Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zastosowanie LiFePO4 w zabudowie.
Autor Wiadomość
tomiy
doświadczony pisarz

Piwa: 3/12
Wysłany: 2026-04-06, 18:54   

joko napisał/a:

Ja w Rapido mam porządny fabryczny elektroblok, więc Cerbo uzywam tylko do obsługi elektryki Victrona, natomiast do zabudowy RAM'a to już pójdzie.

Mnie jedynie brakuje porządnego sterowania ładowaniem aku z elektrobloku - takiego ustawiania jakie masz np w ładowarkach Victrona, załącz kiedy napięcie spadnie poniżej x V przez taki a taki czas, wyłącz gdy dojdzie od np 14V. Tu jak producent ustawił 14,2 czy 14,3 V to system po podłączaniu do 230V od razu ładuje i utrzymuje 100% naładowania. To samo jak odpalisz silnik. Jedynie wyłączenie ładowania w BMS pozwala na jakieś tam sterowania ładowaniem.

joko napisał/a:

Nie namawiam na siłę na wyższe napięcie akumulatora, bo każdy ma swoje priorytety. Mnie przejście z 12 na 24V spięło się głównie wagowo , a przy okazji kosztowo.
W moim przypadku te 3kW będą często w użyciu , więc połowa prądu ładowania i rozładowania w stosunku do 12V jest zbawienna.
Gdyby nie to , że mam spory zapas ogniw 314Ah, to do Rapido poszedł bym od razu w 48V, tak jak do RAM'a, bo tam to wygląda jeszcze lepiej , ale musiał bym zastosować ogniwa 150Ah, aby pozostać w wadze .
W systemie z akumulatorem 24 lub 48V dochodzi tylko jedno dodatkowe DCDC do zasilania obwodów 12V, a pozostałe klocki są lżejsze i tańsze.
Ja bym poszedł w to nawet jakby było cięższe i droższe bo dla mnie największą wartość ma ten 2 lub 4 razy mniejszy prąd przy danym obciążeniu . Przy małych obciążeniach nie ma to może większego znaczenia, natomiast przy kilku kilowatach już tak.

Przy 3kW to nie ma wyjścia, szczególnie jeśli pobór miałby być dłuższy niż "pik".
A czy elementy są lżejsze (oprócz przewodów) to z kart katalogowych nie wynika, np Multiplus II 12/2000/80 wazy 15,5 KG - i tyle samo waży 48/2000/25. Aku również wagę będzie miało tą samą - przecież waży pojemność energetyczna ( ile kW ma) a nie napięcie zespołu ogniw.

Postaw piwo autorowi tego posta

marcincin 
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 442 NK - 2019
Nazwa załogi: MIK
Piwa: 53/38
Wysłany: 2026-04-07, 09:15   

joko napisał/a:

Do systemów banków energii, które mają być sterowane za pomocą inwerterów , są specjalne wersje zarządzalne , które posiadają dodatkową płytkę komunikacyjną, oraz specjalny firmware .
Te normalne , które stosuje się w akumulatorach nie mają możliwości integracji z systemem inwertera. Sterowanie jedynie za pomocą aplikacji , lub dedykowanego monitorka od JK, którego w tym układzie polecam (ja nie mam bo wszystko mam na Touch)

Do tego BMS'a można dokupić konwerter USB to RS485 i podłączyć go do wejścia USB Multiplusa II GX lub dokupić płytkę rozszerzającą wyjścia BMS'a - ok 40PLN. Venus OS GX'a powinien ten konwerter obsłużyć przez USB, tak jak robi to w Raspberry PI.

