|
|
|
Tworzenie małego, prywatnego miejsca postojowego |
| Autor |
Wiadomość |
Artur85
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2026-08-21, 18:49 Tworzenie małego, prywatnego miejsca postojowego
|
|
|
Dzień dobry wszystkim,
Nazywam się Artur. Sam nie jeżdżę kamperem, ale chciałbym zadać Wam kilka pytań „z drugiej strony” jako osoba, która rozważa stworzenie małego, prywatnego miejsca postojowego.
Jestem właścicielem ogrodzonej działki tuż nad jeziorem (ok. 800 m², mniej więcej kwadrat). Niedawno zadzwoniła do mnie pani z zapytaniem, czy nie wynająłbym jej na kilka dni pod kampera. Zwróciła uwagę, że trudno znaleźć miejsce, które można mieć tylko dla siebie i które jest w pełni ogrodzone tak, żeby na przykład spokojnie wypuścić psa. Ten telefon dał mi do myślenia.
Chciałbym stworzyć kameralne miejsce z dwoma stanowiskami, które można wynająć w całości samemu lub do spóły ze znajomymi gdyby ktoś chciał spotkać się w jednym miejscu.
Na terenie planuję:
- podłączenie prądu i wody
- miejsce do zrzutu czarnej wody lub jak to ładnie nazywacie wyprowadzenia kota
- palenisko / miejsce na grilla
I tu zaczynają się pytania, na które odpowiedzieć mogą tylko osoby z doświadczeniem którego nie mam:
1. Układ stanowisk
Przy dwóch miejscach postojowych jakie ustawienie byłoby dla Was najwygodniejsze?
- równolegle obok siebie,
- jedno za drugim,
- w literę L w rogu działki?
Wolelibyście je bliżej siebie, czy raczej jak najdalej od siebie?
2. Podłoże
Jakie podłoże pod kamperem najbardziej Wam odpowiada?
Trawa, żwir/drobne kruszywo, a może geokratka?
Zależałoby mi na rozwiązaniu bez betonu i kostki brukowej.
3. Szara woda
Czy widzielibyście sens wkomponowania w stanowisko kratki/odpływu do szarej wody?
Jeśli tak to w którym miejscu najlepiej ją umieścić (środek, krawędź, tył)?
Czy lokalizacja w ogóle ma znaczenie, skoro i tak używacie własnych węży? Z racji niewielkiej inwestycji nie planuję osobnego miejsca do zrzutu a wolałbym uniknąć lania w glebę jeśli to możliwe.
4. Prąd i woda
Czy jeden wspólny słupek z 4 gniazdami 230V i dwoma kranikami wody byłby wystarczający, czy wolicie osobne przyłącza do każdego stanowiska?
Jakie długości przewodów elektrycznych i węży do wody najczęściej ze sobą woźcie?
Przepraszam że Was angażuję ale nie chodzi o to żeby to robić na oko lub tak jak wszyscy ale tak żebyście byli zadowoleni.
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie odpowiedzi, podpowiedzi i uwagi, zwłaszcza ma tematy o których nie pomyślałem.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie,
Artur |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 209/130 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2026-08-21, 20:08
|
|
|
1. W jakiej to ma być formie agroturytyka? czy inna.
2. Na tych 8 arach to nie poszalejesz z miejscem dojazdowym to max 3 stanowiska .
3 .Utwardzenie terenu to najtańsza opcja dla Ciebie ,
ja bym dał kratkę areo na podsypce tylko na miejsca dojazdowe.
4.Pozostale media to czysta kalkulacja ekonomiczna w zależności od tego ile będziesz chciał za korzystanie za dobę
Wszystko zalezy od punktu 1 go |
| |
|
|
|
 |
Artur85
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2026-08-22, 12:50
|
|
|
Dziękuję za odpowiedź.
Ad 1.
Na ten moment planuję to jako działalność gospodarczą w formie prostego, prywatnego miejsca postojowego (camper-stop), a nie pełnowymiarową agroturystykę. Chodzi o kameralne, ogrodzone miejsce na max. dwa kampery, z podstawowymi mediami (prąd, woda, zrzut czarnej wody) i możliwością rozpalenia ogniska/grilla. Bez dodatkowego zaplecza typu domki, restauracja czy duża infrastruktura.
Ad 2.
Dokładnie – liczę maksymalnie na dwa stanowiska. Świadomie nie chcę upychać trzech czy więcej, bo zależy mi na komforcie i poczuciu prywatności (to miał być jeden z głównych atutów tego miejsca).
