Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Awaryjne tankowanie butli z gazem 11kg (10kg)
Autor Wiadomość
eler1 
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Piwa: 52/129
Wysłany: 2019-12-06, 15:10   

LukF napisał/a:
Właśnie odebrałem mój profesjonalny zestaw do tankowania butli. Razem z.adapterem do tankowania w PL, D, i dwie różne do E zapłaciłem 180zł. Myślę, że warto. A czy było warto to napiszę po powrocie z Hiszpanii :bukiet:

W Hiszpani jest jeszcze czwarty rodzaj masz takie ? https://www.fotosik.pl/zdjecie/9b852a413eaf1cc0

Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.

Postaw piwo autorowi tego posta

eler1 
Kombatant

Nazwa załogi: elerki
Piwa: 52/129
Wysłany: 2019-12-06, 15:19   

LukF napisał/a:
Ilość do tankowania naturalnie tak można wyliczyć. Dzięki.

Co do zakupu legalnej butli do tankowania za 1 000PLN to w moim przypadku sens może mieć zakup 2 szt. za 2 000PLN... Bo niby jak przy moich potrzebach mam używać jednej butli zwykłej i jednej do tankowania... Na nartach w zimie na jednej butli nie da się wyżyć...
A 2 000PLN to jednak za drogo. Mój patent z przejściówkami wyniesie z 200zl. Też na legalu :mikolaj

Też mam Duocontrol i Moim zdaniem warto mieć choć jedną bo po ostatnich niskich temperaturach butle z LPG marzną . Więc ustawiam podstawowe zasilanie na butlę z LPG a czysty propan na rezerwie.

ps. co do ilości to tak moja butla kompozytowa czyli 19l (stalowa 22l) pierwsze tankowanie według książki a następne między 15-16litrów tylko i zawór odbija czyli taka 3 litry gazu nie odparowuje do fazy lotnej troszkę inaczej niż w samochodzie.

Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/38
Wysłany: 2019-12-06, 19:41   

U mnie kompozytowa przezroczysta to tankuje pod załamanie butli i ok .Nowa lodówka od Marcina już chodzi na 12 i gazu z pewnością starczy na cały rok do gotowania i ciepłej wody

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 550/428
Wysłany: 2019-12-06, 20:39   

Eler1,
Dzięki, mam wszystkie 4 złączki z Twojego zdjęcia :lol:
Jutro testy na polskiej stacji gazowej, tankuję LPG do pustej butli i zostanie zużyty w (nie moim) domu do gotowania :spoko

chris_66 
weteran

Piwa: 16/36
Wysłany: 2019-12-06, 21:14   

[quote="eler1"]
LukF napisał/a:
.........następne między 15-16litrów tylko i zawór odbija czyli taka 3 litry gazu nie odparowuje do fazy lotnej................

w sumie to dziwne

z drugiej strony widocznie tyle jest syfu różnego w gazie, że nie pozwala do końca odparować

i warto by co jakiś czas (kilka tankowań) odwórcić butlę, zostawić ją na trochę i wypuścić wszystko do końca żeby pozbyć sie tego syfu

kiedyś zrobiłem tak z 5kg butlą, udało się odcedzić prawie szklankę mazi olejowo-śmieciowej - od tamtej pory własne butle tak czyszczę co jakis czas
Yossarian ani razu nie przyszedł pomóc przy budowie, za to później, gdy klub już ukończono, przychodził bardzo często, i Yossariana przepełniało uczucie niekłamanej dumy, ilekroć spojrzał na nią i pomyślał, że nawet nie kiwnął palcem przy jej wznoszeniu.

Fordek 
stary wyga

Twój sprzęt: Eura Mobil PT 696 EB
Piwa: 14/5
Wysłany: 2019-12-06, 22:16   

Czy bezpiecznie :?: Czy niebezpiecznie :?: - oto jest pytanie :?: . Minęło już dobrych kilka lat jak na wielu stacjach paliwowych można było napełnić butle stalowe 11 litrowe - wlewali zawsze 20 litrów gazu . Później zabronili lecz chyba ze względów finansowych a nie bezpieczeństwa : !:

LukF 
Kombatant

Wysłany: 2019-12-07, 06:23   

Chyba odwrotnie: bezpieczeństwa a nie finansowych. Bo do zasilania aut gaz jest chyba z akcyzą a do domu nie?

