Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana podwozia(samochodu)pod zabudową
Autor Wiadomość
Pablobos 
trochę już popisał

Twój sprzęt: FIAT DUCATO II
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2013-09-02, 16:38   

Witam

Trochę koledzy odbiegli od tematu, ale do rzeczy wymiana podwozia samochodu pod zabudową kempingową jest jak najbardziej możliwa.
sprawa wygląda nastepująco masz samochód kempingowy "stary" następnie kupujesz nowszy np. dostawczy. z dostawczego zdejmujesz pake w jej miejsce zakładasz zabudowę kempingową zdjętą z kempingowego.
Jeśli chodzi o dokumenty to musisz mieć:
Fakturę z zakładu który dokonał przeróbki wraz z jego kopią wpisu do ewidencji.
Przegląd techniczny wraz z opisem dokonanych zmian
Niektórzy diagności mogą chcieć na przeglądzie opinii rzeczoznawcy na dokonane zmiany zwłaszcza jeśli chodzi o zmianę ilości miejsc siedzących.
Z tymi dokumentami do wydziału komunikacji i składasz wniosek o dokonanie zmian
tj. przeznaczenie pojazdu ilość miejsc (specjalny kempingowy)
Wydział dokonuje zmian wpisuje je w kartę pojazdu dowód dostajesz nowy.
Stary samochód kempingowy samą kabinę z podwoziem złomujesz i wyrejestrowujesz lub sprzedajesz.
Postaw piwo autorowi tego posta

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2013-09-02, 16:51   

Pablobos napisał/a:
Trochę koledzy odbiegli od tematu,

A w żadnym przypadku. Przeczytaj temat : Wymiana podwozia(samochodu)pod zabudową.
To Ty proponujesz żeby przerobić inny samochód na kempingowy.
To Ty proponujesz zrobić składaka. Żeby teraz zrobić składaka obydwa samochody muszą być w Polsce rejestrowane. Inaczej to znaczy "nowe" w sensie inne np z zagranicy podwozie z nadwoziem musi iść do homologacji. Na dzień dzisiejszy są tylko dwie stacje w kraju które to mogą zrobić.

eMWu 
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Piwa: 11/23
Wysłany: 2013-09-02, 16:57   

janusz napisał/a:
Wymiana podwozia(samochodu)pod zabudową.
To Ty proponujesz żeby przerobić inny samochód na kempingowy.

a nie do tego sie ta cała akcja sprowadza? Przeciez masz zarejestrowane na ogoł auto o konkretnych numerach vin nabitych na nadwoziu a nie zabudowie. Innego wyjscia chyba nie ma?

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2013-09-02, 17:03   

eMWu napisał/a:
a nie do tego się ta cała akcja sprowadza?

No kurcze właśnie nie. Ja odebrałem pytanie kolegi o możliwość wymiany podzespołu w starym kamperze na nowy (nie koniecznie fabrycznie nowy chociaż czemu nie na fabrycznie nowy). Kupując nowe fabryczne podwozie i stawiając jakiekolwiek nadwozie podpada auto pod homologację jednostkową. Jesteśmy w fazie, znaczy nasze państwo jest w fazie przystosowywania się do nowych przepisów. Skończyły się składaki i samy. Kłopot z zalegalizowaniem takiego auta.
Można jednak w starym samochodzie (z ramą) wymienić wszystko i nie podlegać procedurze homologacyjnej. O to chodzi. Można odmłodzić stare auto a trudno zalegalizować nowe.
Tu jest pies pogrzebany.

Ahmed 
Kombatant
Burak

Twój sprzęt: Bezdomny
Nazwa załogi: Buraki
Piwa: 207/306
Wysłany: 2013-09-02, 18:49   

janusz napisał/a:
Jarku nie chce mi się grzebać głębiej, pierwsza lepsza strona z internetu. Tu akurat Urząd z Poznania podaje jakie warunki trzeba spełnić by dokonać zmiany numeru identyfikacyjnego.
http://bip.poznan.pl/bip/...y-pojazdu,1761/

Co kraj to obyczaj, u nas takie numery nie przechodzą

Aby zmienić , uzyskać nowy numer identyfikacyjny to u nas musi on ulec zniszczeniu , zatarciu , skorodowaniu . Na tę okoliczność wymagana jest ocena rzeczoznawcy .
Jest tylko jedna sytuacja gdy niszczymy orginalny numer i nadajemy nowy - w pojeździe odzyskanym po kradzieży

Ahmed 
Kombatant
Burak

Wysłany: 2013-09-02, 19:41   

Pablobos napisał/a:
Witam

Trochę koledzy odbiegli od tematu, ale do rzeczy wymiana podwozia samochodu pod zabudową kempingową jest jak najbardziej możliwa.
sprawa wygląda nastepująco masz samochód kempingowy "stary" następnie kupujesz nowszy np. dostawczy. z dostawczego zdejmujesz pake w jej miejsce zakładasz zabudowę kempingową zdjętą z kempingowego.
Niektórzy diagności mogą chcieć na przeglądzie opinii rzeczoznawcy na dokonane zmiany zwłaszcza jeśli chodzi o zmianę ilości miejsc siedzących.
Stary samochód kempingowy samą kabinę z podwoziem złomujesz i wyrejestrowujesz lub sprzedajesz.