Ad 3.
Dzięki za sugestię z kratką aero. Właśnie w tę stronę myślałem – utwardzenie tylko samych stanowisk, bez betonowania całej działki. Geokratka / kratka na podsypce wydaje się rozsądnym kompromisem między trwałością a kosztem.
Ad 4.
Z mediami i ceną też właśnie tak do tego podchodzę – najpierw policzyć realne koszty, a potem dopiero ustalać stawkę. Dlatego między innymi pytam Was o praktyczne doświadczenia, żeby nie zrobić czegoś, co potem okaże się zbędne albo niewygodne.
Jeśli macie jeszcze jakieś uwagi dotyczące układu stanowisk albo tego, co przy takim małym, prywatnym miejscu jest naprawdę potrzebne, a co można odpuścić – chętnie poczytam.
Pozdrawiam
Artur |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 431/859 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2026-08-22, 15:44
|
|
|
Najważniejsze to lokalizacja, choć zdarzają się ludzie ceniąc spokój ale trzeba do nich jakoś dotrzeć
Na początku nic bym nie robił, sprawdzić czy w ogóle będzie ktokolwiek chciał przyjechać
Byliśmy niedawno w Kopaniu gdzie na wykoszonej trawie przez właściciela ustawiały się kolejki by na nią wjechać |
_________________ komplet |
|
|
|
 |
aviator
stary wyga

Twój sprzęt: Pilote Explorateur G743 XLC
Nazwa załogi: Ania i Tomek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sie 2017 Piwa: 77/198 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2026-08-22, 16:19
|
|
|
Dodasz miejsce na aplikacji park4night i samo się rozreklamuje…
1 najrozsądniej rozdzielić a jak ktoś przyjedzie na dwa kampery to sobie poradzi z integracją i ustawieniem
2 geokrata lub po prostu na trawie wystarczy wypoziomowany teren pod 4 koła
3 media na parceli to luksus prąd, woda i odpływ
Wystarczy zbiorczy słupek, w dobie lifepo często nie korzysta się z prądu a nawet jeśli zimą lub klima w lecie, to ja mam 20m kabel i 30m przedłużacz, wąż na szarą krótszy i dłuższy tak aby sięgnąć do odpływu w obrębie parceli, wąż do czystej wody raczej krótkie poręczne ale jak połączę wszystko co mam to z 20m się uzbiera właśnie sobie uświadomiłem, co wożę w razie W a nie korzystam - plus masa przejściówek na wodę i 3fazowe gniazda
Każda taka inicjatywa jest fajna, nawet w totalnej dziczy i nawet jako sam kawałek terenu w fajnym miejscu też znajdzie swoich odbiorców. |
| |
|
|
|
 |
bert
Kombatant

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 27 Paź 2014 Piwa: 195/13 Skąd: ZDR
|
Wysłany: 2026-08-22, 17:20 Re: Tworzenie małego, prywatnego miejsca postojowego
|
|
|
| Artur85 napisał/a: | Dzień dobry wszystkim,
Nazywam się Artur. Sam nie jeżdżę kamperem, ale chciałbym zadać Wam kilka pytań „z drugiej strony” jako osoba, która rozważa stworzenie małego, prywatnego miejsca postojowego.
Jestem właścicielem ogrodzonej działki tuż nad jeziorem (ok. 800 m², mniej więcej kwadrat). Niedawno zadzwoniła do mnie pani z zapytaniem, czy nie wynająłbym jej na kilka dni pod kampera. Zwróciła uwagę, że trudno znaleźć miejsce, które można mieć tylko dla siebie i które jest w pełni ogrodzone tak, żeby na przykład spokojnie wypuścić psa. Ten telefon dał mi do myślenia.
Chciałbym stworzyć kameralne miejsce z dwoma stanowiskami, które można wynająć w całości samemu lub do spóły ze znajomymi gdyby ktoś chciał spotkać się w jednym miejscu.
Na terenie planuję:
- podłączenie prądu i wody
- miejsce do zrzutu czarnej wody lub jak to ładnie nazywacie wyprowadzenia kota
- palenisko / miejsce na grilla
I tu zaczynają się pytania, na które odpowiedzieć mogą tylko osoby z doświadczeniem którego nie mam:
1. Układ stanowisk
Przy dwóch miejscach postojowych jakie ustawienie byłoby dla Was najwygodniejsze?
- równolegle obok siebie,
- jedno za drugim,
- w literę L w rogu działki?