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2019-12-07, 10:44   

Mi tam zawsze, poza Polską, wychodziło, że gaz na stacji jest tańszy niż wymiana butli. Czy to we Włoszech czy UK. Gaz na stacji np. 0,50-0,60 za litr, do butli 11kg wchodzi np. 20l czyli kosztuje dyszkę, a wymiana butli w IT to był koszt 26-29 euro. Czyli na stacji mniej niż połowa ceny.
W UK wymiana butli 6kg coś koło 20 kilku £. 6kg butla to z 10-11l gazu, więc koszt na stacji mając taki zawór wyjdzie około 6-7£. Tu już 1/3 ceny wymiany.

Ja wolę budować i użytkować kampery bez gazu. Poprzednie miały jeszcze kuchenki na gaz, ale kolejny, powstający będzie już 100% No Gas. I po problemie. :)
Kuchenki poprzerabiałem na gaz z kartuszy.
Tutaj przepis ze stycznia 2016, czyli aktualnie sprawdzony i przetestowany przez niemal 4 lata:
Amica na gaz z puszek czyli gotujemy na kartuszach

Jeżeli ktoś ma tylko kuchenkę na gaz, to w powyższy sposób można bardzo łatwo pozbyć się butlanego balastu i problemów. Jeśli i inne urządzenia na gaz, to kartusz to za mało.

Ja wolę tylko prąd i diesel. Znika problem z niepotrzebnym żelastwem i szukaniem gdzie i jak do tego żelastwa gaz napełnić :ok
a i do tego 2 butle 11kg, to jakieś około 50kg balastu, którego może nie być :mrgreen:

zlo02006.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 136,09 KB

Budowa domka ze złomka

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 333/226
Wysłany: 2019-12-10, 10:11   

Ta druga beczułka jest hiszpańska. Jak nie przypilnuje to Hiszpan tankuje mi 23litry i pokazuje ze jeszcze jest poduszka powietrzna.Sam tankuje tylko 21litrów.

ZbigStan 
Kombatant

Twój sprzęt: Frankia I 65 SD
Nazwa załogi: Taborygenii, fani Frani.
Piwa: 1175/334
Wysłany: 2019-12-12, 08:52   

Pomysł ciekawy. Przy dłuższym wyjeździe zawsze pojawia się problem z brakiem gazu. Mam już butle D, I, F i z nich korzystam. Tankowanie z dystrybutora jest łatwe. Proszę o informację jak zachowuje się gaz z dystrybutora w warunkach zimowych, np. gdy na zewnątrz jest minus 20 stopni, a takich temperatur już na wyjazdach narciarskich doświadczyłem. Latem tych problemów nie będzie. W Grecji tankowalem na LPG do butli. Pozdrawiam i ciekaw jestem wrażeń z Sierra Newada.
Narty, Włochy 2020

LukF 
Kombatant

Wysłany: 2019-12-12, 15:00   

ZbigStan,
Napiszę informacje praktyczne w moim wątku w dziale Hiszpania, z domu ruszamy za tydzień.
Tankowanie próbne w PL było wczoraj, stresu zero jak nikt nie widzi zwykłej butli... :spoko

haleco 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Rimor evo sound
Nazwa załogi: Haleco
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2019-12-23, 22:20   

A co myślicie na ten temat?

https://www.gas-bank.com/...e-butle-gazowe/

yamah 
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-S plus
Piwa: 266/108
Wysłany: 2019-12-23, 23:17   

haleco napisał/a:
A co myślicie na ten temat?

https://www.gas-bank.com/...e-butle-gazowe/

Dzisiaj identyczną od papamili zamontowałem :ok .Jutro rano pierwsze tankowanie i..próba ognia :shock: :satan :aniolek

yamah 
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-S plus
Piwa: 266/108
Wysłany: 2019-12-27, 21:55   

Butla zamontowana :

pierwsze tankowanie było..kamper cały :mikolaj

jedyne co zauważyłem to na kuchence nie odpala za pierwszym razem :-/

LukF 
Kombatant

Wysłany: 2019-12-28, 12:23   

A ja będę dziś lub jutro testował tankowanie w Hiszpanii bo właśnie skończyła nam się pierwsza butla. Dam znać. Oczywiście wlew gazu pomysłu autora wątku zrobiony przez PL gazownika

Odpowiedz do tematu