Twój sprzęt: Laika x695 Ford Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Sie 2012 Piwa: 142/306 Skąd: Bielsk Podlaski
Wysłany: 2014-12-06, 16:58 Hi-Fi - ma ktoś jeszcze ?
W końcu uruchomiłem swój sprzęt z z przed 15-20 lat. A jakże zakupiony w sklepie Pewex juz za złotówki. Kosztował mnie prawie jedna pensję. Z tyłu napis Made In Japan. Gra świetnie. Dźwięk Wydaje się milszy dla uszu niż CD. Kasety kupowane po 1,20 dol. trzymają sie dzielnie.
Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r. Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Paź 2014 Piwa: 65/69 Skąd: Olimp ?
Wysłany: 2014-12-06, 17:18
prof-os napisał/a:
co się przy tym nie wyprawiało
jestem pewien, że gdyby tego nie było to też by się wyprawiało...
_________________ Uśmiech to magia-powstaje z niczego a cuda zdziała
--
moje kampery:
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.
Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
Wysłany: 2014-12-06, 18:13
Cytat:
Hi-Fi - ma ktoś jeszcze ?
Mam szafę grającą Fonica M 123, wszystkie gramofony Bambino od 1 do 5.
Magnetofony MK 125, ZK 120, 125, 140, 245 i Melodia, Radio Kleopatra, Projektory AP i Elew, komputery Atari i wiele innych 'Legend PRL'u"
A dzisiaj właśnie rozebrałem na części "owocówkę" bo nie dała się naprawić.
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy!
Twój sprzęt: Laika x695 Ford Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Sie 2012 Piwa: 142/306 Skąd: Bielsk Podlaski
Wysłany: 2014-12-06, 18:53
janusz napisał/a:
Cytat:
Hi-Fi - ma ktoś jeszcze ?
Mam szafę grającą Fonica M 123, wszystkie gramofony Bambino od 1 do 5.
Magnetofony MK 125, ZK 120, 125, 140, 245 i Melodia, Radio Kleopatra, Projektory AP i Elew, komputery Atari i wiele innych 'Legend PRL'u"
A dzisiaj właśnie rozebrałem na części "owocówkę" bo nie dała się naprawić.
Nazwa załogi: TiTi Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
Wysłany: 2014-12-06, 18:57
slawwoj napisał/a:
Spadłem z krzesła
Mottem kolekcji jest: wszystkie sprzęty jakie były w domu od czasu gdy byłem dzieckiem. Bez pralek choć mam starą taką jak pierwsze polskie były, lodówek i kuchni choć mam taką z przed 30 lat z Wrozametu.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-12-06, 21:17
slawwoj, bez kitu.
Kaseta nie działa. To juz totalna przeszłość chyba, że słoń na uszy Tobie nadepnął.
Ten nośnik w zasadzie niczego nie przenosi.
Na tamte czasy to była taka gradacja.
Kaseta, czarna płyta, CD nagrana na taśme na szpulowy magnetofon Koncert i płyta CD.
Jakość między kasetą a CD to przepaść.
Wysłany: 2014-12-07, 00:01
prof-os napisał/a:
że wzmacniacze lampowe
Gdy reanimowałem szafę grającą myślałem że ze wzmacniaczem będzie problem. Dało się dokupić wszystkie elementy które uległy zestarzeniu. Lampy i elektrolity. Problem był tylko z przetwornikami piezoelektrycznymi. zaprzestano produkcji w latach 90 tych i zapasy takich przetworników które ludzie jeszcze mają uległy wyschnięciu. Bardzo trudno znaleźć sprawne takie wkładki.
img037.jpg
Plik ściągnięto 38 raz(y) 225,57 KB
Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
Wysłany: 2014-12-07, 08:45
Fux napisał/a:
slawwoj, bez kitu.
Kaseta nie działa. To juz totalna przeszłość chyba, że słoń na uszy Tobie nadepnął.
Ten nośnik w zasadzie niczego nie przenosi.
Na tamte czasy to była taka gradacja.
Kaseta, czarna płyta, CD nagrana na taśme na szpulowy magnetofon Koncert i płyta CD.
Jakość między kasetą a CD to przepaść.
teoretycznie masz rację..
ale ..widać że jest to post GOOGListy,szukającego parametrów , których i tak zdrowe ucho nie usłyszy....a nie melomana...
dźwięk z dobrze nagranej kasety , jest zupełnie inny niż technicznie idealny ale ''uczuciowo'' wyjałowiony z CD
podobnie jest z winylkiem...dla nadepniętego przez słonia ucha..dźwięk ''zdrowego'' winyla to bajka... z jego trzaskami, szumem i..NATURALNĄ czystością barwy
do dzisiaj mam około 800płyt winylowych..
do dzisiaj je kupuję/nowe , nadal tłoczone w wielu wytwórniach
jestem DJem starej daty, który uczył się grać na Polskich deckach np na Danielu , później u siebie w klubie grałem na Technicsach mk2
mam tez sprzęt współczesny, tzw CeDeki ...pomagające zgrywać bity do tego stopnia ..że graja praktycznie za DJa..
a współczesny DJ wystarczy że ma dobry wzrok, i wypatrzy na wyświetlaczu ile dodać lub ile ująć na liczniku bitów, aby bit zgrać...
grając na technicsach, musisz to..słyszeć
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum