|
Czy seniorzy stracą prawo jazdy? |
| Autor |
Wiadomość |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 262/633 Skąd: Biłgoraj
|
Wysłany: 2026-05-05, 22:07
|
|
|
| Darson napisał/a: | | Unia naciska - Seniorzy stracą prawo jazdy w 2026 roku? |
To nie Ty ? |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Kazik II
Kombatant
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 112/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2026-05-05, 23:51
|
|
|
Artykulik jak artykulik - wiarygodność jak większość tego rodzaju twórczości portalowej. I nic z tego nie wynika.
Jakiś czas temu zorientowałem się, że w moim dokumencie PJ mam wpisany termin ważność prawa jazdy oraz uprawnień do kierowania (a pierwsze i drugie to nie to samo) na 2027r.
Ponieważ prawko robiłem w 1981 r a wtedy uprawnienia niezawodowe przyznawano bezterminowo - na mocy decyzji administracyjnej. A to w naszym systemie prawnym jest nie do ruszenia.
Była zresztą w tej sprawie spora awantura i wiele wyroków sądów administracyjnych jednogłośnie na korzyść obywateli.
Więc poszedłem do urzędu i zrobiłem dziką awanturę. I proszę: wydano mi nowy dokument, gdzie jest ograniczony termin ważności samego prawa jazdy ale uprawnienia do kierowania mam wpisane bezterminowo. I mogą mi skoczyć. |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 382/25 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2026-05-06, 06:35
|
|
|
| Darson napisał/a: | | Unia naciska - Seniorzy stracą prawo jazdy w 2026 roku?... |
to nie jest prawda.
utrata uprawnień powoduje to, że aby otrzymać je na nowo, trzeba zdać na nowo egzamin.
to jest jak z przekroczeniem prędkości: prawo jazdy zostaje zatrzymane na 3 miesiące, ale nie ma mowy o jego utracie, więc po okresie 3 miesięcy można prowadzić pojazd bez żadnych warunków.
w przypadku jazdy po alkoholu jest utrata uprawnień na pewien okres i osoba tak musi zdać egzamin.
w przypadku seniorów ma być dodatkowy warunek (badania lekarskie) prowadzenia pojazdu.
takie tytuły tekstów mają zwiększyć czytalność/oglądalność, nawet kosztem nierzetelności. |
|
 |
Cyryl
Kombatant

|
Wysłany: 2026-05-06, 07:23
|
|
|
| Kazik II napisał/a: | | ...Więc poszedłem do urzędu i zrobiłem dziką awanturę. I proszę: wydano mi nowy dokument, gdzie jest ograniczony termin ważności samego prawa jazdy ale uprawnienia do kierowania mam wpisane bezterminowo. I mogą mi skoczyć. |
nie bardzo się rozumiemy.
nikt nie zamierza podważać Twoich umiejętności w prowadzeniu pojazdu i wiedzy na temat PoRD, bo to udowodniłeś na egzaminie.
po okresie ważności dokumentu, będziesz musiał iść do lekarza o zaświadczenie zdrowia pod kątem prowadzenia pojazdu i na tej podstawie zostanie Ci wydany nowy dokument o nowym terminie ważności.
prawo jazdy.png
|
 |
| Plik ściągnięto 0 raz(y) 26,76 KB |
|
|
 |
Kazik II
Kombatant
|
Wysłany: 2026-05-06, 11:15
|
|
|
| Cyryl napisał/a: | | po okresie ważności dokumentu, będziesz musiał iść do lekarza o zaświadczenie zdrowia pod kątem prowadzenia pojazdu i na tej podstawie zostanie Ci wydany nowy dokument o nowym terminie ważności. |
Tak nie jest. Prawo jazdy jak należy prawidłowo rozumieć, to jest tylko dokument, zwany "blankietem prawa jazdy". Dokument, jak to dokument, może mieć określony termin ważności. Tak samo zresztą jak dowód osobisty, który ma określony termin ważności. Ale to nie znaczy, że przestajemy być obywatelem RP. Blankiet prawa jazdy jest tylko udokumentowaniem naszych uprawnień do prowadzenia pojazdów, które istnieją niezależnie od tego czy mamy jeszcze ważny blankiet prawa jazdy czy nie. Jeśli nasz blankiet straci ważność to policja może wlepić nam mandat - ale nie za jazdę bez uprawnień, bo takie posiadamy nadal, tylko za nieważny blankiet PJ.
Bezterminowość uprawnień oznacza, że nie są one uzależnione od czegokolwiek, w tym od badać lekarskich. |
| |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 262/633 Skąd: Biłgoraj
|
Wysłany: 2026-05-06, 11:22
|
|
|
| Cyryl napisał/a: | | po okresie ważności dokumentu, będziesz musiał iść do lekarza o zaświadczenie zdrowia pod kątem prowadzenia pojazdu i na tej podstawie zostanie Ci wydany nowy dokument o nowym terminie ważności. |
Kolega takie info otrzymał teraz po uzyskaniu kat "C" - ważność na 5 lat. |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
| |
|
|
|
 |
Kazik II
Kombatant
|
Wysłany: 2026-05-06, 11:51
|
|
|
| Kolega widocznie uzyskał uprawnienia kat "C" z możliwością wykonywania zawodu kierowcy - a to co innego. Tam obowiązują okresowe badania. |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 119/111 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2026-05-06, 11:55
|
|
|
Prawo jazdy zawodowe i nie zawodowe.
Prawko wykorzystuję tylko do celów prywatnych. Czyli niezależnie od posiadanej kategorii(A,B,C,D itd) mam prawko nie zawodowe? |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
Kazik II
Kombatant
|
Wysłany: 2026-05-06, 12:39
|
|
|
Istotne jest też, czy uprawnienie zostało uzyskane przed styczniem 2013r czy po tym terminie. Te z przed 2013 są bezterminowe a te wydane później są terminowe i mogą wymagać okresowych badań lekarskich.
Sprawa jest jasna, jeśli idzie o kat "B". Wyższe kategorie mogą wymagać okresowych badań lekarskich chyba co 5 lat - ale jeśli idzie o te kategorie to nie wiem jak to wygląda w przypadku uprawnień uzyskanych przed styczniem 2013r. Chodzi oczywiście np. o kat "C" niezawodową, bez kodu "95", bo te zawodowe z kodem zawsze wymagały okresowych badań. |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2026-05-06, 13:33
|
|
|
| Podejrzewam, że sprawa stanie się b. głośna jak wejdą zmiany. |
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

