|
|
Jak podróżować w kamperze z bez pasów? |
Autor |
Wiadomość |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy
Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 267/75 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2017-04-26, 07:21
|
|
|
W Czechach i na Słowacji dzieci do 12 lat nie mogą jechać z przodu nawet w podstawce.
Mieliśmy taki problem kiedy córka miała 11 lat jechaliśmy przez Słowację , zatrzymała nas policja i długo się tłumaczyłem z tej niewiedzy , jednak obyło się bez mandatu.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
Ostatnio zmieniony przez Andrzej 73 2017-04-26, 07:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Rademenez7
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2017-04-26, 07:43
|
|
|
Dzięki, to super ważna informacja. A jak wygląda sprawa przewożenia dzieci na Węgrzech? Ktoś coś? |
|
|
|
|
Andrzej 73
Kombatant lawendowy
Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 267/75 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
|
martini44
Kombatant
Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Piwa: 72/171 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2017-04-26, 08:03
|
|
|
Chyba jako nieliczny na tym forum przeżyłem wypadek kamperem, mimo zapiętych pasów ocknąłem się przed kamperem na kolanach a pasy nadal były zapięte tylko że bezemnie....jeśli podróżowałaby ze mną rodzinka w części mieszkalnej to napewno bym jej dzisiaj już nie miał.
Jedną z podstawowych wytycznych jakie sobie założyłem przy kupnie innego kamperka to były pasy bezpieczeństwa w części mieszkalnej na SOLIDNYM stalowym stelażu i teraz niema opcji aby ktokolwiek ze mną jechał bez zapiętych pasów. Dzieci siedzą w najmniej "konfliktowym" miejscu tak aby podczas zdarzenia tor latających lodówek, drabinek i innych cieżkich przedmiotów w miare ominęły dzieciaki. |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
|
Wyświetl szczegóły |
|
Powsinogi
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: bezkamperowo / namiotowo
Nazwa załogi: Powsinogi
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 22 Kwi 2017 Piwa: 3/4 Skąd: Opole
|
Wysłany: 2017-04-26, 09:04
|
|
|
martini44 - brrr, aż ciary przeszły...
Co do pasów - dla nas przy kupnie kampera priorytetem było, by miejsca dla nas były z pasami.
Dzieciaki jada przypięte, siedzą przy stoliku. Dodatkowo wszyscy pilnują, by nic po kabinie nie latało. Zakaz trzymania czegokolwiek na stole, żadnych komórek, picia, absolutnie nic! Dzieciaki mają torbę przymocowaną stabilnie do boku siedzenia, tam jest picie i pogryzaki.
Mamy kampera zarejestrowanego na 6 osób, ale 4 miejsca z pasami. Nas jest 4, gdyby miał ktokolwiek więcej jeździć z nami - od razu montujemy solidne pasy.
Pies w kamperze jeszcze nie jechał. Pasów dla niego już nie mamy, będzie kontener. Musimy doczytać. Inna sprawa, że za granicę z psem to tylko w Czechy będziemy jeździć, dalej nie. |
_________________ Pozdrawiamy
Powsinogi |
|
|
|
|
CAPOMAN
weteran
Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Maj 2014 Piwa: 37/34 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2017-04-26, 20:51
|
|
|
Panowie- dla mnie również sytuacja jest oczywista- jeżeli pasy posiadamy - to pasów używamy i tyle. Dyskutowanie o przypadkach osób, które przeżyły bo... jechały bez zapiętych pasów jest bez sensu- bo i jaki to jest znikomy odsetek przypadków względem ilości osób, które jednak przeżyły i tylko dzięki zapiętym pasom.
Jednak wracając do tematu kolegi- pamiętajmy, że mówimy tutaj o starych sprzętach ponad 25 letnich... gdzie fabrycznie nie były montowane i koniec...
Rademenez7 w moim przypadku przerabiałem i przerabiam podobny problem jak ty teraz poruszasz.
Mam Ducato I z 91 r. gdzie mam tylko pasy w kabinie z przodu.
Przy okazji mam 3 dzieci (7,4,2) i to rzeczywiście jest problem.
Teraz dodatkowo jak sam zauważyłeś w zeszłym roku bodajże wszedł przepis dot. aut zabytkowych i przewozu dzieci poniżej 3 lat, bez fotelika- zakaz.