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 584/47
Wysłany: 2026-04-07, 10:58   

OS Victrona obsłuży konwerter USB-RS485 pod warunkiem że jest na FTDI , ale nie natywnie jak Raspberry, tylko chyba potrzebny jest dodatkowy sterownik. Generalnie nie jest to rozwiązanie plug and play i nie ma gwarancji że uzyskasz pełne i stabilne sterowanie Victronem (DVCC) .
Najbardziej niezawodne i pewne rozwiązanie to połączenie JK BMS z Cerbo GX przez CAN (ale jest to możliwe tylko w wersjach BMS z CAN).
W BMS trzeba ustawić odpowiedni protokół dla CAN , taki który obsługuje Victron i masz pełną integrację :spoko

marcincin 
stary wyga

Wysłany: 2026-04-07, 15:17   

Jeśli ten BMS jest z serii B (nie widać oznaczenia modelu na zdjęciach), to płytka rozszerzeń portów zawiera port CAN i RS486 - odpowiednio ustawiony protokół w JK BMS i dobrze "skrosowany" przewód sieciowy (zgodnie z "pinologią" Victrona) umożliwi komunikację inwertera z bms'em także po CAN.

przemo.d 
stary wyga

Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Piwa: 35/160
Wysłany: 2026-04-07, 21:43   

Nie ma o co walczyć. Jak chcesz żeby pracowały ogniwa w zakresie 20-80% to ustaw zakres 3.15- 3.45 na ogniwo i odcięcie poniżej, powyżej przez BMS I tyle /bedzie tanio i dobrze/ . Ta ładowarka energobloku jest tak marna, że nie ma czym tam sterować /jakieś pewnie bidne 10-15A to wszystko co z niej wyciśniesz i żeby chciała przy 3.4 na ogniwo choć wątpliwe 10A jeszcze podawać to będzie dobrze ;) jak nie ma na Switchach opcji Lithum to i tak będzie kulawo ładowała...ale "coś" tam zawsze będzie ładowała jak podłączysz słupek, ona nie ma czym i jak ubić baterie zabezpieczoną BMS-em , on jest od pilnowania żebyś nic nie popsuł ..Kluczowe są ustawienia BMS reszta tych ładowarek robić będzie co "może" i na co pozwoli im BMS więc zostaw te ładowarki w spokoju.
Nie polecam tych śmiesznych bocznikow także to badziew, lepiej dołożyć do tego ekranu w wersjach V19 jest fajny dotykowy ekran z dużą diagnostyką, stopniem naładowania itd. nawet alarmy możesz sobie zapodać co by Cię w środku nocy budziło :shock:
Tak szczerze to biję on na głowę te Chińskie boczniki które mierzą jak chcą i co chcą :spoko i jedyne co pokazują to " pobożne życzenia "
Albo jak pisze JOKO na bogato jak chcesz iść to po tych złączach CAN jak wszystko będzie kompatybilne to się dogada. Wrzucę Ci taką fotkę bo zmontowałem sobie taką szafeczkę z demobilu mi się została i ekran można łatwo wpasować sobie gdziekolwiek jak widać.

ekran.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 217,85 KB

batt.png
Plik ściągnięto 9 raz(y) 709,42 KB

marcincin 
stary wyga

Wysłany: 2026-04-08, 09:15   

przemo.d napisał/a:
Nie ma o co walczyć. Jak chcesz żeby pracowały ogniwa w zakresie 20-80% to ustaw zakres 3.15- 3.45 na ogniwo i odcięcie poniżej, powyżej przez BMS I tyle /bedzie tanio i dobrze/ . Ta ładowarka energobloku jest tak marna, że nie ma czym tam sterować /jakieś pewnie bidne 10-15A to wszystko co z niej wyciśniesz i żeby chciała przy 3.4 na ogniwo choć wątpliwe 10A jeszcze podawać to będzie dobrze ;)

Multiplus II ma wbudowaną ładowarkę - w wersji 24V może ładować prądem 70A (ok 2kW) - całkiem sporo i Multiplus II ma dedykowane profile do ładowania LiFePO4 - więc warto powalczyć o integrację inwertera z BMS'em.

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 584/47
Wysłany: 2026-04-08, 12:40   

marcincin napisał/a:
przemo.d napisał/a:
Nie ma o co walczyć. Jak chcesz żeby pracowały ogniwa w zakresie 20-80% to ustaw zakres 3.15- 3.45 na ogniwo i odcięcie poniżej, powyżej przez BMS I tyle /bedzie tanio i dobrze/ . Ta ładowarka energobloku jest tak marna, że nie ma czym tam sterować /jakieś pewnie bidne 10-15A to wszystko co z niej wyciśniesz i żeby chciała przy 3.4 na ogniwo choć wątpliwe 10A jeszcze podawać to będzie dobrze ;)

Multiplus II ma wbudowaną ładowarkę - w wersji 24V może ładować prądem 70A (ok 2kW) - całkiem sporo i Multiplus II ma dedykowane profile do ładowania LiFePO4 - więc warto powalczyć o integrację inwertera z BMS'em.

