Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kamper "fszystkomający" - gdzie go znaleźć ?
Autor Wiadomość
MAWI 
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Piwa: 100/17
Wysłany: 2013-01-20, 16:53   

Plany naprawdę super,tylko pozazdrościć ,ale tak jak pisali koledzy jeśli ma byc wysoki połysk to "C" :spoko

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 354/23
Wysłany: 2013-01-20, 17:17   

Kamper "fszystkomający" - gdzie go znaleźć ?

taki kamper jest jak idealna kobieta, najcześciej okazuje się czyjąś żoną.

Postaw piwo autorowi tego posta

bbart 
zaawansowany

Twój sprzęt: aurora
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2013-01-20, 19:30   

o plisach i minusach stalego zbiornika na fekalia pisano na forum. Warto poczytac przed podjeciem decyzji. Ja korzystam z kempngow i myjni samochodowych. Studzienki odstojnikow.
Jednym zdaniem: Zbiornik wygodniejszy ale oproznianie bardziej klopotliwe. Cos za cos.

koko 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Piwa: 70/31
Wysłany: 2013-01-20, 20:35   

Portugalia i Grecja trochę za zimne planuję Maroko
Spóżniłeś się takiego campera kupił ode mnie kolega z Forum 2 lata temu szukaj Knausa
710 G

Den-tal 
zaawansowany

Twój sprzęt: Pathfinder
Nazwa załogi: An-To
Piwa: 26/3
Wysłany: 2013-01-20, 21:33   

Spedzilem jedna zime w Maroku i mi wystarczy. Wole Costa Blanca 8-)

inhalt 
zaawansowany

Twój sprzęt: znowu tylko namiot
Piwa: 9/3
Wysłany: 2013-01-20, 21:40   

Nie musisz robić prawa jazdy C. Kat. C1 wystarczy i ew. dorób do niej C1+E w razie jak na wyjazd z wnukami trzeba będzie zhaczyć przyczepę.
Zastanów się czy jest sens dla jednego wyjazdu na kilka lat w 6 osób kupować przewymiarowanego kampera. Moze lepiej pomyśleć o 4-osobowym wygodnym dla 2 osób i wówczas na jakiś wyjazd raz od wielkiego dzwonu dopiąć przyczepę kempingową (150 zł x 14 dni = 2100 zł raz na kilka lat).
Albo nawet gdy kamper ma łoże nad garażem, drugie opuszczane nad głowami i rozkładaną podkowę wokół stołu to na wyjazd w 6 osób weźmiesz przeczepę bagażową własnie na rowery i inne graty. Będzie taniek niż jeździć amerykańskim autobusem.

kaimar 
weteran
kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Piwa: 89/3
Wysłany: 2013-01-21, 09:07   

inhalt napisał/a:
Kat. C1 wystarczy i ew. dorób do niej C1+E

Ale gdzie można zrobić kat. C1?
Kategoria która jest ale nikt na nią nie szkoli a ośrodki egzaminowania nie maja odpowiednich samochodów do egzaminów. Przynajmniej taka sytuacja jest na Śląsku.

inhalt 
zaawansowany

Twój sprzęt: znowu tylko namiot
Piwa: 9/3
Wysłany: 2013-01-21, 09:14   

W Gdańsku widziałem ofertę któregoś osrodka na kat. C1 na ich stronie internetowej. Nie mam pojęcia czy tylko "na papierze" czy w rzeczywistości odbywają się szkolenia i egzaminy. Nie interesowałem się bliżej więc nie wiem czy nie pojechali na swojej stronie z automaty po kolei jak idą kategorie.
W sumie to ciekawa sprawa, bo rozważałem zrobienie przed latem C1. Sugerowałem się tym: http://prawojazdy-gdansk....ajazdy,193.html i tym: http://prawojazdy-gdansk....ajazdy,176.html

koko 
Kombatant

Wysłany: 2013-01-21, 09:48   

Ja oblałem egzamin na C i poszedłem do dyr ośrodka egzaminującego i powiedziałem mu
że chcę zdawać na C1 zrobił się popłoch bo nikt nie ma takiego certyfikowanego samochodu ,,Dałem się przekonać do C'' i p. dyrektor umówił mnie z egzaminatorem i zdałem.Jak wiem szkolić można się na C a zdawać ?? na C1

