ten overdrive od volvo to jakaś tragedia, tak jakby sterowaną manualnie 2 biegową skrzynię automatyczną dokręcić do zwykłej 4 biegowej skrzyni biegów.
własna pompa i filtr oleju (olej 20W40), kupa zaworów, włączanie cewką, na którą można podać zasilanie tylko, gdy skrzynia jest na 4, włączanie nadbiegu bez wciskania sprzęgła.
ja nie wierzę, żeby to mogło działać długo i niezawodnie.
Hm,
mozna powiedziec, ze w niektorych samochodach sa to 2 automatyczne skrzynie polaczone szeregowo i jedyne co mozna zrobic to wylaczyc samoistne zalaczanie sie overdrive, nie majac nad nim zadnej kontroli, czyli nie uzywajac go swiadomie.
Natomiast autonomicznosc tej przekladni uznalbym za plus biorac pod uwage poruszany temat.
Co do niezawodnosci wszystko zalezy od uzytkowania i dbania.
Twój sprzęt: KNAUS BoxStar 600
Nazwa załogi: a Mi i Go. Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Lip 2012 Piwa: 16/139 Skąd: Warszawa Praga.poł
Wysłany: 2013-11-14, 14:19
krimar napisał/a:
ten overdrive od volvo to jakaś tragedia, tak jakby sterowaną manualnie 2 biegową skrzynię automatyczną dokręcić do zwykłej 4 biegowej skrzyni biegów.
własna pompa i filtr oleju (olej 20W40), kupa zaworów, włączanie cewką, na którą można podać zasilanie tylko, gdy skrzynia jest na 4, włączanie nadbiegu bez wciskania sprzęgła.
ja nie wierzę, żeby to mogło działać długo i niezawodnie.
Miałem taki samochód VOLVO 940 z taką skrzynią i nie miałem żadnych problemów przez 215 tyś.przejechanych kilometrów ,znajomy z serwisu mówił mi kiedyś,że zdarzają się sztuki gdzie nikt do tego się nie dotykał przez 900tyś.kilometrów,zastosowanie wewnętrznego przełącznika 4-ego biegu miało zabezpieczyć overdrive przed włączeniem na innych biegach a zwłaszcza na wstecznym co groziło uszkodzeniem przekładni satelitarnej.Tak to fajnie się tego używało z gazem do dechy i bez sprzęgła,
Jeśli jedziesz na IV biegu sprzęgło jest w stanie zasprzęglonym - taki stan wymuszają cztery mocne sprężyny w środku nadbiegu. W momencie naciśnięcia przycisku dzieje się tak: przekaźnik OD sprawdza czujnik IV biegu czy można włączyć OD, jeśli można wysterowuje elektrozawór w nadbiegu i dwukrotnie przefiltrowany olej pompowany przez wspomnianą wcześniej pompę trafia do dwóch tłoczków (siłowników), które pokonują opór sprężyn sprzęgła, sprzęgło się "otwiera" i obroty nie są już przenoszone bezpośrednio, ale poprzez przekładnię planetarną.
Wydaje sie, ze potrzebna jest odpowiednia predkosc obrotowa walu napedowego, potrzebna do wytworzenia cisnienia oleju w OD.
Dobrze wiedziec, czyli odpada uzycie OD jako polbiegu na innych niz najwyzsze przelozeniach.
niekoniecznie, możesz "zmostkować" czujnik 4 biegu i tak oszukać OD, aby myślał, że skrzynia jest na 4.
tylko musisz uważać, żeby nie włączyć OD na wstecznym.
nie prościej jakiś zwykły reduktor mechaniczny z 2 kołami zębatymi zmieniającymi przełożenie?
_________________ Krawat dodaje szyku.
Tadeusz napisał/a:
Jest tak jak mówi krimar.
Brat napisał/a:
(...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ...
niekoniecznie, możesz "zmostkować" czujnik 4 biegu i tak oszukać OD, aby myślał, że skrzynia jest na 4.
Tam chyba czujnik mozna calkowicie wyeliminowac i wpiac sie do elektrozaworu bezposrednio ze sterowaniem. Czujnik w tej sytuacji jest po to, zeby pomoc, a nie przeszkadzac. Jesli wal nie ma odpowiednich obrotow, to cisnienie oleju moze byc za niskie i wlaczenie OD na pol gwizdka moze narobic klopotu.
krimar napisał/a:
nie prościej jakiś zwykły reduktor mechaniczny z 2 kołami zębatymi zmieniającymi przełożenie?
To jest fajny pomysl, tyle nalezaloby go podlaczyc odwrotnie zeby zwiekszal obroty a nie zanizal. Nie wiem czy taki reduktor ma np zadany kierunek pracy, a dzialanie permanentne na "lewych obrotach" go nie wykonczy?
Pozatym chyba nie robi sie reduktorow bez przystawki na przednia os.
Bycmoze majac taki overdrive z Volvo, za rozsadne pieniadze daloby sie od nich dokupic obudowe zakrywajaca przod przekladni i nakladke z kardanem na walek atakujacy.
Dobranie walu posredniego i dorobienie koncowego jak i mocowania przekladni spokojnie mozna zlecic jakiemus warsztatowi w pl.
Jesli kwota za graty razem z robocizna zamknelyby sie w kwocie ~2500 golda to gra byc moze bylaby warta swieczki.
zwróć się do jakiegoś polskiego producenta przekładni - może Ci coś doradzi tu:
http://motoreduktory.prv.pl/
czy tu: http://www.befared.com.pl/
a może wskażesz mu niszę na rynku do zagospodarowania i jeszcze na tym zarobisz?
Tadeusz napisał/a:
Brat napisał/a:
(...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ...
a może wskażesz mu niszę na rynku do zagospodarowania i jeszcze na tym zarobisz?
Hehe, powiem producentowi o tym i bedzie tak:
Jesli chodzi o przekladnie to te podane przez Ciebie sa do silnikow elektrycznych, zarowno cena jak i zastosowanie tego w samochodzie z uwagi na charakter obciazen wystepujacy w samochodach mija sie jednak z celem.
Na formum Forda ktos juz podniosl ten temat, ale sprawa umilkla.
w befared są w ofercie również przekładnie uniwersalne i mogą być w wykonaniu do silników spalinowych, turbin wodnych, silników pneumatycznych i innych do pracy ciągłej jak i przerywanej.
Tadeusz napisał/a:
Brat napisał/a:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum