|
|
|
Ducato 2.8 |
| Autor |
Wiadomość |
Witold Cherubin
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Mar 2007 Piwa: 81/48 Skąd: Warszawa-Międzylesie
|
Wysłany: 2012-03-18, 22:34 Re: Ducato 2.8
|
|
|
| Dziabong napisał/a: | | Co ile fabryka radzi wymanę termostatu, bo mam wrażenie że silnik nagrzewa się i owszem, ale jakoś tak bardzo ospale. Płyn do chłodzenia jaki i co ile wymieniać radzicie. |
O ile wiem, to żaden producent nie określa terminu/przebiegu po którym należy wymienić termostat. Moim zdaniem trzeba go wymienić jak się stwierdzi, że jest zepsuty i nie spełnia swojej funkcji.
Według moich skromnych doświadczeń uszkodzenie termostatu objawia się przeważnie przegrzewaniem silnika (termostat nie otwiera "długiego" obiegu płynu chłodzącego przez chłodnicę), natomiast długi czas nagrzewania silnika przy niskich temperaturach można raczej uznać za normalne zjawisko.
U mnie w moim Citroenie C 6 z nowoczesnym silnikiem wysokoprężnym HDI też długo trwa osiągnięcie prawidłowej temperatury płynu chłodzącego, bo nie używam tzw. zimowej przesłony chłodnicy. Ale producent nie podał w instrukcji obsługi, że taką przysłonę należy zakładać w warunkach ostrej zimy. Mimo srogich mrozów nic złego się nie stało w mojej osobówce, a jedynie mogłem zaobserwować trochę większe zużycie paliwa.
Jeśli długi czas nagrzewania silnika występowałby w lecie (przy wysokich temperaturach powietrza) to można by się dziwić, ale też moim zdaniem nie jest to niebezpieczne, znacznie groźniejsze jest przegrzanie silnika.
Jeśli są wątpliwości co do prawidłowej pracy termostatu, to można go wyjąć i sprawdzić jak się zachowuje po włożeniu do napełnionego wodą naczynia i podgrzewaniu wody do coraz wyższej temperatury. Jeśli termostat nie będzie dawał oznak "życia" - t.zn. żaden z jego elementów nie zmieni swego położenia, to termostat trzeba uznać za uszkodzony i go wymienić, ale o ile wiem, to dość rzadko zdarza się, że termostat jest uszkodzony w pozycji "otwarty" tzn. uruchamiającej "długi" obieg płynu chłodzącego przez chłodnicę, znacznie częstsze są przypadki uszkodzenia termostatu w pozycji "zamknięty" tzn. uruchamiającej "krótki" obieg płynu chłodzącego przez blok silnika.
Ja coś takiego przeżyłem podczas ostrej zimy, gdy termostat "stanął" w pozycji "zamknięty" i płyn chłodzący nie przepływał przez chłodnicę. Co kilka - kilkanaście kilometrów musiałem stawać i chłodzić "układ chłodzenia" śniegiem, a po ostygnięciu powtarzałem tą operację wiele razy na trasie ok. 50 km - nikomu nie życzę takiej "zabawy", ale dojechałem do garażu i po zdemontowaniu termostatu okazało się, że jest uszkodzony i konieczna jest wymiana.
Dlatego radzę zaczekać do lata i wtedy przetestować termostat, a mam nadzieję, że okaże się, że Twoje obawy Dziabong były nieuzasadnione.
Pozdrawiam |
_________________ Witek |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 256/625 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2012-03-19, 07:14
|
|
|
| Silniki diesla nagrzewają się wolniej z racji wyższej sprawności tychże. Po prostu więcej paliwa zamieniają w pracę niż w ciepło tak jak benzynowce. I dlatego większość nowoczesnych diesli ma dogrzewacze silnika / takie mokre "webasto"/. W mojej praktyce spotykałem się raczej z większością przypadków "otwartych" termostatów po uszkodzeniu niż odwrotnie. Podejrzewam, że konstrukcja tego ustrojstwa jest tak zrobiona, żeby raczej po awarii wychłodzić silnik niż przegrzać. |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
eMKa
Kombatant

Twój sprzęt: Ducato 2,3 09 CAMPERIA
Nazwa załogi: eMKa
Pomógł: 18 razy Dołączył: 22 Sty 2010 Piwa: 297/155 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 2012-03-19, 07:54
|
|
|
Z termostatami do silników Sofim (2,5-2,8) jest trochę bałagan.Silniki te były montowane również w innych samochodach niż Fiat.Jest to bardzo prosty termostat w budowie, właściwie wkład.Z tego też powodu jest produkowany przez wiele firm.Niektórzy producenci z chęci zysku (chyba) uważają ze wszystkie silniki Sofim pracujące w różnych samochodach mają takie same warunki pracy, a tak przecież nie jest.Wpisują swój termostat do katalogów pod wszystkie samochody z silnikiem Sofim.I teraz jest problem - jaki silnik wybrali za bazowy do swojego produktu.Producent do Sofima w Ducatach przewidział.termostat o nr. 500329622 temp.82 * oficjalna cena 78 zł, ale można kupić taniej.Wiele termostatów które są crosami z oryginału ma niższą temperaturę !
