|
|
Przesunięty przez: janusz 2009-10-05, 21:30 |
Jaka antena do telewizora |
| Autor |
Wiadomość |
xcadam
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2008-06-08, 14:14
|
|
|
Dzięki wielkie za informacje:)
Co do przetwornicy to oczywiście mam ją zamontowaną w aucie, ale nie wiem w jaki sposób i gdzie podłączona jest satelita, jakie ma źródło zasilania. Wytłumaczę to w taki sposób, jak auto jest podłączone pod 220v to po ustawieniu anteny wszystko ładnie działa i jest ok. Natomiast jak odłączę zasilanie 220v, dekoder i TV podłączę pod przetwornice, wszystko chodzi, tzn i TV i dekoder, tylko nie ma sygnału z anteny czyli podsumowując, na telewizorze obserwujemy czarny obraz bądź można pograć w gry z dekodera, jak ktoś lubi;)
Stąd też pomysł zamontowania zwykłej anteny naziemnej. Poza tym mam kartę cyfry a tam np. nie ma polsatu, a jak jedziemy na wycieczkę objazdową to nie opłaca się co chwilę ustawiać satelitę;)
Na innym forum polecono mi jeszcze inną antenę:
http://www.allegro.pl/ite...ivia_sklep.html
Głównym argumentem świadczącym o przewadze wyżej pokazanej anteny nad poprzednimi ma być fakt, że ta jest kierunkowa, a tamte dookólne, czyli ta wychwytuje lepiej obraz, przede wszystkim z dalej położonych nadajników, ale trzeba ją konkretnie ustawić, natomiast tamtymi nie trzeba kręcić ale za to wyłapują wiele zakłóceń i nie radzą sobie gdy nadajnik jest daleko.
Żeby to wszystko sprawdzić trzeba by chyba przetestować i porównać obie anteny w tym samym miejscu i czasie;) Póki co dziękuję za Wasze opinie, na pewno są one bardzo pomocne i w pewien sposób ułatwią wybór anteny.
Pozdrawiam:) |
|
|
|
 |
Luk
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2008-06-29, 12:09
|
|
|
Witam Was!
Ja mam tę antenę (zdjęcie mojej roboty)
http://i26.tinypic.com/2pttov5.jpg
No i muszę stwierdzic, że - jestem zaskoczony! (oczywiście pozytywnie)
Teraz na działce te antena odbiera mi 12 kanałów. Są to:
TVP1 *
TVP2 *
TVP Info *
Polsat *
TVN
Puls
CT1 *
CT2
Nova
Prima
... oraz dwa kanały słowackiej (?) telewizji publicznej (może się nazywają ST1 i ST2?)
Gwiazdkami zaznaczyłem te kanały które są bez nawet jednej kropki zakłócenia, są idealne
A w domu na 9 piętrze z ciekawości tę antenę również sprawdziłem, a tam mi odbiera 23 kanały! Oto one:
TVP1 *
TVP2 *
TVP Info *
TV4
Tele 5
TVN *
TVN Siedem *
TVN24
Polsat *
Polsat2
TVP Polonia
TVP Kultura
TVP Historia
Puls *
Eurosport (oryginalny, angielski)
ST1 (tak będę nazywac te telewizje słowackie)
ST2
CT1
CT2
Nowa
Prima
Viva
Explorer
Gwiazdkami zaznaczyłem te kanały które są bez nawet jednej kropki zakłócenia, są idealne |
|
|
|
 |
OMEGA
weteran
Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINIE 4,9
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Lip 2007 Piwa: 40/51 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2008-06-29, 19:39
|
|
|
| gdzie to cudo kupiłeś i ile kosztuję??? |
_________________ Marian
za stary by pracować , za młody by umierać , za to akurat do podróży bliskich i dalekich.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10387 |
|
|
|
 |
zbychu91
zaawansowany w imię złotego,euro i dolara

Twój sprzęt: fiat ducato hobby 600
Nazwa załogi: zbyszki
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Sty 2008 Piwa: 5/29 Skąd: olsztyn
|
Wysłany: 2008-07-03, 18:03
|
|
|
| musi byc mocna i czula czesc programow w domu wylapuje chyba z kablowki.(co jest mozliwe!) |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 256/624 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2008-07-03, 21:20
|
|
|
| zbychu91 napisał/a: | | czesc programow w domu wylapuje chyba z kablowki.(co jest mozliwe!) |
Jest możliwe. Mam mały telewizorek z anteną teleskopową i garażu oglądam kilka programów. Poza domem jeden, dwa marniutko |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|