Dokładnie tak. Ta wbudowana w Multiplusa II ładowarka naprawdę "bije" do 2kW, co jest już wartością przy której sensu nabiera nawet ładowanie w trasie na samochodowych ładowarkach AC . Wożę w kamperze nawet kabel ze złączem Type 2, może kiedyś się przyda :wyszczerzony:

W sezonie mając PV na dachu i DCDC na alternatorze , pewnie nie, natomiast wyobrażam sobie sytuację podczas wyjazdu zimowego , że pod jakimś np. marketem dobijam w godzinkę prądu na 3 dni stania na dziko i nie blokuję takiej ładowarki godzinami (a takie rzeczy już ze dwa razy widziałem :-/ )

Jeśli chodzi o integrację dużej baterii z Victronem to uważam to za wręcz obowiązkowe . Przy mniejszych akumulatorach i ładowareczkach kamperowych można sobie pozwolić na to aby każde urządzenie żyło własnym życiem, natomiast przy większych bankach energii i mocnych ładowarkach (w tym MPPT i DCDC) integracja daje spokój i bezpieczeństwo.
Cerbo GX z Victrona obsługuje tzw DVCC ( Distributed Voltage and Current Control) , dzieki któremu w pełni zintegrowany z nim JK BMS sam i bezpośrednio steruje pracą ładowarki 230V, MPPT i DCDC Każda ładowarka podaje w danym momencie tylko takie napięcie i taki prąd jaki potrzebuje BMS.
Taka integracja z Victronem obsługująca DVCC działa w pełni jedynie przy połaczeniu BMS'a po CAN.
Dodatkowa korzyść z pełnej integracji jest taka, że wszystkie dane odnośnie baterii dostępne i widoczne są z poziomu Cerbo (na monitorze od Cerbo lub zdalnie z aplikacji od niego) , więc wszystko jest spójne i w jednym miejscu, bez potrzeby stosowania kilku monitorów, czy skakania z aplikacji na aplikację.

IMG_20251205_194235891.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 46,75 KB

Darson 
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Piwa: 281/229
Wysłany: 2026-04-08, 17:32   

Sieczkarnia się tu zrobiła. :(
Ależ by było pięknie i przejrzyście, gdyby każdy ciągnął osobny wątek o tym, jak zakładał u siebie LifePo4 i zadawał pytania w tymże temacie.
A później "klik" i czytamy sobie temat Amigo albo joko, albo innego kolegi...
A tak to mamy groch z kapustą i dosypanym żużlem :gwm

Darson®

Świstak 
Administrator

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 569/116

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2026-04-08, 21:22   

Fakt. Bazując na Victronie można skompletować jednolity i kompletny system energetyczny. Jeśli Joko z pozostałymi praktykami znalazłby czas - fajnie by było założyć osobny temat opisujący od a do z taki zestaw. Najlepiej w dziale Rzetelne informacje techniczne bez bajerowania. Po zakończeniu temat zablokuję i przykleję.

Milka - może ją spotkacie?

AMIGO 
weteran
Banita

Twój sprzęt: Blaszany, samobieżny namiot na kołach
Piwa: 24/151

Wysłany: 2026-04-08, 22:57   

Darson napisał/a:
Sieczkarnia się tu zrobiła. :(
Ależ by było pięknie i przejrzyście, gdyby każdy ciągnął osobny wątek o tym, jak zakładał u siebie LifePo4 i zadawał pytania w tymże temacie.
A później "klik" i czytamy sobie temat Amigo albo joko, albo innego kolegi...
A tak to mamy groch z kapustą i dosypanym żużlem :gwm

Wyśmiałem się i teraz mogę napisać :szeroki_usmiech
Masz Darku rację, chyba większość tematów z czasem się rozjeżdza, o ile nie jest to wyrażnie zastrzeżone i na bieżąco korygowane.
Przyznam, że ja osobiście byłem trochę zniesmaczony tym, czego jeszcze niedawno można się było na forum CT czasem naczytać i wolałem nie zakładać nowego tematu w przekonaniu, że moja ,,przebudowa' nic nowego ani szczególnego nie wnosi.
Tym bardziej jest mi miło, że znów spotkałem się z Waszą fachową pomocą i dopingiem do działania za co bardzo Wam dziękuję :pifko

