|
|
Chcę założyć solar |
Autor |
Wiadomość |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 11 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 67/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2024-06-01, 21:45
|
|
|
Czy regulator mppt jest wystarczającej mocy oby obsłużyć większy solar ?
Możesz zamienić na samych złączkach. Warunek złączki będą pasować i są w dobrym stanie. Ja u siebie zmieniałem ze 100 na 430 wat i zmieniałem też przewody z 4 mm2 na 6 mm2 a za mppt na 16 mm2. Ale wszystko zależy od mocy i długości kabli. Im kabel dłuższy musi być grubszy aby zminimalizować straty. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
adaml61
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Sty 2017 Piwa: 171/133 Skąd: LUBUSKIE- FSD
|
Wysłany: 2024-06-02, 06:35
|
|
|
orkaaa napisał/a: | Jakby kolejne pytania to służę doświadczeniem.
Najpierw wszystko dokładnie planujesz i ustawiasz. Zaznaczasz flamastrem gdzie będą uchwyty / narożniki i środkowe podpórki /. Potem te miejsca czyli dach i spód narożników papierem ściernym aby były chropowate . Potem acetonem aby odtłuścić . Potem obklejasz taśmą papierową miejsca na dachu / narożniki i środek podpórka / a w środku malujesz primerem sika . Primer także na spód narożników i podpórki, Jak wyschnie zdejmujesz taśmę . Taśma ma chronić aby dachu nie pomazać za dużo .
Potem nakładasz klej i kładziesz narożniki i podpórki środek. Ja od razu dawałem wkręty. Też na sikę. Są koledzy którzy tylko klej dawali ale ja doszedłem do wniosku że jak dokręcę do dachu to się nie przesunie przy wkładaniu solara. Jak wszystkie narożniki i środki już zamocowałem to wkładałem solar .
Solar mocujesz się na wkręty z boku. Ja najpierw wierciłem otwory w solarze aby łatwiej wchodziły wkręty.
Potem już montaż kabli . | Przy tego typu uchwytach , uchwyty najpierw przykręca się do solara , a potem razem kładzie na uprzednio wyznaczone i przygotowane miejsce , gwarancja że będzie idealnie leżał na wszystkich . Klej obojętnie czy na dach czy uchwyty , kładziemy z klejem albo na klej . Na budowanym blaszaku zamocowałem tak jak na poniższym zdjęciu , z wykorzystaniem profili montażowych , i tu robi się tak jak napisał wyżej kolega orkaaa , najpierw uchwyty do dachu , solar kładzie się na nie do konca wyschnięty klej , po to żeby zniwelować ewentualne różnice w grubości kleju .
DSC_0108.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 10 raz(y) 201,89 KB |
|
|
|
|
|
 |
izola
Kombatant

Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 20 Sty 2015 Piwa: 231/168 Skąd: Westfalia
|
Wysłany: 2024-06-02, 10:41
|
|
|
orkaaa napisał/a: | Czy regulator mppt jest wystarczającej mocy oby obsłużyć większy solar ?
Możesz zamienić na samych złączkach. Warunek złączki będą pasować i są w dobrym stanie. Ja u siebie zmieniałem ze 100 na 430 wat i zmieniałem też przewody z 4 mm2 na 6 mm2 a za mppt na 16 mm2. Ale wszystko zależy od mocy i długości kabli. Im kabel dłuższy musi być grubszy aby zminimalizować straty. |
Mam do teraz panel 100W bo to było wtedy testowe i tak zostalo do dzis . Regulator może obsłużyc 250W.Instalacje robiłam w 2014 i już wtedy było w planie więcej Paneli na dach położyć , i przewody kładlismy 6mm2.
Złączki mam Mc4, te są na ogół standard.
No to dam sie do roboty... wszystko wyjasnione - dziekuje za odpowiedz
IMG_20240602_104316.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 17 raz(y) 677,23 KB |
|
_________________ http://vanactiv.blogspot.de/
https://www.facebook.com/...100019297335640 |
|
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 224/181 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2024-06-02, 16:40
|
|
|
orkaaa, Dzieki za wszystkie podpowiedzi. I za cierpliwość, bo pewnie już enty raz piszesz to samo 😁😉
Browar leci do Ciebie
Oczywiście to nie koniec moich pytań. 😁
Czyli ten primer robi jakiś podkład wzmacniający przyczepność ? Najpierw musi wyschnąć i dopiero właściwy klej, tak ? Jak długo schnie?
Trochę boję się dziurawić dach wkrętami. Ale, z drugiej strony strach pomyśleć co by było, gdyby odfrunął 😮
Jeszcze się zastanowię.
Tak samo, jak jeszcze nie jestem zdecydowany, czy dawać panel w poprzek czy wzdłuż ? Chyba się zasugeruje odległością od dziury , gdzie będzie przepust na kable.
Planuję zjechać kablami przez szafkę tv i zamocować MPPT na ścianie, w nogach łóżka.
I tak się zastanawiam, gdy to napisałem. Czy panel robi jakieś zakłócenia w odbiorze tv ? Nie, żebym siedział i oglądał całymi dniami, ale jeśli kabel poleci przez szafkę to będzie tuż obok tv.
Kolejna kwestia. Piszesz, że najpierw zamontowałeś panel a później kable robiłeś.
Czyli przepust masz z boku a nie pod panelem ? Jest dostęp ? Bo myślałem że powinien być pod panelem , by nie lało po nim. Zawsze jest jakaś możliwość przecieku.
Kolejne pytanie. Fabrycznie mój akumulator był pod siedzeniem kierowcy. Teraz będzie w schowku tylnym. Jakieś 2.5m, licząc z zapasem. Jakimi przewodami to przedłużyć ? Bo znalazłem po drodze jakieś sztukówki z grubszych na cieńsze, jakieś kostki itp.
Boję się to rozbierać, bo jak zacznę grzebać to do wiosny nie wyjdę z tej instalacji ☹️ |
_________________ "Nie szukaj przeszkód, szukaj możliwości"
Darson ®
 |
|
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

