Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Budowa kampera na bazie blaszaka Peugeot Boxer L4H3
Autor Wiadomość
m4in77 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Jumper L4h2 2015
Piwa: 1/7
Wysłany: 2019-05-29, 11:22   

To żeś namieszał Panie :-P :wyszczerzony: Teraz to mam dopiero zagwozdkę :)

Edyta:
Ten wentylator fajny, tylko trochę duży.

Postaw piwo autorowi tego posta

Rumburak 
zaawansowany

Twój sprzęt: FFB Tabbert 560 Europa - Ducato I- 2,8idtd
Piwa: 40/22
Wysłany: 2019-05-29, 12:13   

Gdybym miał robić wentylację w blaszaku to chyba zdecydowałbym się na kolejny otwór w dachu, a okna dachowe pozostawił w spokoju. Może jakiś gotowy wentylator np. łazienkowy, nadmuchu ciepłego powietrza c.o., wentylator nagrzewnicy samochodowej ????
Może ktoś tutaj się zainspiruje:
https://allegro.pl/kategoria/klimatyzacja-i-wentylacja-wentylatory-111876?string=12v&bmatch=baseline-var-n-dict4-sort-sqm-bp-hou-1-3-0522
Generalnie zasada jest taka: im większa średnica tym obroty niższe, a tym samym mniejszy hałas...
Myśl, myśl kolego... :wyszczerzony:

Mam na stanie stery serwer Della, jak się włącza to podmuch jest jak z odkurzacza... dzisiaj się do niego dobiorę - zobaczę jaki wentylator tam siedzi

decumanus 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Piwa: 45/24
Wysłany: 2019-05-29, 15:56   

Rumburak napisał/a:

Generalnie zasada jest taka: im większa średnica tym obroty niższe, a tym samym mniejszy hałas...
Myśl, myśl kolego... :wyszczerzony:

Mam na stanie stery serwer Della, jak się włącza to podmuch jest jak z odkurzacza... dzisiaj się do niego dobiorę - zobaczę jaki wentylator tam siedzi

Ja robię mechaniczną z zaciagiem spod samochodu i rozprowadzenie rurą 50mm.. peszel taki. Spięte to będzie z rekuperacją (w innym temacie ).
Moje spostrzeżenia są takie, że najlepszy stary wiatrak z markowego zasilacza. Żadne gowniane AAB. Żadne wynalazki z Nowego elektronika. Nie ma co się silić na kupowanie mega cichych, jak można wiatrak zabudować zdala od ucha i wygluszyc. Drugie spostrzeżenie- wiatrak chodzi cały dzień. Nie daje się nadmiernie nagrzać budzie. Przy solarach prądu nie zal... wszak im cieplej tym więcej prądu. Ten serwer będzie super dawcą, tylko zabudować.
R
edit. jak ktos szuka wentylatora do okna doachowego, to dobrymi dawcami moga byc podstawki chlodzace do laptopow...

opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion

KASZUB 
weteran

Twój sprzęt: Samojebka ducato by KASZUB
Nazwa załogi: My
Piwa: 60/63
Wysłany: 2019-05-29, 20:11   

Tak czy inaczej wentyl w aucie to podstawa jeśli ktoś nie lubi klimy. Np jak ja... Tak jak piszesz decumanus, przy solarach może chodzić cały czas bo prądu powinno starczyć. Tak plan ma ja. W dzień wywiew w nocy nawiew. Testowałem ostatnio w nocy. Słońca jak na lekarstwo. Webasto chodziło 10h i tyle samo wentyl w dachu. Może z 2h mniej. Rano prądu nadal nadmiar. A aku kwasiak po pechowy wyładowania do 5V... I działa :bajer
Fajna opcja jest właśnie nadmuch i wydmuch. Innego wentylatora bym nie wkładał plus wiadomo regulacja obrotów. A mega funkcja byłby termostat. U mnie w oknie jest ale tylko otwiera okno i chyba przy 50 stopniach :shock:

reaven22 
weteran

Piwa: 128/14
Wysłany: 2019-05-29, 22:23   

KASZUB napisał/a:
Fajna opcja jest właśnie nadmuch i wydmuch.

Wystarczy nadmuch :) jak w jedną dziurę dmuchasz to nie ma siły z drugiej musi ciśnienie uciekać :)

Też mam stały nadmuch, na nagrzewnicy od webasta, wentylator pracuje na minimalnych obrotach, nie słychać go prawie wcale a ruch powietrza robi.
Zasilany z przetwornicy DC-DC prosto z panela PV. Jak jest słońce to kręci jak nie ma to nie chyba że ręcznie go włączę.

