Węgierskie Termy, przewodnik forum CT |
Autor |
Wiadomość |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 269/594 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2024-11-10, 08:16 Węgierskie Termy, przewodnik forum CT
|
|
|
Proponuję podzielić się wiedzą o termach Węgierskich, sporo nas jeździ po Węgrzech, korzysta mocząc się w źródłach na Węgrzech, wiedza o termach będzie dobrym przewodnikiem, które termy wybieramy i dla czego
Wiadomo że temat się rozmydli ale mimo wszystko tytuł jest o wszystkich termach więc będzie o czym pisać zapraszam |
_________________ komplet |
|
|
|
 |
DI STEFANO
weteran
Twój sprzęt: Wygodny camper z wozidłem i zmywarką
Pomógł: 14 razy Dołączył: 26 Paź 2008 Piwa: 74/72 Skąd: tam gdzie lepiej
|
Wysłany: 2024-11-10, 08:30
|
|
|
Dobra inicjatywa, pogratulowac.
Z małym zastrzeżeniem i prośba, wpisy i info treściwe bez dodatkowych i zbytecznych dyskudji. |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2024-11-10, 08:41
|
|
|
Termy które chce polecić to termy u wylotu Węgier w stronę Serbii w mieście Kiskunmajsa, bardzo dobre miejsce na regenerację w trasie dojazdowej na południowy wschód Europy i dalej w stronę Azji.
My jak i inni forumowicze właśnie w ten sposób umilaja sobie podróż przy okazji regenerujac siły przed dalszą wyprawą
Cechy tych term to przede wszystkim że leżą praktycznie przy autostradzie biegnacej w stronę Serbii są około 60 kilometrów przed granicą Węgry/Serbii w Roszke
Teren term posiada spory kemping jednak bez besposredniego wejścia na termy, na termach jest basen zewnętrzny z wodami 36 stopni leczniczymi i mini aquapark z wodą normalną 34 stopnie , są też wodne masarze bąbelkowe,
wewnątrz budynku term znajduje się gorący basen 38 stopni oraz basen z lodowatą wodą obok, basen z wodą ciepłą 36 stopni
wewnątrz,
jest też basen pływacki są sałny suche i parowe,
na terenie jest restauracja przekąskowa a nie opodal kempingu jest bardzo dobra restauracja gdzie większość kuracjuszy objada się i miło spędza czas popijając lokalne winko
Polecam te termy bo są bardzo potrzebne podczas długich przelotów na południe a idealnie się do tego nadają, poniżej link do term oraz restauracji
1.Termy
https://maps.app.goo.gl/fTRx18N86KTAeM3D6
2.Restauracja obok 200m deptakiem.
https://maps.app.goo.gl/GPUtXG4UUVoXvrFfA
IMG_20241110_094517.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 7 raz(y) 1,63 MB |
IMG_20241110_095814.jpg Basen z gorąca wodą 38 stopni |
 |
Plik ściągnięto 16 raz(y) 408,52 KB |
|
Ostatnio zmieniony przez Komplecik 2024-11-10, 10:10, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 500/29 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2024-11-10, 10:05
|
|
|
Fajne to były te co się niedawno sfajczyły w Miszkolcu. Stare jak większość term u Węgrów , ale tam te jaskinie robią klimat i okolica ciekawsza.
Jeśli chodzi o termy z kempingiem do zastosowań typu "w drodze do" to ja polecam Thermal Camping Sárvár. Same termy całkiem sympatyczne (dużo atrakcji zwłaszcza dla rodzin z dziećmi) , a kemping porządny. Parcele nie są jak w większości przypadków trawiasto-błotne , tylko równiutko wysypane białym grysem jak na dobrych kempingach w Chorwacji
Takie urządzenie kempingu robi robotę zwłaszcza w czasie gorszej pogody począwszy od tego , że w czasie deszczu nie ma syfu a skończywszy na tym, że jak nie ma słońca to nie jest tak ponuro
Wejście na termy jest bezpośrednio z kempingu , a płatność za wszystko (kemping, termy i to co się na nich skonsumuje) przy wyjeździe.
Moje ulubione z kolei termy do zastosowań "w drodze z" nie leżą już na Węgrzech , a kawałek za granicą po stronie słowackiej , więc nie będę o nich pisał bo to nie w temacie |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2024-11-10, 14:07
|
|
|
joko napisał/a: | Thermal Camping Sárvár. |
Mogę prosić joko o link z namiarami na te termy najlepiej w tym poście który napisałeś, fajnie mamy 2 lokalizację
|
|
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 134/101 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2024-11-10, 14:39
|
|
|
Komplecik napisał/a: | Mogę prosić |
Mówisz i masz
W zakładkach na Ct jest taka Węgry tam jest trochę dyskusji o termach
Sarvar |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2024-11-10, 15:22
|
|
|
Bim napisał/a: | Komplecik napisał/a: | Mogę prosić |
Mówisz i masz
W zakładkach na Ct jest taka Węgry tam jest trochę dyskusji o termach
Sarvar |
Bim skoro jesteś tak dobry i podałeś temat z CT o tym Aquaparku, opisz proszę wrażenia z tego obiektu obiektywnie plusy minusy
|
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 134/101 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2024-11-10, 16:28
|
|
|
Robert miało być jak w temacie .
Krótko bez zbędnego rozmywania tematu.
