Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Do Grecji przez Serbię
Autor Wiadomość
gagula12 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato - Burstner
Nazwa załogi: Grażyna i Janusz
Piwa: 25/10
  Wysłany: 2012-06-13, 21:21   Do Grecji przez Serbię

6.05.2012 Gazeta Angora opublikowała artykuł MAFIA DROGOWA w którym opisuje ,że na
serbskich autostradach rządzi rumuńska mafia,która czyha na zagranicznych turystów.
Mafia grasuje od Horgosza(granica z Węgrami ) do Jagodiny(centralna Serbia) rabuje dobytek
zagranicznych turystów poruszających się samochodami ,kamperami i przyczepami.
Artykuł dokładnie opisuje metody działania mafii - serbska policja jest bezradna ,ostrzega
podróżujących i zapowiada zwiększone patrole na głównych trasach.
Bardzo proszę o opinię osoby ,które wiedzą coś na ten temat .
Ostatnio zmieniony przez gagula12 2012-06-13, 21:40, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

cirrustravel 
weteran
CB RADIO - 26

Twój sprzęt: Chausson S697 GA
Nazwa załogi: NICKT
Piwa: 82/78
Wysłany: 2012-06-13, 21:28   

Kurcze... chyba sobie jednak daruję Serbię i pojadę Chorwacja - Czarnogóra - Albania :(

www.cirrus-travel.pl

artanek
weteran

Piwa: 23/1
Wysłany: 2012-06-13, 21:44   

Jechałem przez Serbie w tym roku dwa razy i cos na ten temat słyszałem od kierowców TIR-ów .Opowiadali mi że często na parkingach czy na stacjach benzynowych przy autostradach dochodzi do kradzierzy i zaczepiania nie tylko turystów. Kradną co popadnie .Jak kierowcy spią spuszczają paliwo .Najgorsze podobno są okolice Belgradu.Mnie nic takiego nie spotkało ale jak sie zaczymywalismy to nie spuszczalismy kampera z oka.W powrotnej drodze z Grecji przejechalismy Serbie w dzien z krótkimi postojami i nocowalismy w okolicy Szeged na Węgrzech. Ale fakt wiele sie o tym mówi w Serbi .Policja owszem kręci sie dosć dużo po trasach ale ja nie mam zaufania do ich patroli.Smierdzą korupcją z daleka.Jak jechałem bocznymi drogami w strone Montenegro w kwietniu to co krok ich spotykałem na trasie nawet na bezludnych serpentynach w górach.Ale nie powiem ani razu nas nie zatrzymali.Oczywisćie jechalismy prawidłowo jak Bozia przykazała .Nocowalismy na dziko w górach ale jakos nic nas złego nie spotkało.Żona miała troche stracha bo w koncu zadupie na dodatek wiele o bandytyzmie serbskim sie nasłuchała. A może diabeł nie jest taki straszny jak go opisują .Fakt że cyganóów w Serbi i rozmaitych ciemnych typków ogląda sie z auta dużo a jak sie gdzies zatrzymasz to z zainteresowaniem na ciebie spoglądają.Turystów w Serbi spotyka sie bardzo mało .Ci z zachodu Serbie omijają szerokim łukiem.

Ostatnio zmieniony przez artanek 2012-06-13, 21:50, w całości zmieniany 1 raz  

gagula12 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato - Burstner
Nazwa załogi: Grażyna i Janusz
Piwa: 25/10
Wysłany: 2012-06-13, 21:48   

Powinniśmy się przed serbską granicą grupować i wspólnie w kilka pojazdów Serbię przejechać -pojedyncze samochody i kampery są najłatwiejszym łupem dla rabusiów i rozbójników.

koko 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Piwa: 71/31
Wysłany: 2012-06-13, 22:00   

Gaguła a skąd wziąć te kilka pojazdów ja w tym roku przez 7 tyg. 8000km nie spotkałem Polaka .

cirrustravel 
weteran
CB RADIO - 26

Wysłany: 2012-06-13, 22:03   

Ja chciałem nie tyle przez Serbię przejechać (osobówką przejechałem spokojnie w 2008 r do Grecji), ile ją zwiedzić + Macedonię, a potem Albania i wybrzeżem do Czarnogóry i Chorwacji, ale chyba pojadę teraz jak napisałem wyżej.

