|
|
|
TANIE KAMPEROWANIE |
| Autor |
Wiadomość |
nict
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ford Mondeo kombi MKII
|
Wysłany: 2012-04-18, 17:03
|
|
|
Witam wszystkich pozytywnie zamotanych
Przedstawiam moją wersję taniego spania - 2 osoby dorosłe słusznych rozmiarów + dziecko lat 10 w Fordzie mondeo kombi MKII. Było to w zeszłym roku na parkingu w okolicach Karwi. Pierwszy taki nocleg w życiu, nie do końca przygotowany ale jak najbardziej pozytywny.
DSC07144.jpeg Nasza sypialnia |
 |
| Plik ściągnięto 100 raz(y) 126,44 KB |
DSC07150.jpeg Śniadanie na łonie natury |
 |
| Plik ściągnięto 105 raz(y) 185,2 KB |
|
|
|
|
 |
makdrajwer
weteran Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Maj 2011 Piwa: 50/75 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2012-04-18, 18:49
|
|
|
| Ja "kamperowałem" w skodzie favorit a póżniej w samuraju. Piękne czasy ... |
_________________ keep calm and dance
 |
|
|
|
 |
Witold Cherubin
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Mar 2007 Piwa: 81/48 Skąd: Warszawa-Międzylesie
|
Wysłany: 2012-04-18, 19:55
|
|
|
| makdrajwer napisał/a: | | Ja "kamperowałem" w skodzie favorit a póżniej w samuraju. Piękne czasy ... |
Moje "kamperowanie" zaczęło się od .... rowerów, na których z żoną jeździliśmy w weekendy na "zieloną trawkę" lub nad wodę, obładowani namiotem, materacami (dmuchanymi), śpiworami i sprzętem kampingowym (koher, naczynia, sztućce itd.) w promieniu do 50 km od domu, najczęściej nad Zalew Zegrzyński.
Kiedy się zmotoryzowaliśmy na początku lat 70-tych, nasza "gazela szos" (3-letnia Syrena 103) też była objuczana do granic możliwości i wędrowaliśmy nią po Polsce. Na bagażniku dachowym woziliśmy nie tylko namiot, materace i śpiwory, ale nawet składany kajak, kuchenkę i butlę gazową. To były piękne czasy ....
Natomiast przygotowując się do przejścia na emeryturę, mając 69 lat kupiłem w 2006 r. samochód kampingowy i nareszcie mogę teraz realizować swoje marzenia o swobodnym zwiedzaniu Polski i Europy.
Wcześniej nie mogłem tych marzeń realizować ze względu na sytuację rodzinną (chora, niepracująca żona, dwoje uczących się dzieci) i obowiązki służbowe (praca na 1,5 etatu, prace zlecone, nienormowany czas pracy i stawianie się na każde zawołanie w biurze, nie mówiąc o zaległych urlopach i odwoływaniu z urlopu nawet podczas pobytu za granicą).
Za to teraz od pięciu lat w pełni korzystam z wolności, jaką daje kamper i cieszę się życiem wolnego człowieka.
Moje motto życiowe brzmi "najlepiej jest kupować wspomnienia" i nie jest ważne ile one kosztują. One zostają na całe życie i się nigdy nie zepsują.
Zgadzam się z przedmówcami KAMPEROWANIE JEST BARDZO FAJNE bo to jest sposób na ciekawe życie. Nie mam dzięki temu czasu żeby się zestarzeć, a właśnie skończyłem 75 lat.
Pozdrawiam |
_________________ Witek |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
łoś
Kombatant szary stary łoś
Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
|
Wysłany: 2012-04-18, 22:51
|
|
|
| Witold Cherubin napisał/a: | | "najlepiej jest kupować wspomnienia" |
Noooooooo!!!
Witoldzie, przeginasz. Kupować wspomnienia
Mam tylko 15 lat mniej i wszystkie wspomnienia są moje. Nie odsprzedał bym tych złych, a tym bardziej tych dobrych. Nie żałuję przepitych dni i pracy po 24 na dobę.
Przeżyłem tyle ile chciałem. Kamperowałem na WSK Gil, n 126p(mam do dziś) w toyocie hiace (mam do dziś) i te wspomnienia mam pod ręką. Na chodzie.
Właśnie przygotowuję swój kącik wspomnień. Będzie o różnych wspomnieniach i o kamperowaniu też.
|
|
|
|
 |
woojtek
doświadczony pisarz ___Byle do Przodu___