|
Wysłany: 2024-06-02, 17:30
|
|
|
Primer to taka farbka która wzmacnia przyczepność. Nie pamiętam ile schnie ale pewnie będzie w instrukcji.
Co do wkrętów. U mnie pierwszy solar był na wkręty więc wykorzystałem zrobione już otwory. Wiem bo o tym już było że niektórzy nie wkręcają. Argumentem było to że jak się nie trafi w listwy montażowe to wkręcamy w … styropian. Ja wkręcałem aby wzmocnić trzymanie.
Czy wzdłuż czy poprzek, czy przód czy tył nie ma znaczenia. U mnie było miejsce z przodu i solar idealnie wszedł od brzegu do brzegu. Co do przelotki przez dach. Ja wykorzystałem oryginalną przelotkę / kwadratową puszka / która była dedykowana do solara i tv. Tv nie mam więc w puszce było dużo luzu. U mnie puszka jest obok głównego okna dachowego i wejście przelotki wchodzi w szafkę.
Jeżeli nie masz przelotki przez dach która da się wykorzystać to musisz kupić przelotkę albo taką puszkę na dach i to kleisz także na sikę. Warto kupić większą puszkę bo może kiedyś będziesz chciał poprowadzić antenę internetową na dach i muszą się zmieścić kolejne kable.
I tu ważna uwaga . Sika jest sprzedawana w takiej metalowe tubce / jak silikon/ . Ale szybko wysycha w tej tubie. Dlatego trzeba wszystko zaplanować i kleić za jednym razem.
Co to kabeli. Tak jak już pisałem i wklejałem linki. Ja na odcinku solar - mppt- dawałem dedykowane 6 mm 2. Złączki standardowe ale robione pod 6 mm2.
Od mppt- linki miedziane 16 mm2 -jak w linkach. Ponieważ nie miałem jak przepuścić przez kampera to od dachu puściłem przez szafki do podłogi i przewierciłem podłogę . Potem w tą dziurę w podłodze wsadziłem na sikę rurkę karbowaną i w takiej osłonie poprowadziłem do miejsca gdzie mam akumulator / pod siedzeniem kierowcy /. Tam dziura w podłodze i rurka na sikę. Rurka na całej długości przywieszona do podwozia. W tej rurce puściłem moje przewody z mppt czyli 16 mm2 czarny i czerwony. Potem bez błędu wiadomo który plus a który minus. Ta 16mm2 jest niezbędna. U mnie od mppt wyszło ponad 5 metrów , przy tej grubości nie ma strat i nic się nie grzeje.
Nie wiem jak wygląda Twoja instalacja ale ja unikam przy zasilaniu jakichkolwiek złączek, kostek i sztukówek. Jeśli nie jesteś pewien to prowadź nową instalację / nowe kable w jednym kawałku / . Zasada to zasilanie czyli alternator, dolar, ładowarka dajesz 16 mm2. To bezpieczne przekroje. Gdybyś wsadzał przetwornicę dużej mocy to kable pomiędzy akumulatorem a przetwornicą dublujesz 16 mm2 czyli 2x 16 mm2 na plus i tyle samo na minus. Tam gdzie jest duże natężenie / alternator, solar, ładowarka 230/12 muszą być grube przekroje bo inaczej kable się grzeją i ….. pożar gotowy. Cienkie kabelki i kostki można stosować jak podpinamy lampki led, wiatraczki itd .
A jeszcze TV ….. nie mam …. ale raczej prąd nie będzie zakłócał odbioru. |
|
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/611 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2024-06-02, 18:37
|
|
|
orkaaa napisał/a: | W tej rurce puściłem moje przewody z mppt czyli 16 mm2 czarny i czerwony. |
Podpowiedz jak w mptt gdzie ledwo mieści się 6 mm2 połączyć 16mm2? |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

