Coroczna Grecja hellenofilów |
Autor |
Wiadomość |
andrzej627
Kombatant

Twój sprzęt: VW T6 204KM DSG7 4MOTION Stylevan Equinox II
Nazwa załogi: Stylevanek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 20 Lip 2015 Piwa: 350/162 Skąd: Francja
|
|
|
|
 |
Staszek II
zaawansowany

Twój sprzęt: Roller Team półintegra
Nazwa załogi: Agnieszka i Staszek
|
Wysłany: 2024-07-13, 07:53
|
|
|
Bim napisał/a: | Staszek II napisał/a: | andrzej627 napisał/a: | Bim napisał/a: | parking górny przy Olimpie |
Masz na myśli ten parking: Priónia ? |
Bim pisze, że jechał od d. strony. Ja bym obstawiał, że tu:
https://maps.app.goo.gl/9Lhi2PnwEK1dqEUBA
Myślę, że podejmę wyzwanie |
Jest kilku wariatów na tym forum co jadą palcem po mapie w górach potem myślą co dalej
Przejechałem zobaczyłem i i wystarczy mi adrenaliny
Nie polecam dla kamperów
To tak ogólnie
Było sucho pod górkę opony miały dobra przyczepność chropowatym asfalcie .
Zjad był już karkołomny na jedynce we mgle
Busem z napędem na tył spoko trasa
Ja wracełem na przełomie września i października |
Masz jak najbardziej rację. Lepiej nikogo nie podpuszczać, bo może dojść do tragedii.
Ja powiem szczerze myślałem o osobówce. Zdarzyło mi się penetrować Olimp ze znajomymi, którzy są na miejscu a dawno dawno temu po prostu wynajęliśmy sobie osobówkę na parę dni w Leptokarii co ciekawe, żona właściciela jest Polką. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
yamah
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-S plus
Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Sty 2019 Piwa: 265/109 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2024-08-10, 22:07
|
|
|
Banan napisał/a: | , prawie 5 tyś. wyświetleń!
To nie czytają...
Ale sknery mogły by chociaż browara polać...
|
Dopiero teraz doczytałem Darku, już nie skneruje Staszek II zasłużone ..oj widzę że we wrześniu wreszcie mnóstwo "swoich" będzie można spotkać na przyjaznej ziemi Greckiej (ja już spakowany) Pewnie jakiś zlot Andrzej zorganizuje |
_________________ Ten kto żyje widzi dużo..ten kto podróżuje widzi więcej
-------------------------------------------------------------------------------
był Ducato 2,5 Burstner na próbę.. Pilote Explorateur715...zostało Carthago Chic-S plus
 |
|
|
|
 |
Staszek II
zaawansowany

|
Wysłany: 2024-08-15, 22:39
|
|
|
yamah,
Dzięki za piwko. Miałem chwilowy odpoczynek bez Internetu i teraz dopiero przeglądam CT. My już w tym roku niestety do Grecji nie wyruszymy ale życzę wszystkim udanego wypoczynku i liczę na relacje.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 134/101 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2024-08-18, 19:04
|
|
|
[quote]My już w tym roku niestety do Grecji nie wyruszymy[/quote
]Zmiana ? Czy inne problemy |
|
|
|
 |
Staszek II
zaawansowany

|
Wysłany: 2024-08-19, 22:34
|
|
|
Bim, Taki był po prostu plan. Wystąpiły inne priorytety, które już częściowo zostały zrealizowane. Były m.in. Mazury i do tego nie kamperowo tylko tangowo, tak dla rozwoju małżeństwa. Grecja musi na nas poczekać do przyszłego roku |
|
|
|
 |
yamah
weteran

|
Wysłany: 2024-08-30, 00:20
|
|
|
Koledzy..tak dla przestrogi i przypomnienia zarazem dla wszystkich wybierających się na Grecję
Aktualizowałem miejscówki przed wyjazdem i okazało się że dość nagminnie Policja interweniowała w wielu popularnych miejscach jak Fokiano, Mpozas itp.
Tu cytat postu kolegi na jednej z grup :
- Widzieliśmy na zdjęciu zrobionym z drona jak na całym, dosłownie całym parkingu stały kampery , a parking jest dość duży, nie wiem ile ich było 50 , moze 100. Miejscowi przyjeżdżając na plażę parkowali daleko na drodze dojazdowej. I tu podobno większość stanowili Włosi na wakacjach kamperami. Ktoś z miejscowych się wkurzył , i nie ma co się dziwić. Zadzwonił po policję , policja przyjechała i każdy dostał po 300 euro mandatu. Im więcej takie sytuacje będą miały miejsce tym szybciej Grecja stanie się nie przyjazna do tego typu turystyki.-
Cóż..jedynie należy przypomnieć o rozwijaniu anten,przedsionków,grilów i całego majdanu z rozsądkiem a nie model "chorwacki".
Rozmawialiśmy telefonicznie dzisiaj z właścicielem tawerny na Mpozas i wszystko potwierdził, chociaż stara się aby przybyło jemu klientów "kamperowych"co jest zrozumiałe.. więc uczula na stawanie we właściwych miejscach z rozwagą.
Do zobaczenia na przyjaznej greckiej ziemi |
był Ducato 2,5 Burstner na próbę.. Pilote Explorateur715...zostało Carthago Chic-S plus
 |
|
|
|
 |
aviator
stary wyga