Zwróćcie na to uwagę, temperatura prawie zawsze jest zaznaczona na termostacie
to problem od lat, najczęściej zły termostat ! w drugiej kolejności nagrzewnica i zawór nagrzewnicy.
zamienniki o temp.oryg np.
1.880.314 - 82*
B.346.83 - 83* jeszcze cieplejszy |
_________________ Gosia & Krzysiek
 |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 638/977 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2012-03-19, 08:20
|
|
|
| eMKa napisał/a: | | 83* jeszcze cieplejszy |
czyli w zimie...jeszcze dłużej zimno w kabinie
dodaje to..bo nie kazdy o tym wie..
przypuszczam ,że gdyby dac termostat otwierający od 75...opcja szybszego ciepełka w kabinie w zimie byłaby lepsza....
tyle że dla odmiany silnik byłby ''niedogrzany''..co jest dla niego niekorzystne |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
MarekAn
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato-Dethleffs
Nazwa załogi: Ania i Marek
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Sty 2009 Piwa: 5/8 Skąd: Kluczbork
|
Wysłany: 2012-03-19, 08:42
|
|
|
| gino napisał/a: | | eMKa napisał/a: | | 83* jeszcze cieplejszy |
przypuszczam ,że gdyby dac termostat otwierający od 75...opcja szybszego ciepełka w kabinie w zimie byłaby lepsza....
tyle że dla odmiany silnik byłby ''niedogrzany''..co jest dla niego niekorzystne |
Nagrzewnica jest w "małym" obiegu i "temperatura otwarcia" termostatu nie ma wpływu bezposredniego na ogrzewanie |
|
|
|
 |
Ducaciak
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato 2.3 2010
|
Wysłany: 2012-03-19, 08:55
|
|
|
witam
ja mam 2.8 JTD i wierzcie mi wskaźnik nagrzania tego silnika jest pon 1/4 przy temperaturze powietrza np 20stC
w Chorwacji na serpentynach z podłączoną przyczepą Kampingową dopiero zaczął pokazywać połowę.
te silniki tak mają.
mój mechanik mówi że dopiero może na pustyni wskaźnik tenp zaczął by pokazywać 90stC. |
_________________ Ducaciak
 |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 638/977 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2012-03-19, 09:05
|
|
|
| MarekAn napisał/a: | | gino napisał/a: | | eMKa napisał/a: | | 83* jeszcze cieplejszy |
Nagrzewnica jest w "małym" obiegu i "temperatura otwarcia" termostatu nie ma wpływu bezposredniego na ogrzewanie |
no tak..w końcu to dośc nowa konstrukcja..
a ja opisuje starsze rozwiązania .. |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 143/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2012-03-19, 09:29
|
|
|
| Ducaciak napisał/a: | | mój mechanik mówi że dopiero może na pustyni wskaźnik tenp zaczął by pokazywać 90stC. |
W twoim przypadku stawiałbym jednak na termostat.
Te silniki dość długo się dogrzewają jednak osiągają i trzymają temperaturę (przynajmniej u mnie tak jest). |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
Ducaciak
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato 2.3 2010
|
Wysłany: 2012-03-19, 10:00
|
|
|
| juz raz wymieniałem i nie ma żadnej różnicy. |
_________________ Ducaciak
 |
|
|
|
 |
Agostini
weteran

Twój sprzęt: Hymer ML-T 580
Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Sty 2011 Piwa: 245/114 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2012-03-19, 11:42
|
|
|
| Ducaciak napisał/a: | | mój mechanik mówi że dopiero może na pustyni wskaźnik tenp zaczął by pokazywać 90stC. |
Oj, chyba aż tak źle nie jest.
Może wskaźnik błędnie pokazuje.
Kiedyś też zdarzyło mi się testować termostaty w garnku w gorącej wodzie i z termometrem.
Na każdym była różnica, ale nie wielka. Stopień otwarcia też nieznacznie, ale się różnił.
