Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dach-konsylium lekarskie CT
Autor Wiadomość
LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 489/402
Wysłany: 2024-09-11, 13:32   Dach-konsylium lekarskie CT

Dotarł do mnie do naprawy kamper z dachem z laminatu który jest pięknie pęknięty :diabelski_usmiech
Między dwoma oknami dachowymi pojawiło się pęknięcie jak na zdjęciach (szerokość szczeliny na grubość nożyka do tapet). Muszę to koledze naprawić czyli zakleić trwale i estetycznie.

Czym zakleić to pęknięcie?
Żywica epoksydowa z utwardzaczem, okleić szerzej taśma boki i próbować wlać do szczeliny? Obawiam się, że spoina będzie cieńka i słaba.
A może klej do szyb: okleić szerzej taśmą boki, primerem zagruntować i klejem do szyb zrobić szeroką i grubą spoinę.
Inne propozycje nie wykorzystujące technologii kosmicznej??? Zapraszam konsylium do dyskusji merytorycznej :bigok

20240911_131740.jpg
Plik ściągnięto 30 raz(y) 1,02 MB

20240911_131749.jpg
Plik ściągnięto 23 raz(y) 840,77 KB

20240911_131804.jpg
Plik ściągnięto 23 raz(y) 980,89 KB

20240911_131721.jpg
Plik ściągnięto 34 raz(y) 710,65 KB

20240911_131815.jpg
Plik ściągnięto 18 raz(y) 999,97 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

Meyer 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Iveco Daily
Piwa: 11/7
Wysłany: 2024-09-11, 14:39   

Ważne pytanie czy to jest "laminat" czyli żywica i mata szklana czy potocznie "laminat" czyli np ABS. Jeśli to laminat z żywicy pokryty żelkotem to żywica epoksydowa (nie poliestrowa) po rozszlifowaniu jak najbardziej. Oczywiście z matą szklaną, przy okazji wzmocni całość.

LukF 
Kombatant

Wysłany: 2024-09-11, 14:43   

Meyer napisał/a:
Ważne pytanie czy to jest "laminat" czyli żywica i mata szklana czy potocznie "laminat" czyli np ABS. Jeśli to laminat z żywicy pokryty żelkotem to żywica epoksydowa (nie poliestrowa) po rozszlifowaniu jak najbardziej. Oczywiście z matą szklaną, przy okazji wzmocni całość.

A skąd ja mogę wiedzieć 😉 jaki fabryka kampera stosuje materiał na sandwich dachowy? To jest wyrób oryginalny, nie samoróbka :mrgreen:

RadekNet 
weteran

Twój sprzęt: Opel Vivaro
Piwa: 26/74
Wysłany: 2024-09-11, 15:07   

Meyer napisał/a:

Jeśli to laminat to zgadzam się z Tobą Meyer. Nie ma innej drogi.

Wyszlifowac nawet do warstwy z matą szklaną i ladnie wylaminować (mata + żywica EPOXYDOWA). Jak stwardnieje to szachla, szlifowanie i po pomalowaniu nie będzie śladu roboty.

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 508/30
Wysłany: 2024-09-11, 16:02   

Z tego co widać po zdjęciach to jest na 90% laminat epoksydowy , czyli naprawa tak jak radzą Koledzy powyżej.
Łukasz zwróć uwagę , że tam poza tym głównym pęknięciem jest cały pajączek drobnych pęknięć . To jest charakterystyczne dla starego , wypalonego słońcem laminatu. Naprawisz w jednym miejscu a za chwilę problem będzie w innym.
Jeśli mogę coś doradzić to po zrobieniu ten naprawy tego dużego pęknięcia kupił bym kilka metrów porządnej foli samochodowej (tej do zmiany koloru samochodu) , jakiejś dobrej marki (3M lub Oracale) w jakimś jasnym kolorze (jeśli kamper biały to może być biały połysk) i wykleił cały dach , łącznie z czapką alkowy . Na dachu nie widać, więc można to zrobić nawet w kawałkach zachodzących na siebie na zakładkę .
Folia spełni kilka zadań:
- zabezpieczy dach przed dalszym działaniem UV
- zabezpieczy te drobne pęknięcia przed dalszym powiększaniem
- uszczelni wszystkie mikropęknięcia przed wnikaniem wody i ich rozsadzanie w czasie zimowego postoju.
- ułatwi utrzymanie dachu i czapki alkowy w czystości.

