Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2012-08-09, 12:26
Szwecja 2012
Autor Wiadomość
martini44 
Kombatant

Piwa: 72/171
Wysłany: 2011-11-18, 15:23   

darboch, oj mam mam :ok ale wiadomosci nigdy za wiele i jak wam sie coś przypomni to poproszę o wiecej :bigok

darboch 
Kombatant
KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Piwa: 68/48
Wysłany: 2011-11-18, 15:59   

Stary ja mogę nawijać o Skandynawii non stop ale lubię tez czasem wiedzieć co kogo interesuje...dlatego forum nigdy nie dorówna rozmowie twarzą w twarz :ok
Postaw piwo autorowi tego posta

martini44 
Kombatant

Wysłany: 2011-11-18, 16:05   

:hura: ..... wiec gdzie i kiedy ?? :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :pifko :pifko2

darboch 
Kombatant
KMW_SILESIA

Wysłany: 2011-11-18, 16:49   

No właśnie aktualna pogoda nie sprzyja wypadom ale pewnie sie coś urodzi...jestem tu zlotowo " młodziakiem" i nie wiem czy się organizuje jakieś nasiadówki regionalne lub ogólnopolskie w oresie jesienno-zimowym :-P

Wiktor 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Ford Rimor
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-11-18, 20:08   

wracając do lodów to najlepsze są z typowych lodziarni, nakładane do wafelka. Co zrobić? jesteśmy łasuchami i zakochaliśmy się w szwedzkich lodach. Musicie koniecznie spróbować sprzedawanych na rynku (głównym placu, czy jak to tam się nazywa) w Karlskoronie. Jedną porcją może najeść się cała rodzina, są boskie i olbrzymie (rok temu przyjemność to kosztowała całe 20zł).

odnośnie jeszcze naszych noclegów: pierwsza wyprawa była badaniem gruntu: trochę kempingów, trochę spania na dziko.Poza tym była całkowitą improwizacją, bez przygotowania; bardzo dużo materiałów o danym rejonie można znaleźć w informacjach turystycznych i na kempingach (mapki, ciekawe miejsca, itp). Za drugim razem wiecej spania na dziko, do momentu kiedy zepsuła się nam lodówka i działała tylko na prąd. A ostatnim głównie na dziko.My również stawiamy na naturę. A tego w Szwecji jest pod dostatkiem. Podróżując nocą po bezdrożach i podrzędnych drogach trzeba uważać na zwierzynę. Mieliśmy parę bliskich spotkań.

cdn

martini44 
Kombatant

Wysłany: 2011-11-18, 20:57   

darboch, Wiktor, jedzenie pakować z Polski i taszczyć czy są sklepy dostępne po drodze (mam na myśli wsie i miasteczka przejazdowe) i do której sklepiki są otwarte ??
Co myślicie o promie z Sassnitz ??
Angielski znam słabo ale w Niemieckim jak w Polskim..... bede miał problemy z dogadaniem się ??

Darek1968
[Usunięty]

Wysłany: 2011-11-18, 21:24   

nie bierzecie pod uwagę, że ma dzieci nie wysyłajcie go na fiordy, ale no południu Szwecji pokazujcie co warto odwiedzać, jak dzieci to polecam camping w Valdstena, basen, jezioro tylko pogody potrzeba a w Karskronie Muzeum Morskie, niesamowite i lody na Rynku ech wiele pisać ładnie tam jest, byłem w czas upałów (w Helsinkach było ponad 30 i tak ciągle) więc nie jestem całkiem obiektywny, ja nie wiózłbym jedzenia, bo ceny w marketach są podobne a tylko ulubione rzeczy i dla dzieci:)

Wiktor 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Ford Rimor
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-11-18, 22:10   

o supermarketach, sklepach i jedzeniu już pisałam, generalnie wszystko zależy od zasobności portfela. my wyznajemy zasadę, że w nowe miejsca poznaje się też kubkami smakowymi, braliśmy ze sobą żarcie, ale w ograniczonej ilości, tak na wszelki wypadek. wiadomo, że Szwecja nie należy do najtańszych miejsc (chociaż 3 lata temu kurs SEK był na tyle niski, że ceny były porównywalne z naszymi, co nas mocno zdziwiło; ropa niejednokrotnie była tańsza od naszej!!). w wielu miastach są supermarkety i bez problemu można wszystko dostać. zadziwiające jest szwedzkie pieczywo. zdarza się, że nie znajdzie się zwykłych bułek, bardzo dużo jest paczkowanych chlebków/placków, które można użyć do zrobienia kanapek, słodkawe, interesujące, po pewnym czasie mieliśmy dosyć.. oraz pieczywa chrupkiego.