Niestety w moim przypadku 2 starszych jedzie przodem do kierunku jazdy na kanapie (aneks kuchenny)- bez pasów... bo ich nie mam (chociaż tutaj należy się małe sprostowanie bo to długa historia)
Natomiast najmłodszą córkę lokuję w foteliku zamontowanym z przodu i zapiętym w jedyne pasy, które mam wolne.
Innego wyjścia chyba nie ma.
Tak to wygląda niestety- miałem dwie kontrole w PL- i bez uwag- pojazd zabytkowy wyprodukowany przed 94 r i bez fabrycznych pasów w części mieszkalnej, więc bez uwag.
Z przodu- poduszki powietrznej to auto nie posiada
WP_20160813_10_18_59_Pro - Kopia (640x361).jpg
|
|
Plik ściągnięto 5233 raz(y) 196,17 KB |
|
|
|
CAPOMAN
weteran
Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Maj 2014 Piwa: 37/34 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2017-04-26, 20:58
|
|
|
Teraz małe sprostowanie dot. pasów w moim aucie.
Pamiętam jak kupowałem mojego kampera- generalnie zarejestrowany na 8 osób i poprzedni właściciel chciał i zamontował tyle kompletów pasów ile teoretycznie mógł przewozić osób- czyli 8.
Nie pytaj mnie- gdzie i jak były zamontowane - swojego czasu miałem "drobny" remont kampera i poniżej wklejam jedno zdjęcie, które mówi samo za siebie.
Poprzedni właściciel zamontował pasy min... do drewnianej kratownicy.... - czy to miało jakiś sens...?
Dlatego też zdecydowałem się na demontaż wszystkich "dodatkowych" pasów w części mieszkalnej i tyle- czyli mam tak jak fabryka wypuściła i koniec.
20141113_170950 (640x360).jpg
|
|
Plik ściągnięto 5220 raz(y) 203,52 KB |
|
|
|
Bazyli
Kombatant +125 punktów do życia po odpaleniu kampera
Twój sprzęt: T.E.C. Rotec 680G automat 196 KM
Nazwa załogi: Bartek/Magda/Kasia/Filip
Pomógł: 9 razy Dołączył: 13 Mar 2011 Piwa: 195/184 Skąd: Lublin->BOTANIK
|
Wysłany: 2017-04-27, 11:51
|
|
|
CAPOMAN napisał/a: | Poprzedni właściciel zamontował pasy min... do drewnianej kratownicy.... - czy to miało jakiś sens...? |
Chyba bezpieczniej było by ich wogle nie używać..... |
|
|
|
|
RadekNet
weteran
Twój sprzęt: Opel Vivaro
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sty 2009 Piwa: 25/73 Skąd: Sligo IE
|
Wysłany: 2017-04-27, 13:20
|
|
|
Nie wiem czy już ktoś o tym pisał, ale ... skoro z przodu masz pasy dla dorosłych, a chciałbyś usadzić z tyłu dzieci, to może pomyśl o fotelikach na ISOFIX i punktach mocowania tychże z jakiejś osobówki? Ja tak chciałem zrobić w zabytkowym Volvo - przykręcić do ściany dzielącej bagażnik od kabiny. W kamperze ściany nie ma, ale na pewno łatwiej zrobić solidną ramę na wysokość siedziska niż do ramion (górne mocowanie pasa 3 punktowego). |
|
|
|
|
Czarna i Krzysiek
weteran
Twój sprzęt: Fiat Ducato 2,5 D 87` Zabudowa Dethleffs
Nazwa załogi: Żółwiki :-)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Lut 2015 Piwa: 29/24 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 2017-04-27, 14:04
|
|
|
CAPOMAN napisał/a: | Z przodu- poduszki powietrznej to auto nie posiada |
A właśnie, a jeśli posiada, to dziecko przodek do kierunku jazdy w foteliku może jechać, czy nie ? CAPOMAN napisał/a: | Natomiast najmłodszą córkę lokuję w foteliku zamontowanym z przodu i zapiętym w jedyne pasy, które mam wolne.
|
Moja Córka jeździ identycznie :-) Kilka kontroli było, brak zastrzeżeń. Dwoje starszych jeździ normalnie w części mieszkalnej, razem z Żoną, bez pasów, bo ich tam fabrycznie nie było. |
_________________ Czarna i Krzysiek
z dzieciakami
Fiat Ducato 2,5 D Pełnoletni |
|
|
|
|
Rademenez7
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2017-04-27, 18:06
|
|
|
Dziękuję za rzeczową odpowiedź, wygląda na to, że mając już auto zarejestrowane na 6 osób mogę ale nie muszę zamontować pasy dla własnego bezpieczeństwa, tylko trzeba to zrobić sensownie i z głową - jak ma być prowizorka to rzeczywiście chyba już lepiej aby ich nie było.
