Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Turcja 2009 przydatne informacje na wyjazd
Autor Wiadomość
Cacki 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: CITROEN JUMPER PILOTE
Nazwa załogi: cackiteam
Piwa: 20/1
Wysłany: 2009-06-21, 20:42   Turcja 2009 przydatne informacje na wyjazd

Witam w dn. 25.07-16.08 wraz z rodziną planujemy objazdówkę po Turcji przez Istambuł-Ankara-Kapadocja-Adana dalej powrót drogą nr.400 wzdłuż wybrzeża przez Izmir-Canakkale do Europy i do Polski może ktoś jechał taką trasą proszę o wskazówki i przydatne informacje z góry dziękuję zapraszamy chętnych do wspólnego wyjazdu
Postaw piwo autorowi tego posta

Ania i Andrzej 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Weinsberg na DUCATO 2.8 JTD
Nazwa załogi: Ania i Andrzej
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2009-06-23, 22:57   Re:

Witaj.
W Turcji byliśmy kamperem w ubiegłym roku i tak nam się spodobała, że powtórzyliśmy wyjazd także w tym. W ubiegłym roku wyruszyliśmy z Częstochowy przez Budapeszt, Belgrad, Nis, Sofię, Varnę, Burgas, Malko Tarnovo do Turcji, przez Kirklareli do E-80, przez Stambuł do Sile na wybrzeżu Morza Czarnego, stamtąd przez Izmit, Bursę, Edremit do Ayvaliku, skąd pojechaliśmy na północ do Assos i Troi, wróciliśmy na południe przez Izmir, Denizli do Pamukkale, skąd drogą E-87 na południe dojechaliśmy do drogi 350 na Fathiye, do drogi 400 na Kas, Finike przez Antalyę do Side. Następnie przez Beysehir, Konyę, do Krainy Pięknych Koni, skąd przez Ankarę do Akcakoca nad Morzem Czarnym, przez Stambuł do Grecji.

Turcja jest tak wspaniała, że postanowiliśmy w tym roku obejrzeć ją dokładniej. Pojechaliśmy przez Węgry, Rumunię, Bułgarię, w Turcji przez Edirnę, Stambuł, Izmit, Bursę, do miejscowości Foca na zachód od Menemen. Stamtąd pojechaliśmy do Cirali poniżej Kemer, w pobliżu Olympos, drogą 400 przez Finike, Kas, Fethiye do Ekincik poniżej jeziora Kyoycegis przez Marmaris, do końca półwyspu. Z powrotem przez Muglę, Yatagan, Milas, wzdłuż jeziora Bafa do Miletu, Prienne, Soke, Kusadasi, wzdłuż południowego wybrzeża półwyspu Cesme, przez Izmir, Balikesir, Yalova, promem do Gebze. Na Istambul Park obejrzeliśmy Kubicę, i z powrotem przez Bułgarię, Rumunię, Węgry do domu.

Zrobiliśmy tysiące zdjęć, poznaliśmy wspaniałych ludzi – Turcy są bardzo przyjaźni wobec turystów, szczególnie wobec Polaków. Są uprzejmi i chętni do pomocy. Turcja wbrew pozorom jest bardzo bezpieczna. W przyszłym roku wybieramy się tam we wrześniu i bardziej na wschód.

Napisz, co Cię konkretnie interesuje, postaramy się odpowiedzieć na wszystkie pytania.

Za Marmaris można przejść się po wodzie.JPG
Plik ściągnięto 311 raz(y) 157,24 KB

Izmir.JPG
Plik ściągnięto 321 raz(y) 139,57 KB

Milet.JPG
Plik ściągnięto 298 raz(y) 205,51 KB

Pozdrawiam Pabianice.JPG
Plik ściągnięto 344 raz(y) 128,7 KB

Prienne.JPG
Plik ściągnięto 354 raz(y) 190,54 KB

Z Finike na zachód.jpg
Plik ściągnięto 293 raz(y) 151,43 KB

Kapadocja z balonu.jpg
Plik ściągnięto 324 raz(y) 142,02 KB

Piękna droga do Datca.JPG
Plik ściągnięto 322 raz(y) 163,84 KB

Ujście rzeki z jeziora Koycegiz do morza.JPG
Plik ściągnięto 331 raz(y) 130,3 KB

MarcoPolo 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ford Giottiline
Wysłany: 2009-06-24, 18:46   

My w tym roku dotarliśmy tylko do Istambułu , jesteśmy zachwyceni Turcją i tak jak Wy marzymy ,żeby zobaczyć więcej. Ile trzeba czasu ,żeby tak na spokojnie zobaczyc to co Wy widzieliście? Jak wyglądaj jazda drogami, bo są różne opinie o kierowcach z azjatyckiej części Turcji? Czy zatrzymywaliście się na kempingach ? pozdrawiam!

