Przesunięty przez: janusz 2009-01-19, 11:40 |
Dodatkowy zbiornik paliwa. |
| Autor |
Wiadomość |
stefan
weteran

Twój sprzęt: Peugeot Tabbert 510
Nazwa załogi: Majka i Stefan
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Wrz 2007 Piwa: 2/4 Skąd: okolice Duesseldorfu
|
Wysłany: 2008-10-09, 12:31 Dodatkowy zbiornik paliwa.
|
|
|
Witam! Czy zbiorniki uzywane do wody dobrze znosza kontakt z paliwem? Rozwazam zastosowaniem takiego zbiornika jako dodatkowego do paliwa. Pozdrawiam.Stefan. |
_________________ Psy szczekaja karawana idzie dalej. majkaistefan@googlemail.com
 |
|
|
|
 |
DarekK
zaawansowany

Twój sprzęt: IVECO SAFARIWAYS Amerigo Wespucci
Pomógł: 3 razy Dołączył: 22 Cze 2008 Piwa: 4/9 Skąd: Podlaskie
|
Wysłany: 2008-10-09, 21:37
|
|
|
| Oj Stefan - o dodatkowych zbiornikach do paliwa już było. Wydaje mi się że taki jak do wody nie bardzo nadaje się do tego celu. Po prostu zamontuj metalowy zbiornik pod podwoziem (ja mam do tego dostosowaną butlę od LPG), połącz ze zbiornikiem głównym na zasadzie naczyń połączonych, zamontuj odpowietrzenie i będzie O.K. Choć i tak zaraz usłyszysz że to nielegalne i niezgodne z przepisami. |
_________________ Powyższa wypowiedź to moja opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
 |
|
|
|
 |
stefan
weteran

|
Wysłany: 2008-10-09, 21:58
|
|
|
Witam! | DarekK napisał/a: | | Wydaje mi się że taki jak do wody nie bardzo nadaje się do tego celu. | -w takich zazwyczaj nie sprawdzaja czy jest paliwo.Chodzi tylko o to czy to tworzywo nie bedzie reagowalo nafta albo i rzepakiem.... Pozdrawiam.Stefan. |
_________________ Psy szczekaja karawana idzie dalej. majkaistefan@googlemail.com
 |
|
|
|
 |
DarekK
zaawansowany

|
Wysłany: 2008-10-09, 22:13
|
|
|
Reagowało nie będzie, ale jak trafisz na upierdliwą białoruską kontrolę celną to zapas paliwa w lodówce ci wywąchają. Z tego co zauważyłem zbiorniki wody nie grzeszą szczelnością więc myślę że zapach paliwa może cię prześladować . |
_________________ Powyższa wypowiedź to moja opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
 |
|
|
|
 |
stefan
weteran

|
Wysłany: 2008-10-09, 22:28
|
|
|
Witam! Bardziej tu o rzepaku mysle.Tu wolny kraj.Jezdzisz na czym chcesz. Pozdrawiam.Stefan. |
 |
|
|
|
 |
DarekK
zaawansowany

|
Wysłany: 2008-10-09, 23:27
|
|
|
| stefan napisał/a: | | Tu wolny kraj.Jezdzisz na czym chcesz. |
Myślę że jednak na temat substytutów paliwa nie da się podyskutować publicznie. Jak masz CB i słuchasz czy "ekologia" lub "celna" nie sprawdza - to po PL pojeździsz. U was podobno z tym większy problem, najgorzej natomiast w NL. Dlatego drugi na alternatywne paliwo jest jak najbardziej pożądany - ale to jest niezgodne z prawem . |
 |
|
|
|
 |
stefan
weteran

|
Wysłany: 2008-10-09, 23:31
|
|
|
Witam! Tu ludziska jezdza "na frytkach" ze az milo!Owszem "przesladuja" za olej opalowy i rolniczy czy inny budowlany. Pozdrawiam.Stefan. |
 |
|
|
|
 |
VanB
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2008-10-10, 08:15
|
|
|
A czy ktoś kumaty w temacie mógłby rozwinąć temat nielegalności dodatkowego zbiornika paliwa? Ze szczególnym uwzględnieniem pojazdów LPG, które to przecież mają drugi dodatkowy zbiornik na paliwo?
Może wystarczy przejść jakąś „procedurę administracyjną” legalizującą zbiornik? |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2008-10-15, 10:08
|
|
|
| VanB napisał/a: | | LPG, które to przecież mają drugi dodatkowy zbiornik na paliwo? |
Na ten zbiornik wydana jest osobna homologacja. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
stefan
weteran

|
Wysłany: 2008-10-15, 10:43
|
|
|
Witam! | janusz napisał/a: | | Na ten zbiornik wydana jest osobna homologacja. | -na zbiornik tak.Wiekszosc zbiornikow homologacje posiada jako ze sa typowe.A na umieszczenie? Pozdrawiam.Stefan. |
 |
|
|
|
 |
Arturo
stary wyga

Twój sprzęt: caravana ;)
|
Wysłany: 2008-10-15, 12:40
|
|
|
| stefan napisał/a: | | A na umieszczenie? | Przecież cała instalacja LPG jest wpisywana do dowodu rejestracyjnego, więc urzędowe potwierdzenie mamy. |
_________________ Arturo |
|
|
|
 |
stefan
weteran

|
Wysłany: 2008-10-15, 13:07
|
|
|
Witam! | Arturo napisał/a: | | Przecież cała instalacja LPG jest wpisywana do dowodu rejestracyjnego, więc urzędowe potwierdzenie mamy. | -tak.Ze jest instalacja.Z tym tylko ze z umieszczeniem zbiornika jes duza dowolnosc.Widywalem juz zbiorniki umieszczone w taki sposob ze wlos sie na glowie jerzyl.Nikt nigdy chyba nie badal jak taki zbiornik zachowuje sie przy wypadku.A mozna zalozyc przy tej okazji praktycznie taki jaki sie chce.Dlaczego wiec nie mozna takiego paliwowego z homologacja zalozyc?Malo tego to od tego modelu tylko majacego wieksza pojemnosc?! Pozdrawiam.Stefan. |
 |
|
|
|
 |
AUTOJUR
Kombatant

Twój sprzęt: TRANSIT-RIVIERA 1996
Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Piwa: 9/1 Skąd: Poznań okolica
|
Wysłany: 2008-10-15, 13:17
|
|
|
Teraz to już namieszałeś Chcesz dodatkowy czy obecny zmienić na taki który ma wieksza pojemność |
|
|
|
 |
stefan
weteran

|
Wysłany: 2008-10-15, 13:43
|
|
|
Witam! W moim przypadku chodzi o zalozenie dodatkowego zbiornika na olej rzepakowy czy inny slonecznikowy.Z ta tylko roznica ze TU nikt nie robi z tego zadnych problemow.Klopot zaczyna sie przy wyjezdzie za granice.Z tego wlasnie powodu rozwazam wykozystanie zbiornika na wode jako dodatkowego zbiornika paliwa. Pozdrawiam.Stefan. |
 |
|
|
|
 |
Arturo
stary wyga

Twój sprzęt: caravana ;)
|
Wysłany: 2008-10-15, 14:53
|
|