Fotele z zintegrowanymi pasami |
Autor |
Wiadomość |
miklo75
zaawansowany
Twój sprzęt: Tabbert na MB
|
Wysłany: 2017-11-18, 19:36 Fotele z zintegrowanymi pasami
|
|
|
Witam w nowym temacie.
Szukam foteli kierowcy i pasażera coby miały zintegrowane pasy.
Znalazłem od Transita, Vito, Viano, Kia Carniwal. Trochę drogie od tych modeli, kojarzycie może inne marki, najlepiej z podłokietnikami.
Może ktoś sam takie budował tzn. przerabiał, dorabiał zarówno pasy jak i podłokietniki.
pozdrawiam Mikołaj. |
|
|
|
 |
ferguson
zaawansowany

Twój sprzęt: Nissan Urvan 4x4
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Sty 2014 Piwa: 5/1 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2017-11-18, 21:57
|
|
|
Szukaj w sieci , wpisując hasło: fotel (siedzenie) do busa, autobusa itp. |
_________________ Pozdrawia Krzysztof |
|
|
|
 |
skrzychu
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Jumper 3.0
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Lip 2013 Piwa: 6/6 Skąd: Konopiska
|
Wysłany: 2017-11-21, 10:32
|
|
|
Renault Vel Satis - można tanio kupić. Sam nabyłem ale jeszcze nie zdążyłem zamontować.
Problem jest taki, że są naprawdę wielkie i ciężkie no i nie mają podłokietników. |
_________________ campi-van.pl
Podzespoły do budowy kampera
 |
|
|
|
 |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/43 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2017-11-21, 10:47
|
|
|
Wszystkie z mocowaniem trzy punktowym muszą być ciężkie bo to konstrukcja samonośna musza wytrzymać obciążenie ok 420 kg jak dobrze pamiętam |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
 |
skrzychu
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2017-11-21, 11:13
|
|
|
No tak, ale ławka z Mastera dwu-osobowa waży z 20, może 25kg a fotel kierowcy z Velka ze 30-35kg (nie wiem dokładnie, bo nie ważyłem, ale trzeba sobie naprawdę dobrze złapać, żeby go przenieść. Inna sprawa, że to fotel niemal salonowy z elektryką, podgrzewaniem i szufladką pod siedziskiem |
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
miklo75
zaawansowany
|
Wysłany: 2017-11-21, 23:15
|
|
|
Skrzychu dziękował, leci bro
Wygodnie się siedzi, mógłbyś je zmierzyć (szerokość siedziska)?
Waga akurat mniej istotna, mam duży zapas, a nie mam w ogóle mocowań na pasy. |
|
|
|
 |
skrzychu
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2017-11-21, 23:30
|
|
|
miklo75 napisał/a: | Skrzychu dziękował, leci bro
Wygodnie się siedzi, mógłbyś je zmierzyć (szerokość siedziska)?
Waga akurat mniej istotna, mam duży zapas, a nie mam w ogóle mocowań na pasy. |
Siedzi sie jak w salonie, oparcie jest lamane w pol - gorna polowa regolowana oddzielnie od dolnej. Idealna twardosc pianki, taki komfort w starym stylu
Niestety są wielkie. W Masterze II muszę zdemontować schowek w drzwiach, bo się nie zamkną okolo 58cm szerokości.
Nie jestem tez pewien, czy będę mógł wykorzystać pełen zakres regulacji wzdłużnej. W czwartek będę kończył montaż to podeślę fotki. |
 |
|
|
|
 |
miklo75
zaawansowany
|
Wysłany: 2017-11-23, 18:31
|
|
|
Zapowiadają się fajnie, chyba kupię.
Skrzychu a jak z regulacją masz elektryczne czy manual? skóra cczy welur? jak nie tajemnica to ile dałeś?
Ja znalazłem najtańsze śmieci za 80 zł plus 50 zł wysyłka ale to syf na pewno nie wezmę. |
|
|
|
 |
skrzychu
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2017-11-24, 10:14
|
|
|
Ja mam beżowo-szary welur z elektryką i podgrzewaniem.
Znalazłem niedaleko domu więc wysyłka mi odeszła. Nie chciałem skóry, ze względu na "przyklejanie się" do niej w upały - niestety nie mam klimy. Welur kupisz taniej, skórzanych masz większy wybór.
Osobiście zapłaciłem bardzo tanio, bo 250zł za komplet w dobrym stanie, ale była to poniekąd okazja (nie chce mi się opisywać dlaczego tak tanio, ale miałem trochę szczęścia). |
 |
|
|
|
 |
miklo75
zaawansowany
|
Wysłany: 2017-11-25, 10:42
|
|
|
A jak ogarnąłeś elektryczne sterowanie fotelami, działają po dodaniu napięcia czy jakiś sterownik lub inny przekaźnik należy dodać? |
|
|
|
 |
skrzychu
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2017-11-25, 17:15
|
|
|
Moduły sterujące są w fotelu, a właściwie na jego boku. Do szczęścia potrzebujesz tak naprawdę elektryki i podgrzewania, więc wystarczy z kostki wydłubać cztery interesujące cię kable. Jeśli masz kontrolkę zapięcia pasów i bardzo byś ją chciał podłączyć, to musisz poszukać kolejnych kabelków. Ja boczną poduszkę odłączyłem - zakładając, że nie mam przednich, to boczna mi raczej nie pomoże poza tym nie chciałbym przypadkowej eksplozji
Jak kupisz, to mogę Ci wysłać dokumentację ze wszystkimi schematami do Velka - tam sobie znajdziesz fotele i rozkminisz odpowiedni schemat.
Reasumując, potrzebujesz pod fotelem plusa i minusa |
 |
|
|
|
 |
miklo75
zaawansowany
|
Wysłany: 2017-11-25, 21:46
|
|
|
Będziesz robił obracane? |
|
|
|
 |
skrzychu
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2017-11-25, 22:24
|
|
|
Nie, bo obracalbym sie w sciane mam lazienke i szafe za fotelami. Nie wiem jaka wysoka jest obrotnica, bo ja podnioslem fotel wzgledem podłogi 6cm i siedzi sie ok. Jak podniesiesz 15cm, to bedzie chyba za wysoko. Oczywiscie to zalezy od auta, ale miej to na uwadze...
Ewentualnie mozesz odkrecic dolne profile, ale wtedy nie bedziesz mial szufladki. |
 |
|
|
|
|
 |
miklo75
zaawansowany
|
Wysłany: 2017-11-27, 10:16
|
|
|
skrzychu napisał/a: |
Siedzi sie jak w salonie, oparcie jest lamane w pol - gorna polowa regolowana oddzielnie od dolnej. Idealna twardosc pianki, taki komfort w starym stylu
Niestety są wielkie. W Masterze II muszę zdemontować schowek w drzwiach, bo się nie zamkną okolo 58cm szerokości.
Nie jestem tez pewien, czy będę mógł wykorzystać pełen zakres regulacji wzdłużnej. W czwartek będę kończył montaż to podeślę fotki. |
Wczoraj mierzyłem fotel galaxy - razem z podłokietnikiem też mają 58 cm szerokości.
Mam dylemat które wybrać, od galaxy mam pod ręką, 2 szt., komplet pasów regulowanych z osłonami na słupki plus podłokietniki za 150 zł. |
|
|
|
 |
skrzychu
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2017-11-27, 10:32
|
|
|
To już twój wybór - ja swój zamontowałem w weekend i jest git, ale wchodzi na milimetry na szerokość (a w zasadzie do musiałem nawet nieco podciąć tunel środkowy). |
 |
|
|
|
 |
|