|
Fotele do jazdy bokiem |
| Autor |
Wiadomość |
tadek27
zaawansowany

Twój sprzęt: adria coral 660 SP
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Piwa: 2/3 Skąd: Świecie
|
Wysłany: 2013-09-22, 11:58
|
|
|
przy jeździe tyłem do kierunku jazdy pasy nie były wymagane . |
_________________ Pozdrawiam
tadek
 |
|
|
|
 |
inhalt
zaawansowany

Twój sprzęt: znowu tylko namiot
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Sie 2012 Piwa: 9/3 Skąd: Kaszuby
|
Wysłany: 2013-09-22, 14:14
|
|
|
Temat nieco zdryfował z jazdy bokiem na jazdę w różnych kierunkach oraz zapinanie pasów. Dlatego zdecydowałem się wtrącic i zapytać o rzecz, która mnie bardzo nurtuje.
W starszych kamperach na siedzeniach w drugim rzędzie (przy stoliku) często są pasy biodrowe albo nie ma pasów wcale. Wiadomo, że jeśli tak było w oryginale to legalnie można tak jeździć, a konkretnie mogą legalnie jeździć dorośli. Ale czy wolno jest posadzić na takim siedzeniu bez pasów albo z pasami biodrowymi dzieci?
Inne przepisy wymagają, aby dzieci siedziały w fotelikach, a te foteliki mają być prawidłowo zapięte zgodnie z instrukcją producenta fotelika i homologacją fotelika. A foteliki zawsze wymagają pasów trzypunktowych. Zatem wydaje się, że dziecka nie można posadzić w starym kamperze na tylnym siedzeniu.
Jak przewozicie małe dzieci (np. 3-7 lat o wzroście poniżej 120 cm) w starszych kamperach? |
|
|
|
 |
ezto
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Burstner A620 - dukates delikates 2.5 ;)
|
Wysłany: 2013-09-22, 15:48
|
|
|
Hej inhalt,
Pytanie czy wg prawa mozna czy nie - to jedno.
Drugie to czy Ty bys wiozl na zabudowie swoje nieprzypiete dziecko.
Dla mnie ze zastanawianie sie "czy wolno wozic czy nie" - I sprawdzanie jak to sie ma do przepisow nawet mi przez mysl nie przeszlo po zakupie kampera. Kupilem zwykle uzywane pasy na rolkach, zamontowane mam trzy-dwa trzypunktowe, przodem - dla fotelikow mojej dwojki, oraz jeden biodrowy - na wypadek gdy zona siedzi tylem z dziecmi w czasie jazdy jak maluchy sie dra. Nawet jak idzie im w trasie na 15 min poczytac, ani myslimy zeby miala jechac nie przypieta.
Kosztowalo mnie to 300 zl z pasami I moze z 3h pracy milego pana tu w krk. I przynajmniej w mojej glowie - mam spokoj.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
tadek27
zaawansowany

|
Wysłany: 2013-09-22, 17:41
|
|
|
do tego to się sprowadza jedna rzecz przepisy a druga rzecz bezpieczeństwo. wolno nam w starszych kamperach jeździć bez pasów , ale czy na pewno chcemy? każdy musi sobie na to odpowiedzieć sam. |
tadek
 |
|
|
|
 |
inhalt
zaawansowany

|
Wysłany: 2013-09-22, 21:20
|
|
|
Nie do końca się zrozumieliśmy. Ja bym nie posadził dziecka na foteliku nie przypiętym ani bez fotelika. Ale pasy zamontowane własnym sumptem na siedzeniu nie przystosowanym do tych pasów są jedynie półśrodkiem. Nie wiem jak diagnosta ma się do takich przeróbek (niefirmowe miejsca mocowania, bo firmowych brak), nie wiem jak ubezpieczyciel odniesie się do tego w razie nieszczęścia itd.
Właśnie ja nie widzę możliwości przewiezienia dzieci w starych kamperach, a widzę, że ludzie kupują i wożą. Nie mam pojęcia jak to robią i może jest jakiś patent, o którym nie wiem. Ja osobiście właśnie między innymi z tego powodu skłaniam się w stronę blaszaka z siedzeniami samochodowymi zamiast drewianej ławeczki z gąbkąwym materacem pod tyłkiem, a nie kampera firmowego. Ale może czegoś nie wiem. |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2013-09-22, 21:32
|
|
|
| inhalt napisał/a: | | Właśnie ja nie widzę możliwości przewiezienia dzieci w starych kamperach, a widzę, że ludzie kupują i wożą |
Ludzie kamperami jeżdżą od kilu dziesięciu lat i biorąc pod uwagę statystyki to nie jest źle. Kamper to nie formuła jeden(szczególnie starszy)
Ale szanuje twoje obawy i może pomyśleć czy w ogóle wsiadać z dziećmi do do samochodu . |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
inhalt
zaawansowany