Wolelibyście je bliżej siebie, czy raczej jak najdalej od siebie?
2. Podłoże
Jakie podłoże pod kamperem najbardziej Wam odpowiada?
Trawa, żwir/drobne kruszywo, a może geokratka?
Zależałoby mi na rozwiązaniu bez betonu i kostki brukowej.
3. Szara woda
Czy widzielibyście sens wkomponowania w stanowisko kratki/odpływu do szarej wody?
Jeśli tak to w którym miejscu najlepiej ją umieścić (środek, krawędź, tył)?
Czy lokalizacja w ogóle ma znaczenie, skoro i tak używacie własnych węży? Z racji niewielkiej inwestycji nie planuję osobnego miejsca do zrzutu a wolałbym uniknąć lania w glebę jeśli to możliwe.
4. Prąd i woda
Czy jeden wspólny słupek z 4 gniazdami 230V i dwoma kranikami wody byłby wystarczający, czy wolicie osobne przyłącza do każdego stanowiska?
Jakie długości przewodów elektrycznych i węży do wody najczęściej ze sobą woźcie?
Przepraszam że Was angażuję ale nie chodzi o to żeby to robić na oko lub tak jak wszyscy ale tak żebyście byli zadowoleni.
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie odpowiedzi, podpowiedzi i uwagi, zwłaszcza ma tematy o których nie pomyślałem.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie,
Artur | Pralkę zrób, pralkę i jeszcze suszarke |
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
bert
Kombatant

|
Wysłany: 2026-08-22, 17:24
|
|
|
| aviator napisał/a: | Dodasz miejsce na aplikacji park4night i samo się rozreklamuje…
1 najrozsądniej rozdzielić a jak ktoś przyjedzie na dwa kampery to sobie poradzi z integracją i ustawieniem
Wystarczy zbiorczy słupek, w dobie lifepo często nie korzysta się z prądu a nawet jeśli zimą lub klima w lecie, to ja mam 20m kabel i 30m przedłużacz, wąż na szarą krótszy i dłuższy tak aby sięgnąć do odpływu w obrębie parceli, wąż do czystej wody raczej krótkie poręczne ale jak połączę wszystko co mam to z 20m się uzbiera właśnie sobie uświadomiłem, co wożę w razie W a nie korzystam - plus masa przejściówek na wodę i 3fazowe gniazda
Każda taka inicjatywa jest fajna, nawet w totalnej dziczy i nawet jako sam kawałek terenu w fajnym miejscu też znajdzie swoich odbiorców. |
Rzecz w ty, by do tego nie dokładać i mieć szansę, na to, że się zwrocą w jakimś czasie te geokratki i przyłącza. |
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
Artur85
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2026-08-23, 00:59
|
|
|
| aviator napisał/a: |
Dodasz miejsce na aplikacji park4night i samo się rozreklamuje…
Każda taka inicjatywa jest fajna, nawet w totalnej dziczy i nawet jako sam kawałek terenu w fajnym miejscu też znajdzie swoich odbiorców.
|
Dzięki! Bardzo cenny post.
Tak, czytałem już o Park4Night, Campu.eu i podobnych platformach. Jak się zdecyduję, to na pewno wrzucę.
Być może faktycznie niepotrzebnie zastanawiam się nad sztywnym wyznaczaniem miejsc postojowych, skoro cały teren jest suchy, stabilny i równy. Myślałem o tym głównie pod kątem wygodnego podłączania się do prądu i wody. Z tego co piszesz wynika jednak, że przy dłuższych kablach i wężach wystarczy jeden zbiorczy słupek - resztę ludzie ogarną sami.
Media (prąd + woda) chciałbym mieć na pewno. Może się nie znam, ale wydaje mi się, że to takie niezbędne minimum.
| bert napisał/a: |
Pralkę zrób, pralkę i jeszcze suszarke
|
Nawet myślałem nad małą pralnią samoobsługową (np. 2 pralki + suszarka). W okolicy jest pole namiotowe i camping, ale poza tym niewiele. Po przeliczeniu kosztów niestety się to nie bilansowało.
| bert napisał/a: |
Rzecz w ty, by do tego nie dokładać i mieć szansę, na to, że się zwrocą w jakimś czasie te geokratki i przyłącza.
|
Akurat geokratki i podstawowe przyłącza (jeśli nie mówimy o pełnym profesjonalnym słupku z płatnościami kartą jak na MOP-ach) nie są jakimś ogromnym kosztem. Szczerze mówiąc dziwię się nawet, że nie wszędzie Wam to instalują.