Kończyło się na niezawodnej zasłonie chłodnicy. |
_________________ Basia i Andrzej
 |
|
|
|
 |
bbart
zaawansowany
Twój sprzęt: aurora
|
Wysłany: 2012-03-19, 13:55
|
|
|
| Pawcio napisał/a: | | bbart napisał/a: | | Nie sądzę. Miałem stare samochody i nie miały takich oto. Widziałem w żukach, nysach, starach... |
Żaluzje chłodnicy można znaleźć w VW Golfie do 99 roku. Znajdziesz je również w BMW (np. E46, X6) |
Aż się muszę zainteresować... Miałem ponad 20 aut (fakt: nigdy golfa ani, akurat, bmw) i ni miałem żadnej zasłonki. Ford, nissan, mercedes, t4, audi, opel, jeep, renault, honda, mazda, fiat, i inne, co ich nie pamiętam. Zaden nie miał. Ale, skoro karton pomaga, to włożyć i nie pytać, dlaczego...Skoro wymiana termostatu nic nie da, a "ten typ tak ma" to nie ma co dociekać. Jedno jest pewne. Silnik zawsze powinien być dogrzany. Mnie denerwują usprawnienia i poprawianie oryginału, dlatego tak się upierałem, żeby bez...Że sam (samochód) powinien dawać sobie radę. Bo konstruktorzy liczą, rysują, latami projektują, planują a tu bęc. Karton musi być. Ta ich matematyka i fizyka, razem wzięte, nie dały rady.
Dlaczego nie dawali kartonu z autem w komplecie przy zakupie auta? Żartuję, oczywiście, ale skoro w bmw przesłony są, a te 2.8 się ciężko nagrzewają, to nie wiedzieli oni o tym , ci konstruktorzy? Mogli też przesłonę dać.
Albo była niepotrzebna, jak był sprawny termostat. (wiem, złośliwość) |
|
|
|
 |
Yekater
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Home made
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Gru 2011 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: EU
|
Wysłany: 2012-03-19, 14:11
|
|
|
| eMKa napisał/a: | | I teraz jest problem - jaki silnik wybrali za bazowy do swojego produktu. |
Nie ma problemu, SOFIM to rodzina silników będąca w produkcji od ponad 30tu lat.
http://pl.wikipedia.org/wiki/SOFIM |
|
|
|
 |
eMKa
Kombatant

Twój sprzęt: Ducato 2,3 09 CAMPERIA
Nazwa załogi: eMKa
Pomógł: 18 razy Dołączył: 22 Sty 2010 Piwa: 297/155 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 2012-03-19, 15:43
|
|
|
| Yekater napisał/a: | | eMKa napisał/a: | | I teraz jest problem - jaki silnik wybrali za bazowy do swojego produktu. |
Nie ma problemu, SOFIM to rodzina silników będąca w produkcji od ponad 30tu lat.
http://pl.wikipedia.org/wiki/SOFIM |
przeczytaj jeszcze raz moze zrozumiesz o co "biega" z doborem termostatu do Sofima, a jeżeli dalej nie rozumiesz to przeanalizuj dokumentacje w temacie "chłodzenie" np. Iveco i Fiat (tak na początek) |
_________________ Gosia & Krzysiek
 |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 356/24 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-03-19, 16:15
|
|
|
| kimtop napisał/a: | | Ducaciak napisał/a: | | mój mechanik mówi że dopiero może na pustyni wskaźnik tenp zaczął by pokazywać 90stC. |
W twoim przypadku stawiałbym jednak na termostat.
Te silniki dość długo się dogrzewają jednak osiągają i trzymają temperaturę (przynajmniej u mnie tak jest). |
ja miałem taką awarię: w moim kamperze Citroen C25 silnik nie uzyskiwał właściwej temperatury, która zatrzymywała się gdzieś na 50C.
postanowiłem wymienić termostat, który jest dośc tani.
ale po demontażu okazało się, że termostat jest OK, ale spuchła uszczelka pod termostatem, była pofalowana i płyn przechodził pod uszczelką. |
|
 |
Yekater
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Home made
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Gru 2011 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: EU
|
Wysłany: 2012-03-19, 17:34
|
|
|
| eMKa napisał/a: | | a jeżeli dalej nie rozumiesz to przeanalizuj dokumentacje w temacie "chłodzenie" np. Iveco i Fiat (tak na początek) |
Ano, przeanalizowałem i wychodzi na to, że woda w moich stronach wrze w 100stC i tutejsze silniki mają specjalny termostat dostosowany do tej fanaberii przyrodniczej. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|