Ja swoją starą Mobilvettę okleiłem w całości folią nie długo po jej zakupie w 2013r (jest wątek o tym gdzieś w czeluściach forum) i stan laminatu jest do dzisiaj jak nowy (laminat jest śnieżno biały , w połysku i bez jednego pęknięcia .
W tym roku wymieniałem dużą część folii na nową (zwłaszcza dach i czapkę alkowy, oraz tylna ścianę ) bo po tylu latach w miejscach narażonych na słońce była juz totalnie zużyta i wyglądało to tak jak skorodowana blacha (takie brunatne slady).
Po zerwaniu folii pod spodem laminat nówka sztuka :spoko

20240814_171310.jpg
Rozklejanie starej folii trochę upierdliwe
Plik ściągnięto 22 raz(y) 53,87 KB

20240817_181840.jpg
Ale po umyciu ze starego kleju, laminat bielutki i w idealnym stanie .
Tu już wyklejony na nowo środek i prawa strona.
Plik ściągnięto 16 raz(y) 53,27 KB

20240818_170555.jpg
A tu w trakcie klejenia lewej strony
Plik ściągnięto 11 raz(y) 46,8 KB

Skwarek 
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Piwa: 353/133
Wysłany: 2024-09-11, 17:02   

Ze zdjęć wygląda na laminat, na krawędzi widać chyba strzępki włókien. Można naprawić jak radzi RadekNet ;)
Lecz jaka przyczyna pęknięcia? Od słońca? Wątpię, nietknięte niezdegradowane połaci sąsiadują z pęknięciami od otworu do otworu. Wygląda to na słabą konstrukcję nośną a jej odkształcenia uszkodziły laminat i jego wyraźne rozwarcie. Samo załatanie chyba będzie tylko doraźną naprawą. Sprawdziłbym w jakim stanie są listwy pod laminatem.

Powodzenia.

:spoko

Rumburak 
zaawansowany

Twój sprzęt: FFB Tabbert 560 Europa - Ducato I- 2,8idtd
Piwa: 39/19
Wysłany: 2024-09-11, 18:48   

Skwarek ma zdecydowaną rację. Najpierw trzeba znaleźć przyczynę, bo każda naprawa będzie tylko doraźna. Jeśli się zdecydujesz na naprawę epoksydem to musisz wiedzieć, że:
do zbrojenia żywicy epoksydowej może nie nadawać się mata szklana (porozrzucane losowo włókna sklejone specjalnym lepiszczem). Zazwyczaj do laminatów epoksydowych stosuje się tkaninę szklaną (tkane z osnowy i wątku). Musisz po prostu znać specyfikację użytej żywicy. Te, które zawierają styren nadają się do maty i tkanin.
Po rozszlifowaniu pęknięcia laminat układasz paskami od najwęższego do najszerszego. Gramatura tkaniny około 150-200g/m2. Im więcej warstw tym lepiej. Paski z tkaniny wycinasz nozyczkami pod kątem 45stopni do włókien. Tak wycięty pasek można naciągać i w ten sposób regulować jego szerokość. Później szpachla epoksydowa, podkład epoksydowy i farba. Jak po roku nie pęknie to do dekoracji możesz na to nakleić folię, o której była wcześniej mowa.

LukF 
Kombatant

Wysłany: 2024-09-11, 19:41   

Panowie wszyscy,

Wiele już wiem i bardzo dziękuję Wam wszystkim za zaangażowanie oraz sugestie.

Pozdrawiam :spoko

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 281/77
Wysłany: 2024-09-11, 20:03   

Żywica epoksydowa załatwi sprawę. Szlifierka oscylacyjna i jedziesz po długości pęknięcia. Jak chcesz zrobić dobrze to mata z włókna szklanego w miarę cienka 120 lub 150.
Jak potrzebujesz pomocy technicznej wiesz jaki jest do mnie numer. :spoko

majsterus 
zaawansowany

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
Otrzymał 14 piw(a)
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2024-09-11, 20:39   

Cała zabudowa zapracowała i z dachu zrobiło się śmigło i pękło. Naprawa może być doraźna.

