Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Tuning Rapido i96M , czyli poprawiamy fabrykę
Autor Wiadomość
Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 413/827
Wysłany: 2026-07-05, 19:05   

Jakby na to nie patrzeć obaj Chłopcy mają rację :hello ,z tym że Kuba jeszcze tego wentylatorka nie zamontował :szeroki_usmiech czujesz mnie :wyszczerzony: mój wyraz głosu moje przesłanie :haha:
Tak czy owak proszę mnie tu Mateusza nie ganić każdy ma swoje racje :spoko

AMIGO 
weteran
Banita

Twój sprzęt: Blaszany, samobieżny namiot na kołach
Piwa: 25/190
Wysłany: 2026-07-05, 22:55   

Masz rację, jak zazwyczaj, po całości... :ok :spoko

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 411/90
Wysłany: 2026-07-06, 19:04   

Co by nie powiedzieć technologia gna na przód. Jeszcze chwila i aby mieć prąd w domu - za ładujesz kapsułkę jak do ekspresu , pociagniesz dźwignie i prad w całym domu bez podłączania się do elektrowni.
Kto by przypuszczał dwadzieścia lat temu że będą aku lifepo4. :spoko

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2026-07-06, 21:59   

Andrzej 73 napisał/a:

Kto by przypuszczał dwadzieścia lat temu że będą aku lifepo4. :spoko

Co prawda nie 20 ale 13 lat temu, w 2013 zacząłem sprowadzać pierwsze lifepo4
O ile pamiętam to pierwszym forumowym użytkownikiem był Grzegorzaleks
Postaw piwo autorowi tego posta

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 595/48
Wysłany: 2026-07-07, 00:18   

Andrzej 73 napisał/a:
Jeszcze chwila i aby mieć prąd w domu - za ładujesz kapsułkę jak do ekspresu , pociagniesz dźwignie i prad w całym domu bez podłączania się do elektrowni.

Nie za chwilę , bo ja już od dawna , jak czasami była taka potrzeba to sobie prąd przewoziłem między nieruchomościami .... wprawdzie nie w wiaderku tylko w baterii elektryka , ale wpinałem i cała chałupa chodziła z niego :haha:
Teraz już wszędzie hulają mi banki energii i przewymiarowane PV, więc "elektrownia" jest mi potrzebna tylko do ........ no w sumie to już w zasadzie do niczego :spoko

Tak trzymam jeszcze ich liczniki i płacę po jakieś dwadzieścia parę zeta abonamentu , bo mam starego prosumenta i szkoda by było to stracić, bo a nóż akurat będzie jakaś zima stulecia i przez tydzień będzie ciemno jak w nocy i bateryjki nie naładują mi się nigdzie nic a nic :bigok

decumanus 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Piwa: 52/24

Wysłany: 2026-07-08, 10:37   

Zakupiłem cybertake'a, ma przyjść za tydzień. Będę pod niego powiększał wylot który kiedyś zrobiłem dla frala 03, wiec na warsztat pójdzie projekt combiboxu czyli połączonej czerpni i wyrzutni na ścianie, w technologii druku 3d. Nie wiem na jakim etapie jesteś ze swoimi połączeniami, ale do prostej ściany integry przeróbka projektu powinna być banalna. Piszę jakbyś chciał skorzystać. Mój oczywiście będzie dostosowany do wypukłości ściany Ducato.
Pozdrawiam chłodno
R

opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion

majsterus 
stary wyga

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
Otrzymał 17 piw(a)
Wysłany: Wczoraj 7:42   

joko napisał/a:
majsterus napisał/a:
po dwóch godzinach w Chorwacji mam lodówkę w kamperze czyli 18-19C

No ..... a po 15min od jej wyłączenia masz z powrotem 35 :haha:
Pół biedy jak stoisz w Chorwacji na słupku, bo inaczej po tych dwóch godzinach nie masz również akumulatora , bo przecież :

majsterus napisał/a:
fizyki nie oszukacie
:haha: :szeroki_usmiech

majsterus napisał/a:
a nie jakiś 4 godzinach raptem 23 stopnie.

Nie 23 a 24 i nie "raptem" tylko zgodnie z założeniem. W klimatyzowaniu kampera chodzi głównie, a w zasadzie wyłącznie o uzyskanie komfortu termicznego, lub temperatury komfortowej , jak zwał tak zwał. Jeśli uważasz że przy 35st w cieniu na zewnatrz , 18-19st w kamperze to temperatura komfortowa to chyba faktycznie upały musiały Ci dopiec :mrgreen:

majsterus napisał/a:

Układy klimatyzacji nigdy nie były i nie będą energooszczędne.

