Przesunięty przez: janusz 2009-08-16, 11:25 |
Kamper dla 3-4 osób |
Autor |
Wiadomość |
k i m
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: planuję zakup
Nazwa załogi: Kama i Marcin
|
Wysłany: 2008-11-02, 23:42 Kamper dla 3-4 osób
|
|
|
WITAM FORUMOWICZÓW.POSTANOWILIŚMY ZACZĄĆ PRZYGODĘ Z KAMPERAMI. PZYMIERZAMY SIĘ DO ZAKUPU W ZIMIE LUB NA WIOSNĘ.PROSIMY WAS O POMOC I PODPOWIEDZ.PLANUJEMY PODRÓŻOWAĆ W 3-4 OSOBY (CÓRKA 4 LATA PLUS ŻONA I JA EW.CHRZEŚNIACZKA W PODOBNYM WIEKU CO CÓRKA).PODPOWIEDZCIE CO KUPIC DO TRANSPORTU TAKIEGO ZESTAWU .MYŚLELISMY O PÓŁINTEGRALU NA FIACIE LUB RENAULT ,BO TAKIE WIDZIELIŚMY NA ALLEGRO.NIE ZNAMY FIRM GODNYCH POLECENIA ,DOMYŚLAMY SIĘ , ŻE HYMER JEST OKALE PEWNIE SĄ TEŻ INNI PORZĄDNI PRODUCENCI .CZEKAMY NA PODPOWIEDZ OD ZAAWANSOWANYCH KARAWANIARZY.POZDRAWIAMY |
|
|
|
 |
k i m
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2008-11-02, 23:50
|
|
|
Już się poprawiam.Kamperem chcemy jeździć po europie.Na zakup planujemy wydac od 100 do 150 tys.pozdrawiam |
|
|
|
 |
k i m
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2008-11-02, 23:58
|
|
|
Dodam jeszcze ,że dobrze by było mieć możliwość zapakowanie 2 skuterów.pozdrawiam M |
|
|
|
 |
stefan
weteran

Twój sprzęt: Peugeot Tabbert 510
Nazwa załogi: Majka i Stefan
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Wrz 2007 Piwa: 2/4 Skąd: okolice Duesseldorfu
|
Wysłany: 2008-11-03, 00:00
|
|
|
Witam! Za te pieniadze(40.000 E) mozna kupic bardzo dobre i stosunkowo mlode auto.Dobrze by bylo jeszcze zeby kolega okreslil jak dlugie i jak czeste maja byc wyjazdy oraz do jakich stref klimatycznych. Pozdrawiam.Stefan. |
_________________ Psy szczekaja karawana idzie dalej. majkaistefan@googlemail.com
 |
|
|
|
 |
k i m
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2008-11-03, 00:09
|
|
|
janusz napisał/a: | Za takie pieniądze to możecie przymierzać się do czegoś całkiem nowego chociaż w niższym standardzie lub 2-4 lata z trochę wyższej półki. |
Intersuje mnie raczej ta 2ga opcja.Co do długości iwypadów to mysle ,że ok 3 razy w roku na 2 tyg. południe europy.pozdrawiam |
|
|
|
 |
k i m
początkujący forumowicz
|
|
|
|
 |
stefan
weteran

|
Wysłany: 2008-11-03, 00:20
|
|
|
Witam! Piekne zdjecia! Szkoda tylko ze juz na zdjeciach widac zacieki na materacach...Takie auto nowe "ma zwyczaj" kosztowac grubo ponad 60.000 E.Nalezy sprawdzic zatem skad ta "atrakcja cenowa".Proponuje abys z ktoryms z doswiadczonych kolegow to obejrzal. Pozdrawiam.Stefan. |
_________________ Psy szczekaja karawana idzie dalej. majkaistefan@googlemail.com
 |
|
|
|
 |
k i m
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2008-11-03, 00:33
|
|
|
stefan napisał/a: | Witam! Piekne zdjecia! Szkoda tylko ze juz na zdjeciach widac zacieki na materacach...Takie auto nowe "ma zwyczaj" kosztowac grubo ponad 60.000 E.Nalezy sprawdzic zatem skad ta "atrakcja cenowa".Proponuje abys z ktoryms z doswiadczonych kolegow to obejrzal. Pozdrawiam.Stefan. |
Dzięki za trafne spostrzeżenia.Bardziej chodzi mi o taki typ niż ten konkretnie egzemplarz(o tym handlarzu czytałem kilka opinii i wszystkie były negatywne)więc nawet tego kamperka nie biorę pod uwagę.Chodzi mi o to ,czy tego typu kamperem jeżdzi sie lepiej niż z alkową?(jest niższy)wydaje mi się,żejest przez to stabilniejszy. |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2008-11-03, 00:41
|
|
|
Niższy pewnie tak. Ze stabilnością to nie tak bardzo bo różnica w wysokości to 20/30 cm i to zabudowy praktycznie bez szafek więc lekkiej. Dla takiego układu gdy potrzeba miejsce dla 4 osób, nawet gdy są to dzieci to alkowa jest konieczna. Uwierz że każdorazowe składanie stolika do spania jest upierdliwe. Jeżeli to integral ale cena 1,5 raza większa. Są takie nowe półintegrale które mają łóżko jak alkowa podnoszone pod sufit. MirekM tak ma. To jest dosyć fajne bo nie ma alkowy ale łózka są niezależne. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
stefan
weteran