Darson 
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS 252, MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Piwa: 202/109
Wysłany: 2024-10-03, 18:01   

I jak sobie poradziłeś, LukF ?
Miałem kiedyś podobny problem, co prawda sporo mniejszy.
https://www.camperteam.pl...d.php?id=310674
To tutaj pęknięcie, to gruba sprawa.
I - nie chcę źle wróżyć - ale nie ma żadnej pewności, że po naprawie, buda nie będzie pracować i to nie wyjdzie znowu.
Bo jeśli drewniana konstrukcja nadbudówki jest " rozklekotana", to warstwowe nałożenie laminatu, kleju czy czegoś tam, nie wzmocni tego na tyle, by znowu nie puściło. Tak sądzę.

Darson ®

LukF 
Kombatant

Wysłany: 2024-10-04, 07:50   

Darson napisał/a:
I jak sobie poradziłeś, LukF ?
Miałem kiedyś podobny problem, co prawda sporo mniejszy.
https://www.camperteam.pl...d.php?id=310674
To tutaj pęknięcie, to gruba sprawa.
I - nie chcę źle wróżyć - ale nie ma żadnej pewności, że po naprawie, buda nie będzie pracować i to nie wyjdzie znowu.
Bo jeśli drewniana konstrukcja nadbudówki jest " rozklekotana", to warstwowe nałożenie laminatu, kleju czy czegoś tam, nie wzmocni tego na tyle, by znowu nie puściło. Tak sądzę.

Diagnoza wielu jest czysto teoretyczna bo nie wiedzą, że chodzi o całkiem nowe auto a dach zepsuł sobie właściciel sam (nie powiem jak bo właściciel sobie nie życzy). W konstrukcji dachu nie ma drewna bo to nowa konstrukcja.
Naprawiłem tak jak życzył sobie właściciel: gruba warstwa kleju do szyb a następnie na spoinę taśma butylowa.
Okna dachowe osadzone na nowo, kamper stał na deszczu dwie doby, jest szczelne. Nic nie będzie się powiększać bo to nie wada konstrukcji lecz "celowe" zepsucie dachu przez właściciela.

Pozdrawiam :spoko

Rumburak 
zaawansowany

Twój sprzęt: FFB Tabbert 560 Europa - Ducato I- 2,8idtd
Piwa: 39/19
Wysłany: 2024-10-04, 11:22   

LukF napisał/a:

...chodzi o całkiem nowe auto ...W konstrukcji dachu nie ma drewna bo to nowa konstrukcja....
Więc jest to typowa przekładka/sandwich - twarda pianka w środku pracująca na ściskanie i dwie okładziny z laminatu ps, które pracują na rozciąganie. Chyba jest jasne, że przez takie pęknięcie sandwich traci większość swoich wytrzymałościowych cech.
LukF napisał/a:
Naprawiłem tak jak życzył sobie właściciel: gruba warstwa kleju do szyb a następnie na spoinę taśma butylowa.

Zasugerowałbym właścicielowi by dla większej estetyki na to wszystko przykleił dwie warstwy papy termozgrzewalnej ... tym bardziej, że to nowe auto.
Sory, jestem złośliwy. Próbuje zrozumieć innych, ale w tym przypadku nie udało mi się.

Wyświetl szczegóły
Darson 
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS 252, MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Piwa: 202/109
Wysłany: 2024-10-04, 13:13   

Cytat:
to nowa konstrukcja

pierwsze słyszę 😁
człowiek rozkminia, co się mogło stać ...
joko napisał/a:
Ja swoją starą Mobilvettę okleiłem w całości folią

Sam to robiłeś Joko ? W sensie u siebie, czy firma jakaś to oklejała ?
Czy to trudna sztuka ? Do zrobienia samodzielnie ?

Darson ®

LukF 
Kombatant

Wysłany: 2024-10-04, 15:23   

Rumburak napisał/a:

Zasugerowałbym właścicielowi by dla większej estetyki na to wszystko przykleił dwie warstwy papy termozgrzewalnej ... tym bardziej, że to nowe auto.

Całkiem fajny pomysł. Już w Castoramie pięć rolek kupiłem, może starczy, jak myślisz?

Odpowiedz do tematu