Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Tadeusz
2008-12-29, 17:23
Rotary
Autor Wiadomość
Jacek M 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs na J5 2,5D '89 - ciągle jeździ :)
Piwa: 15/46
Wysłany: 2007-11-30, 18:29   

Witaj Andrzeju wśrod nas - serdeczne życzenia imieninowe!
Ja tak jak Janusz - o RC coś słyszłem ale nie wiem co, a dzięki Tobie wiem już troszkę więcej i coraz bardziej mi się to podoba... :idea:
pozdrawiam serdecznie
Jacek M
M. Piwowski vel A. Krost
Postaw piwo autorowi tego posta

ML 
zaawansowany

Twój sprzęt: Buerstner Levanto A574
Piwa: 5/3
Wysłany: 2007-12-01, 00:46   

Witam serdecznie i również przyłączam się do życzeń imieninowych.
Pozdrowienia.

tadek 
weteran

Twój sprzęt: Carthago C-line Ducato 3.0 4,5DMC
Piwa: 31/44
Wysłany: 2007-12-29, 21:04   Re: Rotary

48a napisał/a:
Chciałbym dowiedzieć się, czy poza mną, są wśród 341 zarejestrowanych użytkowników naszego forum koleżanki lub koledzy należący do rotary. Ponieważ nie tylko pracą (i kamperami !) żyjemy poszukuję bratnich dusz w tego rodzaju działalności. Serdecznie pozdrawiam. Andrzej, Rotary Club Jelenia Góra.

Witam! I pozdrawiam. Jestem od niedawna posiadaczem kampera, a od 4 lat członkiem Klubu Rotary Poznań-Puszczykowo.

48a-ELANKO 
weteran
dawniej: 48a-ELANKO

Piwa: 125/78
Wysłany: 2008-12-17, 14:57   

Aby nie zaśmiecać pięknego tematu Halszki i Tadeusza w Anglii w tym miejscu, czyli Rotary kontynuuję temat. Takie stoisko rotariańskie na jarmarku jest przykładem na zdobywanie pieniążków na działalność charytatywną prowadzoną przez kluby Rotary. Niebawem organizujemy kolejny już bal rotariański i cały dochód z niego (co do ostatniej złotówki!) przeznaczamy na pomoc dzieciakom. Pod stałą opieką mamy Dom Dziecka w Szklarskiej Porębie oraz świetlicę terapeutyczną dla dzieci upośledzonych w rozwoju w Kowarach. Ostatnim naszym osiągnięciem jest zakup auta do przewozu dzieci niepełnosprawnych dla zakładu opiekuńczego dzieci niepełnosprawnych w Miłkowie. Przy realizacji tego grantu współdziałaliśmy z klubem amerykańskim i niemieckim a także wielkodusznością okazała się firma Mercedes, która sprzedała nam tego busa po kosztach produkcji oraz gratis wyposażyła w specjalistyczny sprzęt do przewozu wózków inwalidzkich.
To nie chwalenie się, bo ja jestem tylko małym robaczkiem wśród rotarian, ale jest to tylko mały przykład na to, że w trudnych czasach, kryzysach, przełomach ustrojowych, ogólnym pędzie do ... czort wie czego ?!! można znaleźć czas, chęci i .... serce.
Tadziu !, dziękuję Ci za tę fotkę!

stefan 
weteran

Twój sprzęt: Peugeot Tabbert 510
Nazwa załogi: Majka i Stefan
Piwa: 2/4
Wysłany: 2008-12-17, 15:07   

Witam!
48a-ELANKO napisał/a:
To nie chwalenie się, bo ja jestem tylko małym robaczkiem wśród rotarian,
-a ma kolega jakies informacje odnosnie dzialalnosci tej organizacji w Dani lub Szwecji? :ok Pozdrawiam.Stefan.

