Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2009-11-03, 20:50
Zakup kampera
Autor Wiadomość
sasquatch 
weteran
CamperPark.pl

Twój sprzęt: Riva Mobil City540 Ducato 1,9td
Piwa: 5/1
Wysłany: 2007-11-16, 09:31   

Andrzejk napisał/a:
ak to jest z doświadczenia, czy w nocy jest ciepo, czy można się swobodnie wykąpać, czy jest gdzie spuścić ścieki, nabrać wody? Czy po prostu, jest to spartańskie i wymaga dużo samozaparcia.

Co do warunków życia niech posłuży przykład - my jeżdzimy z dziećmi - każde z nich miało 9 miesięcy gdy wyruszało w pierwszą podróż. Dzieci trzeba wykąpać i dbać - w nocy się wykopują itp.. W kamperze jest 20, 23, 25 stopni - w zależności co lubisz i jak ustawisz ogrzewanie. Ogrzewanie kabiny prysznicowej zazwyczaj jest. Oczywiście pod prysznicem nie postoisz jak w domu ponieważ wodę trzeba oszczędzać. Ale gorąca leci jak w domu (masz ciepłą? u mnie jest - zimna i ciepła oddzielnie :haha: -0 to taki żart ze szkoły) No i czasami łokcie są poobijane - ale tylko na początku. W wannie nie poleżysz :-).

Jak się siedzi w kamperze gdzieś w świecie w ciepełku z muzyczką, dzieci już śpią - BAJKA

Już się nie mogę doczekać kolejnego wyjazdu - a będzie to wyprawa a nie wyjazd...

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1602/2335
Wysłany: 2007-11-16, 11:58   

Sasquatch, tyle serca włożyłeś w opis przyjemności z kamperowania, że gdybym nie miał kamperka, natychmiast usiłowałbym go kupić.Widać,że naprawdę to lubisz. :-D

ML 
zaawansowany

Twój sprzęt: Buerstner Levanto A574
Piwa: 5/3
Wysłany: 2007-11-16, 22:56   

Ja najbardziej lubiłem ustawić się kamperem blisko morza np. we Włoszech lub w Grecji (tam możesz wjechać prawie na plażę wyciągnąć krzesełka i stoliczek i sącząc złocisty napój prosto z lodóweczki podziwiać np. zachód słońca. A ten szum fal, który słyszysz zasypiając w wygodnym łóżeczku w kamperze .... Nie spotkałem hotelu lub pensjonatu, w którym byłby podobny efekt w pokoju. Owszem były blisko morza i/lub z widokiem na morze, ale ceny były bajońskie (za pokój, a zwłaszcza za piwko z hotelowej lodówki :mrgreen: )

Jacek M 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs na J5 2,5D '89 - ciągle jeździ :)
Piwa: 15/46
Wysłany: 2007-11-18, 23:43   

janusz napisał/a:
Im krótszy tym łatwiej się jedzie, mniejszy zwis tylny. I tak najkrótszy jest dłuższy od malucha i na nierównościach nie "galopuje". Z drugiej strony jest wygoda i ilość miejsca. Trudno znaleźć wygodne auto krótsze niż 5,5-6 m. Jeszcze zależy ile osób i ile bagażu. 6m na promie ma znaczenie ale aż ta dokładnie nie mierzą 0,5 m wtę lub w tę nie powinno robić wielkiej różnicy w praktyce, w teorii 6 m to granica opłat. Jeszcze inna kwestia to ilość kół na naszej autostradzie Kraków - Katowice na inne nie wiem, 6 kół drożej niż 4 koła.