Tak też zamierzam zrobić, małe dziecko będzie podróżować ze mną z przodu w kabinie w foteliku, 9 letni syn z żoną - z tyłu - jednak chciałbym aby oni też mieli jakieś zabezpieczenie w postaci pasów. Myślę że udam się do jakiegoś warsztatu z pytaniem co sensownego można zrobić w tej sprawie aby chociaż trochę poprawić bezpieczeństwo i aby nie była to prowizorka. Oryginalnie tam raczej nie znajdę miejsc do kotwiczenia pasów, chociaż powiem, że widziałem gdzieś w necie ten sam rocznik co mój z rzekomo seryjnie montowanymi pasami biodrowymi dla pasażerów podróżujących przodem, więc będę sprawdzać.
Kolega z forum napisał mi też, że przy rejestracji diagności nie widzią żadnego problemu z własnymi przeróbkami pasów, bo ten rocznik nie musi mieć pasów więc go nie interesuje czy są z tyłu pasy czy nie.
Problem jest jak mamy odwrotnie - chcemy zwiększyć liczbę miejsc w naszym kamperze - tutaj żadne samoróbki, bez specjalistycznych kwitów nie przejdą.
Zastanawiam się tylko czy będę mógł tak podróżować do Chorwacji - małe 2,5 roczne dziecko z przodu w foteliku, 9latek i żona z tyłu na kanapie.
CAPOMAN napisał/a: | Teraz małe sprostowanie dot. pasów w moim aucie.
Pamiętam jak kupowałem mojego kampera- generalnie zarejestrowany na 8 osób i poprzedni właściciel chciał i zamontował tyle kompletów pasów ile teoretycznie mógł przewozić osób- czyli 8.
Nie pytaj mnie- gdzie i jak były zamontowane - swojego czasu miałem "drobny" remont kampera i poniżej wklejam jedno zdjęcie, które mówi samo za siebie.
Poprzedni właściciel zamontował pasy min... do drewnianej kratownicy.... - czy to miało jakiś sens...?
Dlatego też zdecydowałem się na demontaż wszystkich "dodatkowych" pasów w części mieszkalnej i tyle- czyli mam tak jak fabryka wypuściła i koniec. |
|
|
|
|
|
lwojtek
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Dethleffs T6501 Advantage Elegance
Pomógł: 4 razy Dołączył: 06 Kwi 2017 Piwa: 7/2 Skąd: dolnośląskie
|
Wysłany: 2017-04-27, 19:04
|
|
|
Rademenez7 napisał/a: |
Zastanawiam się tylko czy będę mógł tak podróżować do Chorwacji - małe 2,5 roczne dziecko z przodu w foteliku, 9latek i żona z tyłu na kanapie. | [/quote]
3. Proszę o informacje na temat możliwości przewozu dziecka na przednim siedzeniu w foteliku skierowanym przodem do kierunku jazdy w pojeździe wyposażonym w poduszkę powietrzną.
Zgodnie z artykułem 163 chorwackiej Ustawy o bezpieczeństwie w ruchu drogowym (Zakon o sigurnosti prometa na cestama, Narodne Novine 67/08, 48/10, 74/11) na przednim siedzeniu mogą być przewożone tylko dzieci do lat 2 i to jedynie w przypadku, gdy samochód nie ma poduszki powietrznej lub gdy jest ona wyłączona. Fotelik powinien być ustawiony w kierunku przeciwnym do kierunku jazdy i przymocowany pasem bezpieczeństwa z trzema punktami zakotwiczenia lub przy pomocy specjalnych zapięć.
Dzieci starsze (2-5 lat) mogą być przewożone tylko z tyłu, w specjalnych fotelikach przymocowanych pasami lub specjalnymi zapięciami.
Dzieci w wieku od 5 do 12 lat mogą być przewożone tylko z tyłu na specjalnych siedziskach (podstawkach) przystosowanych do ich wzrostu, tak by mogły zapiąć się pasem bezpieczeństwa z trzema punktami zakotwiczenia. Jeżeli dziecko jest zapięte dwupunktowym pasem bezpieczeństwa, siedzisko nie jest obowiązkowe.
cytat ze strony
http://www.zagrzeb.msz.go...?printMode=true |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|