ps. właśnie wykasował mi się długachny tekst z miejscami, które warto zobaczyć, dziś do tego nie podchodzę

pozdrawiam

darboch 
Kombatant
KMW_SILESIA

Wysłany: 2011-11-19, 10:50   

martini44 napisał/a:
jedzenie pakować z Polski i taszczyć czy są sklepy dostępne po drodze

my bierzemy wiekszość jedzenia i smakołyków ale są dostępne sklepy w każdej większej mieścinie [ICA , COOP] z cenami praktycznie takimi jak u nas :evil:
z drugiej strony weź pod uwagę,że jak już masz prowiant ze sobą to nie tracisz czasu na latanie po sklepach....

martini44 napisał/a:
do której sklepiki są otwarte ??

do 21,22 a niekiedy nawet do 23. W niedziele nieczynne.

martini44 napisał/a:
Co myślicie o promie z Sassnitz ??

raz płynąłem i zdecydowanie polecam Stena Line Gdynia - Karlskrona...to tez swego rodzaju atrakcja a dla dzieci podwójna :-P

martini44 napisał/a:
Angielski znam słabo ale w Niemieckim jak w Polskim..... bede miał problemy z dogadaniem się ??

sporo Szwedów zna również niemiecki...dogadasz się bez problemu choćby na migi :-P

Darek1968 napisał/a:
nie bierzecie pod uwagę, że ma dzieci nie wysyłajcie go na fiordy

możesz rozwinąć swoją myśl Darek ? :bajer

Wiktor napisał/a:
nowe miejsca poznaje się też kubkami smakowymi,

jedliście kiszone śledzie? [quote="Wiktor"]

Wiktor napisał/a:
wiadomo, że Szwecja nie należy do najtańszych miejsc...ceny były porównywalne z naszymi, co nas mocno zdziwiło; ropa niejednokrotnie była tańsza od naszej!!).

wg mnie to Polska nie należy do najtańszych miejsc...kiedy 9 lat temu pierwszy raz pojechałem do Szwecji to miałem takie :shock: oczy...ceny jak z kosmosu...w następnych latach ta różnica pomału się zacierała a w tej chwili widzę, że w wielu przypadkach to Szwecję mamy w Polsce :-P
Co do paliwa do w tym roku ropa była droższa o wiele niż ta w Norwegii ale 3 lata temu faktycznie była tańsza niż u nas jak się z promu zjechało.

Musimy spróbować tych lodów na rynku w Karlskronie a Wy lodów w Norwegii...miód w gębie :spoko

Darek1968
[Usunięty]

Wysłany: 2011-11-19, 11:41   

ano rozwinę tak, ze jak było kilkanaście stopni w Rovaniemi to zrezygnowałem ze względu na temperatury biorąc pod uwagę "drobiazgi" jazdę np na Nordcap i zawróciłem na południe... jechałem przez Helsinki, krótka przeprawa promem i ok 400 zł Tallinkiem, Karlskrona z Gdyni to bez kampera w super promocyjnych cenach, ale z hotelem i ze śniadaniem kosztowała mnie 1400 zł, musisz porównać ceny a może porwiesz się też jak ja na podróż przez Estonię i Finlandię, ceny w Szwecji są do przyjęcia w przeciwieństwie do cen fińskich i duńskich:) jadłem też śledzie kiszone:) odbijało mi się cały dzień mimo, że ratowałem się piwem, przeżyłem:) acha i teraz żona już nie chce zimnych krajów i jedziemy w 2012 do Portugalii...

martini44 
Kombatant

Wysłany: 2011-11-19, 12:52   

Dziekuje Wam bardzo..... dziękuje za trud włożony w te posty..... :bigok :bigok :bukiet:

darboch 
Kombatant
KMW_SILESIA

Wysłany: 2011-11-19, 12:55   

dalej nie widzę związku z fiordami o których pisałeś :-P

czego spodziewałeś się w Rovaniemi...upałów ??

Darek1968
[Usunięty]

Wysłany: 2011-11-19, 13:19   

w Rovaniemi Mikołaja, no cóż Ci poradzę, że nie widzisz związku między dziećmi a niskimi temperaturami, ja widzę :ok

darboch 
Kombatant
KMW_SILESIA

Wysłany: 2011-11-19, 13:49   

Darek1968, wygrałeś...nie potrafię doszukać się logicznego sensu w tym co piszesz. Zaczynasz od tego, że jak ma dzieci to nie powinien jechać na fiordy choć Ty chyba sam tam nie byłeś :-P ...jak pytam co masz na mysli? Odpowiadsz mi tekstem o Rovaniemi i temperaturach...hmmm...za moment wyskakuje Mikołaj :haha: :spoko

Proponujesz koledze jazdę do Szwecji przez Estonię i Finlandię w momencie kiedy on planuje zobaczyć rejon w trójkącie Karlskrona - Geteborg - Sztokholm :shock:

Jaki widzisz związek między dziećmi a niskimi temperaturami?

Darek1968
[Usunięty]

Wysłany: 2011-11-19, 14:10   

nie podejmuję się tego tłumaczyć, skoro nie możesz się doszukać logicznego sensu, nie dam rady :haha:

Odpowiedz do tematu