|
|
|
"Wirusowanie" silnika |
| Autor |
Wiadomość |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Cze 2011 Piwa: 394/785 Skąd: Kraków

|
Wysłany: 2013-02-17, 18:29
|
|
|
| SlawekEwa napisał/a: | | Komplecik napisał/a: | | ogólnie to te ducato to mniej jak 500 nie robią |
Tak tylko w dostawczakach nie pracują cały przebieg z pełnym obciążeniem tek jak w kamperku |
Tu masz pełną rację tylko kampery katują je ponad miarę |
_________________ komplet |
|
|
|
 |
Żywy
trochę już popisał

Twój sprzęt: Laika 650 REXOSLINE
Nazwa załogi: Żywinki
|
Wysłany: 2013-02-17, 18:52
|
|
|
W związku z tematem, mam pytanie czy ktoś zna Firmę 44tuning z okolic Opola. Mam zamiar zrobić diagnostykę silnika 3.0 w Laleczce. Może nawet skuszę się na zmianę oprogramowania. Z rozmowy telefonicznej bardzo pozytywne wrażenie. Strona internetowa też korzystnie. Wydaje się, że wiedzą o co chodzi i pojmują istotę użytkowania samochodu kempingowego. Chciałbym poprawić charakterystykę momentu obrotowego, bez dokładania "kucyków". Bardziej mi zależy na elastyczności. Wszystko byłoby ok, gdybym nie wrzucił w wyszukiwarkę tej Firmy i nie naczytał się różnych ciekawostek o owej Firmie. Ale, że nie bardzo daję wiarę plotkarstwu, szczególnie bez podpisu, to niniejszym zadaję pytanie. Może ktoś zna, mieszka blisko, korzystał z usług etc.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
makdrajwer
weteran Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Maj 2011 Piwa: 50/75 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2013-02-17, 18:57
|
|
|
| Pamiętajcie że nie ma róży bez ognia. Po wirusie cierpią sprzęgła, dwumasy , turbiny , egry . Mam też w kolekcji pare zdjęć popękanych tłoków czy bloków z których ów tłok wyszedł. Paru klientów po różnych przygodach odwirusowało siniki. Nie znaczy to że wszystkie zachipowane silniki padną ale niestety zdaża się to. |
_________________ keep calm and dance
 |
|
|
|
 |
Argo
weteran
Twój sprzęt: Ford Chausson WELCOME 23
Nazwa załogi: Argonauta
Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Gru 2011 Piwa: 31/1 Skąd: Nowa Wola
|
Wysłany: 2013-02-17, 19:47
|
|
|
| Żywy napisał/a: | W związku z tematem, mam pytanie czy ktoś zna Firmę 44tuning z okolic Opola. Mam zamiar zrobić diagnostykę silnika 3.0 w Laleczce. Może nawet skuszę się na zmianę oprogramowania. Z rozmowy telefonicznej bardzo pozytywne wrażenie. Strona internetowa też korzystnie. Wydaje się, że wiedzą o co chodzi i pojmują istotę użytkowania samochodu kempingowego. Chciałbym poprawić charakterystykę momentu obrotowego, bez dokładania "kucyków". Bardziej mi zależy na elastyczności. Wszystko byłoby ok, gdybym nie wrzucił w wyszukiwarkę tej Firmy i nie naczytał się różnych ciekawostek o owej Firmie. Ale, że nie bardzo daję wiarę plotkarstwu, szczególnie bez podpisu, to niniejszym zadaję pytanie. Może ktoś zna, mieszka blisko, korzystał z usług etc.
Pozdrawiam. |
Jeżeli mają hamownię rolkową i dostaniesz wykres momentu obrotowego przed tuningiem i po to się decyduj, bo tylko taki tuning ma sens. Profesjonalna ingerencja w mapę silnika w celu zwiększenia momentu w dolnych granicach obrotów przyniesie największe efekty. Nie jeździsz na wyścigi więc zwiększenie mocy Ci nie potrzebne. |
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 280/1363 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-02-17, 20:06
|
|
|
Żywy, Jezeli masz czas to wybralbym sie do firmy
VTG
Dorodna 33, 03-195 Warszawa
Telefon 1+48 22 811 82 47
Telefon 2+48 665-391-133 |
|
|
|
 |
Żywy
trochę już popisał