|
Wysłany: 2008-11-03, 00:49
|
|
|
Witam! k i m napisał/a: | Chodzi mi o to ,czy tego typu kamperem jeżdzi sie lepiej niż z alkową?(jest niższy)wydaje mi się,żejest przez to stabilniejszy. | -kamperem jezdzi sie "dostojnie"tak zeby obiad nie wyladowal na przedniej szybie!Te pare cm nie robi specjalnej roznicy.Tak jak pisze Janusz przy podrozowaniu z dziecmi MUSI byc niezalezne lozko! Pozdrawiam.Stefan. |
 |
|
|
|
 |
KOCZORKA
Kombatant

Twój sprzęt: Adria
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 24 Wrz 2008 Piwa: 21/22
|
Wysłany: 2008-11-03, 02:40
|
|
|
K i m, jeździmy z alkową i jest naprawdę stabilnie, a dzięki niej w środku jest wyżej sufit. Janusz ma całkowitą rację z tym rozkładaniem łóżka, i chyba też jest trochę wąsko dla dwóch dorosłych osób. Może lepiej wynająć takiego kamperka i się samemu przekonać. Myśmy tak zrobili i wyłapaliśmy to czego nie chcemy, co nam przeszkadzało.
Trzeba to przemyśleć, bo chodzi o duże pieniądze. Kupicie, a później stwierdzicie, że to totalnie nie To - byłoby okropne.
Pozdrówka. |
_________________ "Żyj tak, abyś po latach mogła powiedzieć-przynajmniej się nie nudziłam". |
|
|
|
 |
bonusik
weteran

Twój sprzęt: Hobby 600...w marzeniach..:))
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Mar 2008 Piwa: 10/15 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-11-03, 10:53
|
|
|
KIM...spójrz na stronkę http://www.joint.krakow.pl |
_________________ Nawet cień przyjaciela starczy by uczynić człowieka szczęśliwym. |
|
|
|
 |
AUTOJUR
Kombatant

Twój sprzęt: TRANSIT-RIVIERA 1996
Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Piwa: 9/1 Skąd: Poznań okolica
|
|
|
|
 |
Endi
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Piwa: 315/493 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2008-11-03, 13:28
|
|
|
k i m napisał/a: | dobrze by było mieć możliwość zapakowanie 2 skuterów.pozdrawiam M |
Witam !
Skuterki najlepiej z tyłu na platformie. Trzeba wtedy zwrócić uwagę na wzmocnienie ramy i resorów pojazdu. Najlepiej jak kamperek ma poduszki powietrzne na wyrównanie poziomu podczas jazdy. Garaż wtedy nie musi być duży a to z kolei pozwala na łóżko tzw. francuskie
czyli znajduje się na boczku i dzięki temu mamy powiększoną łazienkę. Drugie spanie to alkowa lub podwieszane / hubbet / , które zdecydowanie preferuję.
Ps .
Zgadzam się również z opinią , że najlepiej wypożyczyć kampera. Nawet jednego czy drugiego. Łatwiej wtedy podjąć dycyzję.
Pozdrawiam !
|
_________________ Najpiękniejsze hobby świata ! |
|
|
|
 |
jacekiagatka
weteran

Twój sprzęt: HYMER 2.8 jtd
Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Mar 2008 Piwa: 9/3 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2008-11-03, 13:35
|
|
|
Witam
Myślę, że nie powinieneś na tym etapie szukania ograniczać się alkowy czy integralna. Każdy z nich ma pewne wady i zalety. Szukaj kampera z garażem (zapakujesz skutery). Jeżeli będzie garaż to i sypialnia. Osobiście podróżując z dziećmi często kładłem je spać, choć może nie jest to zgodne z przepisami, ale bardzo wygodne. Szczególnie, że planujesz dalekie podróże. Szukaj auta dobrze wyposażonego tj. klimatyzację, zestawy satelitarne, baterie słoneczne. Te sprzęty montowane dodatkowo kosztują sporo.
Osobiście jeździłem parę lat autem z alkową, a obecnie integralem . chyba takim jak szukaż |
|
|
|
 |
|