Twój sprzęt: Pilote Explorateur G743 XLC
Nazwa załogi: Ania i Tomek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sie 2017 Piwa: 45/130 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2024-08-30, 06:49
|
|
|
Dokładnie o tym samym piszę w komentarzach na p4n - drażnienie lokalsów parkując w sporych odległościach od innych kamperow ale nie zostawiając im miejsca do parkowania skutkuje wołaniem policji. To samo tyczy się parkowania wzdłuż plaż i wystawienia całego majdanu, bo wtedy z ulicy już niby nie widać…
Co mądrzejszy pyta już stojących czy przyjeżdża policja i dostaje typy, gdzie stanąć a gdzie lepiej jednak zostawić wolne miejsce dla miejscowych ale nie wszyscy. Zauważyłem też, że wielu wytrawnych podróżników nawiązuje przyjazne kontakty z lokalsami co ułatwia wystawianie krzesełek na plażę niż jednak tuż obok kampera. No ale każdy podróżuje jak chce i świata nie zmienimy. |
|
|
|
 |
Staszek II
zaawansowany

|
Wysłany: 2024-09-02, 20:56
|
|
|
Potwierdzam to wszystko co piszecie. Tłumaczę to również mniej doświadczonym by się tak nie rozkładali i nie poziomowali kamperów ale czasem widzę, że jest to odbierane z irytacją. My przyjęliśmy zasadę, że w miejscach gdzie możemy się spodziewać policji, spędzamy czas na plaży i mamy na tą okoliczność małe leżaczki i parasol. Przy kamperze stolik i krzesła tylko do spokojnego zjedzenia. Potem stolik do bagażnika i oczywiście parkowanie tak by zostawić miejsca dla lokalsów. Powiem też szczerze, że mam też jakiś instynkt, że w danym miejscu została przekroczona dawka kamperowa i różne przegięcia i wtedy takie miejsce opuszczamy co opisywałem jak opuszczaliśmy Karatonę. Na pocieszenie powiem, że jest mnóstwo miejsc cichych i spokojnych i Grecji nam nigdy nie odbiorą w końcu my też zostawiamy u nich pieniądze. Z praktyki i z rozmów z miejscowymi wiem też, że policja sama z siebie nie wykazuje inicjatywy tylko działa jak już musi czyli tak jak piszecie po telefonach wkurzonych greków. |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 130/5 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2024-09-03, 09:50
|
|
|
A jak się zapowiada tegoroczna jesienna Grecja? Kto jedzie? |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
 |
MiGa
trochę już popisał
Twój sprzęt: Mobilvetta K-Yacht TEKNO LINE 89
|
Wysłany: 2024-09-03, 12:23
|
|
|
Wyjeżdżamy 10 września. Docelowo objazdówka Peloponezu. Dojazd tradycyjnie VIA Węgry,Serbia,Macedonia Północna. Powrót z Ingumenisty promem do Włoch i dalej w górę . |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 130/5 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2024-09-03, 13:03
|
|
|
MiGa napisał/a: | ...Powrót z Ingumenisty promem do Włoch i dalej w górę . |
My ruszamy 14 września. Cel to plaże, w tym roku bez zwiedzania ruin. Dzień, dwa na plaży i dalej. Jak trafię na jakieś ryby to dłużej. Peloponez już objechałem, Więc tak daleko na południe pchał się nie będę -linia Zatoki Korynckiej. Powrót planujesz ciekawy, choć ja po majowej Islandii
promów mam na razie dosyć. Ale kto wie, sprawdzę ile płynie i jaki koszt. |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
 |
MiGa
trochę już popisał
Twój sprzęt: Mobilvetta K-Yacht TEKNO LINE 89
|
Wysłany: 2024-09-03, 14:16
|
|
|
Peloponez odwiedzamy po raz drugi
Podobnie jak Wy leniuchowanie na plaży. Ale zaczynamy od Chalkidiki. Nie musimy się spieszyć. Nie ma to jak życie na emeryturze 🙂 |
|
|
|
 |
yamah
weteran

|
Wysłany: 2024-09-03, 21:08
|
|
|
krzlac napisał/a: | A jak się zapowiada tegoroczna jesienna Grecja? Kto jedzie? |
Ruszamy jutro trochę Evia,bezapelacyjnie Peloponez bez planu..luz,bluz,hulaj dusza |
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
adaml61
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Pomógł: 4 razy Dołączył: 06 Sty 2017 Piwa: 154/124 Skąd: LUBUSKIE- FSD
|
Wysłany: 2024-09-04, 21:12
|
|
|
yamah napisał/a: | krzlac napisał/a: | A jak się zapowiada tegoroczna jesienna Grecja? Kto jedzie? |
Ruszamy jutro trochę Evia,bezapelacyjnie Peloponez bez planu..luz,bluz,hulaj dusza | Ale Ci zazdroszczę , na drogę dla Marzeny Ty nie możesz , prowadzisz . |
|
|
|
 |
|