026-04-05, 03:07
|
|
|
| Aleksanderlodz napisał/a: | Hej,
Poszperaj na YT , sporo jest o izolacji busów, najczęściej stosowana izolacja to sklejka antypoślizgowa na podłogę i pod nią coś cienkiego porowatego. W busie jest na to niewiele miejsca niestety. |
Tyle że ja nie o to pytałem |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 281/229 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2026-04-05, 08:18
|
|
|
Jest tu temat poświęcony izolacji od spodu auta. Niestety, nie jestem w stanie tego znaleźć.
Był nawet wklejony link do filmu na YT.
Właściciel ocieplał twardym styrodurem i zaklejał szczelnie jakąś gumą, by zabezpieczyć przed dostawaniem się wody
Poczekaj aż "weterani"się obudzą, to zapewne Ci pomogą. |
_________________ Nie szukaj przeszkód - szukaj możliwości!
Darson® |
| |
|
|
|
 |
adaml61
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Sty 2017 Piwa: 190/142 Skąd: LUBUSKIE- FSD
|
Wysłany: 2026-04-05, 17:33
|
|
|
| Cytat: |
Jest tu temat poświęcony izolacji od spodu auta | Izolacja od spodu mało co da , blacha jest bardzo dobrym przewodnikiem i podłoga dalej będzie zimna , |
|
|
|
 |
krolik
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2026-04-08, 02:39
|
|
|
| adaml61 napisał/a: | | Cytat: |
Jest tu temat poświęcony izolacji od spodu auta | Izolacja od spodu mało co da , blacha jest bardzo dobrym przewodnikiem i podłoga dalej będzie zimna , |
Wiem, ale na podłoge moge maks 0,5-1cm izolacji dać a chciałbym coś więcej. Zdaje sobie sprawe, że izolacja od spodu nie jest optymalną opcją ale do vanlfeu również zimą może warto zastosować? |
|
|
|
 |
adaml61
weteran

|
Wysłany: 2026-04-08, 07:39
|
|
|
| Cienki skuteczne , drogie , to tylko Alutermo ale w podłodze tego nie widzę , zrobionego mam tym całego vana oprócz podłogi , rewelecja .Miałem poprzedniego firmowo ocieplonego pianą kauczukową , to tak jak by porównać dom z lat 60-tych do nowoczesnego . Alutermo tam gdzie niema miejsca jest nie zastompione .Musiała by być jakaś kratownica tym wypełniona i na to sklejka , czyli jakieś 25 mm zabrane z wysokości .Wtedy to by był jakiś sens , od spodu bez sensu ,blacha i pełno porzeczek które dalej będą przewodziły i czego byś nie dał wyrzucone pieniądze , miejsce na trzymanie się wilgoci i gnicie podwozia . |
| |
|
|
|
 |
krolik
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2026-04-10, 02:36
|
|
|
| adaml61 napisał/a: | | Cienki skuteczne , drogie , to tylko Alutermo ale w podłodze tego nie widzę , zrobionego mam tym całego vana oprócz podłogi , rewelecja .Miałem poprzedniego firmowo ocieplonego pianą kauczukową , to tak jak by porównać dom z lat 60-tych do nowoczesnego . Alutermo tam gdzie niema miejsca jest nie zastompione .Musiała by być jakaś kratownica tym wypełniona i na to sklejka , czyli jakieś 25 mm zabrane z wysokości .Wtedy to by był jakiś sens , od spodu bez sensu ,blacha i pełno porzeczek które dalej będą przewodziły i czego byś nie dał wyrzucone pieniądze , miejsce na trzymanie się wilgoci i gnicie podwozia . |
Patrzyłem własnie co to ten alutermo. No troche to kosztuje Na całego busa (sciany + sufit) trzeba by wydac pewnie z 3 tysie a to wygląda jakby miało się zdeformowac od byle scisniecia palcami. No ale powiedz cos więcej. Moze warto kilka m2 kupic i gdzies konkretnie zastosowac?
Z podłoga własnie mam problem. I tak chyba belki pod dachem wytne całkiem i na sufit dam z 2cm izolacji łącznie z wykończeniem. A co do ocieplania od podwozia myslałem zeby dac cos miedzy belkami albo styropian kilka cm albo pianke a potem blache 0.75 i to zaspawac. Mówisz, że z belek będzie ciągnac zimno. No ale belki to załozmy z 15-20% styku z podłoga. Jak cała blacha od spodu ma stycznosc z zimnem to chyba bedzie bardziej pizgac niz jak sie ja odizoluje? |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 260/630 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2026-04-10, 08:21
|
|
|
| krolik napisał/a: | | I tak chyba belki pod dachem wytne całkiem i |
jednak po coś one tam są |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
adaml61
weteran

|
Wysłany: 2026-04-10, 08:26
|
|
|
| Ja osobiście wydałem dużo więcej , warto było . Owinięte mam wszystkie profile na płaskim podwójnie . Stojąc w pełnym słońcu dach jest chłody , wywietrzenie rozgrzanego zajmuje pół godziny , Stojąc w tamtym roku w Grecji , nie mieliśmy problemu jak tu iść spać , w sypialni przy włączonym maxffanie miły chłodek . Izolacja pod spodem prędzej czy później dostanie się pod nią woda i błoto , i zacznie gnić , normalnie podwozie jak nie jest myte w zakamarkach gnije , wyobrażam sobie co się stanie jak się nie da umyć .Sufit sklejka bezpośrednio na belki nośne odejdzie ok 5mm .W starym ducato masz 2 metry wolnej przestrzeni , po kamperze się nie chodzi non stop , raz kiedyś 3 kroki nawet lekko się schylisz . Miałem takiego , też jestem wysoki jakoś nie sprawiało mi to problemu , większość czasu siedzisz albo leżysz .Każdy H 2 jest niski , czy stary czy nowy . Czy warto wkładać pieniądze w przebudowę takiego starego auta .Nawet jako tako zrobione to kilkanaście tysięćy . dobrze zrobione to kilka dziesiąt . |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 281/229 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2026-04-11, 00:06
|
|
|
| Cytat: | | styropian kilka cm albo pianke a potem blache 0.75 i to zaspawac |
spawając stopisz styropian.
Ostatnio widziałem taki stopiony od cięcia kątówką..
Poszukaj tego filmu na YT .
Gościu to zrobił konkretnie i z pojęciem. |
_________________ Nie szukaj przeszkód - szukaj możliwości!
Darson® |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|