Twój sprzęt: Laika 650 REXOSLINE
Nazwa załogi: Żywinki
|
Wysłany: 2013-02-17, 20:31
|
|
|
Dziękuję bardzo za kontakt. Pewnie tak zrobię. Tyle że w przyszłym tygodniu będę przejeżdżał kamperkiem południem Ojczyzny, to może odwiedzę również Firmę o której pisałem.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2013-02-17, 21:09
|
|
|
zupelnie nie zgadzam sie ze zdaniem ze wiry niszcza silnik .
kiepskie , takie z szopy , bez hamowni pewnie tak ale,,,,,,,,,,
silnik audi 150 KM od 180 rozni sie poza kilkoma duperelami czym
programem
doladowanie z 0.60 na 0.90 |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 280/1363 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-02-17, 21:18
|
|
|
| Gdyby konstruktor silnika stwierdzil ze takie wirusowanie silnika bylo by dobre to by takie mocne silniki byly by montowane seryjnie.Kazde wirusowanie silnika niszczy go nawet tego na poczatku uzytkownik tego nie odczuwa. |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 256/625 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2013-02-17, 21:26
|
|
|
| majsterek napisał/a: | programem
doladowanie z 0.60 na 0.90 |
Jaki to proste, a ci durni konstruktorzy z audi na to nie wpadli
Stare merce miały milionowe przebiegi, bo wirusa nie złapały |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/128 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2013-02-17, 22:05
|
|
|
| Komplecik napisał/a: | O, to ja właśnie pytam czym się różni 2,3 z 09roku 130KM od 2,3 z 13roku no może nie całe 160KM tylko programem,turbiną |
Różnica jest w turbinie i wtryskach które zwiększyły moc oraz dodano DPFa który ten silnik zdławił i zwiększył spalanie czyli ekologia.
Co do czipa odradzam tylko dobry tuner zmieni nam mapę tak aby silnika nie zakatować.
Przy trzech samochodach jakie oddawałem do programowania nie zależało mi nigdy na mocy tylko na momencie obrotowym max do 20% to nie zniszczy sprzęgła i innych elementów a tylko uzyskamy właściwą moc jaką ten silnik by miał bez Euro 3,4 co przełoży się na zużycie paliwa 1- 1,5 w dół.
A co do żywotności to lotto tak się dziś buduje samochody np. sprzęgło do 100-150km lub mniej , turbo 70-200km , wtryski 200-250km w zależności od jakości paliwa
Są zwolennicy i przeciwnicy ,a ekonomiści żądzą światem sam. na milion km się nie produkuje , nawet DAFy po 300km się sypią więc lotto .
Po prostu te nowe diesle są przekombinowane przez normy ekologiczne ale to nie znaczy że są bardziej EKO
A co do mocy podawanej przez producentów to jeden na sto ją ma reszta w granicach normy
Polecam Kreator mocy |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
eMKa
Kombatant

Twój sprzęt: Ducato 2,3 09 CAMPERIA
Nazwa załogi: eMKa
Pomógł: 18 razy Dołączył: 22 Sty 2010 Piwa: 297/155 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 2013-02-17, 22:15
|
|
|
Ja mam w swoim Ducacie 2,3 teraz 160 KM. (było 120) i jest bardzo fajnie, dynamika jest bajeczna, spalanie zmniejszone ok 0,5 l. To drugi samochód jaki robiłem w V-techu (Kraków). Pierwsza była Multipla 1,9 JTD 110 KM poprawiona na 138. Multiplę poprawiałem przy 50 000 km. Sprzedałem gdy miała 200 000 km. i nic się nie działo, nic nie wymieniałem co było związane z napędem. Nowy właściciel nic nie zgłaszał (prosiłem go o uwagi).
Gdy sprzedawałem zaczęły się pojawiać pierwsze objawy zużytego sprzęgła, dodam że w każde wakacje Multipla ciągła naszą cycepke po Europie, kilka razy była w Alpach i innych mniejszych górach.
Ducatem po tuningu zaliczyłem Turcje, (ok 6 tys.km) i jest ok. Wszystko zależy od eksploatacji, i normalny silnik można zarżnąć na amen. Tuning ma nam pomóc w jeździe a nie robić z kampera wyścigówkę.
Takie jest moje zdanie.
pomału dojrzewam do trzeciej wizyty w V-techu z osobówką
- DPF
+tuning
jedyna uwaga do V-techu
Panowie z tuningu mogli by być bardziej przyjaźnie nastawieni do klienta. |
_________________ Gosia & Krzysiek
 |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant

|
Wysłany: 2013-02-18, 01:21
|
|
|
| eMKa napisał/a: | | Ja mam w swoim Ducacie 2,3 teraz 160 KM. (było 120) i jest bardzo fajnie, dynamika jest bajeczna, spalanie zmniejszone ok 0,5 l. a. |
Jak długo jeździsz ze zwiększoną mocą?
Ja mam alkowe 7.4m i troszkę mnie wkurza na autostradzie, jadąc szybciej, stawia takie opory że utrzymać przyzwoitą przelotową jest ciężko, jak jadę na maxa spalanie nawet do 15l/100
I ewidentny brak mocy, tak se myśle przy ostrej jeździe przecież już więcej spalić jak 15 nie może a komfort jazdy będzie lepszy, i wydaje mi się że przy braku mocy bardziej męczę silnik niż przy nadwyżce co Wy na to
Dobrze myśle czym w błędzie |
|
|
|
 |
eMKa
Kombatant

Twój sprzęt: Ducato 2,3 09 CAMPERIA
Nazwa załogi: eMKa
Pomógł: 18 razy Dołączył: 22 Sty 2010 Piwa: 297/155 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 2013-02-18, 08:22
|
|
|
Ducatem przejechałem ok 9500 km . z czego ok 30% w górach .
Nie mogę znaleźć wykresu z hamowni, jak znajdę wrzucę scan.
Spalanie spadło (tak jak w Multipli) ~0,5 l. Teraz bez problemu ok 9 przy przelotowej 100. |
_________________ Gosia & Krzysiek
 |
|
|
|
 |
Bajaga
Kombatant
Nazwa załogi: FiveStars
|
Wysłany: 2013-02-18, 11:07
|
|
|
| makdrajwer napisał/a: | | Pamiętajcie że nie ma róży bez ognia. Po wirusie cierpią sprzęgła, dwumasy , turbiny , egry . Mam też w kolekcji pare zdjęć popękanych tłoków czy bloków z których ów tłok wyszedł. Paru klientów po różnych przygodach odwirusowało siniki. Nie znaczy to że wszystkie zachipowane silniki padną ale niestety zdaża się to. |
A ja nie znam Nikogo kto miałby poprawnie "zawirusowany" samochód i miał najmniejszą chęć powrotu do wersji seryjnej. Jeżeli silnik jest w dobrym stanie i fachowiec go czipuje to dla użytkownika są tylko plusy- większa moc i mniejsze spalanie (brzmi jak z ulotki reklamowej ) oczywiście jeżdżąc normalnie - bo przy jeździe ostrej musi palić więcej
Ale oczywiście jest masa partaczy i wtedy nie może być dobrze.
Sam miałem parę aut czipowanych i nie było żadnych minusów. Na wiosnę osobówka kolejna przejdzie wzmacnianie
Kampióra chyba nie będę czipował bo nie cierpi na braki mocy (3.0 180KM) |
_________________ Pozdrawiam,
Bajaga&Instruktori |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant

|
Wysłany: 2013-02-18, 19:27
|
|
|
V-tech, box cena 1050 bez hamowni kamper się nie mieści ok.+20KM
V-tech, zmiana oprogramowania bez hamowni cena 1250 kamper się nie mieści ok.+25KM
Godula, zmiana oprogramowania+hamownia (program własnego projektu, włącza się przy większym obciążeniu silnika ) cena 1700 ok.+25KM
Wszyscy gwarantują bezpieczne podnieśienie mocy wystawiają certyfikaty. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|