Zasilanie lodówki absorpcyjnej z przetwornicy |
Autor |
Wiadomość |
RadekNet
weteran

Twój sprzęt: Opel Vivaro
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sty 2009 Piwa: 26/74 Skąd: Sligo IE
|
Wysłany: 2025-06-03, 10:46 Zasilanie lodówki absorpcyjnej z przetwornicy
|
|
|
Cześć!
Znajomy jest tuż przed wymianą lodówki absorpcyjnej na kompresorową - stara działa tylko na 230V, a nie chce się bawić w serwis czy naprawy. Ale, że to jeszcze chwilę potrwa, na razie zastanawiamy się czy ten model przetwornicy
https://www.polskieprzetw...ips-1000s-1000w
uciągnie grzałke starej lodówki?
Radek |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 95/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2025-06-03, 11:14
|
|
|
RadekNet napisał/a: | uciągnie grzałke starej lodówki?
|
Mała lodówka absorbcyjna potrzebuje pewnie nie więcej niż 100 W. |
|
|
|
 |
Adampio
zaawansowany

Twój sprzęt: L300 Dethleffs Globetrotter '84+MulitvanT4
|
Wysłany: 2025-06-04, 15:27
|
|
|
RadekNet napisał/a: | czy ten model przetwornicy uciągnie grzałkę starej lodówki? | Sprawdź jaki masz bezpiecznik na zasilaniu lodówki z 12V. U mnie jest to 12A, czyli u mnie grzałka ma poniżej 150W.
Skoro ma chodzić na 12V to zakładam, że rozważasz zasilanie jej z przetwornicy podczas jazdy, i wtedy taka przetwornica da sobie rade z zapasem, nawet gdyby był tam mocniejszy bezpiecznik. Ale jeśli masz przetwornicę dopiero kupić to na pryszcz Ci czysty sinus, skoro za 1/4 tej ceny kupisz sinus modyfikowany? No chyba że kupujesz docelowo i tylko chwilowo chcesz ja wykorzystać do lodówki? |
|
|
|
 |
RadekNet
weteran

|
Wysłany: 2025-06-05, 10:35
|
|
|
A tam nie ma innej grzałki dla 12V i dla 230V? Wtedy sprawdzanie bezpiecznika dla grzałki 12V nie miałoby sensu
Przetwornica z czystym sinusem, bo po zmianie na kompresorową bedzie taka potrzebna, a i inne urzadzenia można z niej zasilić bez problemu. |
|
|
|
 |
Adampio
zaawansowany

|
Wysłany: 2025-06-05, 12:17
|
|
|
RadekNet napisał/a: | A tam nie ma innej grzałki dla 12V i dla 230V? Wtedy sprawdzanie bezpiecznika dla grzałki 12V nie miałoby sensu | Może za duży skrót myślowy zastosowałem. Chodziło mi o możliwie najprostsze oszacowanie mocy jeszcze działającej grzałki, bo raczej mało prawdopodobne, aby grzałka na 230V ISTOTNIE różniła się mocą od tej na 12V. Jak masz na grzałce przemiennoprądowej tabliczkę znamionową z podaną mocą, albo jej moc możesz znaleźć w dokumentacji serwisowej, to oczywiście nie musisz sprawdzać wartości tego bezpiecznika. |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/610 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2025-06-05, 12:23
|
|
|
120 W/ 130W moc jednej i drugiej |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
RadekNet
weteran

|
Wysłany: 2025-06-05, 13:35
|
|
|
Te dane na pewno są napisane na tylnej ściance lodówki
Własnie wpadłem na to, że wystarczy jak podepniemy kampera przez licznik energii i bedzie wszystko jasne. |
|
|
|
 |
Adampio
zaawansowany

