Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ciekawe kanały karawaningowe na YouTube
Autor Wiadomość
Simbus 
zaawansowany

Twój sprzęt: Eura Mobil Activia 690 VB
Piwa: 10/16
Wysłany: 2025-08-13, 10:00   

Można w tym wątku zareklamować swój kanał, czy mnie rozjedziecie?

Postaw piwo autorowi tego posta

Wyświetl szczegóły
MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 224/174
Wysłany: 2025-08-13, 17:03   

Oglądamy Was :spoko
Czy to ten sam kamper którym byliście kilka lat temu w Hajduszoboszlo na sylwka ? :mikolaj

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

Simbus 
zaawansowany

Twój sprzęt: Eura Mobil Activia 690 VB
Piwa: 10/16
Wysłany: 2025-08-13, 19:39   

MILUŚ napisał/a:
Oglądamy Was :spoko
Czy to ten sam kamper którym byliście kilka lat temu w Hajduszoboszlo na sylwka ? :mikolaj

Masz świetną pamięć – to było wiele lat temu! 😊 Oczywiście, że pamiętamy nasze spotkanie w Hajdúszoboszló. Kampera, którym wtedy byliśmy, po 8 latach dzielnej służby sprzedaliśmy z łezką w oku 🙂 Nigdy nas w trasie nie zawiódł, w przeciwieństwie do tego nowego. Fajnie wiedzieć, że nas oglądacie – to naprawdę miłe! 👋

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 585/47
Wysłany: 2026-05-03, 13:56   

A jak tak trochę z innej Mańki.
Oglądamy już od dłuższego okresu czasu różnych twórców YT i nie tylko stricte karawaningowych , ale w temacie szeroko rozumianej turystyki i podróżowania. Mamy kilku subskrybowanych ulubionych , których filmy oglądamy na bieżąco jak tylko się pojawiają.
Każdy z kanałów jest inny zarówno jeśli chodzi o jakość przekazu, temat przewodni, czy osobowość prowadzących i różna jest ich też tzw. "oglądalność".
Zastanawia mnie skąd bierze się czasami ta duża rozbieżność pomiędzy "jakością" a "oglądalnością" ?
Zgodnie z logiką powinno być tak, że kanały dobre są popularne a te słabe nie, ale w praktyce często bywa odwrotnie.
Z kanałów które ja mam w Subskrybowanych są i bardzo popularne (100-200 tys wyświetleń każdego filmu) i takie niszowe (kilkaset wyświetleń) , a niekoniecznie kolejność od najlepszego do najgorsze (dla mnie) pokrywa się z kolejnością w/g popularności kanału.
Swoją motywację do oglądania poszczególnych znam , a bywa ona różna . Jedne oglądam ze względu na ludzi , inne ze względu na treść i jakość przekazu, jeszcze inne z przyzwyczajenia, a bywają też takie które oglądam z masochizmu , bo mnie irytują i denerwują :szeroki_usmiech
Oczywiście na szczycie listy są te kanały gdzie wszystko pasuje, czyli są i ludzie , jest treść i odpowiednia jakość przekazu :spoko

Napiszcie dlaczego Wy oglądacie jakieś kanały i co jest Waszą motywacją do tego ?
Może w ten sposób zrozumiem dlaczego niektórzy Twórcy zdobywają popularność bez wysiłku , a inni pomimo wysokiego poziomu przekazu nie mogą się przebić.

Przy okazji , skoro mamy na CT trzech Twórców YT (o trzech wiem) to może zechcą podzielić się z nami widzami swoją "kuchnią" . Chodzi mi głównie o motywacje i założenia jakie mieli zakładając kanał, jak wygląda codzienność przy tworzeniu treści, jaki jest w/g Nich docelowy widz dla którego nagrywają i publikują i jak założenia mają się do obecnego stanu ?