www.cirrus-travel.pl

artanek
weteran

Wysłany: 2012-06-13, 22:04   

Ja jak jechałem w kwietniu to przez dwa mieśiącenie spotkałem ani jednego kampera z Polski ani w Serbi ani Montenegro czy Albani i Grecji.Natomiast w Albani spotkałem kampery z Francji ,Itali,Niemiec Belgi i Chorwacji. Całe dwa mieśiące nie było z kim po polsku pogadac.No ale jakoś obyło sie bez jakis eksćeśów przykrych.Albanią mnie również straszono a jezdziłem tam po takich czasami zadupiach i cały czas na dziko .

cirrustravel 
weteran
CB RADIO - 26

Wysłany: 2012-06-13, 22:10   

Albanii się jakoś nie boję, a może rzeczywiście jadąc wybrzeżem Chorwacji, Czarnogóry i Albanii, a potem wjeżdżając w głąb tych krajów będę miał na nie więcej czasu niż rozdrabniając się jeszcze na Serbię i Macedonię (tym bardziej po tych komunikatach).
Powrót z Chorwacji przez BiH :)

www.cirrus-travel.pl

Camper Diem 
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Piwa: 59/73
Wysłany: 2012-06-14, 05:03   

no i stracha narobiliście...

czy ktoś leci przez Serbię do Grecji prosto ze zlotu w Dąbrowie?

pabloarmando 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Jeep
Piwa: 6/6
Wysłany: 2012-06-14, 05:27   

Wczoraj sobie wytyczyłem trasę przez Serbię... a dziś widzę, że jednak pojadę przez Albanię.... 100-200 km dłuższa, ale jak widzę, bezpieczniejsza droga....
... kolejna zmiana planów: Niemcy - Austria - Włochy i promem z Ancony do Igumenisty :)
Ostatnio zmieniony przez pabloarmando 2012-06-17, 19:59, w całości zmieniany 1 raz  

artanek
weteran

Wysłany: 2012-06-14, 06:26   

affa napisał/a:

bez przesady Serbie zaplanuj tak jak bys jechał tranzytem bez noclegu i na pewno nic ci sie nie stanie.

artanek
weteran

Wysłany: 2012-06-14, 06:29   

affa napisał/a:

bez przesady Serbie zalanuj tak jak bys jechał tranzytem bez noclegu i na pewno nic ci sie nie stanie.

Camper Diem 
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Piwa: 59/73
Wysłany: 2012-06-14, 06:34   

artanek, mam zaplanowaną bez noclegu :ok ale jeśli ktoś będzie leciał w tym terminie to mogę się przyłączyć ;)

MER-lin 
stary wyga

Twój sprzęt: Ford Transit
Nazwa załogi: Ewa i Marek
Piwa: 45/9
Wysłany: 2012-06-14, 06:43   

Nie dajmy się zwariować. Wiele razy jechałem przez Serbię, a nawet nocowałem na parkingach przy autostradzie. Nie zauważyłem, aby ryzyko było wieksze niż w Hiszpanii czy Francji. Złodzieje i bandyci zdarzają sie wszędzie, tym bardziej, jak są z importu. Nachalnych Cyganów "myjących" szyby w samochodach stojących na światłach spotykałem w Rumunii, Serbii i na Słowacji. Raz taki delkwent,ze złości, że nie wymusił na mnie haraczu omal nie wybił mi szyby. Nie zniechęciło mnie to do dalszej podróży po tych karajach.

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 108/7
Wysłany: 2012-06-14, 08:49   

MER-lin napisał/a:
Nie dajmy się zwariować. Wiele razy jechałem przez Serbię, a nawet nocowałem na parkingach przy autostradzie. Nie zauważyłem, aby ryzyko było wieksze niż w Hiszpanii czy Francji. Złodzieje i bandyci zdarzają sie wszędzie, tym bardziej, jak są z importu. Nachalnych Cyganów "myjących" szyby w samochodach stojących na światłach spotykałem w Rumunii, Serbii i na Słowacji. Raz taki delkwent,ze złości, że nie wymusił na mnie haraczu omal nie wybił mi szyby. Nie zniechęciło mnie to do dalszej podróży po tych karajach.

Zwariować się nie dawajmy, ale... po co się stresować ? Jakbym potrzebował wakacyjnej adrenaliny to bym uprawiał survial ew. skoki na bungee z nieco za cienką gumką :wyszczerzony: a nie zabierał rodzinę autem w miejsce gdzie "no raczej chyba nam się może nic nie stanie" :nono

Bajaga&Instruktori

Odpowiedz do tematu