Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
TANIE KAMPEROWANIE
Autor Wiadomość
nict 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ford Mondeo kombi MKII
Wysłany: 2012-04-18, 17:03   

Witam wszystkich pozytywnie zamotanych :spoko
Przedstawiam moją wersję taniego spania - 2 osoby dorosłe słusznych rozmiarów + dziecko lat 10 w Fordzie mondeo kombi MKII. Było to w zeszłym roku na parkingu w okolicach Karwi. Pierwszy taki nocleg w życiu, nie do końca przygotowany ale jak najbardziej pozytywny.

DSC07144.jpeg
Nasza sypialnia
Plik ściągnięto 100 raz(y) 126,44 KB

DSC07150.jpeg
Śniadanie na łonie natury
Plik ściągnięto 105 raz(y) 185,2 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

makdrajwer 
weteran
Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Piwa: 50/75
Wysłany: 2012-04-18, 18:49   

Ja "kamperowałem" w skodzie favorit a póżniej w samuraju. Piękne czasy ...

Witold Cherubin 
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Piwa: 81/48
Wysłany: 2012-04-18, 19:55   

makdrajwer napisał/a:
Ja "kamperowałem" w skodzie favorit a póżniej w samuraju. Piękne czasy ...

Moje "kamperowanie" zaczęło się od .... rowerów, :diabelski_usmiech na których z żoną jeździliśmy w weekendy na "zieloną trawkę" lub nad wodę, obładowani namiotem, materacami (dmuchanymi), śpiworami i sprzętem kampingowym (koher, naczynia, sztućce itd.) w promieniu do 50 km od domu, najczęściej nad Zalew Zegrzyński.

Kiedy się zmotoryzowaliśmy na początku lat 70-tych, nasza "gazela szos" (3-letnia Syrena 103) też była objuczana do granic możliwości i wędrowaliśmy nią po Polsce. Na bagażniku dachowym woziliśmy nie tylko namiot, materace i śpiwory, ale nawet składany kajak, kuchenkę i butlę gazową. To były piękne czasy .... :szeroki_usmiech

Natomiast przygotowując się do przejścia na emeryturę, mając 69 lat kupiłem w 2006 r. samochód kampingowy i nareszcie mogę teraz realizować swoje marzenia o swobodnym zwiedzaniu Polski i Europy.
Wcześniej nie mogłem tych marzeń realizować ze względu na sytuację rodzinną (chora, niepracująca żona, dwoje uczących się dzieci) i obowiązki służbowe (praca na 1,5 etatu, prace zlecone, nienormowany czas pracy i stawianie się na każde zawołanie w biurze, nie mówiąc o zaległych urlopach i odwoływaniu z urlopu nawet podczas pobytu za granicą). :evil:

Za to teraz od pięciu lat w pełni korzystam z wolności, jaką daje kamper i cieszę się życiem wolnego człowieka. :)
Moje motto życiowe brzmi "najlepiej jest kupować wspomnienia" i nie jest ważne ile one kosztują. One zostają na całe życie i się nigdy nie zepsują. :mrgreen:

Zgadzam się z przedmówcami KAMPEROWANIE JEST BARDZO FAJNE bo to jest sposób na ciekawe życie. Nie mam dzięki temu czasu żeby się zestarzeć, a właśnie skończyłem 75 lat. :wyszczerzony:

Pozdrawiam :spoko

Wyświetl szczegóły
łoś 
Kombatant
szary stary łoś

Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
Piwa: 79/24
Wysłany: 2012-04-18, 22:51   

Witold Cherubin napisał/a:
"najlepiej jest kupować wspomnienia"

Noooooooo!!!
Witoldzie, przeginasz. Kupować wspomnienia :?: :?: :?:
Mam tylko 15 lat mniej i wszystkie wspomnienia są moje. Nie odsprzedał bym tych złych, a tym bardziej tych dobrych. Nie żałuję przepitych dni i pracy po 24 na dobę.
Przeżyłem tyle ile chciałem. Kamperowałem na WSK Gil, n 126p(mam do dziś) w toyocie hiace (mam do dziś) i te wspomnienia mam pod ręką. Na chodzie.
Właśnie przygotowuję swój kącik wspomnień. Będzie o różnych wspomnieniach i o kamperowaniu też.
:spoko

woojtek 
doświadczony pisarz
___Byle do Przodu___

Twój sprzęt: Narazie poszukuję!
Nazwa załogi: Baranki
Piwa: 2/9
Wysłany: 2012-04-19, 06:04   

Ja tez sie podczpiam do tematu gdy nie mialem przyczpy to podrozowalem vw t4 caravelle box na dachu bagaznik na rowery kuchenka wiszącze kieszonki i rozlozenie tylnego dzialu i przedniego materac lub spiwor i spac mozna

szymek1967 
Kombatant

Twój sprzęt: VW colorado KARMANN
Nazwa załogi: rodzinka
Otrzymał 37 piw(a)
Wysłany: 2012-04-19, 10:48   

tanie kamperowanie ? :shock:

ps. czytać !