Sarvar to nie mój kierunek to raczej dla bywalców premium udających się do Chorwacji
Tym wpisem chciałem przypomnieć , nowym i starym wyjadaczom że istnieją już podobne tematy odnośnie term.
Ja raczej bywam na kempingach jak już to dzień max dwa na jak mam się spotkać z kimś z Ct w drodze na wakacje .
Preferuje raczej termy gdzie mogę stać na parkingu i korzystać z ich dobrodziejstw wchodząc i wychodząc w trakcie pobytu do kampera.
Nie mam jeszcze tyle wolnego czasu ,żeby planować ekstra wyjazd na termy węgierskie.
Jak będę na emeryturze to na pewno odwiedzę termy na zachód od Dunaju np.Buk
Mimo ulubionymi to że
Mezakoves
Morahalom
Giula
Są na trasie mojego przejazdu na wakacje a ,że mam kampera jakiego mam i ma awersję na jazdę autostradami płatnymi
Termy na wschód od Dunaju to zaliczone .
Moje oceny nie będą wiążące dla stałych bywalców kempingów połączonych z termami |
|
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2024-11-10, 16:45
|
|
|
Emeryci siedzą na termach przewaznie dłuzej i cena 100zl dziennie rózni sie od 200zl. Mozna podać przynajmniej w przyblizeniu koszt. |
|
|
|
 |
alinixhi
trochę już popisał
|
Wysłany: 2024-11-10, 17:40
|
|
|
Widziałem tylko węgry zachodnie...LIPOT fajne baseny fajny camping spoko miejscowość -niestety baseny tylko zewnętrzne ale polecajka i dla młodych i dla tych starszych...SARVAR niby ok ale strasznie gorąco na betonozie campingowej... same termy -dużo zjeżdzalni takie troche węgierskie suntago raczej dla młodszego pokolenia ,BUK nie moje klimaty furdo ewidentnie dla weteranów chyba że coś sie zmieniło w co wątpie BORGATA wioska z mini furdo ale klimatycznie bez tłumów taki troche mini uniejów z tym że baseny tylko zewnętrzne... koniec mądrości bo znowu dostane bana |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 275/77 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2024-11-10, 18:49
|
|
|
Nasze ulubione to Bukfurdo i Zsory
Patrzymy na termy przez pryzmat jakości wód leczniczych oraz infrastruktury.
Pierwsze termy bardzo dobra woda praktycznie na wszystko.
Kemping z całoroczny z wydzielonymi parcelami , podłączeniem prądu i wody oraz z ogrzewanymi łazienkami w okresach chłodu. Bezpośrednie wejście z kempingu na kompleks basenowy.
https://bukfurdo.hu/
Drugie termy Mezőkövesd - Zsory
Można przyjechać na kemping , ale tylko w okresie ciepłym tzn. od kwietnia do końca października.
Wody siarkowe bardzo dobrze działające na skórę , ale również na schorzenia kostne i reumatyczne.
Ceny na termy są stosunkowo niskie 4000FT- ok.45zł poza sezonem. Kemping dość drogi ale zniżka na wejściówkę na termy 20% jak się zsumuje nie jest tak tragicznie 185 zł - dwie osoby /dzień
Wejście na termy bezpośrednio z kempingu
https://zsory-furdo.hu/
https://zsorycamping.hu/
Polecam te dwie lokalizacje. |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 275/77 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2024-11-10, 19:34
|
|
|
A tak na marginesie.
Jesteśmy w Bukfurdo i bawimy się świetnie.
IMG_20241110_164649_copy_5184x3904.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 15 raz(y) 1,79 MB |
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2024-11-10, 20:38
|
|
|
Gęby jakby znajome |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
lechd
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Dethleffs Trend90 7057 EB
|
Wysłany: 2024-11-10, 21:42
|
|
|
My w tym roku odkryliśmy termy koło Kecskemetu. Po długim staniu na granicy serbsko-węgierskiej zmieniliśmy plany poszukaliśmy czegoś bliżej granicy. Znaleźliśmy:
Hungarikum Liget Lakitelek
Jest tam kemping, restauracja, sklep z lokalnymi produktami, hotele, stadnina koni i termy. Wszystko nowe i zadbane.
Atmosfera trochę narodowo-propagandowa.
Kemping jest około 200 metrów od term ale wszystko na terenie ogrodzonego kompleksu i goście kempingu mają wstęp wolny do term bez strefy saun.
We wrześniu na kempingu był luz, kilka załóg z Węgier i to wszystko.
Jak opracuję materiał filmowy to wrzucę link. |
|
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2024-11-10, 22:15
|
|
|
lechd napisał/a: | My w tym roku odkryliśmy termy koło Kecskemetu. Po długim staniu na granicy serbsko-węgierskiej zmieniliśmy plany poszukaliśmy czegoś bliżej granicy. Znaleźliśmy:
Hungarikum Liget Lakitelek
Jest tam kemping, restauracja, sklep z lokalnymi produktami, hotele, stadnina koni i termy. Wszystko nowe i zadbane.
Atmosfera trochę narodowo-propagandowa.
Kemping jest około 200 metrów od term ale wszystko na terenie ogrodzonego kompleksu i goście kempingu mają wstęp wolny do term bez strefy saun.
We wrześniu na kempingu był luz, kilka załóg z Węgier i to wszystko.
Jak opracuję materiał filmowy to wrzucę link. |
Fajnie że będzie film ale najlepiej jak byś wkleił namiary z miejscem gdzie to jest z gogle np. |
|
|
|
 |
|