|
Awaryjne tankowanie butli z gazem 11kg (10kg) |
| Autor |
Wiadomość |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2019-12-06, 15:10
|
|
|
| LukF napisał/a: | Właśnie odebrałem mój profesjonalny zestaw do tankowania butli. Razem z.adapterem do tankowania w PL, D, i dwie różne do E zapłaciłem 180zł. Myślę, że warto. A czy było warto to napiszę po powrocie z Hiszpanii |
W Hiszpani jest jeszcze czwarty rodzaj masz takie ? https://www.fotosik.pl/zdjecie/9b852a413eaf1cc0 |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
| |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2019-12-06, 15:19
|
|
|
| LukF napisał/a: | Ilość do tankowania naturalnie tak można wyliczyć. Dzięki.
Co do zakupu legalnej butli do tankowania za 1 000PLN to w moim przypadku sens może mieć zakup 2 szt. za 2 000PLN... Bo niby jak przy moich potrzebach mam używać jednej butli zwykłej i jednej do tankowania... Na nartach w zimie na jednej butli nie da się wyżyć...
A 2 000PLN to jednak za drogo. Mój patent z przejściówkami wyniesie z 200zl. Też na legalu |
Też mam Duocontrol i Moim zdaniem warto mieć choć jedną bo po ostatnich niskich temperaturach butle z LPG marzną . Więc ustawiam podstawowe zasilanie na butlę z LPG a czysty propan na rezerwie.
ps. co do ilości to tak moja butla kompozytowa czyli 19l (stalowa 22l) pierwsze tankowanie według książki a następne między 15-16litrów tylko i zawór odbija czyli taka 3 litry gazu nie odparowuje do fazy lotnej troszkę inaczej niż w samochodzie. |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
| |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2019-12-06, 19:41
|
|
|
| U mnie kompozytowa przezroczysta to tankuje pod załamanie butli i ok .Nowa lodówka od Marcina już chodzi na 12 i gazu z pewnością starczy na cały rok do gotowania i ciepłej wody |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 550/428 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2019-12-06, 20:39
|
|
|
Eler1,
Dzięki, mam wszystkie 4 złączki z Twojego zdjęcia
Jutro testy na polskiej stacji gazowej, tankuję LPG do pustej butli i zostanie zużyty w (nie moim) domu do gotowania |
| |
|
|
|
 |
chris_66
weteran
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Cze 2007 Piwa: 16/36 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 2019-12-06, 21:14
|
|
|
[quote="eler1"] | LukF napisał/a: | | .........następne między 15-16litrów tylko i zawór odbija czyli taka 3 litry gazu nie odparowuje do fazy lotnej................ |
w sumie to dziwne
z drugiej strony widocznie tyle jest syfu różnego w gazie, że nie pozwala do końca odparować
i warto by co jakiś czas (kilka tankowań) odwórcić butlę, zostawić ją na trochę i wypuścić wszystko do końca żeby pozbyć sie tego syfu
kiedyś zrobiłem tak z 5kg butlą, udało się odcedzić prawie szklankę mazi olejowo-śmieciowej - od tamtej pory własne butle tak czyszczę co jakis czas |
_________________ Yossarian ani razu nie przyszedł pomóc przy budowie, za to później, gdy klub już ukończono, przychodził bardzo często, i Yossariana przepełniało uczucie niekłamanej dumy, ilekroć spojrzał na nią i pomyślał, że nawet nie kiwnął palcem przy jej wznoszeniu. |
|
|
|
 |
Fordek
stary wyga
Twój sprzęt: Eura Mobil PT 696 EB
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Cze 2014 Piwa: 14/5 Skąd: Wyszków
|
Wysłany: 2019-12-06, 22:16
|
|
|
Czy bezpiecznie Czy niebezpiecznie - oto jest pytanie . Minęło już dobrych kilka lat jak na wielu stacjach paliwowych można było napełnić butle stalowe 11 litrowe - wlewali zawsze 20 litrów gazu . Później zabronili lecz chyba ze względów finansowych a nie bezpieczeństwa : !: |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