Zgadza się , to jest jak najbardziej legalna procedura

Dodam , masz odmłodzonego kampera bo rok produkcji i data 1rejestracji przechodzi do nowego dowodu z dawcy ramy :spoko

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2013-09-02, 19:46   

oskp napisał/a:
Co kraj to obyczaj

Ale to nie jest co kraj to obyczaj.

Nie ulega watpliwosci że przepis z czerwca 2013 musi być obowiązujący.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ 1)
z dnia 19 czerwca 2013 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych czynności organów w sprawach związanych z dopuszczeniem
pojazdu do ruchu oraz wzorów dokumentów w tych sprawach
odnosi się do:
Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 27 września 2003 r. w sprawie szczegółowych czynności organów
w sprawach związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu oraz wzorów dokumentów w tych sprawach (Dz. U. z 2007 r.
Nr 137, poz. 968, z późn. zm.2)) wprowadza się następujące zmiany:
----
w załączniku nr 1 do rozporządzenia:
a) w § 1:
w § 5:
– w ust. 1 pkt 5a otrzymuje brzmienie:
„5a) dokonuje w dowodzie rejestracyjnym adnotacji o treści: „zgłoszono zmianę danych” i zwraca właścicielowi
dowód rejestracyjny do czasu wydania nowego dowodu rejestracyjnego;”,
– w ust. 4 pkt 5 otrzymuje brzmienie:
„5) zamieszcza w dowodzie odprawy celnej przywozowej podwozia, ramy lub pojazdu, z którego pochodzi
podwozie lub rama, jeżeli pojazd, podwozie lub rama zostały sprowadzone z terytorium państwa niebędącego
państwem członkowskim Unii Europejskiej, adnotację o treści: „Podwozie/ramę zamontowano
do pojazdu o Nr rej. …, data …”, wpisując numer rejestracyjny i datę zawiadomienia organu o wymianie
podwozia lub ramy, oraz przystawia pieczątkę organu rejestrującego, wykonuje kserokopię tego dokumentu,
po czym dokument zwraca właścicielowi pojazdu albo”

Oryginalny pierwotny z 2003 roku przepis jest tutaj.
http://isap.sejm.gov.pl/D...=WDU20031921878
i
http://isap.sejm.gov.pl/D...=WDU20071370968
Bez wątpliwości, wymiana podwozia lub ramy jest całkiem legalna i dopuszczalna.
A, że wasze starostwo inaczej interpretuje przepisy to co poradzić.

Ahmed 
Kombatant
Burak

Wysłany: 2013-09-02, 20:11   

Czerwiec 2013.

Mogło mnie ominąć :bajer

krismen 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: ducato
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2013-09-04, 12:52   

Pablobos napisał/a:
Witam

Witam.
Tu kolega złapał o co mi chodzi , może powinienem napisać że chodzi o przełożenie zabudowy na inne auto nie koniecznie nowe aczkolwiek zdecydowanie młodsze od obecnego . Z tej wypowiedzi wychodzi że temat jest do przeskoczenia .
ps. A MOŻE KTOŚ Z FORUMOWICZÓW MA WIEDZĘ O FIACIE DUCATO "KANCIAK" W BARDZO DOBRYM STANIE KTÓRY JEST NA SPRZEDAŻ .

DarKu 
zaawansowany

Twój sprzęt: Ford E450 Chateau Thor 31L
Piwa: 9/10
Wysłany: 2014-12-02, 16:04   

Witam

Odswieze temat, poniewaz wiele sie zastanawialem nad moim kamperkiem, czy go ssprzedac czy nie czy zrobic nowego czy nie, powoli dochodze do wniosku ze nie chce inwestowac wielkich pieniedzy dlatego dosc realnym rozwiazaniem chyba bedzie wymiana auat na inne mlodsze, tak jak kolega wczesniej pisal, chcialbym zdjac zabudowe i osadzic ja na mlodszym aucie, mianowicie cos po 2000roku, poniewaz moje Iveco ma juz 30 lat i choc troche w niego zainwestowalem to wiem ze przy austriackich procedurach roczne naprawy beda mnie sporo kosztowac, nawet jesli bede je robil w Polsce.
Sprawa wyglada nastepujaco, poniewaz chcialbym ograniczyc budzet to w tej sytuacji ciezko znalezc auo ktore by mozna bylo zabudowac, wiec chyba zostanie mi zakup podwozia w Polsce, jednak w kraju tym dostawczaki maja duze przebiegi a w Austrii nie ma problemu znalezc auto ktore ma niewiele ponad 100k gdyz np. jezdzilo tylko po Wiedniu i to w firmie.
Jednak interesowaly by mnie procedury jesli bym kupil auto w Polsce czy beda wymagane jakies dokumenty od mojego samochodu czy wystarczy zawiezc zabudowe i auto do firmy ktora sie zajmuje takimi sprawami?? Czy cos od zeszlego roku sie zmienilo w procedurach??

