Jakie apki polecacie? |
Autor |
Wiadomość |
and123
zaawansowany

Twój sprzęt: RTnFD
|
Wysłany: 2021-05-17, 19:27 Jakie apki polecacie?
|
|
|
Cześć, za dwa tygodnie ruszamy w drogę, a tymczasem zapętliłem się, w temacie
map offline.
Mówiąc krótko.
Od kilkunastu lat używałem MAVERIC'a z dobrymi mapami "mapnik". Niestety od roku
aplikacja nie wspiera pobierania większości map z serwerów więc odpada.
Mapy.cz mają genialne mapy, ale ....... nie mają importu plików poi/kml, z wyjątkiem wcześniej przygotowanych tras, więc odpada.
Maps.me wydaje się ok, mapy też są dobre. Można wybaczyć dziwne dodawanie punktów, ale już praca ze zbiorem POI jest katorżnicza. Źle importuje opisy, linkowanie beznadziejne, brak zdjęć punktów, można zaledwie zmieniać kolory ikon. Utrudnia to pracę z mapą.
LUCAS wydaje się mercedesem wśród aplikacji z e-mapami. Wybaczył bym mu nawet płatną wersje, która umożliwia import map do pracy offline. Praca z punktami ok. Jest tylko jedno ALE. Wszystkie mapy Azji Mniejszej mają arabską pisownie!!! Jak z takich korzystać w Iranie czy też Iraku? Porażka.
Może macie jakieś sugestie, z czego korzystać w czasie wyjazdów w egzotyczne miejsca?
Sprawdziłem jeszcze kilka innych, pomniejszych aplikacji i nic. |
_________________ Pozdrawiam
and123
https://kamperemprzezswiat.wixsite.com/wizytowka |
|
|
|
 |
Andrzej1
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato Elliot Van P
Nazwa załogi: Teresa i Andrzej
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2021-05-19, 22:36 Re: Jakie apki polecacie?
|
|
|
and123 napisał/a: | ...
Może macie jakieś sugestie, z czego korzystać w czasie wyjazdów w egzotyczne miejsca?
... |
Jechać tam gdzie oczy i rozum dyktuje, nie tam gdzie nawigacja nakazuje.
Wszystkie drogi są oznakowane, są drogowskazy a gdzie ich nie ma to sama przygoda.
Razu pewnego puściłem się kamperem "na skróty". To był mój błąd... Niedźwiedzi tylko brakowało a w pamięci przygoda na stałe pozostała. Te "zaprogramowane" to tylko zdjęcia mi przypominają. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 132/5 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2021-05-20, 08:08 Re: Jakie apki polecacie?
|
|
|
and123 napisał/a: | ... LUCAS wydaje się mercedesem wśród aplikacji z e-mapami. |
LUCAS czy LOCUS? |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 85/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2021-05-20, 11:36
|
|
|
and123 napisał/a: | Mapy.cz mają genialne mapy, ale ....... nie mają importu plików poi/kml |
Mapy cz. w wersji offline są bardzo pamięciożerne - co wynika z ich niesłychanej dokładności i mnóstwa szczegółów które zawierają. Poza tym mają fantastyczną grafikę podobną do papierowych atlasów. Zapewne dlatego brakuje w nich POI - bo to jeszcze bardziej zwiększyłoby ich "wagę".
Nie ma uniwresalnej aplikacji która dawałaby wszystko. Dlatego trzeba mieć kilka do różnych potrzeb. A to z kolei wymaga wersji Androida umożliwiającej instalacji aplikacji na karcie pamięci. No chyba, że ktoś ma wypasiony smarfon z b.dużą pamięcią wewnętrzną. |
|
|
|
 |
and123
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-05-21, 00:37
|
|
|
Andrzej1 napisał/a: | Sygic. |
Do nawigacji używamy, prawie zawsze.
Ale do trekkingu (włóczenia się po okolicy), albo swoimi punktami POI, to już tragedia.
Ale dzięki za sugestie. |
and123
|
|
|
 |
and123
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-05-21, 00:39 Re: Jakie apki polecacie?
|
|
|
Socale napisał/a: | and123 napisał/a: | ...
... |
Jechać tam gdzie oczy i rozum dyktuje, nie tam gdzie nawigacja nakazuje.
Wszystkie drogi są oznakowane, są drogowskazy a gdzie ich nie ma to sama przygoda.
Razu pewnego puściłem się kamperem "na skróty". To był mój błąd... Niedźwiedzi tylko brakowało a w pamięci przygoda na stałe pozostała. Te "zaprogramowane" to tylko zdjęcia mi przypominają. |
Jest to wyjście i jeden z modeli karawaningu.
Jednak spontan, to nie dla nas. Za stare my już.
Jeszcze się pogubimy i jaja będą. |
and123
|
|
|
 |
and123
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-05-21, 00:44
|
|
|
Kazik II napisał/a: | and123 napisał/a: | Mapy.cz mają genialne mapy, ale ....... nie mają importu plików poi/kml |
Mapy cz. w wersji offline są bardzo pamięciożerne - co wynika z ich niesłychanej dokładności i mnóstwa szczegółów które zawierają. Poza tym mają fantastyczną grafikę podobną do papierowych atlasów. Zapewne dlatego brakuje w nich POI - bo to jeszcze bardziej zwiększyłoby ich "wagę".
