|
|
|
Pompa wody |
| Autor |
Wiadomość |
adaml61
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Sty 2017 Piwa: 232/150 Skąd: LUBUSKIE- FSD
|
Wysłany: 2026-06-01, 09:17
|
|
|
| Jeżeli masz zbiornik ciśnieniowy w instalacji , trzeba go dopompować , i sprawdził bym zawór zwrotny między pompą a zbiornikiem , najlepiej wymienić na nowy . |
|
|
|
 |
Świstak
Administrator

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 15 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 582/118 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2026-06-01, 09:39
|
|
|
1. Jeżeli nie masz wycieków a pompa włącza się co kwadrans to na 99% masz nieszczelny zawór zwrotny w samej pompie lub za pompą bo widziałem i takie rozwiązania. Może być pęknięta gumka, choć bardziej prawdopodobne że między gumką a plastikiem jest ziarenko piasku albo jakieś babelony. Pozostawienie tego jak jest nie grozi w zasadzie niczym poważnym przy cyklu 15 minutowym. Oczywiście jeśli masz 100% pewności że nie masz wycieków!
2. Jeśli pompa włącza się na 1 sekundę, to znaczy że akumulator ciśnienia jest martwy - nie spełnia swojej funkcji akumulacyjnej. Dopompować akumulator do 0,5 bar jeśli ma taką możliwość, jeśli nie ma - wymienić na nowy. Jak na ironię - przepompowanie akumulatora ciśnieniem wyższym nić ciśnienie robocze pompy da dokładnie taki sam efekt jak uszkodzony akumulator, więc warto celować z ciśnieniem mniej więcej w 30-50% ciśnienia roboczego pompy. Pozostawienie tego jak jest doprowadzi do przedwczesnego zużycia (wypalenia) styków w wyłączniku ciśnieniowym.
Są to dwie różne usterki, więc w pierwszej kolejności trzeba zdiagnozować co jest. Wymiana gumek w pompie jest zawsze dobrą decyzją (nic nie jest wieczne) a oczyszczenie wnętrza pompy i gniazd zaworków jest wartością dodaną.... Dobrą praktyką byłby demontaż gumek na zimę i montaż nowych na wiosnę - pompa z pewnością przezimuje lepiej będąc absolutnie suchą, choć ryzyko pogubienia śrub rośnie wraz z wiekiem. Piszę bazując na własnych doświadczeniach |
_________________ .
.
"Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
| |
|
|
|
 |
Kazik II
Kombatant
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 112/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2026-06-01, 10:56
|
|
|
| Świstak napisał/a: | | Jeśli pompa włącza się na 1 sekundę, to znaczy że akumulator ciśnienia jest martwy |
U mnie zdaje się nie ma akumulatora ciśnienia. W każdym razie niczego takiego nie widziałem w instalacji. Podejrzewam raczej minimalną nieszczelność na którymś kranie. Albo też elektrozawór spłuczki. To nawet nie jest sekunda ale takie króciutkie "bzzyk". |
|
|
|
 |
Świstak
Administrator

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 15 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 582/118 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2026-06-02, 00:43
|
|
|
| Akumulator możesz dołożyć w dowolny miejscu instalacji. Może być przy pompie, może być na końcu toru zasilania zimnej wody w bagażniku. Obniży to udary związane z gwałtownymi zmianami ciśnień. |
_________________ .
.
"Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 11 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 70/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2026-06-02, 08:52
|
|
|
| Chłopaki po pierwsze wyczyścić instalacje. Kamień który się osadza powoduje że wszystkie zawory, gumki i głowice są zakamienione. To samo filtry. Kwasek cytrynowy już o tym pisałem robi robotę. I dopiero wtedy gdy nie pomoże warto szukać innych powodów. U mnie od 8 lat kwasek rozwiązuje problemy przecieków i dziwnej pracy pompy. Oczywiście mogą też być inne przecieki np rurki z wodą zimną lub ciepła do prysznica albo umywalki / instalacja czasami jest pod podłogą lub co gorsza pod brodzikiem. Czasami jest nieszczelność na piecu. Tego nie widać. Dla mnie to nie problem pompy a instalacji !!!! |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 265/636 Skąd: Biłgoraj
|
Wysłany: 2026-06-02, 08:53
|
|
|
| Kazik II napisał/a: | | U mnie zdaje się nie ma akumulatora ciśnienia. |
U mnie jest akumulator ciśnienia , ale jeszcze lepszy jest z bojlera do grzania wody z Webasta i grzałki na 230V. Jak pompa pracuje to go tak nadyma, że po wyłączeniu z kranu ciepłego woda się leje i leje i leje |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Kazik II
Kombatant
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 112/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2026-06-02, 10:24
|
|
|
| Świstak napisał/a: | | Obniży to udary związane z gwałtownymi zmianami ciśnień. |
Ze też nie wymyślono takich akumulatorów dla ludzi - zwłaszcza tych bardziej nerwowych |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|