Europa chce podnieść ceny paliw | 19.04.2012 | 06:27

A A A

(fot. AFP)
Benzyna drożeje jak szalona praktycznie z dnia na dzień. A Unia Europejska? Zamiast walczyć z rosnącymi cenami, chce jeszcze mocniej wydrenować kieszenie kierowców! Zamierza nakazać wszystkim państwom Wspólnoty podniesienie o 22 eurocenty za litr, czyli prawie złotówkę, cenę oleju napędowego. Już dzisiaj będzie nad tym debatował Parlament Europejski. Taka podwyżka oznaczałaby, że na stacjach diesel kosztowałby już 7 złotych!

Wniosek, którym dziś ma zająć się europarlament, przygotowała Komisja Europejska. Eurourzędnicy wymyślili, że paliwa powinny być opodatkowane w sposób „odzwierciedlający ilość energii, którą mogą dostarczyć oraz wytwarzane przez nie zanieczyszczenia”. Co ten bełkot oznacza? Chodzi im o to, że olej napędowy jest wydajniejszy od benzyny, jednak bardziej od niej szkodliwy dla środowiska naturalnego, więc eurourzędnicy uznali, że wskazane jest podniesienie od 2013 roku minimalnej kwoty podatku na diesla. I to aż o 22 eurocenty. – Zmiana podatku pomoże też osiągnąć do roku 2020 założone cele w ochronie środowiska – tłumaczy Bruksela.

Jeśli Parlament Europejski zdecyduje o podwyższeniu podatku i zostanie on potem przyjęty przez poszczególne państwa, przez stacje całej Europy przetoczy się fala drastycznej, nagłej drożyzny. Wzrost cen nie tylko uderzy w kierowców indywidualnych, ale głównie w firmy transportowe, których pojazdy w większości mają silniki diesla. A to oznacza szybki wzrost cen praktycznie wszystkich produktów i usług.

Zobacz także
Średnia cena PB95 w ciągu miesiąca wzrosła o 14 gr
W Rzymie sprzedaż paliwa spadła o jedną czwartą
PKN Orlen na Litwie zakłada biznes ochroniarski
Obama wydaje wojnę spekulantom windującym w górę ceny benzyny
Ponad 6 zł za litr benzyny - to się już stało!

Przeciwko nowemu podatkowi już szykuje się szeroki front przeciwników. Prym w nim wiodą Niemcy. Mają o co walczyć, bo u nich 47 procent nowych samochodów dopuszczanych co roku do użytku to wozy z silnikiem diesla. Poza tym transport samochodowy jest w Niemczech ważniejszy niż kolejowy. Niemcy, których kanclerz nie popiera tego podatku, mogą liczyć na wsparcie także Belgów (tam 76 proc. nowych aut jeździ na ON) i Austriaków (51 proc. nowych aut to diesle).

- Konsekwencje dla kierowców, przedsiębiorców, dla wszystkich konsumentów są oczywiste: wzrost cen, spowolnienie popytu krajowego, przenoszenie przemysłu - powiedział Alexander Lambsdorff (46 l.), eurodeputowany niemiecki.

GregdeWal 
stary wyga

Twój sprzęt: ALIELIDOMEK IV - Globebus I2
Nazwa załogi: GA2E
Piwa: 50/45
Wysłany: 2012-04-19, 11:19   

:gwm :gwm :gwm :gwm :gwm :zastrzelic :zastrzelic :zastrzelic :zastrzelic :zastrzelic

Historia ALIDOMKU I
Wypociny nałogowca

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 256/624
Wysłany: 2012-04-19, 15:45   

szymek1967 napisał/a:
tanie kamperowanie ?

ps. czytać !