|
Wysłany: 2026-05-06, 13:49
|
|
|
omówmy tą kat. C:
dostajesz dokument prawo jazdy na 5 lat.
po 5 latach musisz iść do lekarza i otrzymać orzeczenie i z tym w wydziale komunikacji dostajesz nowy dokument na następne 5 lat (o ile na taki okres lekarz wydał zaświadczenie).
i dalej możesz jeździć powiedzmy kamperem powyżej 3,5t.
ale aby wykonywać zawód kierowcy w transporcie, to oprócz orzeczenia lekarskiego musisz ukończyć szkolenie okresowe.
wtedy dostajesz nowe prawo jazdy na 5 lat z kodem 95.
ale uprawnienia kat. C cały czas masz.
może jeszcze inaczej:
skończyłeś politechnikę i uzyskałeś tytuł inżyniera, ale gdy nie przejdziesz badań lekarskich czy wstępnych, czy okresowych nie możesz pracować w zawodzie, oczywiście mówię o dużej firmie zgodnie z kodeksem pracy.
ale to nie znaczy, że przestajesz być inżynierem bez tych badań. |
|
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 282/233 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2026-05-06, 13:59
|
|
|
Przecież jest wyraźnie napisane
"- Parlament Europejski podjął decyzję ws. seniorów"
"– Ważność prawa jazdy wyniesie 15 lat lub 10 lat, jeśli prawo jazdy będzie działać jako dokument tożsamości.
Prawa jazdy na samochody ciężarowe i autobusy będą ważne przez 5 lat.
Państwa członkowskie będą mogły dla starszych kierowców skrócić ważność prawa jazdy, powiedzmy do 5 lat – wyjaśniła.
Ostateczna decyzja w tej sprawie będzie należeć do poszczególnych państw członkowskich"
"-Kiedy zmiany wejdą w życie? Państwa członkowskie będą miały 4 lata na wprowadzenie nowych przepisów od momentu ich ostatecznego zatwierdzenia, co w praktyce oznacza okolice 2028-2029 roku."
Co tu jest niejasne?
Wszystkiego autor przecież nie wyssał z palca. |
_________________ Nie szukaj przeszkód - szukaj możliwości!
Darson ® |
| |
|
|
|
 |
Speedo
trochę już popisał
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Gru 2023 Piwa: 4/1 Skąd: lubuskie
|
Wysłany: 2026-05-06, 14:03
|
|
|
Polska jako prymus w wykonywaniu zaleceń UE to na bank sypnie seniorom te 5 lat Lekarze się ucieszą z dodatkowego hajsu... |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2026-05-06, 14:30
|
|
|
| Cyryl napisał/a: | omówmy tą kat. C:
dostajesz dokument prawo jazdy na 5 lat.
po 5 latach musisz iść do lekarza i otrzymać orzeczenie i z tym w wydziale komunikacji dostajesz nowy dokument na następne 5 lat (o ile na taki okres lekarz wydał zaświadczenie).
|
Ja dostałem dokument na kat. C 41 lat temu. Bezterminowo. I co? Mam wyjść przed orkiestrę i robić mam badania lekarskie? Oczywiście w międzyczasie kilka razy wymieniałem dokument. Nie ma daty ważności. |
| |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

|
Wysłany: 2026-05-06, 14:38
|
|
|
| Janusszr napisał/a: | | ...Ja dostałem dokument na kat. C 41 lat temu. Bezterminowo. I co? Mam wyjść przed orkiestrę i robić mam badania lekarskie? Oczywiście w międzyczasie kilka razy wymieniałem dokument. Nie ma daty ważności. |
tak jak w przypadku prawa jazdy kat. B przyjdzie do Ciebie zawiadomienie o zmianie do 2033 roku.
nie wykonujesz zawodu kierowcy w transporcie, więc kod 95 Ciebie nie dotyczy, więc jeździsz kamperem lub dokonujesz przewozy nie podlegające pod Ustawę o Transporcie Drogowym (określonych w Art. 3 tej ustawy), aż przyjdzie pismo o zmianie prawa jazdy. |
|
 |
|
|