I dlatego właśnie układ klimatyzacji w kamperze powinien wykorzystywać dostępną energię w sposób możliwie jak najbardziej optymalny.
Ja tam wolę mieć komfort termiczny całą dobę , bez względu na to gdzie i w jakich warunkach przebywam i czy mam czy nie mam dostępu do "słupka", niż przez 2 godziny mieć w kamperze temperaturę przy której mogę nabawić się jedynie ciężkiego zapalenia płuc :haha: :lol:

majsterus napisał/a:
mały motorek to będzie zawsze mała popierdółka.

Pewny jesteś że mały ?
Parametry temu przeczą ...... a poza tym nie wiem czy zauważyłeś, że ja będę miał dwie takie jednostki i za połowę ceny tego co Truma , będę miał system grzania/chłodzenia prawie dwa razy mocniejszy , ale jednocześnie ponad dwa razy od niej lżejszy :-P :spoko

majsterus napisał/a:

Ale jak zwykle tylko ja krytykuję.

No ja to bym się na Twoim miejscu poważnie nad tym zastanowił :bigok :spoko ...... zwłaszcza chcąc napisać kolejny post :haha:

Naprawdę?? Myślisz, że zabawka z aliexpress będzie wydolna w kamperze integra 7,5m?? Do takiej kubatury potrzebne są co najmniej trzy takie zabawki, a wtedy to "zje wincej prundu" niż taki duży agregat. Nie wiesz Pan, że w tym moim też mam regulację temperatury?? powiem więcej - nawet reguluję ją pilotem! Może sobie zaplanować start - stop. Gdy temperatura obniży się poniżej zadanej, agregat ruszy. No chyba taka jest idea sterowania klimatyzatorem, aby uzyskać niższą temperaturę w danym okresie zapotrzebowania, a nie jak napisałeś przez 15 minut.
Mój staruszek się nagrzeje w 15 minut, za to twój nowy będzie stawiał czynny opór napierającemu ciepłu....tak to rozumiem.
A przyznam szczerze to nawet nie wiem czy mój piec jest inwertorowy czy zwykły...nawet mnie to nie interesuje. Ma działać.

To się uśmiałem z rana :)

Z aliexpress już mam webasto....to taki odpowiednik tego agregatka. Owszem działa, ale nigdy nie zastąpi to profesjonalnego ogrzewania, bo to ani wydajne ani ekonomiczne, doraźnie sprawdza się, nic poza tym.

P.S. Wszystkim fanom oze dobrze życzę, cieszcie się prądem....ciekawe jak Wam wyłączą zasilanie....na ile Wan tego prądu w bateryjkach starczy....Przypomnisz sobie Panie Joko, że masz licznik prądu w domu jednak...... :mrgreen:
Nie mam paneli słonecznych i nie będę miał. Z prostego powodu - szpeci dach, zabiera miejsce i niestety się to nie "spina" ekonomicznie. Czy nie dziwne jest to, że instalatorzy tych wynalazków nie mają ich u siebie zainstalowanych??

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 271/647
Wysłany: Wczoraj 8:15   

majsterus napisał/a:
Czy nie dziwne jest to, że instalatorzy tych wynalazków nie mają ich u siebie zainstalowanych??

Mnie nie dziwi nawet to, że coraz więcej mechaników samochodowych przesiada się na "elektryki" :chytry
majsterus napisał/a:
Wszystkim fanom oze dobrze życzę, cieszcie się prądem.

To już jest Was dwóch :haha:

joko 
Kombatant

Wysłany: Wczoraj 10:13   

majsterus napisał/a:

Naprawdę?? Myślisz, że zabawka z aliexpress będzie wydolna w kamperze integra 7,5m??

To nie jest kwestia myślenia, tylko wiedzy.

majsterus napisał/a:

Może sobie zaplanować start - stop. Gdy temperatura obniży się poniżej zadanej, agregat ruszy. No chyba taka jest idea sterowania klimatyzatorem

No chyba jednak nie. Taka idea sterowania klimatyzatorem była kiedyś , a dzisiaj jest już nawet zakazana prawnie . Klimatyzator , podobnie jak pompa ciepła (którą zresztą jest) ma modulować moc zależnie od warunków i dochodzić do poziomu równowagi pomiędzy mocą dostarczaną i mocą traconą. Przy sterowaniu Start/Stop sumaryczny pobór mocy dla uzyskania określonego efektu termicznego jest dużo większy niż w przypadku sterowania z modulacją i głównie własnie dlatego takie urządzenia są już dzisiaj zakazane .
To jest właśnie ta różnica, ,której Ty jak widać nie rozumiesz , a która powoduje, że urządzenie teoretycznie słabsze radzi sobie równie dobrze w danych warunkach, ale mniejszym nakładem energii.

majsterus napisał/a:

Mój staruszek się nagrzeje w 15 minut, za to twój nowy będzie stawiał czynny opór napierającemu ciepłu....tak to rozumiem.