|
Wysłany: 2025-06-05, 16:28
|
|
|
RadekNet napisał/a: | Te dane na pewno są napisane na tylnej ściance lodówki | No to wygrałeś w totka, bo na mojej nie ma już żadnych naklejek. |
|
|
|
 |
adaml61
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Sty 2017 Piwa: 171/133 Skąd: LUBUSKIE- FSD
|
Wysłany: 2025-06-05, 20:48
|
|
|
RadekNet napisał/a: | uciągnie grzałke starej lodówki | Tylko skąd weźmiesz tyle prądu aby ją cały czas zasilać , to nie kompresor który pracuje cyklicznie . |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 359/152 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2025-06-05, 21:41
|
|
|
adaml61 napisał/a: | RadekNet napisał/a: | uciągnie grzałke starej lodówki | Tylko skąd weźmiesz tyle prądu aby ją cały czas zasilać , to nie kompresor który pracuje cyklicznie . |
Takie lodówki też mają termostat podłączony do grzałek i ustawiając temperaturę regulujesz pośrednio cykliczność włączeń grzałki.
Przynajmniej wszystkie moje lodówki tak miały |
|
|
 |
AMIGO
zaawansowany Niepoprawny optymista
Twój sprzęt: Blaszany namiot na kołach
|
Wysłany: 2025-06-06, 00:10
|
|
|
Może parę obrazków pomoże coś rozjaśnić w temacie ?
3.Obciążenie przetwornicy.jpg ...a tyle pokazuje przetwornica. |
 |
Plik ściągnięto 2 raz(y) 149,08 KB |
2.Pobór prądu z akumulatora.jpg ...z aku pokładowego ciągnie niecałe 7A... |
 |
Plik ściągnięto 5 raz(y) 122,66 KB |
1.Tabliczka znamionowa.jpg Pudłolodówka COMBICOOL (otwierana jak sedes - do góry))).... |
 |
Plik ściągnięto 7 raz(y) 189,58 KB |
|
_________________ Bogdan |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 359/152 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2025-06-06, 16:34
|
|
|
To pobór prądu przez grzałkę. Ciekawe ile prądu bierze średnio gdy lodówka jest już wychłodzona do zadanej temperatury a grzałka się włącza i wyłącza by tylko ją podtrzymać ? |
|
|
 |
adaml61
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Sty 2017 Piwa: 171/133 Skąd: LUBUSKIE- FSD
|
Wysłany: 2025-06-09, 06:12
|
|
|
Skwarek napisał/a: | Takie lodówki też mają termostat podłączony do grzałek i ustawiając temperaturę regulujesz pośrednio cykliczność włączeń grzałki.
Przynajmniej wszystkie moje lodówki tak miały | Tylko ta sprawność , kompresor to 3/4 godziny i temperatura zadana uzyskana , absorbcja to doba .Dlaczego zostały wycofane jako AGD do domu , bo są nie ekonomiczne , u mnie w rodzinie takowa była , bezawaryjna, lecz jak zaczynała pracować to tarczy w liczniku nie był widać tak się kręcił . |
|
|
|
 |
AMIGO
zaawansowany Niepoprawny optymista
Twój sprzęt: Blaszany namiot na kołach
|
Wysłany: 2025-06-09, 22:59
|
|
|
Skwarek napisał/a: | To pobór prądu przez grzałkę. Ciekawe ile prądu bierze średnio gdy lodówka jest już wychłodzona do zadanej temperatury a grzałka się włącza i wyłącza by tylko ją podtrzymać ? |
Nigdy wcześniej nie sprawdzałem jej pod tym kątem ale po Twoim zapytaniu załadowałem ją do pełna jak do podroży, tyle tylko że bez piwa, ,,moc''na max, i przez cały dzień oraz kawałek dnia następnego z doskoku ją obserwowałem.
Nie zauważyłem aby się wyłączała. Ciągle i równo doiła z przetwornicy 0,3 A, schładzając wnętrze i zawartość do ok. sześciu stopni (przy temperaturze zewn. ok. 24 st). Akumulator pokazywał ciągły pobór prądu w okolicach ok. 7 A. Jeśli więc odjąć te 0,4 - 0,5 A, które konsumuje sama przetwornica, to znaczy, że ta schładzarka na zaspokojenie swojego apetytu na prąd potrzebuje ciągle ok. 6,5 A, czyli z grubsza biorąc tyle, ile mówi tabliczka znamionowa.
Ps.Po tym doświadczeniu, mimo wieloletniej i bezawaryjnej służby z jej strony, przestaję nazywać to urządzenie lodówką |
_________________ Bogdan |
|
|
|
 |
RadekNet
weteran

|
Wysłany: 2025-06-10, 10:14
|
|
|
Czyli mamy około 170Ah na dobę. Minus to co wpompują solary i alternator.
Przetwornica i tak będzie potrzebna do lodówki kompresorowej, więc nie zaszkodzi przetestować czy sie sprawdzi z absorbcyjna |
|
|
|
 |
|