Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057 Pomógł: 16 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 264/188 Skąd: Dębica
Wysłany: 2025-06-04, 21:25
Nie napisałem, że zdjęcia zamieszczone pochodzą z plaży Metamorfozi. To tuż obok płw. Methany, gdzie spędziliśmy początek tegorocznego wyjazdu.
U nas spokój, cisza, dwa kampery Czesi i Francuzi. Siedzą po ciemku w autach. Nie wyjmują krzesełek, leżaków. Czekają ...
My wręcz odwrotnie bo mandat niemal mam już zaksięgowany.
Pojechaliśmy skuterem do Methany.
9 kamperów, na widoku, markizy, krzesełka porozkładane.
Jest tam posterunek policji i z nudów mogliby ...
Dwa auta z PL. Młodzi, z dziećmi.
Miejscówkę mają z park4night i stoją w poczuciu legalności.
Nie słyszeli o CT. I są na luzie.
Taki patent prosty, na policję grecką.
Chciałbym tak 😭
Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4 Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 519/31 Skąd: Małopolska
Wysłany: 2025-06-08, 21:09
Grecy spuszczają z tonu .
Niezależnie od tego czy sytuacja się wyjaśniła czy nie uważam, że wszyscy powinni sobie tę Grecję w tym sezonie odpuścić .
Jakaś kara musi być , a jak sobie straty policzą , to będą bardziej skłonni na dalsze ustępstwa , a i na przyszłość mniejsze szanse na to , że za jakiś czas komuś znowu głupoty jakieś po głowie będą chodzić
Ten kraj żyje głównie z turystyki bo nic sensownego poza tym nie mają do zaoferowania i im dotkliwsze i kosztowne będą takie eksperymenty tym na dłużej będzie spokój .
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057 Pomógł: 16 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 264/188 Skąd: Dębica
Wysłany: 2025-06-09, 21:16
Jadąc tutaj nie wiedziałem, nie przeczuwałem nawet, że yoko będzie organizował jakąś akcję 🪐😋
Grecy to dumny i niezależny naród. Kompletnie nie przejmą się brakiem turystów w kamperach.
A ich politycy też przecież nie przyznają, że zrobili głupotę.
Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748 Pomogła: 7 razy Dołączyła: 23 Lip 2010 Piwa: 358/407 Skąd: krakow
Wysłany: 2025-06-10, 14:37
Grecja,piszę krótko i z głowy,ale już chyba miesiąc.Bezproblemu,kamperów prawie nie widzimy oprócz miejsca Kamena Wurla przy gorących wodach.Proby były jeszcze w kilku miejscach,aż dotRliśmy do Mamidaki,czyli Agios Georgios.Zakupy 8 km.lidl.Tłum greków był tylko sobota,niedziela bo święto.Tu jest wspaniały piach woda,lid,ie też sympatycz i,dziś 3 osobówki,woda od słońca niebieska.,
Twój sprzęt: Chausson 627 GA Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 64/2 Skąd: kielce
Wysłany: 2025-06-10, 16:48
Tylko że teraz jeszcze przed sezonem. Zobaczymy co będzie w lipcu czy sierpniu tzn jak policja będzie egzekwowała zakazy. Wszystko zależy od punktu siedzenia bo jeśli ktoś ma kilka miesięcy na wyjazd to może elastycznie reagować na rzeczywistość. Ja mam wywalczone 3 tygodnie urlopu i szkoda mi czasu na użeranie się z policją na Peloponezie bo jak pisałem wcześniej urlop dla mnie to nie czas na rozmowy z policją i wyjazd z mandatem na policyjną komendę. A zmiana planów na Peloponezie to kilka dni w plecy których nie mam.
Zgadzam się z Joko. Wszyscy kamperowcy nawet Ci z kempingów powinny bojkotować Grecję !!!! Jak kilkaset milionów euro będzie mniej w kieszeni to lobby kempingowe samo poprosi rząd o zmiany w przepisach. Grecja to nie Hiszpania czy Włochy. Tam kempingu to jednak znaczna część branży wakacyjnej.
