Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2009-01-19, 11:46
Naprawa części podłogi i ścian w Camperze - zakończona!!!
Autor Wiadomość
KASART 
trochę już popisał

Twój sprzęt: J5 Hobby 550AK Członek PTTCC
Nazwa załogi: KASARTY
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2008-09-05, 12:45   Naprawa części podłogi i ścian w Camperze - zakończona!!!

Chciałbym Was prosić (w szczególności doswiadczonych naprawiaczy) o pomoc w naprawie cześci podłogi i ścian w moim tygodniowym camperze. Wczoraj po lekkim macaniu, dotykaniu i bardzo dokladnym przeglądzie, odpadła mi cześć podłogi. dodatkowo stwierdziłem że część drewnianego stelarza (od podłogi) teoretycznie nieistnieje, wszystko sie kruszy i rozsypuje....

Co robić, chyba zacznę najpierw od rozbiórki mebli i wywalenia wszystkiego z środka, chciałem przyjechać na zlot do Zielenina ale teraz nie wiem czy to wskazane, może jednak przystąpić do naprawy jak najszybciej.

Zdjęcia postaram się załączyć dzisiaj.

Co myślicie ?
Ostatnio zmieniony przez KASART 2008-11-17, 12:14, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

stefan 
weteran

Twój sprzęt: Peugeot Tabbert 510
Nazwa załogi: Majka i Stefan
Piwa: 2/4
Wysłany: 2008-09-05, 13:02   

Witam! To auto jak pamietam od klubowego kolegi czyli "z dobrych i pewnych rak" mialo byc kupione?Zrob zdjecia i pomyslimy.Pozdrawiam.Stefan.

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2008-09-05, 13:04   

Sprawa dosyć trudna. Rozmiar strat okaże się po rozebraniu. Zalecał bym naprawę od środka samochodu. Będzie związana z rozebraniem częściowym ścian. Wygnicie części szkieletu ściany często może wymagać wymiany całego elementu, który umieszczony jest w teoretycznie nie uszkodzonej części ściany. Bardo trudno jest po rozebraniu samochodu z zewnątrz odtworzyć jego wygląd. Wygniłe elementy trzeba bezwarunkowo usunąć ze względu na zapach, a i zdrowie użytkowników (grzyb).

KASART 
trochę już popisał

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2008-09-05, 13:09   

Ano widziały gały co brały, nie płacze nad rozlanym mlekiem. Wiedziałem że tu i tam będzie co robić, znajac moje podejście to lubie mieć wszystko cacy.

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2008-09-05, 13:11   

Wszystko da się naprawić, trzeba się zorganizować i do roboty. :bigok

KASART 
trochę już popisał

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2008-09-05, 13:14   

Może dojadę na zlot i coś razem podumamy co i jak, nie chcę na razie nic rozbierać dokumentnie bo może sie okazać że te szafy wszystko trzymają w całości. Tam gdzie mogłem to pootwierałem, np w samych szafkach.
Zależy mi na Waszej fachowej wiedzy, czyli co i jak najpierw, materiały, narzędzia itp. Jestem pracownikiem biurowym z zacięciem do modelarstwa, lecz z takim modelem to jeszcze nie walczyłem. Może zrobię bardzo dokładną relację z budowy tak dla potomnych i innych szukających byc może w przyszłości pomocy.

KASART 
trochę już popisał

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2008-09-05, 13:26   

Spokojnie, zalezało mi na aucie w którym wszystko działa i jeździ. Tu jest wszystko ok. Leszek dbał jak mógł i tak wiele zrobił, auto ma nowe opony, tarcze i wiele innych elementów, jest pouszczelniane z zewnąt gdzie się dało, silnik po remoncie itp. Wiedziałem też, że auto stare i coś na pewno bedzie do wymiany. 19 letnia zabudowa musiała sie poddać, gdzieś uszczelniacz puścił a to pękła osłona bojlera i tam leciało. Jepiej że jest tak, mogło być o wiele gorzej. Ja nadal jestem pełen optymizmu. Wiem że za darmo tego tez nie zrobię, ale chociaż doradctwo i konsulting bede miał za darmo, prosze o wszelką pomoc merytoryczną.