Twój sprzęt: Narazie poszukuję!
Nazwa załogi: Baranki
|
Wysłany: 2012-04-19, 06:04
|
|
|
| Ja tez sie podczpiam do tematu gdy nie mialem przyczpy to podrozowalem vw t4 caravelle box na dachu bagaznik na rowery kuchenka wiszącze kieszonki i rozlozenie tylnego dzialu i przedniego materac lub spiwor i spac mozna |
_________________ Pozdrawiam! Pisze nie poprawnie po polsku! |
|
|
|
 |
szymek1967
Kombatant

Twój sprzęt: VW colorado KARMANN
Nazwa załogi: rodzinka
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Lis 2011 Otrzymał 37 piw(a) Skąd: zielona gora
|
Wysłany: 2012-04-19, 10:48
|
|
|
tanie kamperowanie ?
ps. czytać !
Europa chce podnieść ceny paliw | 19.04.2012 | 06:27
A A A
(fot. AFP)
Benzyna drożeje jak szalona praktycznie z dnia na dzień. A Unia Europejska? Zamiast walczyć z rosnącymi cenami, chce jeszcze mocniej wydrenować kieszenie kierowców! Zamierza nakazać wszystkim państwom Wspólnoty podniesienie o 22 eurocenty za litr, czyli prawie złotówkę, cenę oleju napędowego. Już dzisiaj będzie nad tym debatował Parlament Europejski. Taka podwyżka oznaczałaby, że na stacjach diesel kosztowałby już 7 złotych!
Wniosek, którym dziś ma zająć się europarlament, przygotowała Komisja Europejska. Eurourzędnicy wymyślili, że paliwa powinny być opodatkowane w sposób „odzwierciedlający ilość energii, którą mogą dostarczyć oraz wytwarzane przez nie zanieczyszczenia”. Co ten bełkot oznacza? Chodzi im o to, że olej napędowy jest wydajniejszy od benzyny, jednak bardziej od niej szkodliwy dla środowiska naturalnego, więc eurourzędnicy uznali, że wskazane jest podniesienie od 2013 roku minimalnej kwoty podatku na diesla. I to aż o 22 eurocenty. – Zmiana podatku pomoże też osiągnąć do roku 2020 założone cele w ochronie środowiska – tłumaczy Bruksela.
Jeśli Parlament Europejski zdecyduje o podwyższeniu podatku i zostanie on potem przyjęty przez poszczególne państwa, przez stacje całej Europy przetoczy się fala drastycznej, nagłej drożyzny. Wzrost cen nie tylko uderzy w kierowców indywidualnych, ale głównie w firmy transportowe, których pojazdy w większości mają silniki diesla. A to oznacza szybki wzrost cen praktycznie wszystkich produktów i usług.
Zobacz także
Średnia cena PB95 w ciągu miesiąca wzrosła o 14 gr
W Rzymie sprzedaż paliwa spadła o jedną czwartą
PKN Orlen na Litwie zakłada biznes ochroniarski
Obama wydaje wojnę spekulantom windującym w górę ceny benzyny
Ponad 6 zł za litr benzyny - to się już stało!
Przeciwko nowemu podatkowi już szykuje się szeroki front przeciwników. Prym w nim wiodą Niemcy. Mają o co walczyć, bo u nich 47 procent nowych samochodów dopuszczanych co roku do użytku to wozy z silnikiem diesla. Poza tym transport samochodowy jest w Niemczech ważniejszy niż kolejowy. Niemcy, których kanclerz nie popiera tego podatku, mogą liczyć na wsparcie także Belgów (tam 76 proc. nowych aut jeździ na ON) i Austriaków (51 proc. nowych aut to diesle).
- Konsekwencje dla kierowców, przedsiębiorców, dla wszystkich konsumentów są oczywiste: wzrost cen, spowolnienie popytu krajowego, przenoszenie przemysłu - powiedział Alexander Lambsdorff (46 l.), eurodeputowany niemiecki. |
_________________ szymek1967 |
|
|
|
 |
GregdeWal
stary wyga

Twój sprzęt: ALIELIDOMEK IV - Globebus I2
Nazwa załogi: GA2E
|
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 256/624 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2012-04-19, 15:45
|
|
|
| szymek1967 napisał/a: | tanie kamperowanie ?
ps. czytać ! |
szymek 1967 znowu zaczynasz ,a taki był spokój bez Twoich rewelacji.
I gdzie ten ON po 8PLN na początku maja |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
szymek1967
Kombatant