Bym się tu w całej rozciągłości zgodził z kol. Januszem. Po ostatnim wyjeździe do Norwegii, który dla mnie był swego rodzaju wyczynem (średnio 400 km dziennie po drogach 2 kategorii) mam kilka zdecydowanych typów:
- cichy silnik - nowszej generacji niż mój
- mocny silnik - minimum 120 KM
- większy rozstaw osi - mniejszy zwis tylni - ten parametr jest dla mnie bardzo istotny jesli idzie o komfort prowadzenia auta - w moim kochanym emerycie tylna oś jest idealnie pod środkiem części mieszkalnej i jest to zły pomysł.
- wspomaganie kierownicy
- długość do 6m mimo, że jest coś w stwierdzeniu, że nie jeździmy kamperami po to, zeby było najtaniej (choć dla niektórych może to mieć znaczenie i trzeba to uszanować), nie zgadzam się również z twierdzeniem, że tak samo łatwo jeździć pojazdem o długości 10m - najdłuższy jakim jeżdziłem miał ok. 7. I wtedy kiedy te 7 metrowe parkowały 3 km od centrum (np. Akvilea we Włoszech) ja stawiałem swojego krótkometrażowca na każdym parkingu dla "osobówek" w każdym centum miasta. I bardzo mi to odpowiada.
- bardzo by mi także odpowiadało przystosowanie kampera do zimy (wszystkie wodne "leluty" wewnatrz kabiny lub ocieplone i automatyczny spust wody na wypadek mrozu) w obecnym już drugi raz pękłem baterię od mrozu i nie mam już zdrowia do wykręcania kranów, przedmuchiwania rurek itp. A jak chciałem na pożegnanie sezonu wywieźć rodzinkę to sobie skojarzyłem, że nie mam ogrzewania w części mieszkalnej innego niz truma, a jeździć z odkręconym gazem jakoś się boję...
Póki co - tyle.
Pozdrawiam
Jacek M
M. Piwowski vel A. Krost
Postaw piwo autorowi tego posta

JaWa 
Kombatant
Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Piwa: 367/235
Wysłany: 2007-11-19, 12:54   

Cytat:
Ja najbardziej lubiłem ustawić się kamperem blisko morza

To jest właśnie piękna sprawa. :bigok

Jerzy 
weteran

Twój sprzęt: Adria Sun Living
Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 2007-11-19, 15:07   

Jacek M napisał/a:
- bardzo by mi także odpowiadało przystosowanie kampera do zimy (wszystkie wodne "leluty" wewnatrz kabiny lub ocieplone i automatyczny spust wody na wypadek mrozu)

Jest to ważny aspekt, ogólnie nie doceniany...
Nie chodzi tu o udowadnianie sobie i innym, że mroźną zimą potrafimy trwać w plenerze, lecz o możliwość komfortowych wyjazdów późną jesienią i wczesną wiosną.

- Jerzy

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1602/2335
Wysłany: 2007-11-19, 16:36   

Jutro rano będziemy w drodze na Mazury. W Karwicy jest ostatnio regularnie poniżej zera, w nocy to nawet kilka stopni. Mamy więc okazję sprawdzić jak to jest w ciut trudniejszych warunkach. :zimno :rip

Paweł P. 
Kombatant

Twój sprzęt: Jeep Grand Cherokee
Piwa: 1/2
Wysłany: 2007-11-19, 21:25   

Wydzieliłem posty o gazie do http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=1473
Ostatnio zmieniony przez janusz 2007-12-27, 23:42, w całości zmieniany 1 raz  

Kali 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Oj chciałobysię!!
Wysłany: 2007-12-27, 23:29   

witam. jestem wielkim fanem kamperów,planuję zakup kampera dla 4 osób "(2 dor.+2 dzieci) max.budżet to 60-65 tys. , ostatnio na allegro znalazłem Hymera zinegrowanego z 95 r. za 66 tys. nie wiem czy to dużo? czy możecie coś doradzić ? pozdrawiam :lol:

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2007-12-28, 00:00   

Trudno coś radzić, auto ma 12 lat, mogło przez ten czas mieć bogatą historię, lub mogło być eksploatowane tylko dorywczo. Auto z tego roku może mieć przejechane 50 tyś km lub 500 tyś kilometrów, może mieć markizę, bagażnik, Sat itp, lub może być "golas". Może być bite i może być bezwypadkowe. I jeszcze jedno dla kogoś identyczny samochód wart jest 50 tyś zł dla drugiego 80 tyś. Pod tym względem różnią się sprzedający i kupujący. Za mało danych aby coś doradzić.

