Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
EBL 99 zepsuty....czy ktoś wie gdzie można naprawić?
Autor Wiadomość
nikita55 
stary wyga

Twój sprzęt: Hobby T600 2,5 TDi 115PS
Piwa: 28/12
Wysłany: 2016-03-17, 12:46   EBL 99 zepsuty....czy ktoś wie gdzie można naprawić?

Zepsuł mi się EBL 99 schaudt.Przepala bezpiecznik na 230v,i nie ładuje aku.Czy ktoś z Was wie gdzie to można dać do naprawy???

Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2016-03-17, 13:10   

Wyślij do Schaudt GmbH w Markdorfie. Wcześniej wypełnij RMA, ale jak tego nie zrobisz to sami wypełnią. Opisz usterkę. Mojego naprawili w tydzień.

Schaudt GmbH
Planckstr. 8
D-88677 Markdorf
www.schaudt-gmbh.de

Postaw piwo autorowi tego posta

Bydgoszczu 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: nie ma znaczenia
Piwa: 8/15
Wysłany: 2016-03-17, 16:31   

Osobiście nie sprawdzałem, ale tu jest firma, która się reklamuje, że naprawia:
http://www.aandncaravanservices.co.uk

Poza tym na ich stronie sporo praktycznych informacji o prądzie w kamperach. Dzielą się wiedzą i doświadczeniem.

nikita55 
stary wyga

Wysłany: 2016-03-17, 17:14   

A czy mógłbyś zdradzić mniejwięcej ile taka naprawa kosztuje ,bo wiem ile nowy kosztuje i miałbym porównanie.

Johny_Walker 
Kombatant

Wysłany: 2016-03-18, 09:50   

Za pierdółkę - wymianę elementów wartości 5 zł zapłaciłem 50-60 euro z przesyłką powrotną.
Następnym razem sam sobie naprawię skoro i tak nie uwzględnili gwarancji gnoje.

Ogólnie Schaudt = scheiss.
Dlatego że mają błędy konstrukcyjne i zamiast je poprawić, to kasują za naprawę i sugerują dokupienie akcesoriów.

nikita55 
stary wyga

Wysłany: 2016-03-18, 12:42   

acha to tak się sprawa ma.....dzięki za info....

wsnj 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Rapido 983DF
Nazwa załogi: Team Ohana
Piwa: 23/5
Wysłany: 2016-03-23, 08:36   

Johny_Walker napisał/a:
Za pierdółkę - wymianę elementów wartości 5 zł zapłaciłem 50-60 euro z przesyłką powrotną.

Dlatego że mają błędy konstrukcyjne i zamiast je poprawić, to kasują za naprawę i sugerują dokupienie akcesoriów.

JW - bardzo 'mocna' opinia bazowana na czym? Czy mozliwa jest odrobina obiektywizmu? Czy mozliwe jest wyrazic opinie o drugim czlowieku bez uciekania sie do obrazliwych slow? W Twoim przypadku raczej nie, a moze masz poprostu byle jaki dzien...

Nikita55 - opisz mi dokladnie problem. Ja mam kontakt na biezaco z Udo Lang - jednym z technikow w Schaudt. Moge spytac co moze byc problemem i czy jest mozliwy 'reset' lub ewentulanie zapytac o koszt naprawy. Ja mialem w weekend problem z moim EBL225 ale wlasnie mi doradzil cos i problem ustapil samoczynnie. Jesli moge z czyms pomoc to z checia pomoge.

Wojtek

06.02.2018 * * * Udo Lange juz nie pracuje w Schaudt i kontakt sie urwal * * *
Ostatnio zmieniony przez wsnj 2018-02-06, 07:20, w całości zmieniany 2 razy  

kubryk1 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Esprit 2,3 D
Piwa: 40/8
Wysłany: 2016-03-23, 11:38   

Witaj Wsnj!
Może i ja bym skorzystał z Twoich znajomości? W moim kamperku zainstalowany jest panel wskaźników poziomu płynów i stanu aku Schaudt Modell IT 992-2.
Od pewnego czasu całkowicie przestał działać lewy wskaźnik, pokazujący stan akumulatorów i poziom wód. Stało się to nagle, ot, pewnego dnia ten wskaźnik stał się martwy.
Może coś sensownego podpowiedzą?
Aha, podświetlanie wskaźnika działa i prawy wskaźnik (ładowanie aku) też działa.
Z góry dzięki za ew. pomoc

wsnj 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2016-03-23, 13:09   

kubryk1 napisał/a:
Witaj Wsnj!
Może i ja bym skorzystał z Twoich znajomości? W moim kamperku zainstalowany jest panel wskaźników poziomu płynów i stanu aku Schaudt Modell IT 992-2.
Od pewnego czasu całkowicie przestał działać lewy wskaźnik, pokazujący stan akumulatorów i poziom wód. Stało się to nagle, ot, pewnego dnia ten wskaźnik stał się martwy.
Aha, podświetlanie wskaźnika działa i prawy wskaźnik (ładowanie aku) też działa.

