Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Webasto czy Truma
Autor Wiadomość
smok_wawelski 
weteran

Piwa: 122/77
Wysłany: 2019-11-02, 17:47   Webasto czy Truma

Pomału muszę dokonać wyboru czy pójdę w Webasto czy Trume którą znam z budy
Nie chodzi mi o sama technikę montażu - to ogarnę natomiast tu pojawił mi sie dylemat w postaci smrodku spalin ropy bo przecież nie sposób na kampie sąsiadowi walić smrodem ropy w okno.
Z tego co gadałem z chłopakami co na busach lataja to nawet Eber Air Tronic czy firmówka Webasto daje trochę cap przy rozruchu oraz przy pracy na dużej mocy, potwierdzałyby to moje spostrzeżenia a raczej odczucia węchowe z dogrzewacza w Sharanie.

Moje założenia są powiedzmy dzikowanie 30-40% i kemping 60-70% - właściwie jestem antygazowy i kusi że ropa w aucie jest zawsze - ale trochę sie obawiam wspomnianego smrodu spalin z ropy.

Poszukałem i poczytałem trochę o zaletach i wadach i montażu i eksploatacji na forum ale w sumie interesujących mnie żywo informacji o capieniu wiele nie znalazłem - jeśli są a ja jeszcze słabo sie tu poruszam prośba o ukierunkowanie mnie we właściwa stronę lub link do postów.
Prośba również o informacje i sugestie wynikające z Waszych doświadczeniach z webastami zarówno markowymi jak z chińskimi podróbkami przy przyjętych przeze mnie założeniach dot. formy biwakowania.
Ostatnio zmieniony przez smok_wawelski 2019-11-02, 17:56, w całości zmieniany 2 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta

007jędruś 
zaawansowany

Twój sprzęt: Hymer
Piwa: 8/21
Wysłany: 2019-11-02, 17:54   

Jeśli zależy Ci na komforcie sąsiadów to musisz wiedziec że ogrzewanie typu webasto jest bardzo głośne.
Na zewnątrz z okolicy wydechu jest spory hałas, gazowego nie słychać.

smok_wawelski 
weteran

Wysłany: 2019-11-02, 18:01   

Dzięki 007 za info, gazowe znam dobrze z przyczepy wiem ze cichutkie.
Tak na pewno mi zależy bo to elementarny wymóg współbytowania :)
Niestety realne mam tylko odniesienie z natury do dogrzewaczy Sharana - to mokre - chyba Eber nawet to jest o ile się nie mylę - 3kW czy nawet 5kW w Sharanie nie jest bardzo głośne - owszem mruczy sobie taka jego uroda ale w pojeździe obok raczej nie słyszalne nawet wieczorkiem czy nocka jak tło jest ciche
A jak z capieniem ?

007jędruś 
zaawansowany

Twój sprzęt: Hymer
Piwa: 8/21
Wysłany: 2019-11-02, 18:09   

Ten pomruk w nocy nieźle się niesie.

chris_66 
weteran

Twój sprzęt: kamper
Piwa: 16/36
Wysłany: 2019-11-02, 19:17   

truma jest bezzapachowa, szczególnie w wersji klasycznej, czyli z kominem na dachu i bezgłośna

webasto jednak trochę śmierdzi i na pewno słychać wiatrak - i na nie wymyślisz nic bo wiartak jest zabudowany w obudowie

jak chcesz rozprowadzić ciepło to hałas wentylatora trumy nie przeszkadza nikomu, a można pokombinować jakieś wiatraki komputerowe typu silent

koko 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Piwa: 71/31
Wysłany: 2019-11-02, 19:32   

tylko ALDE ,używałem wszystkich

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2019-11-02, 19:51   

Załóż Trumatic e.Mam takie na dwóch łodziach wielkości dużego kampera.
Cichutkie,pobierają minimalne ilości prądu i można ciepło rozprowadzić.

trumatic.jpg
Plik ściągnięto 4222 raz(y) 9,27 KB

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

smok_wawelski 
weteran

Wysłany: 2019-11-02, 20:25   

Dzięki za wypowiedzi
Gazowa Truma i nawiewy Trumawent oraz nawiewy w wersji DIY sa mi dobrze znane z przyczepy - wiem ze będą ok.

