Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
2.8 jtd grzeje się
Autor Wiadomość
Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2013-07-11, 16:13   

Jeżeli to chłodnica, to nie wypłuczesz. Tylko wymiana.
Postaw piwo autorowi tego posta

krolisie1 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Blaszanka Ducato 2.3 2016
Nazwa załogi: królisie
Postawił 5 piw(a)
Wysłany: 2013-08-20, 08:10   

Miałem analogiczną sytuację tyle, że u mnie nie włączyły się wentylatory. W kraju nie było tak ciepło a w stronę Chorwacji jechałem nocą po autostradzie... Wracałem w środku dnia a upały były niezłe i moje zdziwienie było ogromne gdy na jednym z podjazdów ( autko z podniesioną mocą więc grzałem troszkę :spoko ) miałem wyłączoną klimę i otwarte okna bo krajobraz był piękny a wiatr rozwiewał moje ostatnie kilka włosów ...I te kilka włosów nagle stanęło dęba gdy wskaźnik niebezpiecznie szybko zbliżył się do czerwonego pola... Najpierw nie załapałem, że wentylatory nie chodzą :stop: Chwila postoju ostudziła emocje ale nie silnik niestety i wtedy okazało się, że mogę wracać ale jedynie z włączoną klimą bo padło mi sterowanie wentylatorami od strony chłodzenia silnika a klima włącza wentylatory bez problemu :idea: I tym sposobem pod każdą większą górkę zazwyczaj z racji oszczędności :oops: wyłączałem klimę ale nie tym razem...Być może i w kraju przez dłuższy czas już miałem ten defekt ale żyłem i jeździłem w nieświadomości problemu... Jednak temperatura i auto zładowane motocyklem , deskami, rowerami i resztą szpejów do kamperowania na trasie z Korczuli dostalo w kość. Po bardzo treściwej rozmowie z Panem z firmy Klimaborki która montowała klimatyzację przed wyjazdem na Chorwację otrzymałem zapewnienie , że oni nic nie namotali i trzeba szukać tam i tam!!! Bardzo mi Pan pomógł bo diagnoza była skuteczna i po wymianie czujnika temperatury i przy okazji termostatu wentylatory znowu właściwie pracują a ja chętnie dzielę się swoimi przygodami aby może komuś pomóc :spoko
Pozdrawiam Wszystkich Serdecznie Piotrek

bmalu 
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato MAXI 2,8 JTD
Nazwa załogi: Andrzej i Ela
Piwa: 42/11
Wysłany: 2013-12-18, 20:52   KLIMATYZACJA a CHŁODZENIE

Przy montażu klimatyzacji montuje się skraplacz przed chłodnicą (lepsze warunki pracy) z którego napływa podgrzane powietrze na chodnicę. Temperatura powietrza napływająca na chłodnicę w układzie bez skraplacza była niższa i wówczas wystarczała wydajność chłodnicy do schłodzenia. Proste :lol:

krolisie1 
początkujący forumowicz

Postawił 5 piw(a)
Wysłany: 2013-12-19, 19:03   

Zmianie ulega natężenie przepływu powietrza w okolicy chłodnicy z niepracującą klimatyzacją skraplacz pracuje raczej jako żaluzja i przysłonięta chłodnica pracuje w innych warunkach niż bez "żaluzji" a po załączeniu klimy jest tylko jeszcze mniej komfortowo dla chłodnicy . Proste :haha:

bmalu 
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato MAXI 2,8 JTD
Nazwa załogi: Andrzej i Ela
Piwa: 42/11
Wysłany: 2013-12-19, 21:52   

Na pewno zmieniają się warunki dla przepływającego powietrza, gdyż jest ono częściowo dławione na lamelach skraplacza i dodatkowo podgrzane. Pozdrawiam Lancokoronę :lol:

krolisie1 
początkujący forumowicz

Postawił 5 piw(a)
Wysłany: 2013-12-21, 21:21   

Dzięki :spoko

Notker 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: VW LT35
Piwa: 13/2
Wysłany: 2014-01-03, 12:09   

Ponieważ mam traumy związane z przegrzanymi silnikami i z doświadczenia wiem że raz przegrzany silnik w którym padła głowica nigdy już nie będzie "pewny" , podzielę się swoim patentem; Zainstalowałem mianowicie termoelement na wężu wychodzącym z termostatu tzw.normalnie rozwarty, zwiera on obwód po przekroczeniu temperatury 110C płynu w układzie chłodzącym co sygnalizuje mi buzzer w kabinie.
Przydało się jak diabli w Grecji właśnie na stromych,wolnych podjazdach obciążonym wozem.
Mimo iż silnik VW 2.5 jest generalnie niezawodny jak i Wasze silniki i nie ma tendencji do grzania, to jednak temperatura 50C w słońcu, gorące powietrze oraz brak czynnika chłodzenia wiatru robią swoje. Warto o tym pamietać.
Układ ten jest również przydatny na wypadek rozszczelnienia się układu chłodzenia, bo trudno non stop monitorować termometr na desce rozdzielczej podczas długotrwałej jazdy a moment przegrzewania się silnika przegapić niezwykle łatwo.
Oczywiście dotyczy tylko aut bez fabrycznej kontrolki przegrzania, ale tych jest większość.

krolisie1 
początkujący forumowicz

Postawił 5 piw(a)
Wysłany: 2014-01-03, 12:56   

Jak dla mnie to jest całkiem fajny pomysł dzięki za podpowiedź obym nigdy nie usłyszał tego sygnału :spoko
Z pośród wielu przygód z samochodami miałem kiedyś fajne Pajero , które czasami wariowało z temperaturą i bardzo mnie to stresowało więc zapodałem sobie wymianę czujników i termostatu, oddałem chłodnicę do specjalistycznego zakładu celem wyczyszczenia i sprawdzenia parametrów... Po zamontowaniu wszystkiego znowu jakiś czas nic się nie działo ale przyszedł czas, że temperatura zaczęła wariować :gwm Diagnoza ( telefoniczna )specjalisty którego po dziś dzień poważam z racji kilku trafnych podpowiedzi była jednoznaczna i skuteczna - chłodnica i to był strzał w dziesiątkę.
Tak więc pomny doświadczeń czym prędzej po powrocie ze stresującego przejazdu Jumperkiem wymieniłem kilka szpejów a chłodniczkę również zaplanowałem w budżecie na najbliższe prace a wszelkie płukanki akumulatorów, chłodnic itp. zostawiłem dla zatwardziałych hobbystów...
Pozdrawiam Wszystkich w Nowym Roku !!!!!
Piotrek

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 222/170
Wysłany: 2016-07-30, 10:18   

W trakcie tegorocznych wakacji w Pirenejach zagotował mi się silnik . Po odczekaniu i ostudzeniu wszystko wróciło do normy i ruszyliśmy dalej . Ale........stwierdziłem ,że żaden z dwóch wentylatorów chłodnicy się nie włączył . Po powrocie zabrałem się do szukania przyczyn . Znalazłem oba przekażniki wentylatorów wypalone i częściowo skorodowane .Wymieniłem je na nowe . OK ; jedna przypuszczalna przyczyna wyeliminowana . Ale chciałem sprawdzić termowłącznik wentylatorów . I tu pytanie...........czy ktoś wie gdzie mogę go znależć ? Wczoraj oglądnąłem całą chłodnicę i .....nic :gwm Czy ten włącznik ;jak piszą mądre źródła jest w ogóle w obrębie chłodnicy ?

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

eMKa 
Kombatant

Twój sprzęt: Ducato 2,3 09 CAMPERIA
Nazwa załogi: eMKa
Piwa: 297/155
Wysłany: 2016-07-30, 10:50   

W 2,8 jtd włącznik wentylatorów jest (chyba, nie pamiętam) w termostacie, powinny być dwa czujniki, nie mam wglądu do dokumentacji, ale o ile pamiętam to ten co ma pod kontem piny jest od wentylatorów.
jak nie rozpoznasz to daj vin i w niedzielę wieczorem rozszyfruje

bryzby 
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato Granduca 2,8 JTD
Nazwa załogi: bryzby
Piwa: 5/6
Wysłany: 2016-07-30, 14:19   

eMKa napisał/a:
) w termostacie, powinny być dwa czujniki, nie mam wglądu do dokumentacji, ale o ile pamiętam to ten co ma pod kontem piny jest od wentylatorów

Właśnie kilka dni temu miałem problem z czujnikami w 2,8 jtd. W obudowie termostatu są jak pisze eMKa 2 czujniki [innego nie znalazłem } . Ten o ,którym pisze Kolega znajduje się po prawej stronie nieco poniżej od strony twojej pozycji przy majstrowaniu
Jest trochę roboty z wężami i przewodami, ale w ciągu godziny temat jest do opanowania. :spoko

jest

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner
Piwa: 243/264
Wysłany: 2016-07-30, 15:06   

Krzysiu to i ja poproszę na tutaj lub PW info do mojego. VIN masz.
Miałem rok temu we Włoszech problem, że nie włączał się wentylator gdy wskazówka temp szła do góry jeżdżąc w górach, ale później było chłodniej i nie miałem okazji sprawdzić przyczyny.
ELM z Torque pokazywał błąd czujnika i temperaturę 280C a Lexia nie pokazuje żadnego błędu z czujnikami temperatury. I bądź tu mądry. Lexii bardziej ufam bo sprzęt dedykowany, a Torque to wiadomo zabawka.
Nie udało mi się w Szkocji przegrzać, ale chętnie bym sprawdził czy wszystko z czujnikiem ok.
Tylko nie udało mi się go znaleźć :(
Youtube: Toscaner Vanlife

MILUŚ 
Kombatant

Wysłany: 2016-07-30, 18:58   

Ok ; chłopaki :ok tak jak piszecie oba czujniki znalazłem . Teraz już wiem ,że to jest to co szukałem . Podziękował :spoko

MILUŚ 
Kombatant

Wysłany: 2016-08-07, 14:01   

eMKa napisał/a:
W 2,8 jtd włącznik wentylatorów jest (chyba, nie pamiętam) w termostacie, powinny być dwa czujniki, nie mam wglądu do dokumentacji, ale o ile pamiętam to ten co ma pod kontem piny jest od wentylatorów.
jak nie rozpoznasz to daj vin i w niedzielę wieczorem rozszyfruje

Po kilku próbach znalezienia sposobu na włączanie na "sucho" wentylatorów poddałem się :gwm
1. Sprawdziłem oba kable dochodzące do termostatu / zdj.1 / - brak napięcia ; brak masy :-/ ;
to samo po włączeniu stacyjki .
2. Po podłączeniu napięcia do cienkich czerwonych kabli /gniazdo przekaźników wentylatorów -
zdj.2 / i masy do żółto-niebieskich wentylatory ruszają :mrgreen:

Krzysztof - eMKa - czy mogę prosić o przesłanie schematu elektrycznego mojego silnika ?

20160803_130704.jpg
Kable termostatu ?
Plik ściągnięto 24 raz(y) 172,57 KB

20160803_130629.jpg
Podstawa przekaźników wentylatorów silnika
Plik ściągnięto 26 raz(y) 234,75 KB

eMKa 
Kombatant

Twój sprzęt: Ducato 2,3 09 CAMPERIA
Nazwa załogi: eMKa
Piwa: 297/155
Wysłany: 2016-08-08, 07:11   

MILUŚ napisał/a:
Krzysztof - eMKa - czy mogę prosić o przesłanie schematu elektrycznego mojego silnika ?

Niestety nie mam takiej, a Syn za każdym razem grzebie w internecie

może to ? https://www.google.pl/sea...DgnhBvXOczpM%3A

Odpowiedz do tematu