Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pompa wody
Autor Wiadomość
adaml61 
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Piwa: 232/150
Wysłany: 2026-06-01, 09:17   

Jeżeli masz zbiornik ciśnieniowy w instalacji , trzeba go dopompować , i sprawdził bym zawór zwrotny między pompą a zbiornikiem , najlepiej wymienić na nowy .
Postaw piwo autorowi tego posta

Świstak 
Administrator

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 582/118
Wysłany: 2026-06-01, 09:39   

1. Jeżeli nie masz wycieków a pompa włącza się co kwadrans to na 99% masz nieszczelny zawór zwrotny w samej pompie lub za pompą bo widziałem i takie rozwiązania. Może być pęknięta gumka, choć bardziej prawdopodobne że między gumką a plastikiem jest ziarenko piasku albo jakieś babelony. Pozostawienie tego jak jest nie grozi w zasadzie niczym poważnym przy cyklu 15 minutowym. Oczywiście jeśli masz 100% pewności że nie masz wycieków!
2. Jeśli pompa włącza się na 1 sekundę, to znaczy że akumulator ciśnienia jest martwy - nie spełnia swojej funkcji akumulacyjnej. Dopompować akumulator do 0,5 bar jeśli ma taką możliwość, jeśli nie ma - wymienić na nowy. Jak na ironię - przepompowanie akumulatora ciśnieniem wyższym nić ciśnienie robocze pompy da dokładnie taki sam efekt jak uszkodzony akumulator, więc warto celować z ciśnieniem mniej więcej w 30-50% ciśnienia roboczego pompy. Pozostawienie tego jak jest doprowadzi do przedwczesnego zużycia (wypalenia) styków w wyłączniku ciśnieniowym.

Są to dwie różne usterki, więc w pierwszej kolejności trzeba zdiagnozować co jest. Wymiana gumek w pompie jest zawsze dobrą decyzją (nic nie jest wieczne) a oczyszczenie wnętrza pompy i gniazd zaworków jest wartością dodaną.... Dobrą praktyką byłby demontaż gumek na zimę i montaż nowych na wiosnę - pompa z pewnością przezimuje lepiej będąc absolutnie suchą, choć ryzyko pogubienia śrub rośnie wraz z wiekiem. Piszę bazując na własnych doświadczeniach :haha:

Milka - może ją spotkacie?

Kazik II 
Kombatant

Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Piwa: 112/8
Wysłany: 2026-06-01, 10:56   

Świstak napisał/a:
Jeśli pompa włącza się na 1 sekundę, to znaczy że akumulator ciśnienia jest martwy

U mnie zdaje się nie ma akumulatora ciśnienia. W każdym razie niczego takiego nie widziałem w instalacji. Podejrzewam raczej minimalną nieszczelność na którymś kranie. Albo też elektrozawór spłuczki. To nawet nie jest sekunda ale takie króciutkie "bzzyk".

Świstak 
Administrator

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 582/118
Wysłany: 2026-06-02, 00:43   

Akumulator możesz dołożyć w dowolny miejscu instalacji. Może być przy pompie, może być na końcu toru zasilania zimnej wody w bagażniku. Obniży to udary związane z gwałtownymi zmianami ciśnień.

Milka - może ją spotkacie?

orkaaa 
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Piwa: 70/2
Wysłany: 2026-06-02, 08:52   

Chłopaki po pierwsze wyczyścić instalacje. Kamień który się osadza powoduje że wszystkie zawory, gumki i głowice są zakamienione. To samo filtry. Kwasek cytrynowy już o tym pisałem robi robotę. I dopiero wtedy gdy nie pomoże warto szukać innych powodów. U mnie od 8 lat kwasek rozwiązuje problemy przecieków i dziwnej pracy pompy. Oczywiście mogą też być inne przecieki np rurki z wodą zimną lub ciepła do prysznica albo umywalki / instalacja czasami jest pod podłogą lub co gorsza pod brodzikiem. Czasami jest nieszczelność na piecu. Tego nie widać. Dla mnie to nie problem pompy a instalacji !!!!

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 265/636
Wysłany: 2026-06-02, 08:53   

Kazik II napisał/a:
U mnie zdaje się nie ma akumulatora ciśnienia.

U mnie jest akumulator ciśnienia , ale jeszcze lepszy jest z bojlera do grzania wody z Webasta i grzałki na 230V. Jak pompa pracuje to go tak nadyma, że po wyłączeniu z kranu ciepłego woda się leje i leje i leje :bigok

Kazik II 
Kombatant

Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Piwa: 112/8
Wysłany: 2026-06-02, 10:24   

Świstak napisał/a:
Obniży to udary związane z gwałtownymi zmianami ciśnień.

Ze też nie wymyślono takich akumulatorów dla ludzi - zwłaszcza tych bardziej nerwowych :haha:

Odpowiedz do tematu