Cacki 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2009-06-27, 22:22   

witaj Aniu i Andrzeju dzięki za chęć pomocy mam na początek kilka pytań jak jest z wizami czy na granicy nie na problemów czy lepiej załatwić w Polsce,jak jest z noclegami na dziko,czy są miejsca gdzie można nalać wody,jakie jest zaopatrzenie w sklepach(woda do picia,pieczywo,)jakie są ceny autostrad(Istambuł-Ankara)

jacek stec 
stary wyga

Twój sprzęt: Laika
Otrzymał 15 piw(a)
Wysłany: 2009-06-28, 00:41   

Podpowiedzcie czy jest w Stambule kemping,żeby przycupnąc na chwilkę i pozwiedzac miasto?

macio 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Knaus SPORT TI 650 MG
Nazwa załogi: Grażka i Macio
Wysłany: 2009-06-28, 00:50   

Akltualnie jesteśmy w Turcji od 21 czerwca, trasa Stambuł, Bursa, Tavsanli,Emet,Usak,Pamukalle,Saklikent,Marmaris,Knidois, aktualnie Efez.
Wizę dostaliśmy na granicy (15 EU ) bez problemu. Następny koszt to 10 EU dla celnika i bez problemu z biegu wjechaliśmy do Turcji.
Droga dojazdowa do autostrady w przebudowie ale dobra, jak wiekszość dróg w Turcji.
Wody jest wszędzie pod dostatkiem, czy to źródlane ujęcia przy drodze czy też na stacjach benzynowych.
Śpimy różnie ostatnio na kampingach,, ceny 10-20 TL, ale trzeba !!! "negocjować".
Jak narazie jestesmy zachwyceni .

lechista 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Iveco-Bürstner 1994
Wysłany: 2009-06-28, 09:52   

Witam
Jacek z tego co ja wiem w samym Istanbule nie ma campingu, jest sporo przed miastem
gdzies kolo lotniska. Ale ostatnio pisal Marko Polo ze jest parking kolo Blekitnego Meczetu
mozna nocowac ok. 20 LTY.
My z Koko wybieramy sie koniec sierpnia ok. 4 tygodnie , a Wy

J

Cacki 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2009-06-29, 23:24   

witaj Macio dzięki za pomoc :spoko chciałem się zapytać czy wybieracie się do Kapadocji,czy na drogach są wysokie podjazdy ( mam nie za mocny silniczek),jakie są ceny autostrad,pozdrawiam i życzę udanego wyjazdu
ps.może macie coś do polecenia wartego zobaczenia

Ania i Andrzej 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Weinsberg na DUCATO 2.8 JTD
Nazwa załogi: Ania i Andrzej
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2009-06-30, 20:16   Turcja