|
Wysłany: 2019-12-07, 06:23
|
|
|
| Chyba odwrotnie: bezpieczeństwa a nie finansowych. Bo do zasilania aut gaz jest chyba z akcyzą a do domu nie? |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2019-12-07, 10:44
|
|
|
Mi tam zawsze, poza Polską, wychodziło, że gaz na stacji jest tańszy niż wymiana butli. Czy to we Włoszech czy UK. Gaz na stacji np. 0,50-0,60 za litr, do butli 11kg wchodzi np. 20l czyli kosztuje dyszkę, a wymiana butli w IT to był koszt 26-29 euro. Czyli na stacji mniej niż połowa ceny.
W UK wymiana butli 6kg coś koło 20 kilku £. 6kg butla to z 10-11l gazu, więc koszt na stacji mając taki zawór wyjdzie około 6-7£. Tu już 1/3 ceny wymiany.
Ja wolę budować i użytkować kampery bez gazu. Poprzednie miały jeszcze kuchenki na gaz, ale kolejny, powstający będzie już 100% No Gas. I po problemie.
Kuchenki poprzerabiałem na gaz z kartuszy.
Tutaj przepis ze stycznia 2016, czyli aktualnie sprawdzony i przetestowany przez niemal 4 lata:
Amica na gaz z puszek czyli gotujemy na kartuszach
Jeżeli ktoś ma tylko kuchenkę na gaz, to w powyższy sposób można bardzo łatwo pozbyć się butlanego balastu i problemów. Jeśli i inne urządzenia na gaz, to kartusz to za mało.
Ja wolę tylko prąd i diesel. Znika problem z niepotrzebnym żelastwem i szukaniem gdzie i jak do tego żelastwa gaz napełnić
a i do tego 2 butle 11kg, to jakieś około 50kg balastu, którego może nie być
zlo02006.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 9 raz(y) 136,09 KB |
|
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
| |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 333/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2019-12-10, 10:11
|
|
|
| Ta druga beczułka jest hiszpańska. Jak nie przypilnuje to Hiszpan tankuje mi 23litry i pokazuje ze jeszcze jest poduszka powietrzna.Sam tankuje tylko 21litrów. |
|
|
|
 |
ZbigStan
Kombatant

Twój sprzęt: Frankia I 65 SD
Nazwa załogi: Taborygenii, fani Frani.
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Gru 2013 Piwa: 1175/334 Skąd: Opole
|
Wysłany: 2019-12-12, 08:52
|
|
|
| Pomysł ciekawy. Przy dłuższym wyjeździe zawsze pojawia się problem z brakiem gazu. Mam już butle D, I, F i z nich korzystam. Tankowanie z dystrybutora jest łatwe. Proszę o informację jak zachowuje się gaz z dystrybutora w warunkach zimowych, np. gdy na zewnątrz jest minus 20 stopni, a takich temperatur już na wyjazdach narciarskich doświadczyłem. Latem tych problemów nie będzie. W Grecji tankowalem na LPG do butli. Pozdrawiam i ciekaw jestem wrażeń z Sierra Newada. |
_________________ Grecja 2019
Normandia 2019
Czechy 2019
Narty, Włochy 2020 |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

|
Wysłany: 2019-12-12, 15:00
|
|
|
ZbigStan,
Napiszę informacje praktyczne w moim wątku w dziale Hiszpania, z domu ruszamy za tydzień.
Tankowanie próbne w PL było wczoraj, stresu zero jak nikt nie widzi zwykłej butli... |
| |
|
|
|
 |
haleco
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Rimor evo sound
Nazwa załogi: Haleco
|
|
|
|
 |
yamah
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-S plus
Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Sty 2019 Piwa: 266/108 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2019-12-23, 23:17
|
|
|
Dzisiaj identyczną od papamili zamontowałem .Jutro rano pierwsze tankowanie i..próba ognia |
_________________ Ten kto żyje widzi dużo..ten kto podróżuje widzi więcej
-------------------------------------------------------------------------------
był Ducato 2,5 Burstner na próbę.. Pilote Explorateur715...zostało Carthago Chic-S plus
 |
|
|
|
 |
yamah
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-S plus
Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Sty 2019 Piwa: 266/108 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2019-12-27, 21:55
|
|
|
Butla zamontowana :
pierwsze tankowanie było..kamper cały
jedyne co zauważyłem to na kuchence nie odpala za pierwszym razem |
_________________ Ten kto żyje widzi dużo..ten kto podróżuje widzi więcej
-------------------------------------------------------------------------------
był Ducato 2,5 Burstner na próbę.. Pilote Explorateur715...zostało Carthago Chic-S plus
 |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

|
Wysłany: 2019-12-28, 12:23
|
|
|
| A ja będę dziś lub jutro testował tankowanie w Hiszpanii bo właśnie skończyła nam się pierwsza butla. Dam znać. Oczywiście wlew gazu pomysłu autora wątku zrobiony przez PL gazownika |
| |
|
|
|
 |
|
|