|
|
|
Smart Camp - centrum sterowania |
| Autor |
Wiadomość |
Świstak
Administrator

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 15 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 587/118 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2026-06-08, 06:36
|
|
|
Ja się boję tej fukcjonalności auto - takie próbkowanie może uszkodzić coś co zostawi się podłączone - ładowarkę do laptopa czy jakieś inne cudo. Przy dużych akumulatorach przetwornicę mam włączoną non-stop. Właśnie przyszedł mi moduł waveshare 32154 - będe przez niego integrował w HA falowniki w domu, a dokładne opisy rejestrów modbus są już właściwie do wszystkich, więc przez ten moduł odczytam i wysteruję zarówno stary mikroinwerter Deye który od dawna wykorzystuję aby panele na Milce na darmo nie stały, Powersinus pro ultra zasilający ze słońca (ale również jako UPS) szafę teleinformatyczną i alarmy oraz hybrydowy falownik Foxess który pojawi się za kilka dni. To wszystko mam dość daleko od terminala z maszynami wirtualanymi więc wifi jest troszkę złem koniecznym, ale póki co nigdy nie zawiodło (w przeciwieństwie do Zigbee czy chmury). Przechodzę na taryfę G14 i pstryka, więc zaczęło się od tego żeby szafa chodziła na tańszym prądzie gdy nie ma słońca, a później już poleciało jak zwykle no i kolejna przebudowa całego systemu Robota lubi tych niezbyt mądrych |
_________________ .
.
"Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
 |
marcincin
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 442 NK - 2019
Nazwa załogi: MIK
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Sty 2013 Piwa: 53/40 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2026-08-04, 23:47
|
|
|
Po zamontowaniu większej przetwornicy, sterownika załączania przetwornicy i obwodu lodówki wykonałem długodystansowy test - dwa tygodnie w trasie do i po północnej Norwegii - tryb zasilania lodówki z przetwornicy w czasie jazdy zdał egzamin i w sumie uratował nas przed przedwczesnym brakiem gazu: zabrałem pełną butlę, która skończyła się przedostatniego dnia.
Klimatyzacji na tym wyjeździe nie potrzebowałem, ale stwierdziłem, że trzeba zwiększyć liczbę paneli, aby móc korzystać na dziko z klimy.
W weekend zrobiłem upgrade systemu - dodałem dwa panele elastyczne 2 × 200 W + MPPT Victrona. Obawiałem się, czy uda mi się poprowadzić nowe przewody w zakamarkach zabudowy - poszło w miarę gładko. Wykorzystałem istniejący otwór w dachu, w którym był poprowadzony przewód do anteny (której nigdy nie używałem - egzemplarz, który odebrałem od dilera, był przygotowany pod innego klienta, więc klima i antena zostały w pakiecie; z telewizora zrezygnowałem - został zdemontowany w dniu odbioru). Najwięcej napracowałem się z odklejeniem anteny - milimetr po milimetrze podcinałem klej cienkim ostrzem. Na tyle kampera zmieściły mi się dwa panele po 200 W o wymiarach 150 × 70. MPPT zamontowałem koło przetwornicy i sterownika przetwornicy. Testowałem wczoraj sprawność systemu - przez cały dzień (było 35°) kamper stał na słońcu - panele (400 W w sumie) wyprodukowały 1,6 kWh, dla porównania panel w instalacji domowej (380 W) w tym samym czasie wyprodukował 2 kWh - biorąc pod uwagę gorszy kąt i brak chłodzenia (przy wczorajszym piekarniku) wynik uważam za zadowalający. Panel fabryczny (150 W sterowany PWM-em) dołożył ok. 0,5 kWh. Wygląda na to, że obecna instalacja jest w stanie naładować 50% mojego aku, który ma pojemność 4 kWh.
W założeniach było, aby można było naładować dwie baterie elektryków (700 Wh i 750 Wh) i to spokojnie panele są w stanie ogarnąć, i jeszcze coś zostanie. Przy tej instalacji będzie też można używać klimy pokładowej (pobiera 600 W, kiedy chodzi kompresor - kiedy temperatura wewnątrz jest stabilna, kompresor włącza się okresowo).
Zakładając, że nie chcę rozładowywać aku poniżej 50% i stoję w słońcu, będę miał do dyspozycji 4 kWh (2kWh z aku, 2kWh z paneli) - zakładając 600 Wh poboru (a średnia będzie na pewno mniejsza), mam do dyspozycji ponad 7 godzin pracy klimy — będę testował.
panele.jpg Nowa elektrownia |
 |
| Plik ściągnięto 3 raz(y) 1,83 MB |
calosc.jpg Panel fabryczny i nowe |
 |
| Plik ściągnięto 5 raz(y) 1,45 MB |
mppt.jpg Mppt zamontowany |
 |
| Plik ściągnięto 7 raz(y) 779,85 KB |
victronapp.jpg Panele w akcji |
 |
| Plik ściągnięto 7 raz(y) 40,8 KB |
|
_________________ Marcincin
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|