pytanie o adaptery gazowe set 4 do napełniania butli |
Autor |
Wiadomość |
Tamtam
zaawansowany
Twój sprzęt: Rimor Brig Super 628
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Lut 2015 Piwa: 20/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2016-02-03, 15:56 pytanie o adaptery gazowe set 4 do napełniania butli
|
|
|
Dzień dobry
Czy ktoś ma adaptery gazowe, set 4?
http://allegro.pl/adapter...962798538.html#
Czy coś jeszcze potrzeba do napełniania butli gazowych na stacjach? Dzwoniłem do tej firmy, ale pani na infolinii twierdziła że ten adapter wystarcza do napełnienia butli i nic więcej nie potrzeba.
Jednak mam wątpliwości, bo jak podłączyć pistolet LPG np: systemu włoskiego (czyli taki sam jak w Polsce) do tego adaptera?
Wygląda tak jakby coś jeszcze było potrzebne, jakaś przejściówka m-dzy tym adapterem a pistoletem na stacji.
Jak ktoś wie jak napełniać butle tymi adapterami, to proszę o informację.
Przygotowuje się do wyjazdu Hiszpania/Portugalia i szukam rozwiązania na tankowanie butli. Na stronie Truma.com jest informacja że na niektórych stacjach w Portugalii, oznaczonych na niebiesko, można zatankować gaz do butli.
Przy okazji pozdrawiam panią z infolinii firmy Go Market, która podczas rozmowy ze mną rozmawiała równocześnie z koleżanką o wyższości spłaty kredytu za mieszkanie zamiast wynajmu w Warszawie. Pełen profesjonalizm w obsłudze klienta |
|
|
|
 |
nikita55
stary wyga
Twój sprzęt: Hobby T600 2,5 TDi 115PS
Pomógł: 5 razy Dołączył: 09 Sty 2015 Piwa: 28/12 Skąd: Nieokreślone
|
Wysłany: 2016-02-03, 16:51
|
|
|
Z mojej wiedzy wynika ,że to są tylko adaptery ,,do butli w danym kraju,, a do tego musisz mieć taki co wkręcisz jeszcze ten adapter,a pistolet na stacji. Jak miałem samochód na gaz to w Niemczech potrzebowałem adaptera do pistoletu na stacji ,kupiłem w Polsce za 50 zł. |
_________________ nikita55 |
|
|
|
 |
Tamtam
zaawansowany
|
Wysłany: 2016-02-03, 18:45
|
|
|
nikita55 napisał/a: | Z mojej wiedzy wynika ,że to są tylko adaptery ,,do butli w danym kraju,, a do tego musisz mieć taki co wkręcisz jeszcze ten adapter,a pistolet na stacji. Jak miałem samochód na gaz to w Niemczech potrzebowałem adaptera do pistoletu na stacji ,kupiłem w Polsce za 50 zł. |
Dziękuje za odpowiedź, tak mi się wydawało że coś jeszcze potrzeba. |
|
|
|
 |
willi7
doświadczony pisarz

Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Wrz 2015 Piwa: 2/1 Skąd: Szczecin
|
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2016-02-04, 08:54
|
|
|
To może dokładnie ktoś wyłoży, jak chłop krowie , jakie końcówki kupic do naszej butli 11 kg aby zatankować w Hiszpanii. |
|
|
|
 |
Tamtam
zaawansowany
|
Wysłany: 2016-02-04, 13:03
|
|
|
zbyszekwoj napisał/a: | To może dokładnie ktoś wyłoży, jak chłop krowie , jakie końcówki kupic do naszej butli 11 kg aby zatankować w Hiszpanii. |
Wg: https://www.truma.com/pl/...pply-europe.php nie można oficjalnie tankować butli w Hiszpanii.
Można w Portugalii na stacjach z logiem niebieskiego słonia.
Ponadto czytałem na brytyjskim forum że aby zdobyć butle hiszpańską 11kg lub 12,5 kg w firmie Cepsa to trzeba przejść audyt instalacji gazowej kampera a potem czekać ponad tydzień na wydanie pozwolenie na zakup/wypożyczenie butli!
Anglicy byli zszokowanie biurokracją w Hiszpanii.
Podobno z butlami firmy Repsol nie ma takich problemów
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