Juz poslalem email do Udo z pytaniem o kroki do zwerifikowania usterki. Zapodam jak odpowie...

wojtek

Ostatnio zmieniony przez wsnj 2018-02-06, 07:21, w całości zmieniany 1 raz  

wsnj 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2016-03-24, 08:00   

kubryk1 napisał/a:
Witaj Wsnj!

Poslalem Ci na pw odpowiedz Udo.

Czesc!

Ostatnio zmieniony przez wsnj 2018-02-06, 07:21, w całości zmieniany 1 raz  

Johny_Walker 
Kombatant

Wysłany: 2016-03-24, 12:08   

wsnj napisał/a:
Johny_Walker napisał/a:

JW - bardzo 'mocna' opinia bazowana na czym? Czy mozliwa jest odrobina obiektywizmu? Czy mozliwe jest wyrazic opinie o drugim czlowieku bez uciekania sie do obrazliwych slow?

Nie ma odrobiny obiektywizmu, bo jest to moja subiektywna opinia.
Gdybyś umiał czytać ze zrozumieniem, to byś wiedział że nie wyrażam opinii o drugim człowieku tylko firmie.
Opinię bazuję na tym, o czym napisałem. Przeczytaj jeszcze raz.
Jeśli firma w pierwszym mailu pytającym o sposób realizacji naprawy pisze o typowej cenie naprawy elektrobloku z powodu przepięcia to znaczy że świetnie wie że punkt pracy warystorów i innych zabezpieczeń ma ustawiony zbyt nisko. Na tej samej fazie instalacji domowej mam ciągle pracujące inne urządzenia z warystorami - inwertery SMA, UPS APC. Żaden z nich nie uległ uszkodzeniu. Z tym że w SMA jest to element przewidziany do wymiany przez użytkownika, a nie wymagający wysyłania do serwisu.

Jeśli jakaś usterka występuje w danym urządzeniu często, to jest to błąd konstrukcyjny.
Jeśli odmawiają darmowej naprawy konsekwencji własnego błędu w czasie gwarancji fabrycznej, to czuję się oszukany.
Właśnie mi się przypomniało, że już w pierwszym roku użytkowania kampera były przekłamania na wskaźniku ścieków. O mało nie przelałem zbiornika. Nowy kamper!
W przyszłości jeżeli znowu padnie jakieś urządzenie Schaudt, to będę szukał zamienników w innych firmach. Np. Votronic. Nie są warci tych pieniędzy. Takie doświadczenie w branży, a taki Schaud/scheiss.

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/637
Wysłany: 2019-09-29, 21:56   

Stary temat odświeżę.
Omawiane urządzenia trafiły do mnie już sporo czasu temu, wszystkie okazały się sprawne. Doszukiwanie skończyło się brakiem sukcesów, chyba że ktoś mądrzejszy stwierdzi coś więcej ode mnie i jednak wykryje wady/uszkodzenia. Zatem nie oczerniajmy EBL99 i podobnych, one jeśli nie działają, to raczej nie z ich winy. :idea

marcincin 
zaawansowany

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 442 NK - 2019
Nazwa załogi: MIK
Piwa: 50/36
Wysłany: 2019-09-30, 07:53   

W poprzednim kamperze z EBL-99 lodówka przestała mi działać na zasilaniu +12. W trakcie poszukiwań okazało się, że wypalił się pin od zasilania lodówki we wtyczce przy energobloku - ten pin w stosunku do przekroju przewodu był moim zdaniem nieproporcjonalnie mały. Z czasem połączenie pomiędzy pinem a gniazdem straciło dobry kontakt i zaczęło się grzać. Warto sprawdzać okolice wtyczek - czy się tam nic nie zaczyna dziać.

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/637
Wysłany: 2019-09-30, 22:02   

Tak, ale ja miałem na stole same ebloki, wtyczki zostały w kamperach. Nie jest wykluczone co piszesz, jednak szczegóły objawów dotyczyły ładowania aku i wywalania bezpiecznika.

avision 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: T58
Wysłany: 2024-12-24, 21:09   

Podepnę się pod temat. U mnie objawy to brak załączania zasilania części mieszkalnej elektrobloku EBL99. Brak włączania zasilania z panelu. Problemem okazał się wadliwy wyłącznik główny, w którym pracował tylko jeden z dwóch styków przełączających. Po rozebraniu i prostym czyszczeniu styków całość działa prawidłowo. Przy okazji sprawdziłem termicznie ładowarkę akumulatorów i okazało się, że kilka par rezystorów grzeje się bardzo mocno. Przy jednej parze płytka już zaczęła brązowieć od temperatury - osiągały ponad 120st.C. Mam zamiar zamienić te rezystory na mocniejsze i sprawdzić ponownie działanie.

Odpowiedz do tematu