W kamperze jest dokładnie tak jak w zwykłym domu i nie ma tu żadnej tajemnicy.
Dom lepiej zaizolowany szybciej i przy mniejszym wydatku energetycznym uzyskuje zadaną temperaturę i dłużej ją utrzymuje. W takim domu ta równowaga pomiędzy mocą dostarczaną a mocą traconą jest na dużo niższym poziomie niż w domu źle zaizolowanym i przykładowo w jednym klimatyzator jest w stanie modulować moc do 10% i na takim poziomie się stabilizować, a w drugim będzie hulał cały czas na 50%, a w skrajnych przypadkach na 100% nie mogą nawet uzyskać temperatury zadanej .

majsterus napisał/a:

A przyznam szczerze to nawet nie wiem czy mój piec jest inwertorowy czy zwykły...nawet mnie to nie interesuje. Ma działać.

Czyli nie wiesz nawet rzeczy elementarnych a bierzesz się za dyskusję :mrgreen:

majsterus napisał/a:
Wszystkim fanom oze dobrze życzę, cieszcie się prądem....ciekawe jak Wam wyłączą zasilanie....na ile Wan tego prądu w bateryjkach starczy...
..............
Nie mam paneli słonecznych i nie będę miał................. niestety się to nie "spina" ekonomicznie.

Przemek, Przemek Czarnek ? . To Ty ? Czemu się ukrywasz pod pseudonimem ? :haha: :szeroki_usmiech

majsterus napisał/a:

Czy nie dziwne jest to, że instalatorzy tych wynalazków nie mają ich u siebie zainstalowanych??

Ja nie znam żadnego instalatora OZE, który sam by nie miał i nie korzystał ?!? :bajer
To było by nawet nie logiczne, wszak taka działalność wymaga wiedzy i zainteresowania tematem, a te zazwyczaj uzyskuje się działając w tym kierunku pierwsze dla siebie , a dopiero potem dla innych.
To jest tak jakbyś powiedział , że mechanicy samochodowi sami nie maja i nie korzystają z samochodów .... i w ogóle to nie mają nawet prawka :haha:

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 411/90
Wysłany: Wczoraj 10:31   

Tak się zastanawiam , czy majsterus, w domu ogląda TV na starym kineskopowym telewizorze czy raczej na płaskim ledowym... Może i stare urządzenia były trwalsze , ale na pewno nie wydajniejsze. Postęp technologiczny idzie co raz szybciej i szybciej. Czy nam się podoba czy nie.
Pamiętam kiedyś wymiary kostkarek do lodu , a dzisiaj są małe i wydajne. Nasza ma wymiary 20x23x28 - kiedyś było to nie do pomyślenia. :spoko

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 581/443
Wysłany: Wczoraj 18:55   

Ten "żółty pan" jest zwykłym ignorantem i dyskusja z nim nie ma sensu ponieważ przypomina grę w szachy z gołębiem: poprzewraca figury, nas...a na szachownicę i powie, że wygrał :haha: :haha: :haha:

Bim 
Kombatant
Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Piwa: 208/123
Wysłany: Wczoraj 19:57   

LukF napisał/a:
Ten "żółty pan" jest zwykłym ignorantem i dyskusja z nim nie ma sensu ponieważ przypomina grę w szachy z gołębiem: poprzewraca figury, nas...a na szachownicę i powie, że wygrał :haha: :haha: :haha:

No popatrz ten gołąb fruwać potrafi jakoś nikt go nie przegonił.

Czy ignorant?

