|
|
Zmiana systemu poboru opłat za drogi dla aut powyżej 3,5 t |
Autor |
Wiadomość |
marzena
zaawansowany kochajacy kampery
Twój sprzęt: Kochany kamperek
|
Wysłany: 2009-12-29, 17:22 Zmiana systemu poboru opłat za drogi dla aut powyżej 3,5 t
|
|
|
Od 01 stycznia 2010 r. Slowacy przyszykowali zmiane calego systemu oplat za drogi czyli myta dla wszsystkich "braci wiekszych powyzej 3,5 t"
Wiecej informacji:
http://ambasada-slowacji.pl/991
"Bracia mniejsci" poki co na zasadach etykietek naszybnych. |
Ostatnio zmieniony przez paf 2010-02-12, 09:33, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Świstak
Kombatant
Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 426/100 Skąd: Dolny Śląsk
|
Wysłany: 2009-12-29, 18:06
|
|
|
Uff. Ale się wystraszyłem. Na szczęście Milki to nie dotyczy. Podobnie jak innych kamperów powyżej 3,5 tony. Nie są to bowiem pojazdy do przewozu towarów, ani nie są przystosowane do przewozu ponad 9 osób.
"...pojazdy mechaniczne o ciężarze całkowitym ponad 3,5 tony lub pociągi drogowe o ciężarze całkowitym ponad 3,5 tony, przeznaczone do transportu towarów oraz pojazdy mechaniczne, umożliwiające przewóz ponad dziewięciu osób łącznie z kierowcą..." |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
|
|
|
|
|
marzena
zaawansowany kochajacy kampery
Twój sprzęt: Kochany kamperek
|
Wysłany: 2009-12-29, 18:50
|
|
|
A widzisz Swistak, ja wlasnie o Twojej Milce myslalam. Czyli kamperow powyzej 3,5 t to nie dotyczy, bez wzgledu na ilosc zarejestrowanych osob.
Wszyscy co dostali zawalu - przepraszam |
|
|
|
|
Jarosław69
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: LMC Finish 640
Dołączył: 29 Lis 2007 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Praszka-opolskie
|
Wysłany: 2009-12-29, 19:47
|
|
|
U nas była podobna "panika" w przypadku winet.
Paru zawałowców zeszło..........a my żyjemy-jeździmy dalej! |
_________________ Jarosław |
|
|
|
|
OMEGA
weteran
Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINIE 4,9
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Lip 2007 Piwa: 40/52 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2009-12-29, 20:27
|
|
|
A jak jest z tymi winietami w Austrii ????, jak widziałem kamperki powyżej 3,5 tony miały zainstalowane odpowiednie urządzenia do poboru opłat. |
_________________ Marian
za stary by pracować , za młody by umierać , za to akurat do podróży bliskich i dalekich.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10387 |
|
|
|
|
Świstak
Kombatant
Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 426/100 Skąd: Dolny Śląsk
|
Wysłany: 2009-12-30, 23:53
|
|
|
Dziękuję Marzenko za czujność. To bardzo cenne informacje. Czasem można się zdziwić w czasie kontroli. |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
|
|
|
|
|
mirek2011
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-02-11, 07:22
|
|
|
"W związku z wprowadzeniem elektronicznego systemu poboru opłaty drogowej (myta) Ministerstwo Transportu, Poczty i Telekomunikacji Republiki Słowackiej wydało wytyczną, zgodnie z którą:
* Pojazdy kategorii M1, nawet jeśli ich ciężar całkowity przekracza 3,5 tony (np. przyczepy kempingowe, caravany), nie są obecnie objęte opłatami. Zespół pojazdów, składający się z pojazdu kategorii M1 i przyczepy również nie podlega opłacie. Pojazdy te nie są ani pojazdami ciężarowymi, ani autobusami i nie określono dla nich stawki opłaty drogowej zgodnie z rozporządzeniem rządu nr 350/2007 Z. z. [odpow. Dz.U.]
Pojazdy kategorii N1 do 3,5 tony same w sobie nie podlegają opłacie. Zespoły pojazdów o ciężarze ponad 3,5 t, składające się z pojazdu N1 i przyczepy, podlegają opłacie, ponieważ stanowią w takim wypadku zespół pojazdów, przeznaczony do transportu towarów w rozumieniu ustawy nr 25/2007 Z.z. o elektronicznym poborze myta, co wynika z zakwalifikowania pojazdu do kategorii N1 jako pojazdu zaprojektowanego i skonstruowanego do transportu towarów, czyli pojazdu ciężarowego."
W 2010 roku pojazdy kategorii M1 będą jeździć po słowackich drogach bez opłat i nie potrzebują także winiet. Celem akcji promocyjnej jest wspieranie ruchu turystycznego na Słowacji oraz zachęcenie turystów „caravaningowych” do wypoczynku w Republice Słowackiej.