Witam. Z wizami nie miałem najmniejszych problemów. Miesięczna wiza kosztuje 15 $ lub 10 euro. Turcy są bardzo pozytywnie nastawieni do turystów, a do Polaków szczególnie. Czy celnik, czy policjant, nigdy nie spotkałem się z niechęcią czy złym traktowaniem. Są bardzo uczynni. Co do noclegów, jak nie na kampingu ( nie są specjalnie drogie - od 20 do 30 TLY czyli ok 45 do 70 zł za dobę a właściwie za noc, bo oni liczą ilość nocy) to spaliśmy na stacjach paliw których jest w Turcji więcej jak u nas, w ubiegłym roku baliśmy się rozbijać na dziko ale w tym bez żadnych obaw. Znaleźliśmy przepiękną dziką plażę przed Datca, drugie takie miejsce w Cirali w pobliżu Kemer, ale nie tak urocze. Nikt się nie "czepiał" Woda jest dostępna na stacjach paliwa, po tankowaniu umyją Ci kampera poczęstują kawą wydaje mi się że bezpłatnie choć ja zawsze coś zostawiałem - nigdy się nie obrażali. Gorzej jest z opróżnieniem kasety WC poza kampingiem, Zaopatrzenie jest bardzo dobre, dosłownie wszędzie kupisz pieczywo, wodę najczęściej nie gazowaną. Na przedmieściach miast są trochę większe sklepy samoobsługowe w których są znacznie niższe ceny niż w sklepach na kampingu czy blisko plaży. Zaopatrzenie nie różni się niczym poza cenami. Turcja jest jednak droższa. Totalnie w Turcji ne ma wieprzowiny, ale są kurczaki oraz przepyszna baranina. Ceny autostrad są bardzo umiarkowane nie pamiętam dokładnie ale z Edirne do stambułu ok 2.50 TLY. Nie wiem jaką wybrałeś trasę w Turcji, ale ja w ubiegłym roku przejechałem po Turcji ok 5000 km, w tym ponad 4000. Paliwo jest drogie - ok. 2.35 - 2.4. Drogi są w dosyć dobrym stanie, czyste szerokie poza miastami jest bardzo mały ruch. Ostrzegali mnie znajomi ze Stambułu przed radarami, nie miałem problemów. Na wjeździe do miast często są kontrole policyjno-wojskowe nigdy mnie nie zatrzymali. Należy uważać na wschodzie, turysta który spyta np o drogę może zostać zatrzymany i oskarżony o kontakty z Kurdami. Turcja to piękny kraj, ludzie przyjażnie nastawieni i bardzo życzliwi. Myślę że będziesz zadowolony z wyprawy. Szerokiej drogi. W raźie potrzeby mój nr tel. 660 745 227, znajoma ze Stambułu jest tłumaczem. Pozdrawiam.

Do Kas.JPG
Plik ściągnięto 313 raz(y) 159,87 KB

Z Marmaris do Mugli wspinamy się pod górkę.jpg
Plik ściągnięto 299 raz(y) 98,67 KB

Droga do Kas.JPG
Plik ściągnięto 325 raz(y) 102,93 KB

Dzika plaża w Cirali.JPG
Plik ściągnięto 372 raz(y) 101,14 KB

Dzika plaża w ok.Datca.JPG
Plik ściągnięto 367 raz(y) 95,13 KB

Takie są drogi.JPG
Plik ściągnięto 336 raz(y) 89,02 KB

Wjeżdzamy do EUROPY.jpg
Plik ściągnięto 314 raz(y) 83,52 KB

koko 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Piwa: 71/31
Wysłany: 2009-07-07, 12:43   

Grzegporz wyraził chec Kalinin i Stanisław z Rzeszowa
PZDR Konrad

lechista 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Iveco-Bürstner 1994
Wysłany: 2009-07-07, 14:36   

Witaj
to super bedzie razniej
pozdrowienia

BJ Połomscy 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ford Transit Riviera
Wysłany: 2009-07-22, 13:00   

Witam. Wybieramy się z żoną i synem na początku sierpnia do Turcji. Chcemy jechac przez Ukrainę Rumunię Bułgarię. Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie informacje i podpowiedzi głównie dotyczące Ukrainy-stan dróg,bezpieczeństwo itp.Planujemy wyjazd 4.08.2009 A może ktoś również wyrusza w te strony.

Cacki 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2009-07-24, 18:10   

witam z tego co słyszałem to lepiej nie jechać przez Ukrainę problemy są na granicach (kolejki i celnicy) ja jadę już jutro i będę do 15.08 może się gdzieś spotkamy :spoko

BJ Połomscy 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ford Transit Riviera
Wysłany: 2009-07-24, 19:35   

Witam.Serdeczne dzięki za informację.Podobno o czwartej nad ranem na granicy z Ukrainą nie ma kolejek.Co do celników zjeździłem trochę Bałkany,myślę że dam radę.My docelowo jedziemy do Antalya,ponieważ uprawiamy windsurfing a tam są doskonałe warunki.Być może się spotkamy. Pozdrawiamy. :spoko

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2009-07-25, 08:03   

My jechaliśmy przez Słowację,Węgry,Rumunię (Cluj,Ploesti,Bukareszt,Constanca) i wzdłuż bułgarskiego wybrzeża.Dobre drogi,Bez problemów i kolejek na granicach.

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

Odpowiedz do tematu