Ja wiem , że na każdym kanale jest dostępny chat gdzie można o wszystko zapytać i wyrazić własne opinie "u źródła" , ale ja i zapewne wielu innych widzów tam nie zagląda z kilku powodów, m.in dlatego, że ogląda się na TV w trybie pełnoekranowym , a poza tym to większość wpisów jest z kategorii "skrajnych" , albo kadzenie albo ordynarny chejt :spoko

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 406/795
Wysłany: 2026-05-03, 14:42   

Mam podobnie, ciekawość, przyzwyczajenie, zainteresowanie, fajnie by było gdyby filmy łykało się z zainteresowaniem, no ale jest różnie 😉 , twórcy się uczą nabierają doświadczenia będzie coraz lepiej :szeroki_usmiech
:spoko

lechd 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Dethleffs Trend90 7057 EB
Piwa: 39/5
Wysłany: 2026-05-03, 20:41   

Rożnie z tym bywa, niektóre kanały oglądam bo zawierają przydatne informacje zapakowane w dobra narrację, inne zawierają historię, która się toczy raz lepiej raz gorzej lub pokazują miejsca, które potencjalnie mnie interesują, są i takie które oglądam z przyzwyczajenia (może sympatii do występujących ?).

My sami robimy filmy, które są zapisem naszej podroży ale nie są filmami produkowanymi ze scenariuszem i akcją. Pewnie dlatego kanał jest mało popularny.
Kiedyś miałem okazje oglądać jak znani youtuberzy kręcą film, to była produkcja która wymaga zaangażowania, planu a wtedy można pomylić wyjazd kamperem w celach odpoczynkowo-zabawowych z wyjazdem do pracy. Najlepiej by było zachować zdrową równowagę w tej działalności. Staramy się ale nacisk jest na cele odpoczynkowo-zabawowe.
Motywacja do rozpoczęcia tej działalności była chęć poprawy jakości i dynamiki filmów z wakacji, potrzeba tworzenia (cokolwiek to znaczy) i chęć podzielenia się naszymi wojażami.
Czy to nam się udaje? To już należy pytać naszych widzów, za dużo ich nie ma wiec pewnie umiarkowanie ale się nie poddajemy.

Danyxm 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato 1991 Knaus Traveller / Vivaro / Boxer
Piwa: 6/10
Wysłany: 2026-05-03, 21:29   

Moje oglądanie zwyczjanie wzięło się z braku wiedzy. Stąd tez raczej ogładam filmy i twórców zahaczających o remonty starych trupów, kamperowanie na dziko i wątki poboczne podrózowania.

Od momentu szoku mentalnego jakiego doznalem gdy zacząłem remont swojego 32 letniego kampera , zacząłem nagrywać filmiki bo uważam że choćby dla mnie samego to skarbnica wiedzy i swoista endorfinowa nagroda gdy po tygodniach szału niemocy i różnych przeszkód uda mi się coś zrobić i skonćzyć jakis temat - przypomnienie sobie o tym po jakimiś czasie jest świetną nagrodą i motywacją. Ponadto troche się wygłupiam przez telefonem i nie traktuje tego super powiażnie - taka to terapia swoista na marazm codzienności.

Kompletnie nie rozumiem dlaczego ciekawe filmy, często pełne treści zupełnie gubią się w zaułkach YT a bezsonsowne i robione naprawdę na pałe filmiki głupawe - maja dziesiatki tysięcy wyświetlen... Zagadka w która nie chce mi sie zagłebiać. Ale bardzo z chęcią poczytam innych forumowiczów o ich powodach oglądania takich a nie innych twórców czy też tematów.

Czy jak jedziesz kamperem do UK , to oglądasz filmiki tych którzy juz byli ?

Ahoj!

aviator 
stary wyga

Twój sprzęt: Pilote Explorateur G743 XLC
Nazwa załogi: Ania i Tomek
Piwa: 71/175
Wysłany: 2026-05-04, 09:17   

lechd, dzięki że się ujawniłeś. YT algorytmy podrzucają mi do obejrzenia jakiś głupkowaty chłam a Was jescze nigdy… dodałem i wieczorem pooglądam :spoko