Pytanie jest raczej o Wasze doświadczenia dotyczące o kuszącego mnie ogrzewania typu webasto na ropę o ich hałas i smrodek pod kątem biwakowania na kempingach bo na dziku czy parkingu to wiem że da się z tym żyć :)
Interesuja mnie też z racji niskiej ceny chińskie podróby ropniaków Ebera czy Trumy czy warto się tym w ogóle interesować.
Ostatnio zmieniony przez smok_wawelski 2019-11-02, 20:33, w całości zmieniany 1 raz  

tom-cio 
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Piwa: 68/144
Wysłany: 2019-11-02, 20:32   

Ja powiem tak- cyka i wyje.zalozhlem już kilka chińskich i chodzą spoko,ale są głosne,smród ropki to aż tak nie przeszkadza,ale dźwiękiem owszem,sam teraz będę kontener na pickupa budował i mam ten sam dylemat,ale pomimo.ze webasto.w domu leży to myślę go zamontować na ramę samochodu i nawiewy owszem wpuścić,ale piec trumy też założę..

smok_wawelski 
weteran

Wysłany: 2019-11-02, 20:40   

ok tom-cio więc już mamy konkretny minus na chinola
mawiają nie rób drugiemu co tobie nie miłe i maja rację wiec będą mieli rację jak z kempingu pogonią - jakbym nastawiał sie tylko na dzika wybór prosty - biorę suchego ropniaka ale kemping przemawia mi gazową Trumą a wersja jest budżetowa podobnie jak u Ciebie kiedyś dlatego rokminiam :)

smok_wawelski 
weteran

Wysłany: 2019-11-02, 20:49   

kimtop napisał/a:
Załóż Trumatic e.Mam takie na dwóch łodziach wielkości dużego kampera.
Cichutkie,pobierają minimalne ilości prądu i można ciepło rozprowadzić.
Nie kwestionuje jakosci ale po co jak mam miejsce i Truma 3002 jest sporo tańsza, zastanawiam się nawet nad Truma S 2200 z wywiewem w dół ale tu obawiam sie że może być ciut za słaba

koko napisał/a:
tylko ALDE ,używałem wszystkich
tak na pewno niezłe -ale cena systemu z bojlerem nawet w używce to 3-4 tysie - nie zdzierżę po prostu bo wydatków sporo z budową puszki.

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 241/606
Wysłany: 2019-11-02, 20:59   

Jak będziesz na kampingu to będzie i prund.
Dobry " olejaczek" i będzie cicho i ciepło :chytry

RadekNet 
weteran

Twój sprzęt: Opel Vivaro
Piwa: 26/74
Wysłany: 2019-11-02, 21:06   

Żeby nie pakować się w gaz to webasto na dziko, grzejnik 230V na kempingu. Jakbyś zakładał webasto mokre to grzałka 230V wpięta w układ chłodzenia (w tym wypadku - grzania ;) ).

smok_wawelski 
weteran

Wysłany: 2019-11-02, 21:24   

SlawekEwa napisał/a:
Jak będziesz na kampingu to będzie i prund.
Dobry " olejaczek" i będzie cicho i ciepło :chytry
RadekNet napisał/a:
Żeby nie pakować się w gaz to webasto na dziko, grzejnik 230V na kempingu. Jakbyś zakładał webasto mokre to grzałka 230V wpięta w układ chłodzenia (w tym wypadku - grzania ;) ).
ja pierniczę - trzeźwym jak świnia a przyznam się zaślepiony poszedłem w to albo tamto spalane choć w planach zakładałem tez jakąś farelkopodobna nagrzewniczke elektryczna właśnie na kampa - sorry za niepełne podanie załozeń
Sławku, Radku- dzięki za rady - 100% racji macie ale to tez nie całkiem tak - to całkiem moja wina :gwm bo nie napisałem że planuje też naścienne farelkopodobne ustrojstwo - nawet już oblookane mam tylko muszę wziąć toto w łape i podłączyć oraz zobaczyć jak wyje i czy mi spać da - alternatywnie mały płaski naścienny konwekcyjny i cichy wiatrak DIY ale oprócz tego że prund załatwi mi temat na cywilizowanym kampie jest jeszcze taki aspekt że czasem jednak włóczę się po zapyziałych kampach z bidnym prundem albo po polach biwakowych co prunda niet tak na półdzika :) owszem zgadza sie tu problem z capem ropy i hałasem jest dużo mniejszy stanę dalej od luda i włączę webasto i bedzie git nikt mi ryja pewnie nie obije :) ale w sumie chciałbym mieć coś takiego co mogę włączyć wszędzie - stąd to rozkminianie i ciąganie Was za języki :)

wlodo 
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Piwa: 67/68
Wysłany: 2019-11-02, 22:39   

Dobrze,że temat ogrzewania poruszyłeś na świeżo, może coś nowego wypłynie. Mam na półce webasto i Carvera, i dalej nie wiem co założę, czekam na info o czymś całkowicie nowym. Miałeś przyczepkę, to wiesz, że Trumy przyczepkowe są praktycznie bezgłośne, jeśli nie mają wentylatorów. To jest chyba najcichsza opcja we wszystkich lokalizacjach.
Miałem webasto i ...chyba nie chcę, hałasuje, śmierdzi, żre prąd.

Odpowiedz do tematu