Nie ma uniwresalnej aplikacji która dawałaby wszystko. Dlatego trzeba mieć kilka do różnych potrzeb. A to z kolei wymaga wersji Androida umożliwiającej instalacji aplikacji na karcie pamięci. No chyba, że ktoś ma wypasiony smarfon z b.dużą pamięcią wewnętrzną. |
Tak, masz rację. Można ręcznie dodawać swoje punkty do map.cz, ale to jakaś paranoja!
Nie wiem dlaczego brak możliwości importu?
Chyba jednak LOCUS pozostanie ze swoimi "byle jakimi" mapami.
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.
Upewniłem się, że niczego nie przegapiłem. |
and123
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 358/496 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2021-05-21, 09:51
|
|
|
Zerknij może na RoadLords... Jest co prawda dedykowana dla kierowców ciężarówek, ale może to i lepiej, bo jest możliwość ustawienia parametrów auta, co w wypadku kampera jest na plus. Można dodawać punkty POI, pobrać mapy offline, pokazuje na bieżąco parkingi, stacje paliw i zdarzenia na drodze. Jeden minus, to czasami potrafi przełączyć się na język (napisy na mapie) w kraju docelowym... Ciężko ten drut kolczasty odczytać |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
ufolz
trochę już popisał
Nazwa załogi: z kosmosu
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Sie 2011 Piwa: 4/10 Skąd: mało ważne
|
Wysłany: 2021-05-23, 12:23
|
|
|
Banan napisał/a: | Zerknij może na RoadLords... Jest co prawda dedykowana dla kierowców ciężarówek, ale może to i lepiej, bo jest możliwość ustawienia parametrów auta, co w wypadku kampera jest na plus. Można dodawać punkty POI, pobrać mapy offline, pokazuje na bieżąco parkingi, stacje paliw i zdarzenia na drodze. Jeden minus, to czasami potrafi przełączyć się na język (napisy na mapie) w kraju docelowym... Ciężko ten drut kolczasty odczytać |
RoadLord już nie jest free offline... wersja premium posiada funkcje offline ale ceną znacznie odbiega wg konkurencji. Ja osobiście preferuje SYGIC. fajnie prowadzi i pokazuje Stacje i Parkingi na trasie (a nie w okolicy). |
|
|
|
 |
Spax
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato i Hobby 495
Nazwa załogi: Spax
Pomógł: 10 razy Dołączył: 08 Mar 2016 Piwa: 196/350 Skąd: Kolumna
|
|
|
|
 |
kkantor
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ducato Adriatik
Nazwa załogi: Jaga
|
Wysłany: 2021-05-23, 17:02
|
|
|
MapFactor Navigator polecam. Jest Offline i bardzo dokładna |
|
|
|
 |
suzu4x4
stary wyga

Twój sprzęt: Kamper
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Wrz 2019 Piwa: 14/1 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2021-05-24, 20:59
|
|
|
and123 napisał/a: |
Chyba jednak LOCUS pozostanie ze swoimi "byle jakimi" mapami.
|
od kilku lat używam Locus Map PRO i jestem zadowolony .
troszkę się dziwię ze piszesz że mapy.cz są super a lokusa bylejakie bo porównywałem je w swojej okolicy i są niemal identyczne.
mam obie aplikacje i do wycieczek pieszych i rowerowych używam locusa |
|
|
|
 |
Spax
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato i Hobby 495
Nazwa załogi: Spax
Pomógł: 10 razy Dołączył: 08 Mar 2016 Piwa: 196/350 Skąd: Kolumna
|
Wysłany: 2021-05-24, 22:01
|
|
|
suzu4x4 napisał/a: | porównywałem je w swojej okolicy i są niemal identyczne |
Praktycznie rzecz ujmując, wszystkie oprogramowania, które udostępniają mapy offline korzystają z zasobów Openstreetmap (pomijam Google i Here). Jedyna różnica to nakładka graficzna i to co do niej zostanie dodane w ramach danej firmy, która zarobić coś chce lub musi. Tutaj macie link do wszystkich map z całego świata. Raz w miesiącu są one aktualizowane i udostępniane społeczności. Konwertera poszukajcie sobie w sieci. Pełno tego.
»»»» https://download.osmand.net/list.php
|
_________________ Moje miescówki w Grecji »»» https://bonvoyage-travel.eu/maps/
 |
|
|
|
 |
onionskin
stary wyga
Pomógł: 4 razy Dołączył: 30 Gru 2013 Piwa: 46/141 Skąd: FMI
|
Wysłany: 2021-06-01, 21:16 Re: Jakie apki polecacie?
|
|
|
and123 napisał/a: | ...Wszystkie mapy Azji Mniejszej mają arabską pisownie!!! Jak z takich korzystać w Iranie czy też Iraku? Porażka.
..... |
W OSMAND w ustawieniach wyświetlania map zmienia się dziwne pisma lokalne na angielski- i jest zrozumiale. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
|