Kombinator 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Citroen Jumper 3.0 HDi 160KM H3L4
Piwa: 15/7
Wysłany: 2019-05-30, 08:46   

Zrobiłem u siebie wentylację mechaniczna opartą na wentylatorkach AAB nawiew z pod samochodu a wyciąg z boku auta. Jestem bardzo zadowolony. Testowane w warunkach zimowych zewnętrzna temperatura ok 0 w środku 22, trzy osoby + pies wielkogabarytowa, wszystkie okna zamknięte. Zero zaduchu komfortowo i jest czym oddychać.
Jesienią zrobię wersję 2.0 z rekuperacja
Co do samej wentylacji to ja uważam że zarówno wyciąg jak i nawiew mechaniczny są tak samo ważny. U mnie działa to na zasadzie symetrii: taki sam wentylator ciągnie jak i zasysa.
I jeszcze jedna uwaga co do doboru wentylatora: wymiana powietrza w pomieszczeniu powinna dokonywać się raz na godzinę czyli ok 20 m3. Ja dałem dwa wentylatory na wejście i wyjście o mocy o łącznej 120 m3 na godzinę. Sprawność przez to że wentylacja poprowadzona a jest rurami fi50 pewnie spada i zakładam że te 20 m3 na godzinę uzyskuje.
Cisza absolutna pobór prądu zerowy.
Przede mną testy letnie (bardziej interesujące większość ) ale zimę super się sprawdziła.

decumanus 
weteran

Wysłany: 2019-05-30, 09:00   

reaven22 napisał/a:
KASZUB napisał/a:
Fajna opcja jest właśnie nadmuch i wydmuch.

Wystarczy nadmuch :) jak w jedną dziurę dmuchasz to nie ma siły z drugiej musi ciśnienie uciekać :)

Zasadniczo tak, ale....
Po pierwsze musiałbyś mieć otwarty otwór którym swistaloby ci powietrze w sposób niekontrolowany. Po drugie gdzie byś go dał? A górze? Zimą ciepłe powietrze będzie nim uciekac... na dole? Latem chłodne powietrze będzie nim uciekać... Samochód jest nieszczelny wiec można to wykorzystać, ale przeważnie dołem - wiec latem ten sam problem. Kolejna sprawa jest wentylacja łazienki, każdy wie jak smrodek latem może zepsuć humor. Jak dasz tylko nawiew, to po otwarciu okien w upalne popoludnie łazienka przestanie być wentylowana... . Moim zdaniem upraszczanie wentylacji odbije się czkawką.
Kampery są niedoizolowane a przez to występuje w nich duża kontrast termiczny... ogrzewanie podłogowe pomaga zimą... truma z wiatrakiem pomaga kiedy działa.... lepiej zrobić parę rurek więcej i kontrolować klimat w środku.
R

Flag
weteran

Twój sprzęt: Transit jumbo
Piwa: 32/10
Wysłany: 2019-05-30, 17:06   

OD 11 lat używam takiego : WENTYLATOR przez 9 lat był w pionie na tylnych drzwiach a teraz w poziomie na dachu.
Po 11 latach częstego używania brak problemów.

KASZUB 
weteran

Twój sprzęt: Samojebka ducato by KASZUB
Nazwa załogi: My
Piwa: 60/63
Wysłany: 2019-05-30, 19:38   

Wydaje mi się z mojego skromnego doświadczenia, że za dużo nie ma co kombinować. To tak mała powierzchnia, że nie potrzeba wielkiego wysiłku żeby wymienić powietrze. Nie ma też dużo elemntow absorbujacych energię więc nie ma co się nagrzewac czy oziebiac. Więc instalacje tematyczne to tylko w celach hobbystycznych myślę, że budujemy. Ale ciekawy jestem obiektywnych opini waszych wynalazków. A nóż widelec coś będzie się sprawdzać nader dobrze. :spoko

dziwaczek 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Piwa: 58/18
Wysłany: 2019-05-30, 19:48   

Ja nabyłem taki http://pl.aliexpress.com/....1ec65c0fnHKVWR
chyba 8' wraz z regulatorem obrotów ze zmianą kierunku, marazie testowane na sucho bez regulatora. Mam zamiar wmontować w okno dachowe 40x40 wchodzi między klamki tak że da się uchylić okno. Mam pomysł aby go tak zamontować aby był za moskitierą w oknie - ale to kwestia czasu :idea

decumanus 
weteran

Wysłany: 2019-05-30, 22:14   

Flag napisał/a:
OD 11 lat używam takiego : WENTYLATOR przez 9 lat był w pionie na tylnych drzwiach a teraz w poziomie na dachu.
Po 11 latach częstego używania brak problemów.