Tak jak pisałem wcześniej prąd i woda wydają mi się absolutnym minimum. Bez tego to trochę jak wynajmować pokój w hotelu bez pościeli i ręczników. |
|
|
|
 |
bert
Kombatant

|
Wysłany: 2026-08-23, 10:55
|
|
|
| Artur85 napisał/a: |
Akurat geokratki i podstawowe przyłącza (jeśli nie mówimy o pełnym profesjonalnym słupku z płatnościami kartą jak na MOP-ach) nie są jakimś ogromnym kosztem. Szczerze mówiąc dziwię się nawet, że nie wszędzie Wam to instalują.
Tak jak pisałem wcześniej prąd i woda wydają mi się absolutnym minimum. Bez tego to trochę jak wynajmować pokój w hotelu bez pościeli i ręczników. |
Prąd... no dobra, jak ktoś ma stać kilka dni to pewnie mu będzie potrzebny do klimy lub grzania dlatego lepiej iść w jakieś podiczniki niż "ryczałty".
Woda, nieczystosci płynne i ŚMIECI to podstawa. Pamietaj o śmieciach, bo jak na razie (chyba, że przyjeto, że to oczywiste) o tym nikt nie wspomniał.
Jeżeli ktoś kto decyduje się na tego rodzaju przedsięwzięcie nie prowadzi już jakiejś działalności i ma to być tylko dodatkowym jej elementem (ze względu na możliwe dochody - dosyć hobbystycznej) to przedsięwzięcie się nie zepnie za cholerę. taka jest przykra prawda o... prowadzeni DG w najjasniejszej.
jeśli miało by to być pole namiotowe, czy tp to masz na głowie jeszcze sanepid i straż pożarną i... gminę, i wyższe podatki gruntowe etc etc
Tu co Ai od ręki podpowiada:
Rejestracja działalności gospodarczej: Załóż firmę w CEIDG z właściwym kodem PKD dla usług kempingowych i biwakowych.Sprawdzenie Planu Zagospodarowania (MPZP): Upewnij się w urzędzie gminy, że wybrane przez Ciebie działka ma przeznaczenie turystyczne, rekreacyjne lub usługowe (lub uzyskaj decyzję o warunkach zabudowy).Wpis do ewidencji innych obiektów: Złóż wniosek do wójt, burmistrza lub prezydenta miasta właściwego ze względu na położenie terenu o zaszeregowanie obiektu do rodzaju pole biwakowe i dokonanie wpisu do ewidencji.Opinie i wymagania instytucjonalne: Do wniosku dołącz wymagane uzgodnienia dotyczące wymagań sanitarnych (Sanepid), przeciwpożarowych (Straż Pożarna) oraz budowlanych.Podstawowe warunki techniczne i sanitarnePole biwakowe musi spełniać minimalne standardy wyznaczone dla obiektów świadczących usługi hotelarskie:Infrastruktura sanitarna: Dostęp do stałych lub tymczasowych toalet, umywalek oraz natrysków w odpowiedniej proporcji do liczby miejsc.Zaopatrzenie w wodę: Stały dostęp do ciepłej i zimnej bieżącej wody pitnej (np. punkty poboru wody).Gospodarowanie odpadami: Miejsce na gromadzenie nieczystości stałych (kontenery/kosze na śmieci) z regularnym wywozem.Bezpieczeństwo: Wydzielone, bezpieczne stanowiska oraz zabezpieczona instalacja elektryczna (jeśli oferujesz przyłącza prądowe dla gości). |
 |
|
|
|
 |
Artur85
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2026-08-25, 21:26
|
|
|
Tak, o śmieciach nie wspomniałem bo też rzecz jak dla mnie oczywista.
Działalność z odpowiednim PKD mam, MPZP też się zgadza.
Tak mała inwestycja też nie podpada pod kemping ani pole namiotowe jest "wynajem miejsca postojowego" zwłaszcza że nie udostępniam sanitariatów jak toalety czy prysznice.
Ciekawi mnie natomiast kwestia mediów. Zwłaszcza jaka forma jest przez Was najbardziej lubiana. Podliczniki rozliczane na koniec najmu wydają się najbardziej sprawiedliwe z drugiej strony widzę że większość pól robi ryczałt w cenie noclegu albo jako osobna stała dopłata. |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 431/859 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2026-08-25, 22:41
|
|
|
| ryczałt |
_________________ komplet |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|