|
Wysłany: 2024-06-02, 19:04
|
|
|
Do victrona wchodzi na styk. Do Tracera także. Sztuka w tym aby tak uciąć aby poszczególne druty ścisłe do siebie przylegały. Jak się zrobi miotła na końcówce to nigdzie się nie wsadzi. Oczywiście jak ktoś nie może wsadzić 16mm2 to niech chociaż wsadzi 10 mm2. Rzecz w tym że im grubszy tym mniejsze straty.
IMG_2024-06-02-190633.png
|
 |
Plik ściągnięto 10 raz(y) 1001,86 KB |
|
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/611 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2024-06-02, 19:26
|
|
|
mam AZO i 6mm2 tak na wcisk |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
adaml61
weteran

|
Wysłany: 2024-06-02, 22:27
|
|
|
Ile chcesz przepuścić prądu że aż 16 mm kabel , standardowa elektrownia w kamperze to średnio 20A , bardzo duża , ale kto ma tyle miejsca , to w porywach 40A . to nawet licząc straty na odległości, 6 mm wystarczy , a 10 to już rozrzutność . prosty przelicznik 1mm to 8-10 A , mówię o miedzi . Tak robię i nigdy nic się nie grzeje , nawet na eletrodzie jest taki przelicznik 0,75 - 10 A , czyli 1mm dla 8A jest z zapasem . |
|
|
|
 |
przemo.d
stary wyga
Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Gru 2011 Piwa: 27/132 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2024-06-02, 22:46
|
|
|
adaml61 napisał/a: | Ile chcesz przepuścić prądu że aż 16 mm kabel , standardowa elektrownia w kamperze to średnio 20A , bardzo duża , ale kto ma tyle miejsca , to w porywach 40A . to nawet licząc straty na odległości, 6 mm wystarczy , a 10 to już rozrzutność . prosty przelicznik 1mm to 8-10 A , mówię o miedzi . Tak robię i nigdy nic się nie grzeje , nawet na eletrodzie jest taki przelicznik 0,75 - 10 A , czyli 1mm dla 8A jest z zapasem . |
Dokładnie.
Instalacje 10KW solarne pracują na 6mmm2 a tu 1 panel co ledwo w porywach bidne 10A wyciska spali kampera na kablu 4mm2 ale ja wiem ze każdy Polak to elektryk i ma swoją teorie że kable nigdy nie są za grube i tego typu bzdety.... U mnie solarek fabryczny na 4mm bangla ale biorę pod uwagę donos do fabryki, że to błąd konstrukcyjny
Do regulatora Victron 30A ledwo 6 się miesci ...Co może być tego powodem pewnie to, że nie ma potrzeby pakować tam większych zugów.. |
|
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

|
Wysłany: 2024-06-03, 06:58
|
|
|
Zrobiłem screen tego regulatora zanim zaczniesz pisać przeczytaj jakie przekroje wchodzą do victrona. |
|
|
|
 |
adaml61
weteran

|
Wysłany: 2024-06-03, 07:48
|
|
|
To nie chodzi oto co można włożyć , tylko oto jak powinno być . A jeśli chodzi o elektrykę to na elektrodzie głupot nie piszą . można dobrać przewód według wzoru , ale poco jak ktoś policzył i podał prosty i nie zawodny sposób na dobór przekroju przewodu , 1 mm 8-10 A , Na krótkim odcinku 10 A na długim 8A i niema co kombinować ,Poco ciągnąć kable od spawarki tam gdzie ich nie potrzeba , a Viktron nie jest jakimś wiodącym producentem na rynku i to co on robi nie jest wykładnią . Jest wiele lepszych wyrobów o podobnych parametrach i nikt nie robi miejsca na kabel od spawarki tylko na taki jak powinny być , dlatego że to są zbędne koszty produkcji . |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 224/181 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2024-06-06, 10:13
|
|
|
Przyszła wczoraj paczka z Sikaflex.
Ktoś mi podpowie, do czego stosujemy miętówkę ? 🤔😁
Screenshot_2024-06-06-10-13-02-551_com.google.android.apps.photos.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 19 raz(y) 1,6 MB |
|
_________________ "Nie szukaj przeszkód, szukaj możliwości"
Darson ®
 |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 198/163 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2024-06-06, 10:26
|
|
|
Darson napisał/a: | ...... do czego stosujemy miętówkę ? 🤔😁 |
Do żucia przy uszczelnianiu Sikaflexem |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 339/85 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2024-06-07, 07:41
|
|
|
Primer OK , ale przetrzyj delikatnie papierkiem ściernym o małej gradacji 800-1000 miejsce w którym przykleisz mocowania solara tak dla pewności. Następnie primer schnie w zależności od temperatury otoczenia od 1 minuty do 5.
Nigdy nic nie przykręcam wkrętami czy to solary czy antenę i nigdy nic nie odfruwa.
Ważne żeby nie nawalić masy klejącej zbyt grubo. Maksymalnie do dwóch mm. taka powinna być grubość spoiny po dociśnięciu elementu. |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|