|
Wysłany: 2016-02-04, 20:32
|
|
|
Tamtam napisał/a: | zbyszekwoj napisał/a: | To może dokładnie ktoś wyłoży, jak chłop krowie , jakie końcówki kupic do naszej butli 11 kg aby zatankować w Hiszpanii. |
Wg: https://www.truma.com/pl/...pply-europe.php nie można oficjalnie tankować butli w Hiszpanii.
Można w Portugalii na stacjach z logiem niebieskiego słonia.
Ponadto czytałem na brytyjskim forum że aby zdobyć butle hiszpańską 11kg lub 12,5 kg w firmie Cepsa to trzeba przejść audyt instalacji gazowej kampera a potem czekać ponad tydzień na wydanie pozwolenie na zakup/wypożyczenie butli!
Anglicy byli zszokowanie biurokracją w Hiszpanii.
Podobno z butlami firmy Repsol nie ma takich problemów
Pozdrawiam |
Pytałem o końcówki ,a nie czy można czy nie można. Ja robię wszystko to co nie można bo tak mnie w komunie wychowali i daje radę.Kolega DAKOTA tankuje od lat i może. Zapytałbym jego, ale on tajemną wiedzę zatrzymuje dla siebie.
Dlatego czekam na konkretną odpowiedż tych co wiedzą. |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2016-02-04, 21:31
|
|
|
Zbyszek jeszcze nie tankowałem w Hiszpanii gazu ,ale kupiłem zawór do tankowania na CPN i będę go montował w drzwi od butli gazowej.Dalej wężyk do butli (odkręcanie reduktora itd )
Następna opcja to reduktor bezpośrednio na butle (końcówki na cala Europe--podobno ) |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

|
Wysłany: 2016-02-05, 09:33
|
|
|
andi at napisał/a: | Zbyszek jeszcze nie tankowałem w Hiszpanii gazu ,ale kupiłem zawór do tankowania na CPN i będę go montował w drzwi od butli gazowej.Dalej wężyk do butli (odkręcanie reduktora itd )
Następna opcja to reduktor bezpośrednio na butle (końcówki na cala Europe--podobno ) |
Masz racje Andrzej, że zawór do tankowania auta powinien być jednakowy wszędzie . Ale tu w dyskusji ludzie pokazuja jakieś przejściówki do butli gazowych z poszczególnych krajów zaciemniając temat. Ja nie zamierzam kupować butli tylko zatankować swoją np w Hiszpanii na stacji LPG. Rozumiem ,że zakładam końcówkę uniwersalną do tankowania , otwieram drzwiczki i tankuję 20 l do pustej. Wiadomo że twoje rozwiązanie z zaworem w drzwiczkach będzie bardziej" zmyłkowe"żeby się nikt nie przyczepił z obsługi, ale ja będę może zmuszony do dotankowania może raz w sezonie ,dlatego interesuje mnie ta końcówka do tankowania i czy ktoś z tego korzystał, bo kupic na allegro za 50 zł i wozić w kamperze to co innego. |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2016-02-05, 09:38
|
|
|
Niedługo się wybieram, to będę wiedział czy te trzy adaptery co je dostałem w komplecie do butli Alugas.de nadają się do tankowania w Hiszpanii.
Tak przy okazji, to gdzie zatankować gaz do pełna po drodze do Maroka? W którym kraju będą problemy? |
|
|
|
 |
Beata i Leszek
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: półintegral
|
Wysłany: 2016-02-05, 12:20
|
|
|
W całej Portugalii jaki Hiszpanii są tylko butle z innymi zaworami naszej polskiej nigdzie nie można wymienić ani nabić na stacji benzynowej. W jednym tylko miejscu nabiliśmy naszą polską 37°01'37.5"N 7°54'01.3"W naniesione na moją mapkę. W każdym innym mówili nam że to bomba. Pozdrawiam |
_________________ Wieczności nie starczy na podróżowanie:)Cyklady2014 http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=21226 Wrzesień Irlandia,pażdziernik Portugalia listopad Hiszpania http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=23189
 |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

|
Wysłany: 2016-02-05, 13:39
|
|
|
Dziad swoje ,baba swoje. To poczytajcie bloga Dakoty jak podjeżdza na stacje lpg i tankuje do butli w Hiszpanii i pokazuje paragony po ile kosztuje gaz. Praworządni znowu będą przekonywać ,że to nielegalne, u nas zresztą też. Ale kto się tym przejmuje, podjeżdząsz ,tankujesz i płacisz. Też jest napisane że nie wolno tankować do kanistrów paliwa i ktoś tego przestrzega? |
|
|
|
 |
Ed
zaawansowany

Twój sprzęt: Knaus
Nazwa załogi: Grażka i Edi
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Gru 2013 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Opolskie
|
Wysłany: 2016-02-05, 15:12
|
|
|
dakota ma zamontowany oryginalny wlew do gazu na stałe zmienia tylko końcówki na dany kraj |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

|
Wysłany: 2016-02-06, 10:24
|
|
|
Ed napisał/a: | dakota ma zamontowany oryginalny wlew do gazu na stałe zmienia tylko końcówki na dany kraj |
Edek, dałbyś jakiś rysunek jak to technicznie wygląda, ewentualnie poproś syna, bo to on chyba specjalista. |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2016-02-06, 10:39
|
|
|
zbyszekwoj napisał/a: | Ed napisał/a: | dakota ma zamontowany oryginalny wlew do gazu na stałe zmienia tylko końcówki na dany kraj |
Edek, dałbyś jakiś rysunek jak to technicznie wygląda, ewentualnie poproś syna, bo to on chyba specjalista. |
Zbyszek tak to chce zrobić ,ale nie znalazłem jaka końcówka pasuje na Hiszpanie i Portugalię |
|
|
|
 |
|