|
Wysłany: 2013-09-22, 21:56
|
|
|
Nabijasz się ze mnie - a chyba niepotrzebnie.
Owszem mam obawy, ale dlatego, że w starych kamperach widzę wyraźnie niższy standard bezpieczeństwa niż w nawet starych osobówkach. Na nowego kampera mnie nie stać, a w starym będę musiał posadzić dzieci w fotelikach położonych na gąbkowym materacu do spania i zamocować je pasami bezpieczeństwa przykręconymi u góry do sklejkowej ściany klibla.
W blaszaku mogę mieć normalne fotele samochodowe (jak No name, Kodi i inni) albo nawet fotele od jakiegoś vana zintegrowane z pasami bezpieczeństwa. Dlatego podoba mi się blaszak coraz bardziej.
Co do jazdy z dziećmi autem to codziennie dowożę je do szkoły i przedszkola więc robią kilkadziesiąt kilometrów na prawidłowo zamocowanych fotelikach. Na wakacje też jedziemy co roku na południe ... więc złościwości o nie wsiadaniu z dziećmi do auta lepiej odłożyć. Nie o to chodzi. Planuję zmienić przyczepę na kampera, żeby sobie poprawić komfort podróżowania i wypoczynku, a nie pogorszyć. Ale bezpieczeństwo muszę zachować na jakimś rozsądnym poziomie. |
|
|
|
 |
ezto
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2013-09-22, 22:46
|
|
|
Inhalt, to olej rozterki co pomysli diagnosta, kup campera ktory ma zamiast kiblowej sklejki na oparciu - sklejke "szafiana", z kiblem glebiej kampera. Duzo takich jest. Pod fotelem bedziesz mial pewnie zbiornik wody-a ten siedzi w grubej, stalowej ramie (przynajmniej u mnie tak jest). Od niej sobie wypuscisz pionowa, gruba stalowa szyne w szafie-i do niej przykrecisz u gory pasy przez sama sklejke nawet sruba do kombajna
I dzieci beda bezpieczne pewnie bardziej niz w niejednym starym uoplu czy guolfie
Ja mam inaczej, kupilem pasy z rolka dolna. Rolki sa przymocowane do stalowej ramy pod siedzeniem, znad gabki wystaje tylko pas. Ale szyna w szafie tez byla opcja o ktorej myslalem.
Diagnosta bede sie martwil jak bede musial.
Pozdrowienia |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/86 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2013-09-23, 00:24
|
|
|
Wróciliście czy piszesz z Chorwacji ? |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
ezto
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2013-09-23, 08:23
|
|
|
| WINNICZKI napisał/a: | Wróciliście czy piszesz z Chorwacji ? |
Aaa...z rozpedu po paru dniach w Chorwacji-na spontana pociagnelismy do Wloch
I aktualnie siedzimy w Marina di Venezia. Pozniej po drodze pewnie Garda, ale mecze zone na odwiedziny znajomych w Luzern I Zurichu..
Gorzej tylko z odrabianiem takiego wyjazdu po powrocie przez 5 miesiecy haha Ale o to chyba w tym wszystkim chodzi
kamperek jak do tej pory doskonale, I te 2.5D w zupelnosci wystarcza na 95 km/h caly czas - I jak widac spokojnie da sie zajechac wszedzie
Ps sorry za offtop.
Pozdrowienia |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/86 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2013-09-23, 12:04
|
|
|
Szerokości i wysokości |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
ciekawi_swiata
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: wlasnie szukam
Nazwa załogi: ciekawi_swiata
|
Wysłany: 2013-10-13, 13:25
|
|
|
pozwole przyłączyć się do tematu. Nie chodzi mi o jazdę bokiem ale o rozwinięcie wątku bezpieczeństwa dzieci(1) oraz możliwość przerejestrowania kampera z 4 na 6 osób (2)
1) Mam na oku pojazd który ma rozwiązania pasów jedynie biodrowych. dwie ławki ułożone są przodem i tyłem do kierunku jazdy (standardowo przy stoliczku) a pasy są jedynie dla osób siedzących przodem ( ogólnie jest 6 miejsc do spania). Ponieważ dzieciak w drodze zastanawia mnie możliwość przerobienia ich na 3 punktowe rozwiązanie (właśnie pod foteliki) ze względów bezpieczeństwa. faktycznie pod tym siedzeniem jest zbiornik wody - pewnie zabezpieczony jakimś metalowym solidnym stelażem. Czy we własnym zakresie mogę dokonać takich przeróbek? czy ktoś musi "podbić pieczątkę"?
2) drugie pytanie dotyczy sposobu i możliwości przerejestrowania go na wersję 6 osobową. czy jest taki temat na forum (nie mogę znaleźć). czy porywam się z motyką na słońce? czy wystarczy zamontować pasy dodatkowe i udać się do diagnosty w celu wbicia adnotacji do dowodu?
z góry dziękuję za porady! |
|
|
|
 |
ciekawi_swiata
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: wlasnie szukam
Nazwa załogi: ciekawi_swiata
|
Wysłany: 2013-10-13, 18:19
|
|
|
aaa znalazłem ciekawe tematy w dziale "podwozia" jeżeli chodzi o zmiane kanapy/pasow.
Natomiast dalej dręczy mnie możliwość przerejestrowania pojazdu na 6 osób |
|
|
|
 |
tadek27
zaawansowany

|
Wysłany: 2013-10-17, 18:19
|
|
|
co do przerejestrowania pojazdu z 4 na 6 to temat wygląda utopijnie.
od czerwca tego roku zmieniły się przepisy co do zmian konstrukcyjnych w pojazdach. jak to w naszym pięknym kraju jest standartem wprowadza się coś nie do końca uzgodnionego i patrzy jak się rozwija. sedno sprawy jest takie , żeby zrobić taką zmianę trzeba przeprowadzić badanie homologacyjne jednostkowe a do tego uprawnione są dwie lub trzy jednostki w kraju(na pewno PIMOT ) . żadna stacja diagnostyczna bez homologacji fabrycznej albo jednostkowej nie przeprowadzi zmiany konstrukcyjnej. |
tadek
 |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 256/624 Skąd: z głębokiego buszu

|
Wysłany: 2013-10-17, 19:29
|
|
|
| Jeżeli w niemieckim dow. rej. kamper miał 6 osób, a polskim 4 to można to odkręcić znowu na 6 ? / 4 pasy i dwa siedzenia tyłem do jazdy/ |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
|
|