Gość

Wysłany: 2007-12-28, 11:19   

Dzisiaj jadę go zobaczyć, jest to Hymer 544 ,właściciel to starsza osoba kópił go 1,5roku wcześniej z niemiec, w kraju jeżdził nim tylko na mazury,z fotek wynika że jest , zadbany(ale to trzeba sprawdzić organoleptycznie)podobno jego przebieg to 38 tys.???jest na podwoziu fiatowskim -silnik 2.5 td... chyba warto sprawdzić. pozdrawiam.

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2007-12-28, 17:30   

Jak obejrzysz to daj znać. Trochę nam poopowiadaj co widziałeś.

Gość

Wysłany: 2007-12-28, 20:24   

,Byłem, widziałem i na pierwszy rzut oka wszystko jest OK. :mrgreen: nie mam jeszcze skali porównawczej ale wnętrze robi wrażenie prawie nowego, wszystko jest na swoim miejscu, szafki i tapicerka siedzeń bez śladu zużycia, zasłony i moskitiery sprawne, łazienka jak i całe wnętrze bez przykrych zapachów :cry: nie zauważyłem żadnych uszkodzeń poszycia na zewnątrz, ani jakiś przecieków w środku-chociaż takie rzeczy mogą wyjść póżniej przy jakiś większych deszczach :shock: , auto ma ogrzewanie wnetrza "thrauma"które ogrzewa również wodę użytkową-chociaż jej nie włączaliśmy-to trzeba sprawdzić. Odpalalismy za to silnik -zapalił bez problemu chodzi cicho i równo, sam silnik też robi wrażenie -czysty bez wycieków .Trzeba by się nim przejechać ale facet podstawił mu parę lewarków co by było mu lżej(oczywiście kamperkowi a nie facetowi).kurcze, ale wyszły mi same plusy :lol: ...chmm do uzupełnienia: cztery nowe opony i drabinka z tyłu :gwm to chyba tyle.. może coś z tego będzie! Pozdrawiam :ok

Jerzy 
weteran

Twój sprzęt: Adria Sun Living
Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 2007-12-29, 11:44   

Gość napisał/a:
Byłem, widziałem i na pierwszy rzut oka wszystko jest OK

Daj parę zdjęć - "po zdjęciach" może ktoś się zgłosi z takim samym modelem. Będziesz mógł wiedzieć więcej o swoim aucie... Możesz też widok auta ustawić w avatarze.

ps. Przy wysyłaniu postów bądź zalogowany - nie będziesz czytany, jako anonimowy "Gość"...

Gość

Wysłany: 2007-12-29, 22:23   

Nad zdjęciami muszę popracować...może się uda
Disiaj spotkałem się z Papamilem i żoną Hanią- serdecznie pozdrawiam!!! -bardzo fajne spotkanie,dużoinformacji o kamperingu-oni naprawde to lubią! Co do mojego wyboru czyli kamper zintegrowany-mieli pewne wątpliwości: rozkładanie i składanie łóżka nad przednimi fotelami , nagrzewanie latem a chłód zimą przez duże powierzchnie przeszklone , kosztowne naprawy przedniej części samochodu - zasiali ziarno niepewności..może warto rozważyć alkowę (przyp.chcemy jeżdzić 2+2). Będę wdzięczny za każdą sugestię , być może ma ktoś doświadczenia z kamperami zintegrowanymi ...ale nie tylko. Pozdrawiam!! :lol:

Odpowiedz do tematu