Raczej nie, ma swoje zasady i głosi je na forum i jeździ T5 .
Przepaść technologiczna z tym coTy jeździsz :spoko

Łukasz stwierdzenie ".....". w takiej formie jest nie na miejscu :oops:

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 581/443
Wysłany: Wczoraj 20:03   

Bim,
Może masz rację :bukiet:

joko 
Kombatant

Wysłany: Wczoraj 23:21   

decumanus napisał/a:
Zakupiłem cybertake'a, ma przyjść za tydzień. Będę pod niego powiększał wylot który kiedyś zrobiłem dla frala 03, wiec na warsztat pójdzie projekt combiboxu czyli połączonej czerpni i wyrzutni na ścianie, w technologii druku 3d. Nie wiem na jakim etapie jesteś ze swoimi połączeniami, ale do prostej ściany integry przeróbka projektu powinna być banalna. Piszę jakbyś chciał skorzystać. Mój oczywiście będzie dostosowany do wypukłości ściany Ducato.
Pozdrawiam chłodno
R

Ten pierwszy Cybertake pójdzie jak już pisałem do salonu pod prawą kanapę i będzie to zrobione podobnie jak cała nowa elektryka , która poszła pod kanapę lewą , czyli nowa obudowa kanapy z aluminium . Z oryginału pozostanie tylko ścianka przednia i boczna od strony wejścia , aby wizualnie pasowało do reszty.
Jestem aktualnie na etapie rysowania tych elementów z aluminium.
Samo siedzisko kanapy musi być podniesione o 3cm , gdyż o tyle jest wyższa obudowa klimy (rączka górna) , względem oryginalnej wysokości szafki pod kanapą.
Założenie jest takie , że klima ma zostać w swojej oryginalnej obudowie , tak aby w razie potrzeby dało się ją prosto wymontować. Montowana będzie w takiej jakby kieszeni , a ta do podłogi będzie mocowana za pomocą żelowych poduszek, aby uniknąć przenoszenia drgań na zabudowę i powstawania cichego , ale nieznośnego buczenia , znanego choćby z klimatyzacji dachowych .
Klima będzie stała wylotami do ściany , więc rur żadnych nie będzie potrzeba, a jedynie otwory w ścianie zabudowy i uszczelka wykonana z pianki lub gąbki o grubości ok. 5cm . Da to kilka korzyści z których dwie najważniejsze to niskie opory przepływu (o które martwił się Komplecik :spoko ) i brak elementów które mogły by oddawać ciepło do wnętrza.
Pierwsze myślałem aby taki krótki łącznik miedzy klimą a otworami w ścianie sobie narysować i wydrukować , ale tu podobnie jak z tym łaczeniem uchwytu z podłogą , mogło by to przenosić drgania. Gruba uszczelka z pianki załatwi i szczelność i izolacje od drgań.

Na zewnątrz na otwory wylotowe muszą być oczywiście jakieś kratki i to na pewno będzie drukowane, podobnie jak u Ciebie .
Nie mam na to jeszcze gotowej koncepcji , ale z racji tego że w tym musi być i czerpnia i wyrzutnia i dodatkowo musi to uniemożliwiać dostawanie się wody z zewnątrz (podobnie jak kratki od lodówki), to trzeba to dobrze wymyśleć.
Jeśli masz już na to jakiś mądry pomysł to chętnie bym podpatrzył :spoko
Na pewno czerpnia musi brac powietrze z przeciwnej strony niż wyrzutnia, a ponieważ klima może działać również w czasie jazdy to logicznym wydaje się aby czerpnia pobierała powietrze od strony przodu samochodu, a wyrzutnia wyrzucała do tyłu . Odwrotnie przepływ powietrza byłby w czasie jazdy zakłócony .

Do zrobienia obu otworów w ścianie kupiłem już dwie otwornice , 111 i 127mm :spoko

1000041061.jpg
Klima będzie mniej więcej w tym miejscu , prostopadle do ściany
Plik ściągnięto 1 raz(y) 67,89 KB

IMG_20260709_175722670_HDR.jpg
Czerpnia i wyrzutnia , wykonane jako jeden element wyjdą mniej więcej w tym miejscu
Plik ściągnięto 1 raz(y) 67,39 KB

1000041521.jpg
Otwornice już kupione .... ale dziury to będzie ostatni etap jak już wszystko inne będzie gotowe :-))
Plik ściągnięto 1 raz(y) 72,29 KB

adaml61 
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Piwa: 232/152
Wysłany: Dzisiaj 7:41   

majsterus napisał/a:
szpeci dach, zabiera miejsce i niestety się to nie "spina" ekonomicznie
Jak ktoś używa kaganka do oświetlania , to się nie spina . Moja wróciła się w 5 lat i teraz już zarabia . Są inne miejsca niż dach , chyba że jako dach nad witą na samochody , zasłania i produkuje prąd , podwójna korzyść .

Odpowiedz do tematu