|
|
|
Chcę założyć solar |
| Autor |
Wiadomość |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 239/195 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2024-06-07, 17:22
|
|
|
Tylko dach tym papierkiem, czy uchwyty również ?
Zastanawia mnie kolejność montowania tego wszystkiego. Najpierw instalacja w środku, na gotowo, tak ? Wyprowadzone kable na dach, zagniecione wtyczki ?
Bo po przyklejeniu panela nie dostaniemy się pod spód żeby połączyć.
Gdzie upychacie wtyczki ? Pod spodem panela zapewne. Ale nie powinny leżeć na dachu ze względu na wodę. Jak to mocujecie ?'
Jaka dziura pod przelotką ? Minimalna, na dwa kabelki ? Czy większą bo dajecie jakiegoś peszla?
Jak w środku prowadzicie kable, jak maskujecie na ścianie ?
MPPT będzie koło okna nad łóżkiem. Nie może być w szafce, bo się grzeje. Od tego odchodzi 6 kabli.
Szerokie to jest na.jakies 20 cm.
Jak to macie ukryte ? Jakieś kanały kablowe ?
Laickie pytania, ale nie widziałem tego na oczy
Dzięki za fachowe porady. Tobie i wszystkim, którzy piszą. Niestety, same porażki, aż wstyd się przyznać.
Instalacja rozgrzebana, bo są podciągane jakieś nie oryginalne kable. Ciężko mi to rozeznać.
Dziś, przy próbie przykręcenia uchwytów urwałem łeb śruby, a .... później drugiej. ☹️ Złamałem też dwa wiertła. ☹️
A w niedzielę lecę, więc chyba odpuszczę teraz.
Najpierw skompletuję cały osprzęt, bo nadal nie mam bezpieczników i hebla.
Byłoby mi łatwiej , gdybym sobie popatrzył, jak ktoś ma zrobione, bo jestem wzrokowcem 😉 Niestety, w okolicy nie mam kolegów z kamperami. |
_________________ "Nie szukaj przeszkód, szukaj możliwości"
Darson ®
 |
|
|
|
 |
Rudiger
doświadczony pisarz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Wrz 2023 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: z warsztatu
|
Wysłany: 2024-06-07, 20:04
|
|
|
Panowie, wy ty opowiadacie o primerach i masach klejących - to trzeba rozpatrywać w kwestii do czego kleimy panele czy też uchwyty.
Przyklej je do Ducato/trojaczki w których lakiery miały tendencję do łuszczenia się (także po 2006, także i po kolejnym lifcie) do panel odejdzie z masą, primerem i lakierem.
Darson, montując panel weź pod uwagę jego ewentualną wymianę czyli możliwość odkręcenia/podniesienia. Może być konieczność poprawienia wtyczki, może zmieni się koncepcja. Nie rób "nierozbieralnie" bo to tylko chiński wyrób te wszystkie panele, sterowniki i inne cuda
Ja wtyczki panelowe umieściłem pod panelem, wtyczki mają uszczelki, jedynie przymocowałem Ducttapem wtyczki do dachu by nie stukały.
Wejście do busa typową plastikową przelotką do solarów, poziomą, Klejona do dachu, pod panelem. Otwór w blasze większy niż kable i włożone gumowe przelotki.
Co do lokalizacji MMPT nad łóżkiem - mój w okresie zachodu słońca wydaje bardzo cichy pisk, ledwo słyszalny, wysokie częstotliwości. Syn mówi, że go to drażni. Po zachodzie słońca cisza - nie wiem, może mój egzemplarz tylko tak ma. |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 199/164 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2024-06-07, 20:55
|
|
|
| Rudiger napisał/a: | ..............
Przyklej je do Ducato/trojaczki w których lakiery miały tendencję do łuszczenia się (także po 2006, także i po kolejnym lifcie) do panel odejdzie z masą, primerem i lakierem.
|
Ale to chyba nie dotyczy kampera Darsona.......doczytaj... On ma normalnego kampera a nie blaszankę |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
Rudiger