48a-ELANKO 
weteran

Wysłany: 2008-12-17, 15:16   

Stefanie,te kraje to kawał historii Rotary! Przed jedenastu laty, kiedy tworzyliśmy nasz klub w Jeleniej Górze, kluby polskie należały do dystryktu szwedzkiego. Później powstał dystrykt polski, który następnie objął również Ukrainę i ... Białoruś. Tak, tam też mamy trzy kluby!
Więcej o rotary: www.rotary.org.pl

StasioiJola 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Piwa: 81/283
Wysłany: 2008-12-17, 15:35   

Andrzeju nasz starszy syn i jego żona też angażują się w Rotary, piękne idee to teraz rzadkość więc nic tylko podziwiać !!!!! :serce :bukiet:

takisobie 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Transit CI 210 Riviera Rok 94
Nazwa załogi: Ela i Jan
Wysłany: 2008-12-26, 21:41   

StasioiJola napisał/a:
Andrzeju nasz starszy syn i jego żona też angażują się w Rotary, piękne idee to teraz rzadkość więc nic tylko podziwiać !!!!! :serce :bukiet:

Mam pytanie takie moze malo profesjonalne... czy ten klub Rotary jest rowniez popierany przez Kosciol Katolicki?

takisobie 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2008-12-26, 21:43   Re: Rotary

48a-ELANKO napisał/a:
Chciałbym dowiedzieć się, czy poza mną, są wśród 341 zarejestrowanych użytkowników naszego forum koleżanki lub koledzy należący do rotary. Ponieważ nie tylko pracą (i kamperami !) żyjemy poszukuję bratnich dusz w tego rodzaju działalności. Serdecznie pozdrawiam. Andrzej, Rotary Club Jelenia Góra.

Przy okazji chcialbym zapytac czy ten klub Rotary jest rowniez popierany przez kosciol
katolicki?

48a-ELANKO 
weteran

Wysłany: 2008-12-26, 21:59   

Na początek odpowiem bardzo ogólnym stwierdzeniem: TAK.
Postaram się nieco więcej na ten temat napisać niebawem.

48a-ELANKO 
weteran

Wysłany: 2008-12-26, 22:31   

Zadałeś Janku, pytanie cyt.: "czy ten klub jest popierany przez kościół katolicki?".
Odpowiedź musi być nieco szersza. Rotarianie tworzą kluby, liczące kilkudziesięciu członków, kluby z kolei należą do Dystryktów. W Polsce jest jeden dystrykt, łączący niemal 100 Klubów Rotary a każdy klub to około 20 do 40 rotarian. Tu odpowiedź na Twoje pytanie - kościół katolicki popiera cały ruch rotariański a nie jakiś mały klub. Znając Twoje przekonania religijne wiem, że pytasz konkretnie o kościół, o tę religię a nie o kapłanów, bo to już jest odrębny temat! Rotarianie szczególnie wspierani byli duchowo przez Ojca Świętego Jana Pawła II. Były to wielokrotne audiencje u Niego, spotkania podczas Jego pielgrzymek, listy kierowane przez Niego do Rotary International, czyli do nas wszystkich. Czym innym jest np. tak kontrowersyjne radio z Torunia i jego właściciel, którego wypowiedzi nie są przychylne nawet rotarianom... My wyłącznie dajemy innym nic nie zabierając, nie kwestujemy, oddajemy swoje dzieciom pokrzywdzonym przez los.
Konkretnie w naszym Rotary Klubie kolegą rotarianinem jest kapłan katolicki.
Tradycją naszego Klubu są kolacje wigilijne, które są dla nas pięknym spotkaniem kilkudziesięciu rodzin - jesteśmy z małżonkami, z dziećmi... Jest zawsze opłatek, jest zawsze sympatyzujący z nami kapłan, Dziekan kościoła katolickiego, który prowadzi tę część religijną naszego spotkania.
Miewamy również spotkania w szerszym gronie, które można nazwać ekumenicznymi.
To potwierdza jedynie fakt, że ruch rotariański to coś, co popiera także kościół protestancki.
Ale na dobrą sprawę my nie oczekujemy poparcia z niczyjej strony! Chcemy pomagać dzieciakom, wspomagać ich w biedzie, chcemy również aby nie przeszkadzano nam w tym.
tylko tyle...

bonusik 
weteran

Twój sprzęt: Hobby 600...w marzeniach..:))
Piwa: 10/15
Wysłany: 2008-12-26, 22:35   