Twój sprzęt: VW colorado KARMANN
Nazwa załogi: rodzinka
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Lis 2011 Otrzymał 37 piw(a) Skąd: zielona gora
|
Wysłany: 2012-04-19, 16:01
|
|
|
| SlawekEwa napisał/a: | | szymek1967 napisał/a: | tanie kamperowanie ?
ps. czytać ! |
szymek 1967 znowu zaczynasz ,a taki był spokój bez Twoich rewelacji.
I gdzie ten ON po 8PLN na początku maja |
w gdziejowni
ps. spokoj to bedziesz miał .....
na wakacje |
_________________ szymek1967 |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 05 Wrz 2010 Piwa: 580/322 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2012-04-19, 20:18
|
|
|
Nie ma się co przejmować wzrostem cen ropki. Skoro mamy wojnę z Ruskimi /tak słyszałem od Polskiego parlamentarzysty/ to i tak przerobimy kamperki na wozy bojowe i ropka będzie przydziałowa. |
|
|
|
 |
Barbara i Zbigniew Muzyk
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 23 Lip 2010 Piwa: 351/396 Skąd: krakow
|
Wysłany: 2012-04-19, 21:06
|
|
|
| a to dobrze mi sie wydawalo ze szymek znowu sie zalogowal,czy tak wolno? |
|
|
|
 |
Track222
weteran

Twój sprzęt: Była - Niewiadów n126
Nazwa załogi: Tracki
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Maj 2009 Piwa: 89/10 Skąd: Krosno
|
Wysłany: 2012-04-19, 21:15
|
|
|
| szymek1967 napisał/a: |
..........
ps. spokoj to bedziesz miał .....
na wakacje |
Jestem w 100% przekonany, że spokój będzie szybciej niż na wakacjach!!! |
_________________ „Panie, daj mi siłę, abym zmienił to, co zmienić mogę; daj mi cierpliwość, abym zniósł to, czego zmienić nie mogę, i daj mi mądrość, abym odróżnił jedno od drugiego.” - Marek Aureliusz
 |
|
|
|
 |
ekosmak.dabrowska
weteran

Twój sprzęt: Ford Transit 94' Rimor
Nazwa załogi: Dziubki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Sty 2009 Piwa: 26/115 Skąd: toruń
|
Wysłany: 2012-04-19, 21:48
|
|
|
| szymek1967 napisał/a: | | w gdziejowni |
A co to? |
_________________ Jak chcesz rozśmieszyć Pana Boga to opowiedz Mu
o swoich planach |
|
|
|
 |
kalinin
weteran mirek@kalinin.pl
Twój sprzęt: Laika Kreos 4012
Nazwa załogi: Kalinka
Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 400/484 Skąd: Jedlińsk k/Radomia
|
Wysłany: 2012-04-20, 05:22
|
|
|
| Czy atrybutem kamperowania nie jest pozytywne podejscie do życia? Rosna ceny paliw, ale na to nie mamy wpływu i narzekanie nic nie zmieni, bez sensu nakrecamy sie negatywnie. Znam kraje, ktore maja tansze paliwo ale nie chciałbym w tych krajach mieszkać. Tanie kamperwanie to najekonomiczniej pod domem, ale czy o to chodzi? |
_________________ Rozum przychodzi z wiekiem, najczęściej jest to wieko trumny. |
|
|
|
 |
Witold Cherubin
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Mar 2007 Piwa: 81/48 Skąd: Warszawa-Międzylesie
|
Wysłany: 2012-04-20, 06:49
|
|
|
| kalinin napisał/a: | | Czy atrybutem kamperowania nie jest pozytywne podejscie do życia? Rosna ceny paliw, ale na to nie mamy wpływu i narzekanie nic nie zmieni, bez sensu nakrecamy sie negatywnie. Znam kraje, ktore maja tansze paliwo ale nie chciałbym w tych krajach mieszkać. Tanie kamperwanie to najekonomiczniej pod domem, ale czy o to chodzi? |
No właśnie, jeśli chcemy mieć jakieś nowe doznania, poznać nowe miejsca, które sami wybieramy z mapy lub przewodnika, albo po prostu zatrzymujemy się bo nam się podoba, to nie jest dla nas istotne ile to nas kosztuje, po prostu chcemy to robić, bo mamy taki a nie inny sposób na życie.
A że to kosztuje .... no cóż nie ma nic za darmo, ale jeżdżąc i zwiedzając zatrzymujemy w pamięci i na kartach pamięci naszych fotoaparatów obrazy i związane z nimi wspomnienia .... i to mam na myśli pisząc, że moje motto życiowe to "kupowanie" wspomnień.
I chyba z tym nie przeginam, o co mnie podejrzewa nasz kolega
| łoś napisał/a: | Witoldzie, przeginasz. Kupować wspomnienia |
Jadąc kamperem ponosimy przecież jakieś koszty, ale za to z każdej podróży przywozimy nowe wspomnienia, które się nie psują i zawsze je możemy sobie przypomnieć, a w miarę upływu czasu stają się coraz piękniejsze
Pozdrawiam |
_________________ Witek |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|