|
2.8 jtd grzeje się |
| Autor |
Wiadomość |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2013-07-11, 16:13
|
|
|
| Jeżeli to chłodnica, to nie wypłuczesz. Tylko wymiana. |
|
|
|
 |
krolisie1
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Blaszanka Ducato 2.3 2016
Nazwa załogi: królisie
Dołączył: 05 Wrz 2012 Postawił 5 piw(a) Skąd: okolice Wadowic
|
Wysłany: 2013-08-20, 08:10
|
|
|
Miałem analogiczną sytuację tyle, że u mnie nie włączyły się wentylatory. W kraju nie było tak ciepło a w stronę Chorwacji jechałem nocą po autostradzie... Wracałem w środku dnia a upały były niezłe i moje zdziwienie było ogromne gdy na jednym z podjazdów ( autko z podniesioną mocą więc grzałem troszkę ) miałem wyłączoną klimę i otwarte okna bo krajobraz był piękny a wiatr rozwiewał moje ostatnie kilka włosów ...I te kilka włosów nagle stanęło dęba gdy wskaźnik niebezpiecznie szybko zbliżył się do czerwonego pola... Najpierw nie załapałem, że wentylatory nie chodzą Chwila postoju ostudziła emocje ale nie silnik niestety i wtedy okazało się, że mogę wracać ale jedynie z włączoną klimą bo padło mi sterowanie wentylatorami od strony chłodzenia silnika a klima włącza wentylatory bez problemu I tym sposobem pod każdą większą górkę zazwyczaj z racji oszczędności wyłączałem klimę ale nie tym razem...Być może i w kraju przez dłuższy czas już miałem ten defekt ale żyłem i jeździłem w nieświadomości problemu... Jednak temperatura i auto zładowane motocyklem , deskami, rowerami i resztą szpejów do kamperowania na trasie z Korczuli dostalo w kość. Po bardzo treściwej rozmowie z Panem z firmy Klimaborki która montowała klimatyzację przed wyjazdem na Chorwację otrzymałem zapewnienie , że oni nic nie namotali i trzeba szukać tam i tam!!! Bardzo mi Pan pomógł bo diagnoza była skuteczna i po wymianie czujnika temperatury i przy okazji termostatu wentylatory znowu właściwie pracują a ja chętnie dzielę się swoimi przygodami aby może komuś pomóc
Pozdrawiam Wszystkich Serdecznie Piotrek |
|
|
|
 |
bmalu
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato MAXI 2,8 JTD
Nazwa załogi: Andrzej i Ela
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Sie 2008 Piwa: 42/11 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2013-12-18, 20:52 KLIMATYZACJA a CHŁODZENIE
|
|
|
Przy montażu klimatyzacji montuje się skraplacz przed chłodnicą (lepsze warunki pracy) z którego napływa podgrzane powietrze na chodnicę. Temperatura powietrza napływająca na chłodnicę w układzie bez skraplacza była niższa i wówczas wystarczała wydajność chłodnicy do schłodzenia. Proste |
_________________ "Dobra rada nic nie kosztuje i jest tyle samo warta"
 |
|
|
|
 |
krolisie1
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2013-12-19, 19:03
|
|
|
Zmianie ulega natężenie przepływu powietrza w okolicy chłodnicy z niepracującą klimatyzacją skraplacz pracuje raczej jako żaluzja i przysłonięta chłodnica pracuje w innych warunkach niż bez "żaluzji" a po załączeniu klimy jest tylko jeszcze mniej komfortowo dla chłodnicy . Proste |
|
|
|
 |
bmalu
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato MAXI 2,8 JTD
Nazwa załogi: Andrzej i Ela
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Sie 2008 Piwa: 42/11 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2013-12-19, 21:52
|
|
|
Na pewno zmieniają się warunki dla przepływającego powietrza, gdyż jest ono częściowo dławione na lamelach skraplacza i dodatkowo podgrzane. Pozdrawiam Lancokoronę |
_________________ "Dobra rada nic nie kosztuje i jest tyle samo warta"
 |
|
|
|
 |
krolisie1
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2013-12-21, 21:21
|
|
|
Dzięki |
|
|
|
 |
Notker
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: VW LT35
|
Wysłany: 2014-01-03, 12:09
|
|
|
Ponieważ mam traumy związane z przegrzanymi silnikami i z doświadczenia wiem że raz przegrzany silnik w którym padła głowica nigdy już nie będzie "pewny" , podzielę się swoim patentem; Zainstalowałem mianowicie termoelement na wężu wychodzącym z termostatu tzw.normalnie rozwarty, zwiera on obwód po przekroczeniu temperatury 110C płynu w układzie chłodzącym co sygnalizuje mi buzzer w kabinie.
