Pomoc w projekcie kampera z garażem na smarta w środku |
Autor |
Wiadomość |
juszczyk123
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2023-03-05, 16:10 Pomoc w projekcie kampera z garażem na smarta w środku
|
|
|
Witam wszystkich! Jest to moj pierwszy post na forum wiec jak cos nie tak to prosze o wyrozumiałość.
Generalnie zbudowałem juz 2 kampery od a do z samemu i przygotowuje sie do budowy 3. Zamysł jest taki, aby z bazy auta ciężarowego z kontenerem chłodniczym o wym 7,5m x 2,5m x 2,5m i windą załdunkową na koncu pojazdu zbudować mieszkanie na kółkach z garażem na auto smart fortwo. Widzialem wiele niemców i francuzów ciagnacych za swoimi pojazdami przyczepke i na niej male miejskie autko i chcialbym pojsc o krok dalej. Widzialem w internecie rozne luksusowe kampero-tiry ktore mialy wlasnie taki garaz w srodku kampera na male auto wiec domyślam się ze jest to legalne przewozić auto w srodku wiekszego auta.
Glówne moje pytanie do Was drodzy forumowicze to: jak madrze podejść do tematu, aby przy kontroli policji nie skonczylo sie wielkim mandatem. Jakie sa przepisy i regulacje drogowe co do przewozu pojazdów w srodku innego pojazdu. Domyslam się, że nie wystarczy wjechac do srodka i zacziągnać reczny w smarcie. Prosze o burze mózgów w jaki sposób trzebaby przerobic czy dostosowac podloge typowego konteneru chlodniczego w pojeżdzie cieżarowym na prawo jazdy kat C aby moc legalnie przewozic w srodku owego smarta fortwo.
Z góry serdecznie dziekuje każdemu kto zaangażuje sie w pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.
PS: w zalaczniku zdjecie pogladowe potencjalnego auta do budowy
1677870570008.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 2 raz(y) 178,54 KB |
|
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 120/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2023-03-05, 21:21
|
|
|
z przewozem nie bedzie wiekszego problemu,
pojzd (jak każdy ładunek) musi być na czas przewozu odpowiednio unieruchomiony, sam ręczny nie wystarczy, w tym wypadku pasami, z solidnym mocowaniem do podłogi.
Druga sprawa to odpowiedniej nośności winda |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 358/496 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2023-03-05, 21:39
|
|
|
papamila napisał/a: | Druga sprawa to odpowiedniej nośności winda |
Trzeba brać pod uwagę UDT...
Ewentualnie, odpowiednio długie najazdy |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
|
 |
juszczyk123
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2023-03-05, 22:07
|
|
|
Windy jak patrzyłem w tego typu pojazdach maja 1,5t udźwigu. Smarty sa w przedziale 750-850 kg wiec to na spokojnie.
Pytanie co oznacza solidne mocowanie i jak to wykonać biorąc pod uwagę ze cala podloga w kontenerze bedzie podnoszona o okolo 10/15cm, aby zaizolować styrodurem i na to sklejka. Chodzi mi o jakies konkrety żeby mi potem na trasie żaden mundurowy sie nie przyczepił. |
|
|
|
 |
juszczyk123
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2023-03-05, 22:19
|
|
|
Myślicie, ze wystarczyly by takie standardowe mocowania jak sa fabrycznie w blaszakach na podłodze i grubymi śrubami tak z M8 lub nawet M10 przez cala grubość izolacji podlogi i od spodu kontenera z podkladkami skrecone. Albo nawet zeby śruba przechodzila przez rame auta na ktorej siedzi kontener? Nie trzeba na to jakiejś homologacji lub innych cyrków jak w przypadku dokladania miejsc siedzących w dostawczaku?
Tyle co sie nawojowalem przy glupiej dziurze na drzwiczki 40cm szerokosci w scianie grodziowej w ducato, abym mogl wchodzic do srodka z szoferki ze juz nic mnie nie zdziwi... |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 120/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2023-03-05, 22:20
|
|
|
po co izolować podłoge w garażu?
a kotwy to powinny być na wylot,do elementów konstrukcyjnych a nie do sklejki na podłodze garażu
bo wtedy napewno to ktoś może zakwestioować
Tego że w środku jest auto nie widać, ale jak zrobisz gówniane mocowania to przy ostrym hamowaniu najbardziej bedzie zagrożona zabudowa kampingowa bo auto mogłoby się przemieścić i zdewastować środek
Jakość mocowań podpatruj raczej w Tirach lub autolawetach bobto podobna kategoria wagowa |
|
|
|
|
 |
juszczyk123
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2023-03-05, 22:29
|
|
|
Nie no do sklejki to najwyższej mocowanie na rower a nie na auto.
Izolacja w garażu po to, ze kiedy juz załóżmy dojade w miejsce docelowe smart wyjeżdza z kampera stoi sobie na zewnątrz obok a garaż staje sie drugim pokojem. Takie dwa w jednym. Kolejnym powodem jest fakt, iz moja partnerka bedzie prowadzic zajecia jogi i garażo-pokój będzie robil takze za mini sale ćwiczeń oraz mobile kameralne studio jogi w którym moglaby prowadzic zajecia na 3-4 osoby. Dodam, że założenie główne jest takie, aby mieszkac caly rok takze te 10-15cm styroduru na podłodze duzo pomoże. |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 483/394 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2023-03-06, 16:14
|
|
|
A ten Smart to nie będzie oddzielony stałą ścianą od części mieszkalnej?