Za tą cenę to musi ;)
Generalnie jak ktoś nie przewiduje użytkowania kampera zimą, wiatrak w dachu wystarczy, aczkolwiek warto byłoby mieć możliwość wstecznego ciągu. W dzień wyrzuca, w nocy pompuje.
Nie zapominajmy również ze niektórym wystarczy ciasny namiot i ciepły śpiwór, więc moze jednak nie ma co generalizowac
;)
R

kwlp 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Peugeot boxer l4h3
Piwa: 3/3
Wysłany: 2020-02-14, 00:35   

Siemanko. Długo mnie nie było. Kampera dalej posiadam i rozpocząłem modyfikacje. Muszę trochę tutaj odgrzać kotleta :)

Modyfikacje zrobiłem kilka dni temu to zamontowałem coś na wzór energobloku:
zamontowałem przekażnik PK-3P któy po podłaczeniu zasilania z zewnątrz odłącza przetwornice i przełącza napięcie z sieci oraz wyłacza całkowicie przetwornice, coś na wzór energobloku:

Teraz buduje bojler z rury kanalizacyjnej. Ma być tanio i dobrze :)
gdzie będzie grzałka grzejnikowa 600W tak abym mógł zasilić ją z przetwornicy.

No i teraz moje pytanie:
Bojler będzie miał pojemność 9L, czy to wystarcza ? czy za duży ? mogę zmniejszyć jeszcze albo zwiększyć. Nie wiem jaką wielkość mam zrobić.

Ogólnie nie wiem czy to dobry pomysł. Ale wsadziłem grzałkę do butelki 5L i nagrzała w 10 min. co prawda na górze była cieplejsza a na dole zimna. Ale myślę że jak dam pionowo ten bojlerek to będzie dobrze.

Druga sprawawa to muszę już wymienić akumulatory na jakieś głebokiego rozładowania 2x 100Ah. Co możecie polecić aby przeznaczony budżet mnie nie zjadł.

Zastanawiam się nad:
Trakcyjny 100Ah
albo
Jenox Hobby 100Ah

poniżej kilka fotek z budowy bojlerka.

smok_wawelski 
weteran

Piwa: 120/77
Wysłany: 2020-02-14, 04:53   

Tego trakcyjnego nie znam plusem głebokie rozładowanie, tego Jenoxa miałem - nie bardzo byłem zadowolony.
Katowałem sporo Bannera rózne pojemnosci - nie były głębokiego rozładowania ale je dość dobrze znosiły - byłem zadowolony z tej f-my

600W sporo - napisz proszę jak sie to będzie realnie sprawowało czy aku podołają a solar nadąży - pomysł fajny chętnie podkradnę :)

reaven22 
weteran

Piwa: 128/14
Wysłany: 2020-02-14, 09:51   

kwlp napisał/a:
Bojler będzie miał pojemność 9L, czy to wystarcza ? czy za duży ? mogę zmniejszyć jeszcze albo zwiększyć. Nie wiem jaką wielkość mam zrobić.

Według mnie za duży. Prysznic zużyjesz może 5l wody, da się spokojnie mniej.
W bojlerze zazwyczaj masz wyższą temperaturę niż potrzebujesz więc musisz mieszać z zimna co jeszcze dodatkowo powiększa objętość dostępnej ciepłej wody.

kwlp napisał/a:
Ale wsadziłem grzałkę do butelki 5L i nagrzała w 10 min. co prawda na górze była cieplejsza a na dole zimna. Ale myślę że jak dam pionowo ten bojlerek to będzie dobrze.

Dlatego grzałkę dajemy możliwie nisko, jeśli byś dał w połowie wysokości to poniżej grzałki woda będzie zimna.

Do grzania z 12V zastosował bym grzałkę 300W/12V jak w podgrzewaczach samochodowych. Ewentualnie 2szt, ale wg mnie 300W w zupełności wystarczy do boilerka 3-5L

kwlp 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Peugeot boxer l4h3
Piwa: 3/3
Wysłany: 2020-02-14, 10:14   

No właśnie mogłem kupić 300W. Chociaż z drugiej strony w naturze nic nie ginie a przełoży się na czas grzania do kiedy termostat odłączy grzałkę. A że mam przetwornice która pociągnie do 1500W to taka moc wydała mi się odpowiednia.

Co do budowy samego bojtera. Faktycznie zrobię go na długość grzałki. Czyli jak najmniejszy. Powinno wyjść 6L może trochę mniej.

Tylko z tą grzałką mam zagostkę. Wczoraj wsadziłem ją do butelki 5L jak było widać i włączyłem. Woda w górnej części bardzo szybko się nagrzała i zadziałał termostat ( już po 4 min zaczeła się lekko gotować przy szyjce butelki) Natomiast dolna część butelki była zimna.

I teraz tak mogę go zamontować w pozycji leżącej i grzałkę dać poziomo ale będzie ona gdzieś w połowie rury. I boje się że efekt będzie podobny do butelki że na dole będzie zimna.

Ale mogę także go zamontować Pionowo i Grzałka od dołu i wtedy także będzie ona symetrycznie na środku.

Jak polecacie Pionowo czy poziomo ?

Odpowiedz do tematu