doświadczony pisarz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Wrz 2023 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: z warsztatu
|
Wysłany: 2024-06-07, 21:23
|
|
|
A no tak, no tak, nie doczytałem. Mam tylko pauperski wóz cygański, o wybaczenie proszę, błądziłem Waszmość.
Gdzie mi do Waszych KAMPERÓW!
|
|
|
|
 |
adaml61
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Sty 2017 Piwa: 175/134 Skąd: LUBUSKIE- FSD
|
Wysłany: 2024-06-08, 06:51
|
|
|
| Rudiger napisał/a: | | panel odejdzie z masą, primerem i lakierem. | Szyba przyklejona jest do tego samego lakieru i jakoś nikomu nie odpadła , ja na swoim mam przyklejone panele 20 lat temu , farba spadła z całego a panele trzymają się dalej , podstawa to dobrze przygotowane podłoże pod klej i koniecznie aktywator i primer i klejenie w suchym miejscu , aby klej przed położeniem uchwytów nie złapał wilgoci , inaczej albo się uda albo nie , troszkę szyb i innych gadżetów przykleiłem i tam gdzie były zachowane procedury nigdy nic się nie działo ,a znam wiele przypadków gdzie zaoszczędzono na aktywatorze i primerze i się odklejało . |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 11 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 68/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2024-06-08, 07:43
|
|
|
Szkoły są dwie. Możesz wszystko złożyć / cały solar, podpórki i przewody/ i kleić już złożony ale potrzebujesz pomocnika bo tak dużego nie dasz rady sam dobrze ustawić .
Albo tak jak ja robiłem. Czyli kleiłem w precyzyjnie wyznaczonych miejscach najpierw podpórki. Potem je przykręcałem także dlatego aby się nie przesuwały przypadkowo na kleju. I jak wszystkie podpórki były przyklejone układałem na nich solar. Następnego dnia jak wszystko wyschło dopiero dokręcałem solar do tych plastikowych podpórek.
Co do kabli i montażu. Oryginalny solar ma kable chyba z półtora metra . To wystarczające aby po montażu spokojnie złożyć wtyczki . Przelotka trzeba oczywiście wkleić wcześniej.
Nadmiar kabla i wtyczki wsadziłem pod solar skręcony trytytkami aby przewody nie miały luzu.
A tym papierem ściernym i acetonem dach i te duże plastikowe powierzchnie . I dobrze wytrzeć aby nie było kurzu i wiórek.
Co do przejścia przez dach jeżeli nie planujesz więcej instalacji / kabli/ to rób otwór minimalny czyli na dwa kable. Nie ma sensu dawać peszla bo te kable nie będą się ruszać/ chyba że chodzi o estetykę . Instalacja za mppt- to już sprawa indywidualna. U mnie wychodzą tylko dwa kable / nie korzystam z tych dodatkowych wyjść z mppt. Bo dla mnie nie mają sensu. Dwa kable u mnie są schowane w szafkach aż do podłogi a potem jak już pisałem dziurą w podłodze , peszel i pod podwoziem prowadzę do miejsca gdzie jest akumulator i znowu dziura aby przejść przez podłogę. Te wejścia i peszel kleiłem na sikę . W środku kampera to kwestia estetyki . Można szafkami spinając trytytkami, można w peszel …
Co do lokalizacji mppt. - ja mam pomiędzy górnymi szafkami bo … tak to miejsce było zaprojektowane na mppt. Ale jeżeli u Ciebie nie ma takiego miejsca to może być gdzieś przy podłodze albo w innym miejscu gdzie Ci pasuje. Mppt potrzebuje chłodzenia ale bez przesady. Przy podłodze np są zawsze niższe temp niż na górze . Inną zaleta tego rozwiązania jest taka że ciągniesz od solara dwa kable np 4 lub 6 mm2 i możesz to zamaskować listwą do przewodów elektrycznych . A potem kable do lifepo4 puścić dołem . |
| |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

