|
AUSTRIA ważenie na autostradzie . |
| Autor |
Wiadomość |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 595/48 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2026-06-27, 01:35
|
|
|
| Komplecik napisał/a: |
Pytając o ważenia w Austrii miałem na myśli zespół pojazdów, ponieważ jeśli ktoś ustawi na kuli max obciążenie to nie jest do zweryfikowania ile faktycznie waży kamper chyba że rozepniemy zestaw i będziemy ważyć osobno stąd moje pytanie jak do zestawu podchodzą wagowi i jak takie zestawy sprawdzają.
|
Robson jakbyś chciał ukryć przeważenie kampera, a zwłaszcza tylnej osi i masz zapas na przyczepie do jej DMC, to sobie ją doładuj za osią i będziesz miał ujemny nacisk na haku
Oczywiście do prowadzenia takiego zestawu potrzebne są specjalne uprawnienia ....... ekwilibrystyczne
A tak na poważnie, to jedyny akceptowalny przypadek podłączania do kampera przyczepy to ten Twój , czyli ciągnięcie łódki. W każdym innym kamper z przyczepą traci sens i taki zestaw funkcjonalnie na głowę bije SUV z przyczepą kempingową, albo pickup z naczepą |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 581/443 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2026-06-27, 12:09
|
|
|
| joko napisał/a: | jedyny akceptowalny przypadek podłączania do kampera przyczepy to (...) ciągnięcie łódki. W każdym innym kamper z przyczepą traci sens i taki zestaw funkcjonalnie na głowę bije SUV z przyczepą kempingową, albo pickup z naczepą |
A M E N |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 411/90 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2026-06-27, 14:42
|
|
|
| LukF napisał/a: | | joko napisał/a: | jedyny akceptowalny przypadek podłączania do kampera przyczepy to (...) ciągnięcie łódki. W każdym innym kamper z przyczepą traci sens i taki zestaw funkcjonalnie na głowę bije SUV z przyczepą kempingową, albo pickup z naczepą |
A M E N |
Guzik prawda. Jest jeszcze jedna prawilna opcja. Ciągnięcie kamperem na przyczepce śmigłowca. |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
| |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 581/443 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2026-06-27, 20:49
|
|
|
| Andrzej 73 napisał/a: | | LukF napisał/a: | | joko napisał/a: | jedyny akceptowalny przypadek podłączania do kampera przyczepy to (...) ciągnięcie łódki. W każdym innym kamper z przyczepą traci sens i taki zestaw funkcjonalnie na głowę bije SUV z przyczepą kempingową, albo pickup z naczepą |
A M E N |
Guzik prawda. Jest jeszcze jedna prawilna opcja. Ciągnięcie kamperem na przyczepce śmigłowca. |
Można też łódkę i śmigłowiec Kto bogatemu zabroni |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 413/827 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2026-06-27, 21:46
|
|
|
Nie no to wszystko to ja Chłopaki wiem ino Was spraw dzam
No tak że ten z pod
IMG_20260627_213311.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 13 raz(y) 3,52 MB |
|
_________________ komplet |
|
|
|
 |
tomiy
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2026-06-28, 20:11
|
|
|
| joko napisał/a: | | tomiy napisał/a: |
Jak "zwykłe" ważenie i na oko nie będzie przeciążony, to tylko łącza masę zbadają.
|
W jakich warunkach i jakim sprzętem wykonują "zwykłe" ważenie , czyli pomiar łącznej masy pojazdu czy zespołu bez ważenia poszczególnych osi ?
Pytam , ponieważ zarówno wagi przejazdowe umieszczone w drogach, jak i wagi mobilne mierzą naciski na poszczególne osie , a wynik łączny jest wtórny a nie pierwotny . |
"Zwykłe" od "niezwykłaego" to po przejeździe jak waga szczególnie na tylnej osi się nie będzie zgadzać, albo coś innego wzbudzi podejrzenia - to mogą kazać rozpiąć zestaw i ważyć osobno. Dla Riba nie ma to znaczenia, ale jakbyś ten helikopter wiózł...... Zresztą kierowcy tandemów (ciężarówek) czasami za pomocą pompowania poduszek pod odpowiednią osią mogą przerzucić ciężar pomiędzy osiami, albo przczepa/ciągnik. |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2026-06-29, 08:12
|
|
|
| Komplecik napisał/a: | Nie no to wszystko to ja Chłopaki wiem ino Was spraw dzam
No tak że ten z pod
|
Czyli jak mniemam doleciałeś na miejsce na luziku i bez tych głupot z ważeniem
Była Austria czy jednak Węgry ? |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2026-06-29, 11:35
|
|
|
| tomiy napisał/a: | | joko napisał/a: | | tomiy napisał/a: |
Jak "zwykłe" ważenie i na oko nie będzie przeciążony, to tylko łącza masę zbadają.
|
W jakich warunkach i jakim sprzętem wykonują "zwykłe" ważenie , czyli pomiar łącznej masy pojazdu czy zespołu bez ważenia poszczególnych osi ?