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 530/110

Wysłany: 2013-01-21, 09:48   

Prawo jazdy C1 jest wynalazkiem mającym prawnie usankcjonować unifikację praw jazdy na terenie UE. U nas dawne prawa jazdy kategorii B dotyczyły pojazdów o DMC do 3,5t, natomiast w Niemczech - do 7,5t. Dlatego właśnie została stworzona ta dość dziwna kategoria aby zachować jednakowe ograniczenia i dokumenty w UE. Według moich informacji zarówno kurs jak i egzamin w PL wygląda identycznie zarówno na kategorię C jak i C1. Problemem jest jednak konieczność stosowania innych pojazdów w trakcie szkolenia. Dlatego nawet nie rozważałbym kategorii C1. Dość kosztowne jest E do C (cena porownywalna do C).

Milka - może ją spotkacie?

kaimar 
weteran
kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Piwa: 89/3
Wysłany: 2013-01-21, 10:59   

Ale kurs na C1 jest tańszy bo niższe koszty samochodu a egzamin na C1 też jest tańszy. A ja nie chcę przepłacić ani złotówki i jeździć co najwyżej kamperem do 4,5 tony, no może w porywach 5,5T bo tyle ma najcięższa LAIKA. Takie jest moje prawo jako obywatela.

mar78 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: VW Lt 28, 2.4d, 1991
Piwa: 4/8
Wysłany: 2013-01-21, 17:32   

kaimar napisał/a:
Ale kurs na C1 jest tańszy bo niższe koszty samochodu a egzamin na C1 też jest tańszy.

Dzisiaj w teleexpresie podano informację, że w WORDzie w Bydgoszczy tylko 12% zdało teoretyczny egzamin na prawo jazdy (prowadzony wg. nowych zasad). Co prawda mówili o "B" ale przesiew zapewne jest we wszystkich kategoriach :spoko :spoko :spoko

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 354/23
Wysłany: 2013-01-21, 18:33   

C1 jest również po to, aby osoby w wieku 18 lat mogły pracować w transporcie, bo Ustawa o Transporcie Drogowym Art. 39a mówi, że przedsiębiorca może zatrudnić kierowcę w transporcie od wieku 21 lat, ale nie dotyczy to pojazdów do 7,5t DMC, a od 19.01.2013 roku do egzaminu na kat. C można przystępować w wieku 21 lat.

jednak jest spory problem ze szkoleniem na tą kategorię, bo we Wrocławiu w ofercie ma kilka ośrodka, jednak w rzeczywistości jest już inaczej.
co prawda WORD nie musi dysponować samochodem, można go podstawić pod warunkiem, że jest przystosowany do nauki jazdy i jest to potwierdzone w dowodzie rejestracyjnym. tak jak to jest w przypadku kat. B z automatyczną skrzynią biegów, czy kat. B1, których to wrocławski WORD nie posiada i szkoły podstawiają na egzamin.

jednak ja bym zachęcał do zrobienia kat. C po pierwsze, że mniej kłopotów, po drugie, że w późniejszym czasie nie trzeba liczyć wagi, a jak zdarzy nam się konieczność pojechania pojazdem wielkości Milki nie będzie kłopotów.

koko 
Kombatant

Wysłany: 2013-01-21, 18:35   

Mariusz kazali mi poszukać takiego samochodu :gwm :gwm

Argo 
weteran

Twój sprzęt: Ford Chausson WELCOME 23
Nazwa załogi: Argonauta
Piwa: 31/1
Wysłany: 2013-01-21, 19:18   

Dla kursantów nie umiejących kontrolować trzech czynności na raz (brak podzielności uwagi), testy są nie do pokonania. Miałem przyjemność testować i na 5 podejść do ,,B" było 100% punktów, a na C -3 i to z czasów pracy. W/g starych testów nie zaliczył bym żadnego. Pytania są w formie symulacji jazdy i naprawdę trzeba się starać, aby ich nie zaliczyć. W necie są testy do nauki http://testy-na-prawo-jaz...azdy-online.php i jeden test egzaminacyjny http://www.prawojazdy.com.pl/testy Może nareszcie będzie mniej blondynek i jazda będzie płynniejsza.

Odpowiedz do tematu