Co do motywacji, to mam jak każdy tutaj: że wszystkiego po trochu. Natomiast ostatnio rezygnuje z twórców idących na siłę w reklamy i nachalne wciskanie mi kitu wszelkiej maści, i nawet się z tym nie kryją, nie wplatając tych treści umiejętnie w swoje filmy. Szczytem szczytów są dla mnie treści na YT, o których dziwnym trafem dopiero co czytałem na forum - powtarzalny schemat szczególnie na jednym kanale - przestałem oglądać, tym bardziej, że poszli już we wszystko inne niż karawaning …

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 585/47
Wysłany: 2026-05-04, 12:01   

aviator napisał/a:
Natomiast ostatnio rezygnuje z twórców idących na siłę w reklamy i nachalne wciskanie mi kitu wszelkiej maści, i nawet się z tym nie kryją, nie wplatając tych treści umiejętnie w swoje filmy.

Mnie nachalne reklamy też czasami irytują, natomiast jest to chyba już nieodłączny element YT.
W przypadku kanałów podróżniczych dużo zależy od założeń samych twórców co do funkcji jaką ma kanał spełniać.
Inaczej wygląda kanał kogoś kto podróżuje dla siebie i za kasę zarobioną w innej pracy i chce jedynie podzielić się tym z innymi, czy wesprzeć trochę budżet na dalsze podróże a inaczej jeśli to kanał jest pracą i głównym lub jedynym źródłem dochodu. Ci pierwsi mają z oczywistych powodów więcej luzu i mniej ciśnienia na reklamy, patronite , czy wirtualne kawki, a u Tych drugich czuć ciągłe i usilne szukanie kontentu, zwłaszcza w okresach poza sezonem.
Jest jeszcze trzecia grupa, która nie utrzymuje się z kanału, ale buduje go mając w zamyśle w przyszłości korzystać z jakiś profitów z działalności wokół lub z kanałem powiązanych.
Przykłady:
- buduje się społeczność subskrybentów , a potem organizuje się płatne zloty, eventy (np. Nasz Karawaning)
- pokazuje się cyklicznie wyjazdy w określone rejony świata , stając się nijako ekspertem i znawcą wszystkich zakamarków danego miejsca, a potem organizuje się tam grupowe wyjazdy (np. Insta Van Life - Sardynia,Korsyka, czy Nasz Karawaning - Węgierskie Termy)
- buduje się społeczność subskrybentów, aby wśród nich szukać potem klientów na swoje usługi (np. sklep internetowy, zabudowy kamperów, itp)

Ja oczywiście nie neguję , żadnej formy i celu prowadzenia kanału i jeśli jest to robione dobrze i ze smakiem to niech kręcą lody ...... nawet ze słonej wody :spoko
Jeśli się to nam potem dobrze ogląda to wiadomo, że robota została zrobiona dobrze i kasa się za to należy :ok

aviator napisał/a:

Szczytem szczytów są dla mnie treści na YT, o których dziwnym trafem dopiero co czytałem na forum - powtarzalny schemat szczególnie na jednym kanale - przestałem oglądać, tym bardziej, że poszli już we wszystko inne niż karawaning …

Nie wiem o który kanał Ci konkretnie chodzi , ale ja mam też w subskrybowanych takie, gdzie parę rzeczy mnie zwyczajnie irytuje i zastanawiam się czy są to zamierzone działania dla osiągnięcia określonych celów (np. oglądanie z ciekawości co znowu wymyślą :haha: ) , czy po prostu nikt życzliwy nie miał okazji powiedzieć Im wprost "tego nie róbcie bo słabo to wygląda" :spoko

lechd 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Dethleffs Trend90 7057 EB
Piwa: 39/5
Wysłany: 2026-05-04, 15:30   

aviator napisał/a:
lechd, dzięki że się ujawniłeś. YT algorytmy podrzucają mi do obejrzenia jakiś głupkowaty chłam a Was jescze nigdy… dodałem i wieczorem pooglądam…

Dzięki za zainteresowanie, ujawniłem się wcześniej , wrzuciłem na forum relacje z podróży po Norwegii. :ok

Teraz będzie krótka przerwa, bo stary kamper wystawiony na sprzedaż, a nowy może będzie najwcześniej pod koniec maja, jak nic się w fabryce nie opóźni.

Odpowiedz do tematu