AMIGO 
weteran
Banita

Twój sprzęt: Blaszany, samobieżny namiot na kołach
Piwa: 24/151

Wysłany: 2026-04-08, 23:24   

joko napisał/a:
Nie przejmuj się , też tak często robię i potem się wkurzam , że mogłem wybrać lepiej :szeroki_usmiech

Dzięki za słowa pocieszenia :mrgreen: No i za trzymanie ręki na pulsie :pifko :szeroki_usmiech
Miało być tak pięknie, a wyszło jak zwykle... :gwm :diabelski_usmiech :haha: :haha:

Na razie musi mi wystarczyć to, że podstawowe założenia będą zrealizowane czyli m.in.;

- 230V bez zastanawiania się czy włączenie któregoś urządzenia wyłączy wszystko

- jaka taka świadomość działania i wgląd w to, co się dzieje w tym całym ustrojstwie

- swoboda korzystania ze słupka (w tym możliwość ustawień w Multiplusie jeśli chodzi o pobór prądu z zewnątrz oraz automatyczne żonglowanie prądem z dwóch różnych żródeł, tzn. z sieci 230V i z baterii )

- zapewnienie możliwości względnie szybkiego ładowania baterii z sieci, z różnej maści ,,słupków'' oraz stacji ładowania

- uwolnienie wypoczywającego właściciela od nadmiaru trosk o elektrykę i zasoby energii elektr.

- możliwie prosty zestaw bez kablowego żmijowiska

- dobra zabawa w czasie łączenia przyjemnego z pożytecznym (o nauce z tego płynącej nie wspomnę))

Fakt, można to było zrobić lepiej i niekoniecznie bardziej skomplikowanie, co szczególnie teraz, po ostatniej lekturze o wiele wyrażniej widzę. Gdybym wcześniej myślał ,,głośno i pełnymi zdaniami'' tutaj, na forum (lub założył osobny temat jak sugeruje Darson ) to instalacja z pewnością byłaby o wiele doskonalsza, a przy tym chowając MP gdzieś do dziury zaoszczędziłbym sporo miejsca np. na jakąś inną szafkę lub lodówkę. Teraz jednak przygotowania zaszły już na tyle daleko, że nie chce mi się robić kolejnej rewolucji w elektryce.
Trzeba to uruchomić zanim znów coś nowego wymyślicie :bigok :szeroki_usmiech :spoko

Darson 
Kombatant

Wysłany: 2026-04-09, 07:55   

AMIGO,
Cytat:
wolałem nie zakładać nowego tematu w przekonaniu, że moja ,,przebudowa' nic nowego ani szczególnego nie wnosi.
założenie nowego wątku to Twoja osobista decyzja.
Nikt Ci nie może tego zabronić.
A w efekcie możemy mieć krótki i treściwy temat, podparty zdjęciami, o tym, "jak robiłeś nową instalację z baterią LifePo4."
I jestem pewny, że wielu by na tym skorzystało, zamiast brnąć przez 155 stron ... :bigok

Darson®

Świstak 
Administrator

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 569/116

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2026-04-09, 08:49   

Gdybyś nie przebrnął przez te 155 stron nie zdobyłbyś tej wiedzy którą teraz masz...

Przez tych 7 lat sporo w elektronice się zmieniło, ale prawa fizyki pozostały nie zmienione. Dziś można bez problemu kupić podzespoły o których wtedy można było tylko pomarzyć, ale założenie że magazyn energii powinien być możliwie największy i najwydajniejszy wciąż (a może i jeszcze bardziej) pozostaje prawdziwe.

Nie narzekaj Darson że spędziłeś dużo czasu na nauce, nie jest to czas zmarnowany...

Milka - może ją spotkacie?

Darson 
Kombatant

Wysłany: 2026-04-09, 22:41   

Pozwól mi ponarzekać. 🙏
Mam handrę 🤬

Darson®