Bo auto (każde) śmierdzi gumą, paliwem itp. A jak się wjedzie po podróży to śmierdzi jeszcze bardziej.
Mam w domu samochód w garażu w bryle budynku. Nie chciałbym mieszkać przy moim aucie.
Bierzesz to pod uwagę?
Mocowanie Smarta tak jak w ciężarowych auto lawetach tzw. lorach (lohr). Jedna oś opiera się o stałą niską barierę dla opon a potem wszystkie koła mocowane do podłogi pasami.
Na zdjęciu wspomniana bariera do oparcia kół. Tu są zmagazynowane 3szt. Ty potrzebujesz jedną na prawą stronę i jedną na lewą.
Screenshot_20230306_161127_Samsung Internet.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5 raz(y) 393,03 KB |
|
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
juszczyk123
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2023-03-06, 17:06
|
|
|
Oczywiście garaż bedzie odgrodzony stała ściana od części mieszkalnej i smart bedzie przewożony co prawda rzadko np przy wyjeździe raz w roku do hiszpanii. Głównie chodzi o to aby nie musieć przedłużać i tak juz dlugiego pojazdu o kolejne metry przyczepki na auto.
Co do tych lohr to widze ze musialbym cala podłogę przystosować pod to rozwiazanie a przypominam, ze garaż ma także robic za mini sale do jogi wiec raczej plaska powierzchnia byłaby mile widziana. Co myslisz o takich trójkątnych klinach najazdowych, gdyby zaklinować wszystkie kola + pasami do podłogi? Kliny ustawić tak aby byly zwrócone do siebie, zeby auto nie mogło ani do przodu ani do tylu ruszyc + usztywnić pasami. Co sądzicie o takim pomyśle? |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 194/150 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2023-03-06, 17:17 Re: Pomoc w projekcie kampera z garażem na smarta w środku
|
|
|
juszczyk123 napisał/a: | Zamysł jest taki, aby z bazy auta ciężarowego z kontenerem chłodniczym o wym 7,5m x 2,5m x 2,5m i windą załdunkową na koncu pojazdu zbudować mieszkanie na kółkach z garażem na auto smart fortwo. ....... |
A jakiej długości jest ten Smart ? |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
|
 |
juszczyk123
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2023-03-06, 20:03
|
|
|
Smart fortwo 2 generacji ma 2,69m długości |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 194/150 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2023-03-06, 21:39
|
|
|
To Ci raptem zostaje ~4,5 m na zagospodarowanie . Dużo ? Mało ? Mój cały kamper ma w środku niecałe 5 m Ale przy dobrym ergonomicznym zagospodarowaniu może Ci się udać |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
juszczyk123
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2023-03-06, 23:37
|
|
|
Nie wiem czy czytałeś wcześniejsze wpisy ale garaż ma być także drugim pokojem z jakimś rozkładanym stołem na kompa czy coś w tym stylu kiedy auto wyjedzie na zewnątrz oraz mini salą do prowadzenia zajęć jogi. Także to dalej będzie powierzchnia użytkowa a nie tylko miejsce na auto. A co do samej części poza garażem to rozkład będzie taki sam jak mam teraz w ducato maxi, w którym mieszkam już 2 lata bez przerwy z partnerka i psem i jest miodzio. Dodatkowo na szerokość w nowym projekcie będzie 2,5m a nie 1,9m jak teraz także to doda dużo przestrzeni. |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 483/394 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2023-03-07, 08:33
|
|
|
juszczyk123 napisał/a: |
Co do tych lohr to widze ze musialbym cala podłogę przystosować pod to rozwiazanie a przypominam, ze garaż ma także robic za mini sale do jogi wiec raczej plaska powierzchnia byłaby mile widziana. Co myslisz o takich trójkątnych klinach najazdowych, gdyby zaklinować wszystkie kola + pasami do podłogi? Kliny ustawić tak aby byly zwrócone do siebie, zeby auto nie mogło ani do przodu ani do tylu ruszyc + usztywnić pasami. Co sądzicie o takim pomyśle? |
Kliny nie mocowane do podłogi mogą się przesuwać a to daje trochę iluzoryczne zabezpieczenie. Natomiast pasy są OK. Lecz do ich mocowania musisz zrobić podłogę tak jak ma lora. Wtedy nie może być podłoga z płyty i wykładziny.
A może rozwiązanie dwuwarstwowe? Niżej perforowana podłoga jak w lorze mocowana do ramy(takie dwie koleiny) które po wyprowadzeniu Smarta można zakryć płytami by wyrównać podłogę i zasłonić system mocowania? Jakiś kompromis. Nie idealny ale bezpieczny. |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
ZEUS
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Paź 2014 Piwa: 65/69 Skąd: Olimp ?
|
Wysłany: 2023-03-07, 08:36
|
|
|
juszczyk123 napisał/a: | Smart fortwo 2 generacji ma 2,69m długości |
zwolniony przez Smarta garaż o długości i szerokości circa 3 x 2,5 m a w nim zajęcia yogi dla 3-4 osób plus instruktorka to chyba trochę ciasno o ile w ogóle wykonalne☹️ |
_________________ Uśmiech to magia-powstaje z niczego a cuda zdziała
--
moje kampery:
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.
 |
|
|
|