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r. Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 90/8 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2025-06-10, 18:13
Trochę off topic - ale właśnie przeczytałem, że Norwegowie są już strasznie udręczeni popularnością ich kraju i związanym z tym masowym najazdem turystów. Do tego stopnia, że w niektórych regionach miejscowi mają ich powyżej uszu. Aby temu zaradzić rząd wprowadza 3% podatek od usług turystycznych - który ma być przeznaczony na rozwój infrastruktury....turystycznej. To oni w końcu chcą tam tych turystów czy nie
Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748 Pomogła: 7 razy Dołączyła: 23 Lip 2010 Piwa: 358/407 Skąd: krakow
Wysłany: 2025-06-10, 18:29
Plaża Agios Georgios,gdzie bywał słynny Kostas.Rano byliśmy sami,teraz przyjechało kilka aut z dziećmi.Pogoda super kąpiemy się po 2,3 razy.8km.Lidl,dobre.zakupy.Piszę na plaży siedząc na fotelu a pod spodem leży Puszek.
Wysłany: 2025-06-10, 18:35
Oczywiście takl luz przed i po sezonie.My tak mamy,a Ci co jadą latem muszą zapomnieć o Grecji,chyba że mają kasę na kempingi,których ja nie popieram.Mamy szczęście na kempingu gu raz we Włoszech 15 lat temu.
Wysłany: 2025-06-10, 19:59
Grecja, jak i inne kraje jest dla każdego, zwłaszcza inteligentnego, sprytnego, takiego, który dawał sobie radę na podwórku, w szkole, w wojsku.
Ktoś, kto ma dużo kasy ale jest życiowo mniej sprawny też da radę ale może nie osiągnąć ekstazy.
Dla przykładu wrzucę kilka fotek z trasy. Fajne miejsce postojowe przy plaży długiej na kilometry - Litochoro.
Ale są bary i w wolne od pracy dni ogrom ludzi, hałas, muzyka ..
Ogólnie coś przed czym uciekamy do Grecji właśnie. Ale ...
Staliśmy na placu dla ciężarówek. Idę o zakład, że nie przeszkadzaliśmy nikomu. Obok porcik z kilkoma kranami z wodą. Kosze na śmieci. Na plaży prysznice. Po odejściu plażą zostaje się samemu i można wędrować tak w samotności godzinami.
Teraz jesteśmy w innym, cichym, ustronnym miejscu, wybranym przez nas wiele lat temu. Jest pięknie. Ale niełatwo tu trafić.
Wyjazd w lecie to ostateczność i może camping to niezła opcja.
Orkaaa, jeśli zechciałbyś pogadać napisz do mnie i omówimy Twój dojazd. Może coś fajnego zmajstrujemy
Fotki z syfu względnego w Litochoro. Tam zaraz przeparkował się do nas Niemiec pięknym autem.
Tak oni lubią kontakt a intymność i przestrzeń życiowa to dla nich abstrakcja.
Pomny historycznych obciążeń przeparkowałem do portu ale nie mam już fotek 💪🇵🇱.
Wysłany: 2025-06-10, 20:13
No. I nie znacie greckiej mentalności. Gdy był kryzys prości ludzie mówili, że bez Unii Grecja trwała tysiące lat i dawała radę.
Pieniądze z Unii zdobywała garstka biznesmenopolityków robiąc masę przy tym przekrętów. Prości ludzie niewiele lub wcale na tym nie korzystali.
I teraz przeciętny Grek zauważy lub nie, że nie ma kamperów. Ale nie powiąże tego że swoim bytem. Wszystko będzie jak dawniej.
Złowioną rybę czy wyprodukowane inne produkty zjedzą Grecy i turyści stacjonarni.
Ktoś wyedukowany będzie świadom strat finansowych ale to będzie elitarna garstka.
Nie miejcie złudzeń, że Grecy zapłaczą za nami.
Tak samo pewni byliśmy przed ostatnimi wyborami ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum