|
|
Pierwszy raz w Skandynawii |
Autor |
Wiadomość |
WHITEandRED [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-05-05, 23:11
|
|
|
|
Ostatnio zmieniony przez WHITEandRED 2015-07-18, 23:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Samsung_PL
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2013-05-06, 21:30
|
|
|
Czołem
@WHITEandRED
Dzięki za pomoc. Powoli przebijam się przez starsze wątki z tego forum. Kiedy pisałem o parkingach przy centrach handlowych miałem na myśli tylko te konkretne miasta o których pisałem. Czy Twoja uwaga odnosiła się do nich?
Pisząc o tych reniferach, miałem właśnie na myśli potencjalną możliwość ich spotkania w trakcie mojej wyprawy. Niestety nie mam szans na dojechanie do Laponii. Ale w googlach, w wersji angielskiej podają, że reny występują w południowo-centralnej części Półwyspu Skandynawskiego, na mapie wygląda to jakby centrum tego obszaru był Park Narodowy Fulufjället.
Wyczytałem w jednym przewodniku, że większość campingów wymaga zakupienia karty Camping Card Scandinavia, czy znajduje do potwierdzenie w Waszych (Szanowni Forumowicze) doświadczeniach?
Podobno za wjazd do Sztokholmu trzeba uiścić opłatę. Czy w innych miastach skandynawskich występuje podobna opłata?
pozdrawiam
Sam. |
|
|
|
 |
Den-tal
zaawansowany
Twój sprzęt: Pathfinder
Nazwa załogi: An-To
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Wrz 2012 Piwa: 26/3 Skąd: Szwecja
|
Wysłany: 2013-05-06, 22:29
|
|
|
Samsung, Ty sie musisz zdecydowac - albo chcesz zwiedzac Norwegie przejezdzajac tylko krotka droga przez Szwecje albo Skandynawie. Jak sie sie nie bylo w Laponi to sie nie bylo w Skandynawi W Stockholmie sa oplaty za wjazd do miasta( i wyjazd) z miasta w dni powszednie miedzy 07.00 a 18.00. W weekendy nie kosztuje nic. Ostatnio rowniez oplaty za wjazd do centrum wprowadzil rowniez i Göteborg. W sumie te oplaty nie sa duze(robia zdjecie rejestracji i przysylaja rachunek do domu) i to tylko pikus w porownaniu z tym co bedziesz placil w Norwegi, o czym napewno W&R Cie poinformuje. Co do karty campingowej to jesli chcesz sie zatrzymywac na campingach to dobrze miec Camping Key Europe ktora mozesz sobie wyrobic w Polsce przez polski oddzial F.I.C.C. : Ta skandynawska karta to bylo daawno temu. |
|
|
|
 |
Sisar
trochę już popisał
Twój sprzęt: Przyczepa
|
Wysłany: 2013-06-18, 16:54
|
|
|
A ja tak w kwesti formalnej.... Rozumiem, że jak ktos jest typowym plażowiczem leniuchem, łono natury itp bez chęci zwiedzania głazów, kamieni, zamków, ruin i pomników to w Skandynawii nie ma co szukać ? |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Lip 2009 Piwa: 68/48 Skąd: Górny Śląsk
|
|
|
|
 |
Sisar
trochę już popisał
Twój sprzęt: Przyczepa
|
Wysłany: 2013-06-18, 22:09
|
|
|
Kiepska pogoda, woda zimna.... |
|
|
|
 |
WHITEandRED [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-06-19, 11:03
|
|
|
|
Ostatnio zmieniony przez WHITEandRED 2015-07-18, 23:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Lip 2009 Piwa: 68/48 Skąd: Górny Śląsk
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|