|
|
Przesunięty przez: janusz 2012-08-09, 12:26 |
Szwecja 2012 |
Autor |
Wiadomość |
martini44
Kombatant

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Piwa: 72/171 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2011-11-18, 15:23
|
|
|
darboch, oj mam mam ale wiadomosci nigdy za wiele i jak wam sie coś przypomni to poproszę o wiecej |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Lip 2009 Piwa: 68/48 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2011-11-18, 15:59
|
|
|
Stary ja mogę nawijać o Skandynawii non stop ale lubię tez czasem wiedzieć co kogo interesuje...dlatego forum nigdy nie dorówna rozmowie twarzą w twarz |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

|
Wysłany: 2011-11-18, 16:05
|
|
|
..... wiec gdzie i kiedy ?? |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

|
Wysłany: 2011-11-18, 16:49
|
|
|
No właśnie aktualna pogoda nie sprzyja wypadom ale pewnie sie coś urodzi...jestem tu zlotowo " młodziakiem" i nie wiem czy się organizuje jakieś nasiadówki regionalne lub ogólnopolskie w oresie jesienno-zimowym |
|
|
|
 |
Wiktor
trochę już popisał

Twój sprzęt: Ford Rimor
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Lip 2009 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2011-11-18, 20:08
|
|
|
wracając do lodów to najlepsze są z typowych lodziarni, nakładane do wafelka. Co zrobić? jesteśmy łasuchami i zakochaliśmy się w szwedzkich lodach. Musicie koniecznie spróbować sprzedawanych na rynku (głównym placu, czy jak to tam się nazywa) w Karlskoronie. Jedną porcją może najeść się cała rodzina, są boskie i olbrzymie (rok temu przyjemność to kosztowała całe 20zł).
odnośnie jeszcze naszych noclegów: pierwsza wyprawa była badaniem gruntu: trochę kempingów, trochę spania na dziko.Poza tym była całkowitą improwizacją, bez przygotowania; bardzo dużo materiałów o danym rejonie można znaleźć w informacjach turystycznych i na kempingach (mapki, ciekawe miejsca, itp). Za drugim razem wiecej spania na dziko, do momentu kiedy zepsuła się nam lodówka i działała tylko na prąd. A ostatnim głównie na dziko.My również stawiamy na naturę. A tego w Szwecji jest pod dostatkiem. Podróżując nocą po bezdrożach i podrzędnych drogach trzeba uważać na zwierzynę. Mieliśmy parę bliskich spotkań.
cdn |
_________________ Grzegorz+Beata |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

|
Wysłany: 2011-11-18, 20:57
|
|
|
darboch, Wiktor, jedzenie pakować z Polski i taszczyć czy są sklepy dostępne po drodze (mam na myśli wsie i miasteczka przejazdowe) i do której sklepiki są otwarte ??
Co myślicie o promie z Sassnitz ??
Angielski znam słabo ale w Niemieckim jak w Polskim..... bede miał problemy z dogadaniem się ?? |
|
|
|
 |
Darek1968 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-11-18, 21:24
|
|
|
nie bierzecie pod uwagę, że ma dzieci nie wysyłajcie go na fiordy, ale no południu Szwecji pokazujcie co warto odwiedzać, jak dzieci to polecam camping w Valdstena, basen, jezioro tylko pogody potrzeba a w Karskronie Muzeum Morskie, niesamowite i lody na Rynku ech wiele pisać ładnie tam jest, byłem w czas upałów (w Helsinkach było ponad 30 i tak ciągle) więc nie jestem całkiem obiektywny, ja nie wiózłbym jedzenia, bo ceny w marketach są podobne a tylko ulubione rzeczy i dla dzieci:) |
|
|
|
 |
Wiktor
trochę już popisał

Twój sprzęt: Ford Rimor
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Lip 2009 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2011-11-18, 22:10
|
|
|
o supermarketach, sklepach i jedzeniu już pisałam, generalnie wszystko zależy od zasobności portfela. my wyznajemy zasadę, że w nowe miejsca poznaje się też kubkami smakowymi, braliśmy ze sobą żarcie, ale w ograniczonej ilości, tak na wszelki wypadek. wiadomo, że Szwecja nie należy do najtańszych miejsc (chociaż 3 lata temu kurs SEK był na tyle niski, że ceny były porównywalne z naszymi, co nas mocno zdziwiło; ropa niejednokrotnie była tańsza od naszej!!). w wielu miastach są supermarkety i bez problemu można wszystko dostać. zadziwiające jest szwedzkie pieczywo. zdarza się, że nie znajdzie się zwykłych bułek, bardzo dużo jest paczkowanych chlebków/placków, które można użyć do zrobienia kanapek, słodkawe, interesujące, po pewnym czasie mieliśmy dosyć.. oraz pieczywa chrupkiego.
ps. właśnie wykasował mi się długachny tekst z miejscami, które warto zobaczyć, dziś do tego nie podchodzę
pozdrawiam |
_________________ Grzegorz+Beata |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