Pablobos 
trochę już popisał

Twój sprzęt: FIAT DUCATO II
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2014-12-03, 14:41   

Witam

Dokumenty od "starego" samochodu kempingowego nie są potrzebne ponieważ to jest traktowane tak nieładnie mówiąc jak paka zakładasz i już.

DarKu 
zaawansowany

Wysłany: 2014-12-03, 15:59   

Czyli jest to sposob aby ominac przepis ktory zabrania samorobek, stara bude oddaje do firmy ktora mi ja przelozy na nowe lub nowsze wozidlo a na starym wozidle wykonuje nowa zabudowe sam i nie musze nic robic aby ja zarejestrowac, po roku kupuje nowe wozidlo i przekladam czesc mieszkalna na nowe wozidlo i ot cala filozofia, mam wlasnej produkcji kamperka :spoko :spoko :spoko
O ile w praktyce tak to wszystko bedzie wygladalo, zorientuje sie w urzedzie czy aby na pewno w ten sposob moge postapic z uzywana zabudowa, zawsze mozna mowic ze kupilem zabudowe tylko bez papierow za granica :lol:

frólik 
zaawansowany

Twój sprzęt: Frólikowóz
Piwa: 28/30
Wysłany: 2014-12-03, 21:34   

Ja opiszę na moim przykładzie.
Miałem podwozie czyli Renault Master, który miał w dowodzie wpis samochód ciężarowy.
Zbudowałem całą zabudowę kempingową na tej właśnie ramie i tak powstał kamper półintegra made in ja.
Następnie z oświadczeniem o przeprowadzonych w pojeździe zmianach, odpowiednim wpisem do ewidencji działalności gospodarczej (ja jestem właścicielem i pojazdu i firmy która zabudowała auto - stąd oświadczenie, w innych przypadkach dokument typu FV, lub inny wskazujący firmę która dokonała zmian konstrukcyjnych pojazdu) i opinią rzeczoznawcy odwiedziłem OSKP.
Po przejściu badania technicznego - podstawowe + dodatkowe - wszystkie papierzyska do WK, celem zmiany przeznaczenia pojazdu na Specjalny Kempingowy i zmiany liczby miejsc siedzących.
Tyle.
Tak więc jeśli kupisz np. nowsze podwozie, to chcąc zrobić przekładkę zabudowy, będzie ona potraktowana jako zwykła część, a nowy/stary kamperek dostanie dane do dowodu zgodnie z nowym podwoziem. Trzeba mu oczywiście zmienić rodzaj przeznaczenia.
Stare podwozie możesz rozdysponować jak tylko chcesz - sprzedać/zezłomować/podarować...
Poniżej moje dzieło jako przykład

i na gotowo

Wszystko się da, kwestia tylko co weźmie górę kalkulator czy sentyment :wyszczerzony:
Knaus Sun Traveller 2005
Bavaria i71 2008

www.campervan.pl
https://www.facebook.com/budowakamperow/

DarKu 
zaawansowany

Wysłany: 2014-12-04, 09:47   

A czym sie zajmuje twoja firma ?? Super to wyglada, sam bym cos takiego zrobil od podstaw i mialbym nowego kamperka a nie staruszka, powiedz jeszcze kiedy go rej. w tym roku czy przed nowymi przepisami??

frólik 
zaawansowany

Twój sprzęt: Frólikowóz
Piwa: 28/30
Wysłany: 2014-12-04, 16:08   

Darcyk_2005 napisał/a:
A czym sie zajmuje twoja firma ?? Super to wyglada, sam bym cos takiego zrobil od podstaw i mialbym nowego kamperka a nie staruszka, powiedz jeszcze kiedy go rej. w tym roku czy przed nowymi przepisami??

Nie chce być posądzony o reklamę, ale właśnie Tym się zajmuję :)
Zmiany były dokonywane dwa miesiące temu :spoko
Knaus Sun Traveller 2005
Bavaria i71 2008

www.campervan.pl
https://www.facebook.com/budowakamperow/

Odpowiedz do tematu