KASART 
trochę już popisał

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2008-09-05, 13:36   

Tak jak powiedziałem tematem jest naprawa nie to czy było mówione że jest tak i tak, że są wady itp. Wiem co kupiłem, koniec kropka. Teraz czas na show i reanimację, chce nim pojeźedzić w przyszłym roku bez ryzyka że cos mi sie przykrego przytrafi. Liczę mocno na wsparcie kolegów.

medard 
weteran
Saint Medard

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2008-09-05, 14:09   

witaj
mam to samo i wlasnie to robie nieukrywam ze jest sporo pracy tym bardziej ze musze zrobic to solidnie i w miare nie przkroczyc zbyt wiele wagi auta zaraz wrzuce fotki jak wyglad to po wysypaniu sie tej resztki podlogi

medard 
weteran
Saint Medard

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2008-09-05, 14:33   

tak wyglada dzis jutro juz bede robil konstrukcje nosna konserwowaql i potem tylko montaz lacznie z instalacja wszystkiego co zdjalem i jest troszke tego

KASART 
trochę już popisał

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2008-09-05, 14:36   

medard napisał/a:
tak wyglada dzis

Nie widzę zdjecia medard. Wygląda że mamy podobne auta i może identyczne problemy.

medard 
weteran
Saint Medard

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2008-09-05, 14:37   

a fotki nieweszly ;(

DSCF3545.jpg
tak wyglada to dzisiaj
Plik ściągnięto 104 raz(y) 223,68 KB

DSCF3550.jpg
Plik ściągnięto 94 raz(y) 250,05 KB

KASART 
trochę już popisał

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2008-09-05, 14:43   

medard, ale masz przeciąg ... U mnie srodek podłogi jest cacy, ale to stwierdze po rozbiurce wnetrza. Licze także na Twoje rady. Co kładziesz na podlogę i jak wyglada ta konstrukcja ?

Bim 
Kombatant
Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Piwa: 134/101
Wysłany: 2008-09-05, 14:46   

Ja też przerabiałem ten temat .Nie rozbierałem mebli od srodka wszystko zrobiłem z zewnątrz masz zgnity dolny ramiak i jak podejrzewam podłogę w szerokości od 5 do 20 cm od ramiaka
Troche cierpliwości i mozolnego wydłubania ramiaka wymiar ok 7 na 4 cm potem odciecie lub oszlfowanie zgnitej podłogi wstawienie ramiaka do srodka robiłem to na klej uszczelniający i dodatkowo skrecałem na długie śruby ramiaka pionowego.Wszelkie ubytki podłogi posztukowane sklejką i na to szeroki pas sklejki przykręcany do ramiaka i podłogi na to wszystko żywica i bit gum zabezpieczone na lata.
U mnie nie było zacieków od góry zgniło od dołu najbardziej newralgiczny punkt styk blachyz podłoga jest on tyko na zszywki przykręcany i jak zszywka zgnije to zaczyna sie powolny okres dewastacji autka to samo tyczy sie podłogi z tyłu za nakolami tam najbardziej było zgnite Nie przestrasz sie jak zaczniesz skubać zgnite drewno oj widok straszny ja w pewnym momencie zwątpiłem na poczatku pracy . naprawa zajeła mi ok 3 tygodni .Jak będziesz na zlocie to możesz pooglądać jak wyszła naprawa wszystko się da zrobić :spoko

KASART 
trochę już popisał

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2008-09-05, 14:58   

Bim, ja na pewno zrobię to od srodka, nie tylko podłode wilgoc strawiła niestety ... Jakoś to będzie. Mam nadzieje że podacie mi chociaż czego najlepiej używac, np jaką sklejkę, jakie drewno, jaki klej, żywica, uszczelniacz i skad to najlepiej wziać.

Odpowiedz do tematu