Pytam , ponieważ zarówno wagi przejazdowe umieszczone w drogach, jak i wagi mobilne mierzą naciski na poszczególne osie , a wynik łączny jest wtórny a nie pierwotny . |
"Zwykłe" od "niezwykłaego" to po przejeździe jak waga szczególnie na tylnej osi się nie będzie zgadzać, albo coś innego wzbudzi podejrzenia - to mogą kazać rozpiąć zestaw i ważyć osobno. Dla Riba nie ma to znaczenia, ale jakbyś ten helikopter wiózł...... Zresztą kierowcy tandemów (ciężarówek) czasami za pomocą pompowania poduszek pod odpowiednią osią mogą przerzucić ciężar pomiędzy osiami, albo przczepa/ciągnik. |
Chodziło mi o to , że większość wag, jak nie wszystkie są przejazdowe i ważą każdą oś z osobna i potem dopiero te wyniki są sumowane, więc w każdym przypadku wagowi mają komplet informacji . To ważenie szczegółowe to chyba jedynie w przypadku kiedy waga się rąbnie w jednym bądź drugim kierunku i nie pasuje to do ogólnego wyglądu pojazdu (np. waga pokazuje mało , a samochód definitywnie siedzi na glebie) .
To, że kierowcy czasami "przerzucają" ciężar takim czy innym sposobem , to jest normalne i nie ma tu żadnego naruszenia przepisów. Waga pokazuje rzeczywiste naciski poszczególnych osi na jezdnię i o to tu generalnie chodzi , żeby było w granicach normy. |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2026-06-29, 18:58
|
|
|
| joko napisał/a: | | tomiy napisał/a: | | joko napisał/a: | | tomiy napisał/a: |
|
Chodziło mi o to , że większość wag, jak nie wszystkie są przejazdowe i ważą każdą oś z osobna i potem dopiero te wyniki są sumowane, więc w każdym przypadku wagowi mają komplet informacji . To ważenie szczegółowe to chyba jedynie w przypadku kiedy waga się rąbnie w jednym bądź drugim kierunku i nie pasuje to do ogólnego wyglądu pojazdu (np. waga pokazuje mało , a samochód definitywnie siedzi na glebie) .
To, że kierowcy czasami "przerzucają" ciężar takim czy innym sposobem , to jest normalne i nie ma tu żadnego naruszenia przepisów. Waga pokazuje rzeczywiste naciski poszczególnych osi na jezdnię i o to tu generalnie chodzi , żeby było w granicach normy. |
Czyli co, jak przejadę 3ośkami i będzie poniżej tego co mam w dowodzie to ok jechać śmiało |
| |
|
|
|
 |
przemo.d
stary wyga
Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Pomógł: 3 razy Dołączył: 18 Gru 2011 Piwa: 38/170 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2026-06-29, 21:17
|
|
|
Jak już Musicie przez tą Austrię jechać to nocą jest piękna
Trza ludziom za nocki płacić albo weekendy i jakoś to pozamykane jest wtedy co za przypadek
Poprostu nie dajcie się złapać jak zwykle na drodze to nic nowego. Prawko ponad 30 wiosen ze 2 bańki na blatach i w życiu nie miał nikt pomysłu mnie ważyć a ciągle kontenery lub kamperki więc bez paniki.. |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2026-06-29, 21:36
|
|
|
| przemo.d napisał/a: | Jak już Musicie przez tą Austrię jechać to nocą jest piękna
Trza ludziom za nocki płacić albo weekendy i jakoś to pozamykane jest wtedy co za przypadek
Poprostu nie dajcie się złapać jak zwykle na drodze to nic nowego. Prawko ponad 30 wiosen ze 2 bańki na blatach i w życiu nie miał nikt pomysłu mnie ważyć a ciągle kontenery lub kamperki więc bez paniki.. |
Przemo Przemusiu Przemku , Ty dziecko drogie masz czasu miłości radości w sobie i możesz sobie pozwolić na takie extrasy nocne
|
| |
|
|
|
 |
Stukan Arkadiusz
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: HYMER VAN 512
|
Wysłany: 2026-06-30, 07:31
|
|
|
-w nocy
-polnymi drogami
-bez świateł
-na włączonych wycieraczkach
-z zamkniętymi oczami |
|
|
|
 |
DI STEFANO
weteran
Twój sprzęt: Wygodny camper z wozidłem i zmywarką
Pomógł: 14 razy Dołączył: 26 Paź 2008 Piwa: 106/88 Skąd: tam gdzie lepiej
|
Wysłany: 2026-06-30, 08:46
|
|
|
| Komplecik napisał/a: |
Czyli co, jak przejadę 3ośkami i będzie poniżej tego co mam w dowodzie to ok jechać śmiało |
Tak
Najważniejsze, idealny porządek DR a problemy nawet te naciąganego przez wagowego niegroźne
Komplecik miłego wypoczynku |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 411/90 Skąd: Częstochowa
|
|