_________________ |
|
|
|
|
IAAN
weteran
Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Lis 2008 Piwa: 31/9 Skąd: poznań okolica
|
Wysłany: 2010-02-11, 08:49
|
|
|
czy dobrze rozumiem że nie na winety na kampera w słowacji |
|
|
|
|
mirek2011
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-02-11, 16:24
|
|
|
tak |
|
|
|
|
fiba56
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Hymer 2007
Nazwa załogi: fiba56
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Sie 2008 Piwa: 2/22 Skąd: Wodzisław śl.
|
Wysłany: 2010-02-12, 08:14
|
|
|
skąd ta wiadomośc,nie podlega elektronicznemu poborowi opłat obowiązują winietki na szybę |
|
|
|
|
BiG Team
Kombatant
Nazwa załogi: Beata I Grzegorz
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Gru 2007 Piwa: 53/39 Skąd: Karpacz
|
Wysłany: 2010-04-22, 20:35
|
|
|
Wniety obowiązują nadal. Kara za brak to 365 euro. Zasugerowałem się info z forum i winiety nie mieliśmy. Na szczęście trafił się solidny policjant i obyło się tylko 50 eurasów. Jak czegoś nie wiemy na 100%, to nie piszmy bzdur |
_________________ Najlepsze, co może nas spotkać to ludzie, których kochamy, miejsca, które oglądamy oraz wspomnienia, które nam pozostaną
Beatka i Grześ |
|
|
|
|
Marek
stary wyga
|
Wysłany: 2010-04-22, 22:07
|
|
|
Big Team podaj podstawę prawną. Moja interpretacja to taka , że camper nie podlega winiecie ciężarowej.
Marek |
_________________ "Róbmy swoje" |
|
|
|
|
BiG Team
Kombatant
Nazwa załogi: Beata I Grzegorz
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Gru 2007 Piwa: 53/39 Skąd: Karpacz
|
Wysłany: 2010-04-22, 22:28
|
|
|
mirek2011 napisał/a: | "W związku z wprowadzeniem elektronicznego systemu poboru opłaty drogowej (myta) Ministerstwo Transportu, Poczty i Telekomunikacji Republiki Słowackiej wydało wytyczną, zgodnie z którą:
* Pojazdy kategorii M1, nawet jeśli ich ciężar całkowity przekracza 3,5 tony (np. przyczepy kempingowe, caravany), nie są obecnie objęte opłatami. Zespół pojazdów, składający się z pojazdu kategorii M1 i przyczepy również nie podlega opłacie. Pojazdy te nie są ani pojazdami ciężarowymi, ani autobusami i nie określono dla nich stawki opłaty drogowej zgodnie z rozporządzeniem rządu nr 350/2007 Z. z. [odpow. Dz.U.]
Pojazdy kategorii N1 do 3,5 tony same w sobie nie podlegają opłacie. Zespoły pojazdów o ciężarze ponad 3,5 t, składające się z pojazdu N1 i przyczepy, podlegają opłacie, ponieważ stanowią w takim wypadku zespół pojazdów, przeznaczony do transportu towarów w rozumieniu ustawy nr 25/2007 Z.z. o elektronicznym poborze myta, co wynika z zakwalifikowania pojazdu do kategorii N1 jako pojazdu zaprojektowanego i skonstruowanego do transportu towarów, czyli pojazdu ciężarowego."
W 2010 roku pojazdy kategorii M1 będą jeździć po słowackich drogach bez opłat i nie potrzebują także winiet. Celem akcji promocyjnej jest wspieranie ruchu turystycznego na Słowacji oraz zachęcenie turystów „caravaningowych” do wypoczynku w Republice Słowackiej.
_________________ |
a z tego wynika, że nie podlega opłatom |
_________________ Najlepsze, co może nas spotkać to ludzie, których kochamy, miejsca, które oglądamy oraz wspomnienia, które nam pozostaną
Beatka i Grześ |
|
|
|
|
artanek
weteran
|
Wysłany: 2011-01-21, 21:52
|
|
|
tygodnikpodhalanski.pl 2011-01-21 02:53
Słowackie myto: Zmiany w przepisach u naszych sąsiadów
Od pierwszego stycznia na Słowacji dla samochodów powyżej 3,5 tony wprowadzony został elektroniczny system poboru opłat.
– Dotyczy to jazdy po autostradach, drogach szybkiego ruchu oraz niektórych drogach pierwszej kategorii – łącznie sieci 1920 km dróg – zaznacza Ján Bošnovič, dyrektor Narodowego Centrum Turystyki Słowackiej w Polsce. Elektroniczny system poboru opłat zastąpił winiety dla ciężarówek i autobusów. Nowy system opłat drogowych opiera się na satelitach GPS oraz technologii mikrofali.
Właściciele aut osobowych (poniżej 3,5 tony), jeśli chcą skorzystać z płatnych dróg, muszą zaopatrzyć się w winiety. Tygodniowe, miesięczne i roczne winiety obowiązujące obecnie na Słowacji, kosztują odpowiednio 7, 14 i 50 euro. Pozwalają na przejazd autostradami i drogami szybkiego ruchu, których nasi południowi sąsiedzi mają już łącznie ponad 480 km. Naklejki uprawniające do przejazdu po płatnej sieci dróg można kupić na wszystkich stacjach benzynowych i na poczcie na Słowacji.
Dla samochodów osobowych z przyczepami, których całkowita masa przekracza 3,5 tony, obowiązuje dodatkowa winieta, którą nakleja się na samochód ciągnący przyczepę. Motocykle oraz samochody campingowe powyżej 3,5 tony (tzw. kampery) zwolnione są z opłat drogowych po słowackich autostradach.
Na stronach internetowych www.ndsas.sk i www.emyto.sk znaleźć można więcej szczegółowych informacji dotyczących opłat pobieranych na drogach po południowej stronie Tatr.
rav |
|
|
koko
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 71/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2011-01-22, 22:44
|
|
|
Jeśli możesz to wklej po słowacku tę info o tym że campery pow 3,5 T niepłacą bo ja nie mogłem się doszukać |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|