Przydało się jak diabli w Grecji właśnie na stromych,wolnych podjazdach obciążonym wozem.
Mimo iż silnik VW 2.5 jest generalnie niezawodny jak i Wasze silniki i nie ma tendencji do grzania, to jednak temperatura 50C w słońcu, gorące powietrze oraz brak czynnika chłodzenia wiatru robią swoje. Warto o tym pamietać.
Układ ten jest również przydatny na wypadek rozszczelnienia się układu chłodzenia, bo trudno non stop monitorować termometr na desce rozdzielczej podczas długotrwałej jazdy a moment przegrzewania się silnika przegapić niezwykle łatwo.
Oczywiście dotyczy tylko aut bez fabrycznej kontrolki przegrzania, ale tych jest większość. |
|
|
|
 |
krolisie1
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-01-03, 12:56
|
|
|
Jak dla mnie to jest całkiem fajny pomysł dzięki za podpowiedź obym nigdy nie usłyszał tego sygnału
Z pośród wielu przygód z samochodami miałem kiedyś fajne Pajero , które czasami wariowało z temperaturą i bardzo mnie to stresowało więc zapodałem sobie wymianę czujników i termostatu, oddałem chłodnicę do specjalistycznego zakładu celem wyczyszczenia i sprawdzenia parametrów... Po zamontowaniu wszystkiego znowu jakiś czas nic się nie działo ale przyszedł czas, że temperatura zaczęła wariować Diagnoza ( telefoniczna )specjalisty którego po dziś dzień poważam z racji kilku trafnych podpowiedzi była jednoznaczna i skuteczna - chłodnica i to był strzał w dziesiątkę.
Tak więc pomny doświadczeń czym prędzej po powrocie ze stresującego przejazdu Jumperkiem wymieniłem kilka szpejów a chłodniczkę również zaplanowałem w budżecie na najbliższe prace a wszelkie płukanki akumulatorów, chłodnic itp. zostawiłem dla zatwardziałych hobbystów...
Pozdrawiam Wszystkich w Nowym Roku !!!!!
Piotrek |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 222/170 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2016-07-30, 10:18
|
|
|
W trakcie tegorocznych wakacji w Pirenejach zagotował mi się silnik . Po odczekaniu i ostudzeniu wszystko wróciło do normy i ruszyliśmy dalej . Ale........stwierdziłem ,że żaden z dwóch wentylatorów chłodnicy się nie włączył . Po powrocie zabrałem się do szukania przyczyn . Znalazłem oba przekażniki wentylatorów wypalone i częściowo skorodowane .Wymieniłem je na nowe . OK ; jedna przypuszczalna przyczyna wyeliminowana . Ale chciałem sprawdzić termowłącznik wentylatorów . I tu pytanie...........czy ktoś wie gdzie mogę go znależć ? Wczoraj oglądnąłem całą chłodnicę i .....nic Czy ten włącznik ;jak piszą mądre źródła jest w ogóle w obrębie chłodnicy ? |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
eMKa
Kombatant

Twój sprzęt: Ducato 2,3 09 CAMPERIA
Nazwa załogi: eMKa
Pomógł: 18 razy Dołączył: 22 Sty 2010 Piwa: 297/155 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 2016-07-30, 10:50
|
|
|
W 2,8 jtd włącznik wentylatorów jest (chyba, nie pamiętam) w termostacie, powinny być dwa czujniki, nie mam wglądu do dokumentacji, ale o ile pamiętam to ten co ma pod kontem piny jest od wentylatorów.
jak nie rozpoznasz to daj vin i w niedzielę wieczorem rozszyfruje |
_________________ Gosia & Krzysiek
 |
|
|
|
 |
bryzby
stary wyga
Twój sprzęt: Fiat Ducato Granduca 2,8 JTD
Nazwa załogi: bryzby
|
Wysłany: 2016-07-30, 14:19
|
|
|
| eMKa napisał/a: | | ) w termostacie, powinny być dwa czujniki, nie mam wglądu do dokumentacji, ale o ile pamiętam to ten co ma pod kontem piny jest od wentylatorów |
Właśnie kilka dni temu miałem problem z czujnikami w 2,8 jtd. W obudowie termostatu są jak pisze eMKa 2 czujniki [innego nie znalazłem } . Ten o ,którym pisze Kolega znajduje się po prawej stronie nieco poniżej od strony twojej pozycji przy majstrowaniu
Jest trochę roboty z wężami i przewodami, ale w ciągu godziny temat jest do opanowania.
jest |
_________________ Brygida i Zbyszek |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 243/264 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2016-07-30, 15:06
|
|
|
Krzysiu to i ja poproszę na tutaj lub PW info do mojego. VIN masz.
Miałem rok temu we Włoszech problem, że nie włączał się wentylator gdy wskazówka temp szła do góry jeżdżąc w górach, ale później było chłodniej i nie miałem okazji sprawdzić przyczyny.
ELM z Torque pokazywał błąd czujnika i temperaturę 280C a Lexia nie pokazuje żadnego błędu z czujnikami temperatury. I bądź tu mądry. Lexii bardziej ufam bo sprzęt dedykowany, a Torque to wiadomo zabawka.
Nie udało mi się w Szkocji przegrzać, ale chętnie bym sprawdził czy wszystko z czujnikiem ok.
Tylko nie udało mi się go znaleźć |
_________________ Kopalnia wiedzy:
Blog: Toscaner.com
TikTok: Toscaner 2.0
Youtube: Toscaner Vanlife
 |
|
|
|
 |
MILUŚ

|
Wysłany: 2016-07-30, 18:58
|
|
|
Ok ; chłopaki tak jak piszecie oba czujniki znalazłem . Teraz już wiem ,że to jest to co szukałem . Podziękował |
 |
|
|
|
 |
MILUŚ

|
Wysłany: 2016-08-07, 14:01
|
|
|
| eMKa napisał/a: | W 2,8 jtd włącznik wentylatorów jest (chyba, nie pamiętam) w termostacie, powinny być dwa czujniki, nie mam wglądu do dokumentacji, ale o ile pamiętam to ten co ma pod kontem piny jest od wentylatorów.
jak nie rozpoznasz to daj vin i w niedzielę wieczorem rozszyfruje |
Po kilku próbach znalezienia sposobu na włączanie na "sucho" wentylatorów poddałem się
1. Sprawdziłem oba kable dochodzące do termostatu / zdj.1 / - brak napięcia ; brak masy ;
to samo po włączeniu stacyjki .
2. Po podłączeniu napięcia do cienkich czerwonych kabli /gniazdo przekaźników wentylatorów -
zdj.2 / i masy do żółto-niebieskich wentylatory ruszają
Krzysztof - eMKa - czy mogę prosić o przesłanie schematu elektrycznego mojego silnika ?
20160803_130704.jpg Kable termostatu ? |
 |
| Plik ściągnięto 24 raz(y) 172,57 KB |
20160803_130629.jpg Podstawa przekaźników wentylatorów silnika |
 |
| Plik ściągnięto 26 raz(y) 234,75 KB |
|
 |
|
|
|
 |
eMKa
Kombatant

Twój sprzęt: Ducato 2,3 09 CAMPERIA
Nazwa załogi: eMKa
Pomógł: 18 razy Dołączył: 22 Sty 2010 Piwa: 297/155 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 2016-08-08, 07:11
|
|
|
| MILUŚ napisał/a: | | Krzysztof - eMKa - czy mogę prosić o przesłanie schematu elektrycznego mojego silnika ? |
Niestety nie mam takiej, a Syn za każdym razem grzebie w internecie
może to ? https://www.google.pl/sea...DgnhBvXOczpM%3A |
_________________ Gosia & Krzysiek
 |
|
|
|
 |
|
|