48a-ELANKO napisał/a:
Chcemy pomagać dzieciakom, wspomagać ich w biedzie

i właśnie TO jest w tym ruchu najpiękniejsze... :ok :kwiatki: :kwiatki: :kwiatki: :kwiatki:

Trzymajcie tak dalej :mikolaj

KOCZORKA 
Kombatant

Twój sprzęt: Adria
Pomogła: 1 raz
Piwa: 21/22
Wysłany: 2008-12-27, 02:12   

bonusik napisał/a:
48a-ELANKO napisał/a:
Chcemy pomagać dzieciakom, wspomagać ich w biedzie

i właśnie TO jest w tym ruchu najpiękniejsze... :ok :kwiatki: :kwiatki: :kwiatki: :kwiatki:

Trzymajcie tak dalej :mikolaj

Pod tym podpisuję się całym sercem :serce :serce :serce

Dla Wszystkich Rotarian :bukiet: :bukiet: :bukiet: :bukiet:

takisobie 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2008-12-29, 10:23   

"Konkretnie w naszym Rotary Klubie kolegą rotarianinem jest kapłan katolicki."

Prosze o odrobine wyrozumialosci do mojego pytania;
Czy istniejace juz w Polsce mozliwosci pomocy dzieciom sa niewystarczajace ?
Czy powstawanie nowych organizacji takich jak Rotary Klub likwiduje owe deficyty?

I wreszcie pytanie najwazniejsze:
Co rozni Rotary Klub od juz istniejacych?

Pytam, bo na poczatku lat 90´tych bedac w zarzadzie organizacji "Hilfe zur Selbsthilfe für Osteuropa e. V." miasta Beverstedt (okolice Hambugra) udalo nam sie przy udziale rowniez mojej skromnej osoby, zwlaszcza jezeli chodzilo o znajomosc jezyka, i nie tylko...
nawiazac wspolprace z lokalnymi wladzami samorzadowymi oraz kosciolem katolickim.
Skutkiem tego zostalo w owym czasie wyslane kilkanascie transportow TIR-em pomocy rzeczowej w wiekszosci skierowanej do dzieci regionu malopolski. Probowalismy w owym czasie w Polsce zrealizowac projekt dla dzieci - ofiar Czernobyla. Niestety, biurokracja zwyciezyla. Jedynie przyjazd do niemiec na dwa tygodnie przez trzy kolejne lata zostal zrealizowany. W tym czasie dzieci otrzymaly bezplatna pomoc medyczna nie wspominajac o serdecznosci z jaka sie spotkaly na "TEJ" ziemi.
Dzisiaj pomoc taka zgodnie z uplywem czasu zmienia sie ale istnieje nadal.
Stad moje zainteresowanie.

48a-ELANKO 
weteran

Wysłany: 2008-12-29, 12:40   

takisobie napisał/a:
Co rozni Rotary Klub od juz istniejacych?

Uważam, że założenia naszego forum pozwalają na sygnalizowanie innych tematów, które nie są powiązane z kamperowaniem. Pozwolę sobie na jedynie krótką odpowiedź na Twoje pytania, prosząc jednocześnie Koleżanki i Kolegów forumowiczów o wyrażenie opinii - czy Nasze forum CT może być miejscem do przedstawiania takich spraw, czy też mam rozmawiać na PW.
Pomoc charytatywna jest ujmowana w różne ramy; istnieją różnorakie Fundacje, organizacje, Koła Pomocy itp.. Ruch rotariański to działalność ogólnoświatowa istniejąca już 105 lat i nie obciążona żadnymi kosztami utrzymania w odróżnieniu np. od Fundacji. Przykładem działania ogólnoświatowego jest zwalczanie choroby polio na świecie. W 2009 roku kończymy szczepienia na całym Świecie !dzięki pomocy Billa Gates'a, który przekazał Rotary 100 milionów dolarów, my - rotarianie daliśmy tyle samo i to pozwoli dokończyć szczepienia. Ale podstawowa działalność Rotary to działanie na rzecz lokalnych społeczności; o tym, co robi nasz klub jeleniogórski już pisałem. A potrzeby...?
Wystarczy spojrzeć wokół nas !!! Pozwól, że w okresie świątecznym nie będę tego opisywać...bo to bardzo smutne...

Odpowiedz do tematu