|
Wysłany: 2024-06-18, 12:01
|
|
|
Drążę temat dalej 😉
Sprawdziłem w katalogu. Alternator mojego Ducato daje 140 A.
Orkaaa, czy potrzebuję ten ogranicznik ?
Chcę również zamontować separator. Znalazłem w sieci takie rozwiązanie:
https://youtu.be/21KYxlS1U6E?si=ZFV4kVykI52C_KSG
Może ktoś się wypowie na temat skuteczności, niezawodności itp. ?
Płyną już różne gadżety z Chin.
W wolnej chwili narysuję jakiś schemat z.bezpiecznikami. |
Darson ®
 |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

|
Wysłany: 2024-07-04, 07:35
|
|
|
| Andrzej 73 napisał/a: | przetrzyj delikatnie papierkiem ściernym o małej gradacji 800-1000 miejsce w którym przykleisz mocowania solara. Następnie primer schnie w zależności od temperatury otoczenia od 1 minuty do 5.
Ważne żeby nie nawalić masy klejącej zbyt grubo. Maksymalnie do dwóch mm. taka powinna być grubość spoiny po dociśnięciu elementu. |
Dziś nie pada. Chcę przykleić panel.
Dopytam jeszcze o ten primer. Mam odczekać aż wyschnie i dopiero kleić, tak ?
Z tą spoiną to też trochę kłopot.
Podczas przymiarki wyszło, że dach jest minimalnie opadnięty w miejscu środkowego uchwytu. W pobliżu okna dachowego.
Jak dociskaliście po przyklejeniu ? Chyba nie cegłami ? 😁
Poproszę o jakiś dobry (i bezpieczny dla panela) pomysł.
Jak długo trzeba czekać ?
Nie chcę jeździć autem po przyklejeniu, więc nie wiem czy parkować pod dachem na dwa dni , czy zostawić na zewnątrz ? |
Darson ®
 |
| |
|
|
|
 |
adaml61
weteran

|
Wysłany: 2024-07-04, 07:43
|
|
|
| Zadzwoń to Ci powiem . |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Speedo
trochę już popisał
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Gru 2023 Piwa: 4/1 Skąd: lubuskie
|
Wysłany: 2024-07-04, 10:54
|
|
|
| primer musi wyschnąć ale to moment jest, 10min, panel sobie dociśnij bańkami plastikowymi z wodą 5l, pod dachem parkować nie musisz, klej się utwardza pochłaniając wilgoć z otoczenia |
|
|
|
 |
adaml61
weteran

|
Wysłany: 2024-07-04, 12:42
|
|
|
| Speedo napisał/a: | | panel sobie dociśnij bańkami plastikowymi z wodą 5l | Sam sobie dociśnij , sika pod wpływem ciężary wycieknie i będzie kupa . |
| |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 339/86 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2024-07-06, 11:39
|
|
|
Darson, Nie wiem jak to wytłumaczyć dociskamy tak aby spoina była 2-3 mm. Primera użyłem może ze dwa razy w życiu. Czekałem aż wyschnie i kleiłem. Nie dociskaj żadnymi obciążnikami , spoina ma funkcję łączenia . Jak dociśnięta będzie długi czas to powoli wylezie i dupa z całej roboty.
Pamiętaj nie klej na słońcu i w temperaturze powyżej 25 stopni i nie niższej jak 10 st. |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
adaml61
weteran

|
Wysłany: 2024-07-06, 12:09
|
|
|
| Andrzej 73 napisał/a: | | Primera użyłem może ze dwa razy w życiu | To ty jesteś szczęściarz , ja z racji wykonywanej profesji , dwa razy zdarzyło się nie użyć , na ryzyko klienta i po 2 latach odlazło w obydwu przypadkach .Jak kleję daję nie tylko primar , daje też aktywator święty spokój za 50 zł , jak klient się upiera to oświadczenie że na jego ryzyko , mogę wtedy nawet na gumę do żucia , zgodnie z sztuką ma być aktywator i primer . |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 339/86 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2024-07-06, 13:42
|
|
|
Nie zajmuje sie tym zawodowo , ale trochę solarów i innych akcesoriów zamontowałem bez Primera.
Papier ścierny o drobnej gradacji i benzyna ekstrakcyjna kilka razy przetarty element i podłoże do którego przyklejam. Nie miałem i nie mam info że coś odpadło. Ważne aby robić to w odpowiedniej temperaturze i pod dachem.
Powtarzam nie jestem profesjonalista i pewnie masz rację że taki proces z primerem i aktywatorem powinien być zachowany.
Dodam tylko że w obecnym kamperze też tak montowałem i już kilka lat sie trzyma i jest OK.
Antena , solary sprawdzałem w tym roku i ani w jednym nie widzę odklejenia. Może to przypadek , a może dobre wykonanie. |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
| |
|
|
|
 |
adaml61
weteran

|
Wysłany: 2024-07-06, 16:40
|
|
|
| Jesteś szczęściarz , przygotowanie to podstawa , i odpowiednio odtłuszczone , Za 50 zeta nie warto ryzykować . |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|