szymek 1967 znowu zaczynasz :evil: ,a taki był spokój bez Twoich rewelacji.
I gdzie ten ON po 8PLN na początku maja :haha:

szymek1967 
Kombatant

Twój sprzęt: VW colorado KARMANN
Nazwa załogi: rodzinka
Otrzymał 37 piw(a)
Wysłany: 2012-04-19, 16:01   

SlawekEwa napisał/a:
szymek1967 napisał/a:
tanie kamperowanie ?

ps. czytać !

szymek 1967 znowu zaczynasz :evil: ,a taki był spokój bez Twoich rewelacji.
I gdzie ten ON po 8PLN na początku maja :haha:

w gdziejowni :spoko

ps. spokoj to bedziesz miał .....
na wakacje :diabelski_usmiech

gryz3k 
Kombatant

Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Piwa: 580/322
Wysłany: 2012-04-19, 20:18   

Nie ma się co przejmować wzrostem cen ropki. Skoro mamy wojnę z Ruskimi /tak słyszałem od Polskiego parlamentarzysty/ to i tak przerobimy kamperki na wozy bojowe i ropka będzie przydziałowa. :haha: :haha: :haha:

Barbara i Zbigniew Muzyk 
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy
Piwa: 351/396
Wysłany: 2012-04-19, 21:06   

a to dobrze mi sie wydawalo ze szymek znowu sie zalogowal,czy tak wolno?

Track222 
weteran

Twój sprzęt: Była - Niewiadów n126
Nazwa załogi: Tracki
Piwa: 89/10
Wysłany: 2012-04-19, 21:15   

szymek1967 napisał/a:

..........
ps. spokoj to bedziesz miał .....
na wakacje :diabelski_usmiech

Jestem w 100% przekonany, że spokój będzie szybciej niż na wakacjach!!!

ekosmak.dabrowska 
weteran

Twój sprzęt: Ford Transit 94' Rimor
Nazwa załogi: Dziubki
Piwa: 26/115
Wysłany: 2012-04-19, 21:48   

szymek1967 napisał/a:
w gdziejowni

A co to?

kalinin 
weteran
mirek@kalinin.pl

Twój sprzęt: Laika Kreos 4012
Nazwa załogi: Kalinka
Piwa: 400/484
Wysłany: 2012-04-20, 05:22   

Czy atrybutem kamperowania nie jest pozytywne podejscie do życia? Rosna ceny paliw, ale na to nie mamy wpływu i narzekanie nic nie zmieni, bez sensu nakrecamy sie negatywnie. Znam kraje, ktore maja tansze paliwo ale nie chciałbym w tych krajach mieszkać. Tanie kamperwanie to najekonomiczniej pod domem, ale czy o to chodzi?

Witold Cherubin 
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Piwa: 81/48
Wysłany: 2012-04-20, 06:49   

kalinin napisał/a:
Czy atrybutem kamperowania nie jest pozytywne podejscie do życia? Rosna ceny paliw, ale na to nie mamy wpływu i narzekanie nic nie zmieni, bez sensu nakrecamy sie negatywnie. Znam kraje, ktore maja tansze paliwo ale nie chciałbym w tych krajach mieszkać. Tanie kamperwanie to najekonomiczniej pod domem, ale czy o to chodzi?

No właśnie, jeśli chcemy mieć jakieś nowe doznania, poznać nowe miejsca, które sami wybieramy z mapy lub przewodnika, albo po prostu zatrzymujemy się bo nam się podoba, to nie jest dla nas istotne ile to nas kosztuje, po prostu chcemy to robić, bo mamy taki a nie inny sposób na życie. :bigok
A że to kosztuje .... no cóż nie ma nic za darmo, :diabelski_usmiech ale jeżdżąc i zwiedzając zatrzymujemy w pamięci i na kartach pamięci naszych fotoaparatów obrazy i związane z nimi wspomnienia .... i to mam na myśli pisząc, że moje motto życiowe to "kupowanie" wspomnień. :szeroki_usmiech

I chyba z tym nie przeginam, o co mnie podejrzewa nasz kolega
łoś napisał/a:
Witoldzie, przeginasz. Kupować wspomnienia :?: :?: :?:
:-P

Jadąc kamperem ponosimy przecież jakieś koszty, ale za to z każdej podróży przywozimy nowe wspomnienia, które się nie psują i zawsze je możemy sobie przypomnieć, a w miarę upływu czasu stają się coraz piękniejsze :ok

Pozdrawiam :spoko

Odpowiedz do tematu