|
Wysłany: 2011-11-19, 10:50
|
|
|
martini44 napisał/a: | jedzenie pakować z Polski i taszczyć czy są sklepy dostępne po drodze |
my bierzemy wiekszość jedzenia i smakołyków ale są dostępne sklepy w każdej większej mieścinie [ICA , COOP] z cenami praktycznie takimi jak u nas
z drugiej strony weź pod uwagę,że jak już masz prowiant ze sobą to nie tracisz czasu na latanie po sklepach....
martini44 napisał/a: | do której sklepiki są otwarte ?? |
do 21,22 a niekiedy nawet do 23. W niedziele nieczynne.
martini44 napisał/a: | Co myślicie o promie z Sassnitz ?? |
raz płynąłem i zdecydowanie polecam Stena Line Gdynia - Karlskrona...to tez swego rodzaju atrakcja a dla dzieci podwójna
martini44 napisał/a: | Angielski znam słabo ale w Niemieckim jak w Polskim..... bede miał problemy z dogadaniem się ?? |
sporo Szwedów zna również niemiecki...dogadasz się bez problemu choćby na migi
Darek1968 napisał/a: | nie bierzecie pod uwagę, że ma dzieci nie wysyłajcie go na fiordy |
możesz rozwinąć swoją myśl Darek ?
Wiktor napisał/a: | nowe miejsca poznaje się też kubkami smakowymi, |
jedliście kiszone śledzie? [quote="Wiktor"]
Wiktor napisał/a: | wiadomo, że Szwecja nie należy do najtańszych miejsc...ceny były porównywalne z naszymi, co nas mocno zdziwiło; ropa niejednokrotnie była tańsza od naszej!!). |
wg mnie to Polska nie należy do najtańszych miejsc...kiedy 9 lat temu pierwszy raz pojechałem do Szwecji to miałem takie oczy...ceny jak z kosmosu...w następnych latach ta różnica pomału się zacierała a w tej chwili widzę, że w wielu przypadkach to Szwecję mamy w Polsce
Co do paliwa do w tym roku ropa była droższa o wiele niż ta w Norwegii ale 3 lata temu faktycznie była tańsza niż u nas jak się z promu zjechało.
Musimy spróbować tych lodów na rynku w Karlskronie a Wy lodów w Norwegii...miód w gębie |
|
|
|
 |
Darek1968 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-11-19, 11:41
|
|
|
ano rozwinę tak, ze jak było kilkanaście stopni w Rovaniemi to zrezygnowałem ze względu na temperatury biorąc pod uwagę "drobiazgi" jazdę np na Nordcap i zawróciłem na południe... jechałem przez Helsinki, krótka przeprawa promem i ok 400 zł Tallinkiem, Karlskrona z Gdyni to bez kampera w super promocyjnych cenach, ale z hotelem i ze śniadaniem kosztowała mnie 1400 zł, musisz porównać ceny a może porwiesz się też jak ja na podróż przez Estonię i Finlandię, ceny w Szwecji są do przyjęcia w przeciwieństwie do cen fińskich i duńskich:) jadłem też śledzie kiszone:) odbijało mi się cały dzień mimo, że ratowałem się piwem, przeżyłem:) acha i teraz żona już nie chce zimnych krajów i jedziemy w 2012 do Portugalii... |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

|
Wysłany: 2011-11-19, 12:52
|
|
|
Dziekuje Wam bardzo..... dziękuje za trud włożony w te posty..... |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

|
Wysłany: 2011-11-19, 12:55
|
|
|
dalej nie widzę związku z fiordami o których pisałeś
czego spodziewałeś się w Rovaniemi...upałów ?? |
|
|
|
 |
Darek1968 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-11-19, 13:19
|
|
|
w Rovaniemi Mikołaja, no cóż Ci poradzę, że nie widzisz związku między dziećmi a niskimi temperaturami, ja widzę |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

|
Wysłany: 2011-11-19, 13:49
|
|
|
Darek1968, wygrałeś...nie potrafię doszukać się logicznego sensu w tym co piszesz. Zaczynasz od tego, że jak ma dzieci to nie powinien jechać na fiordy choć Ty chyba sam tam nie byłeś ...jak pytam co masz na mysli? Odpowiadsz mi tekstem o Rovaniemi i temperaturach...hmmm...za moment wyskakuje Mikołaj
Proponujesz koledze jazdę do Szwecji przez Estonię i Finlandię w momencie kiedy on planuje zobaczyć rejon w trójkącie Karlskrona - Geteborg - Sztokholm
Jaki widzisz związek między dziećmi a niskimi temperaturami? |
|
|
|
 |
Darek1968 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-11-19, 14:10
|
|
|
nie podejmuję się tego tłumaczyć, skoro nie możesz się doszukać logicznego sensu, nie dam rady |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|